SFF.gr - Επιστημονική Φαντασία & Φανταστικό (ΣΦΦ) - Science Fiction Fantasy Greece: Ο προικισμένος κύριος Ρουσσώ - SFF.gr - Επιστημονική Φαντασία & Φανταστικό (ΣΦΦ) - Science Fiction Fantasy Greece

Jump to content

Updates are coming ... fasten your seat belts!!!

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε (προαιρετικά) την ακόλουθη φόρμα όταν γράφετε ιστορίες:

Τα περιεχόμενα του forum «Βιβλιοθήκη» διατίθενται στους επισκέπτες του αυστηρά για προσωπική ανάγνωση, αποκλειστικά προκειμένου για την άσκηση κριτικής. Απαγορεύεται η ανατύπωσή τους, σε οποιοδήποτε άλλο μέσο και με οποιoδήποτε τρόπο καθώς και για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς γραπτή άδεια του ιδιοκτήτη - κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων κάθε ιστορίας ή ποιήματος. Τα κείμενα που εκτίθενται στο forum δεν θεωρούνται "δημοσιευμένα", βάσει εθίμου καθιερωμένου σε παρόμοια fora και ιστοσελίδες στο διαδίκτυο παγκοσμίως.

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε (προαιρετικά) την ακόλουθη φόρμα όταν γράφετε ιστορίες:
Όνομα Συγγραφέα:
Είδος: (πχ, ηρωική φαντασία, επιστημονική φαντασία, τρόμος, κτλ)
Βία; (Ναι/Όχι)
Σεξ; (Ναι/Όχι)
Αριθμός Λέξεων:
Αυτοτελής; (Ναι/Οχι.) (Αν όχι, ποιο μέρος είναι αυτό; 1ο; 2ο; 3ο; κοκ)
Σχόλια: (Ό,τι άλλο θέλετε να προσθέσετε)
  • (2 Pages) +
  • 1
  • 2
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Ο προικισμένος κύριος Ρουσσώ Για τον 2ο (17ο) διαγωνισμό σύντομης ιστορίας Επιστημονικής Φαντασίας

#1 User is online   Drake Ramore 

• Group: Members
  • Όνομα:Απόστολος

Posted 30 January 2010 - 02:29

Όνομα Συγγραφέα: Drake Ramore
Είδος: επιστημονική φαντασία
Βία; Όχι
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων:3500 (συμπεριλαμβάνεται και ο τίτλος)
Αυτοτελής; Ναι
Σχόλια:Για τον 2ο (17ο) διαγωνισμό σύντομης ιστορίας Επιστημονικής Φαντασίας

Attached File  Ο προικισμένος κύριος Ρουσσώ.doc (88K)
Number of downloads: 62

Posted Image

• (2 Pages) +
  • 1
  • 2

Other Replies To This Topic

#2 User is offline   DinoHajiyorgi 

• Μαύρος Σκώληξ του Ευρίπου
  • Όνομα:Ντίνος

Posted 31 January 2010 - 13:19

Στα θετικά: Η πολύ καλή γραφή. Η πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που με άρπαξε και με πήγε. Είναι αυτό που λέμε, page turner! Τι θα γίνει μετά – τι θα γίνει μετά…

Στα αρνητικά: Το τέλος. Το τέλος-τέλος! Οι τελευταίες τρεις λέξεις! Με στενοχώρησε το ότι όλα όσα είχα διαβάσει ως εκείνη τη στιγμή είχαν βασιστεί σε αυτή τη μία έκπληξη.

Δεν ξέρω, ίσως είμαι περίεργος. Φαντάσου οποιαδήποτε ιστορία με ταξίδι στον χρόνο που κλείνει με το «Με λένε Χίτλερ. Αδόλφο Χίτλερ.» Τα-ντάαααν!

Ή δεν είμαι περίεργος. Να σου πω τι συνέβη. Με κέρδισες σαν αναγνώστη. Με έκανες να ενδιαφερθώ για τον ήρωα σου. Να αγωνιώ γι αυτόν και να θέλω να τα καταφέρει.
Spoiler

“The great tragedy of my life is that in my search for the Holy Grail everyone calls True Love, I see myself as Zorro, a romantic and mysterious highwayman - and the women I desire see me as Porky Pig.” (Harlan Ellison – Grail)

#3 User is offline   mman 

• στοχεύοντας το πιθανό
  • Όνομα:Μιχάλης

Posted 31 January 2010 - 19:18

Η καλή γραφή και ο σωστός χειρισμός της γλώσσας είναι ένα από τα ατού αυτού του προσεγμένου διηγήματος. Ικανοποιητική (για την έκταση του έργου) προβολή της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον. Αρκετά προνοητικός χρονοταξιδιώτης, και χρονομηχανή με ξεκάθαρες αναφορές στον Wells, αλλά σύγχρονη στην παρουσίασή της.
Το κλείσιμο δεν είναι άσχημο, αλλά (κι εδώ συνεχίζω το γνωστό βιολί μου με την πρωτοτυπία) είναι πολυχρησιμοποιημένο. Όχι το συγκεκριμένο κλείσιμο, αλλά η γενικότερη ιδέα. Επίσης, με προσγειώνει κάπως η ιδέα ότι όλο αυτό το (πολύ προσεγμένο επαναλαμβάνω) έργο ουσιαστικά δεν κάνει τίποτ’ άλλο από το να προετοιμάζει το τελικό punchline.
Κλείνω διευκρινίζοντας ότι η συνολική εικόνα είναι για μένα σίγουρα θετική και η όποια γκρίνια μου πατάει πάνω στις αποδεδειγμένες (με το ίδιο το διήγημα) δυνατότητες του συγγραφέα για κάτι καλύτερο.
"To live in the hearts we leave behind is to never die."
Thomas Campbell

#4 User is offline   pericles 

• Επίτιμος διδάκτωρ της Μαζοχιστικής
  • Όνομα:Περικλής

Posted 31 January 2010 - 19:52

Χαιρετώ σε,

Λοιπόν, δική μου άποψη; Μαμάτο!! Μου άρεσε η όλη ανατροπή!! Ξεκινάς για το μέλλον, πας στο παρελθόν, πας ακόμη πιο βαθιά στο παρελθόν, και μας πετάς στο τέλος την βόμβα! Ειλικρινά μέχρι και την τελευταία παράγραφο δεν ήξερα τί θα συμβεί, άλλα όταν έβαλες τις λεξούλες στο τέλος, είπα: Μαμάτο!!

Σ' ένα μόνο έχω μια ένσταση... Εκεί που λες:

Spoiler

Δεν ξέρω, άλλα αν εγώ ήμουνα ο καθηγητής, και ήξερα το γιατί είμαι άρρωστος και το πότε περίπου θα το πάθαινα, απλά θα πήγαινα στο παρελθόν για να μου αφήσω ένα σημείωμα να ΜΗΝ πιω νερό! Από την άλλη βέβαια, σκέφτομαι πως σου ήρθε στο μυαλό το γνωστό χρονικό παράδοξο, οπότε λες: Ας πάει στο μέλλον για να τον θεραπεύσουν.

Τέλος, αν υποθέσουμε πως ο μικρός όντος είναι αυτός που ξέρουμε, γιατί δεν μας τα έκανε πιο λιανά; Γιατί δεν έδωσε πλήρη στοιχεία; Μήπως επειδή αυτό θ' αναιρούσε την ιστορία; Αλλά άμα αναιρούσε την ιστορία, τότε θα γινόντουσαν όλ' αυτά που τον οδήγησαν στο παρελθόν; Χμ... Άρα επίτηδες τα άφηνε όλα στο φλού; Χμ...

Αν και... Αφού ο Μεσιε έρχεται από το μέλλον, ξέρει τι θα συμβεί, άρα, αν το αναιρέσει, δεν θα έρθει πότε από το μέλλον, και ο Μεσιε δεν υπήρξε ποτέ;... Μαλλού χρονομπερδεύτικα και το αναλύω πολύ.

Η γραφή είναι πολύ καλή και στρωτή. Μου άρεσε!

All in all, πολύ καλή ιστορία με απρόβλεπτο (για μένα τουλάχιστον) τέλος. :)
Αγράμματος, ανορθόγραφος, απαίδευτος, ακαλλιέργητος...

#5 User is offline   Adicto 

Posted 01 February 2010 - 11:36

Μου άρεσε αυτή η ιστορία και μάλιστα μου άρεσε πολύ! Έίναι καλογραμμένη, γρήγορη, έχει μια ιστορία να πει και το κάνει χωρίς να χάνει τον προσανατολισμό της. Μου άρεσε ο μετακαταστροφικός κόσμος με τους μετανάστες και τις κοινωνικές δομές κατεστραμμένες, με τρόμαξε ο Καρκίνος των Υδάτων ακόμα και σαν έκφραση και μόνο. Απέφυγες να μπλέξεις με χωροχρονικά παράδοξα και υπερτεχνικές αναλύσεις του Θόλου και πόνταρες στην ιστορία σου. Το τέλος μου άρεσε, είμαι sucker σε τέτοιες εκπληξούλες κα με έκανε να ψαχτώ λιγάκι για τον Νοστράδαμο. Αν και κάποιο άλλο πρόσωπο να ήταν πιο ταιριαστο ίσως, δεν με χάλασε η επιλογή σου.
Στα συν και ο ήρωας, κυνικός (πως να μην είναι σε τέτοιο κόσμο που μεγάλωσε;), αποφασιστικός και προσαρμοστικός!

Μια χαρά λοιπόν!

#6 User is offline   KELAINO 

• Μπουμπούκι του Yggdrasil
  • Όνομα:Γεωργία

Posted 01 February 2010 - 12:12

Γεια!
Για το τεχνικό σκέλος δεν έχω τίποτα να προσάψω, όλα με φαίνονται εντάξει.

Ο ήρωας είναι καλά ψυχογραφημένος, δρα ανάλογα με το περιβάλλον και τις εμπειρίες του. Το δε περιβάλλον του περιγράφεται με επαρκούντως μουντά χρώματα, η δε μηχανή σε σωστές δόσεις εφετζήδικη, το τουίστ του γι' αλλού πήγαινε κι αλλού βρέθηκε μια χαρά και κράτησε το ενδιαφέρον μου αμείωτο.

Μέχρι το τέλος! Εκεί αιστάνθηκα σα να έκανες ζαβολιά! Αν ήτανε να παίξουμε αυτό το παιχνίδι, ήθελα να έβαζες περισσότερα στοιχεία στην πορεία, εκείνο το "Μάικ" και η βοτανοθεραπεία λίγο πριν το τέλος δεν με φάνηκαν αρκετά. Στη δεύτερη ανάγνωση ανακάλυψα και κείνη την αναφορά στο "αλμανάκ". Καλό, αλλά για μένα τουλάχιστον δεν ήταν αρκετά.
Αν με έκανες ν'αρχίσω να ψυλλιάζομαι σε κάποια φάση πως κάτι τρέχει μ' αυτόν τον τύπο, πως είναι "κάποιος", θα το φχαριστιόμουν πολύ περισσότερο.. μέχρι την τελευταία του λέξη!

#7 User is offline   SpirosK 

• SF amateur
  • Όνομα:Spiros

Posted 01 February 2010 - 15:52

Υπέροχο!! Εξαιρετικά καλογραμμένο, ο πρωταγωνιστής καλά ψυχογραφημένος και το τέλος πολύ έξυπνο (δεν αποτελεί "έκπληξη",ούτε "ζαβολιά" για μένα η φυσική εξέλιξη της Ιστορίας).

Μόνη μου ένσταση, για λόγους γούστου, η επιλεκτική Ελληνικοποιήση των ονομάτων. Αλβέρτος;;; Γιατί τότε ο κεντρικός ήρωας δεν είναι Μιχάλης και είναι Μάικλ;; Έχει ο κος Χόκινγκ Ελληνικές ρίζες, υποτίθεται;

ΥΓ: Και τι είναι πια αυτή ή χειροπρόωση;;

This post has been edited by SpirosK: 01 February 2010 - 15:52

#8 User is offline   aScannerDarkly 

• Scanners live in vain

Posted 02 February 2010 - 01:21

Γενικά, ενδιαφέρον και καλογραμμένο. Μου άρεσε η γραφή, ο μελλοντικός σου κόσμος, η χρήση παλιομοδίτικων στοιχείων στη χρονομηχανή (αν κατασκευαστεί ποτέ χρονομηχανή, πάω στοίχημα ότι δε θα έχει ούτε μισό μοχλό). Συμφωνώ όμως 100% με dino και mman. Το φινάλε, σχεδόν το περίμενα. Εντάξει, όχι το συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε. Ενώ όλα τα άλλα βρίσκονται στη θέση τους, τελικά φαίνεται σαν όλο το διήγημα υπάρχει για να οδηγήσει στην έκπληξη του τέλους, κάτι που συνήθως με απογοητεύει.

Εντόπισα κάποια λαθάκια, τόσο με το "Μάικ", αλλά "Αλβέρτος", όσο και με τη λέξη "δόκτωρ". Ο δόκτωρ - τον δόκτορα. Στις περισσότερες περιπτώσεις την αφήνεις άκλιτη. Μου χτύπησε και το εξής: "Η μετάδοση της γινόταν μόνο με πόση –μολυσμένου- νερού, αλλά ήταν αρκετό για να θερίσει εκατομμύρια πριν ανακαλύψουν πως με το βράσιμο του ο ιός καταστρεφόταν". Νομίζω ότι σε μία παρόμοια περίπτωση, το πρώτο πράγμα που θα δοκίμαζαν θα ήταν να βράσουν το νερό.

Ως πρώτη γνωριμία, μου άφησε συνολικά θετική εντύπωση.

ΥΓ: Δεν κατάλαβα γιατί δήλωσε ότι γνωρίζει βοτανοθεραπεία. Πέρα από τους λόγους ιστορικής συμβατότητας.

This post has been edited by aScannerDarkly: 02 February 2010 - 01:41

Ένιωσα ότι με πλησίαζε και με τριγύριζε αυτός ο βόμβος, πυκνός σαν σμάρι από μέλισσες, μέχρι που έφτασα να ξεχωρίζω κάποιες λέξεις, σχεδόν άηχες: "Προσευχήσου στο Θεό για μας". Αυτό άκουσα να μου λένε. Πάγωσε τότε η ψυχή μου. Γι΄αυτό κι εσείς με βρήκατε νεκρό.

#9 User is offline   dagoncult 

Posted 02 February 2010 - 20:24

Νομίζω ότι μου άρεσε. Η γραφή είναι καλή και δίνει τις ιδέες σου αρκετά στρωτά. Το φινάλε με τον Ν. μού άρεσε, όπως επίσης και η δεύτερη ιστορία που αναδύεται από τις στάχτες της πρώτης. Κάποια έξτρα σχόλια είναι στο αρχείο, αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι αυτό:
Spoiler

ΥΓ:Το ελάττωμα δεν είναι και τόσο μπροστά. Μάλλον σαν βοήθημα μοιάζει παρά σαν κέντρο της ιστορίας.

Attached File(s)

#10 User is offline   Tiessa 

• πρώην Πνευματική
  • Όνομα:Βάσω

Posted 03 February 2010 - 19:56

Η ιστορία είναι πολύ καλά γραμμένη. Τη διάβασα με μεγάλη άνεση.
Μου άρεσε ο ρυθμός της, ο καλά σκιαγραφημένος τυχοδιώκτης πρωταγωνιστής και ναι, το τέλος. Καθόλου δε με πείραξε, το ομολογώ. Κάτι τέτοια κολπάκια που δένουν το παρελθόν με το μέλλον είναι από τα αγαπημένα μου. Ειδικά όταν με την εκ των υστέρων γνώση κατάλαβα τι ρόλο έπαιζε το αλμανάκ του 2000.
Για να πω την αλήθεια
Spoiler

Και φυσικά, πώς προδίδονται οι φαν του τρόμου: Δεν μπορούσε να μην υπάρχει κι ένα κομμένο χέρι με το κλειδί!
Ενδιαφέρουσα η καταβύθιση των παραλιακών πόλεων και η ταυτόχρονη εμφάνιση του Καρκίνου των Υδάτων λόγω της τήξης των πάγων, η προσφυγιά των Καναδών και όλες οι καταστάσεις που έπονταν της καταστροφής.
Creatures of Fire, Towers of Stone

Be honest with me. The truth can hurt me only once.

#11 User is offline   Cassandra Gotha 

• Όνομα:Άννα

Posted 06 February 2010 - 10:36

Μου άρεσε, μου κράτησε το ενδιαφέρον. (Ναι, κι εγώ τα ίδια λέω :tongue:)
Στο τέλος έμεινα με την αίσθηση ότι κάπως απότομα και ξεκάρφωτα πήγαμε ως εκεί.
Όμως, ήταν από τις ιστορίες που απόλαυσα αρκετά, με κέρδισε.
Birdie Num Num

#12 User is offline   Amandel 

• Also so sieht das Ende der Welt aus

Posted 08 February 2010 - 11:34

Πολύ καλή ιστορία που δε με κούρασε καθόλου. Η ιδέα ειδικά προς το τέλος είναι χιλιοπαιγμένο έργο εντάξ αλλά εσύ Δόκτωρ Ντρέηκ την έδωσες πολύ καλά. Γενικά μου άρεσε πολύ όσο το διάβαζα.

Δεν έχω διαβάσει κάτι άλλο δικό σου ούτε ξέρω τα γραπτά σου, αλλά σαν πρώτη εντύπωση νομίζω ότι είσαι πολύ καλός. Δεν χρησιμοποιείς κανένα μελοδραματικό ούτε εξαιρετικά μυστήριο τόνο για να δώσεις χαρακτήρα στο διήγημα να το κάνεις να ξεχωρίσει. Είναι αυτό που είναι και βγαίνει μια χαρά.

Πι.Ες. Τα Γαλλικά σου τα σκότωσες ονλίγον :P Μπορώ να σου κάνω διορθώσεις κάποια άλλη στιγμή αν θες γιατί τώρα είμαι στη δουλειά.
What is a place like me doing in a girl like this?

#13 User is offline   TheTregorian 

• Όνομα:Γιώργος

Posted 11 February 2010 - 20:20

Το πρόβλημα με την ιστορία σου κατά τη γνώμη μου είναι ότι όλη η επιτυχία της βασίζεται στην έκπληξη του τέλους. Κατά τ' άλλα βλέπουμε μια ιστορία για ένα κλασσικό ταξίδι στο χρόνο που, μάλιστα, σε κάποια σημεία πλατειάζει χωρίς λόγο. Ένα μεγάλος μέρος της αρχής θα μπορούσε να δοθεί σε πολύ μικρότερο πλάτος ή και να παραλειφθεί εντελώς. Είναι καλογραμμένη, αναμφίβολα, αλλά σε κάποια σημεία γίνεται κουραστική κι αν και το τέλος έρχεται να σε αφήσει μ****α, απλά δεν αρκεί για ν' απογειώσει τ' όλο κείμενο...

#14 User is offline   Rixardogios 

Posted 12 February 2010 - 02:10

Θα συμφωνίσω με τον απο πάνω, γενικά καλογραμμένη ιστορία, οχι τόσο πρωτότυπη και το ελάττωμα σε καλό βγήκε τελικά. Ουσιαστικά το τέλος είναι αυτό που μετράει, αλλά μου άρεσε και η περιγραφή της κατάστασης με τη πλημμυρισμένη Βοστώνη και τους μετανάστες.

Το κομμένο χέρι ήταν ωραία ιδέα! Αλλά το βρήκα λίγο υπερβολικό :P

Θα ήθελα να μάθω τι έγιναν μέσα στους 3 μήνες που ήταν στο μοντπελιερ. Ένιωσα οτι έφτασες στο τέλος απότομα γενικά.

Η σύνδεση με μια ιστορική μορφή ήταν ωραία σαν σκέψη, θα μπορούσες να διαλέξεις καποιον καλύτερο:tongue:

Πολύ ωραία ιστορία γενικά, ίσως εκεί με την αρρώστεια του χοκινγκ και το γεγονός οτι μπορεί να μην δούλευε η μήχανή να το έκανες πιο δραματικό. :P But that's just me.
You are reading this signature.

#15 User is offline   Sonya 

• Grey Warden
  • Όνομα:Χριστίνα

Posted 12 February 2010 - 09:48

Έχω κάποιες ενστάσεις: ο κ. Ρουσσώ δεν γνώριζε ότι υπήρχε η ιστορική φυσιογνωμία που ονομάζεται Ν; Μύρισε τα νύχια του και του είπαν ότι ο ίδιος είναι ο Ν κι έρχεται από το μέλλον; Αν όχι, τότε έτσι, ελαφρά τη καρδία οικιοποιήθηκε την ταυτότητα κάποιου ιστορικού προσώπου παγκοσμίου βεληνεκούς; Έχει λούπα εκεί η ιστορία σου. (Κι εγώ τον διαφωτιστή είχα σκεφτεί και γι αυτόν ψηνόμουνα κιόλας, γιατί θα 'χα να σου σούρω ένα κάαααααααρο παρατηρήσεις, έχοντας διαβάσει κι αγαπήσει τα μέγιστα τον Ρουσσώ)

Η ιστορία είναι καλή, με ελάχιστα εκφραστικά λάθη και ρέει άνετα και ομαλά μέχρι το τέλος. Αλλά το τελευταίο όνομα μου την έκοψε την μαγιονέζα. Όχι γιατί δεν ήταν ευφάνταστο ή απρόσμενο, αλλά γιατί δεν εξηγείται με κανέναν τρόπο η οικιοποίηση της ταυτότητας του Ν.
In war, victory. In peace, vigilance. In death, sacrifice.

#16 User is offline   khar 

• Όνομα:Κώστας

Posted 14 February 2010 - 09:38

Είναι καλογραμμένο, δίνει μια αίσθηση τεχνολογίας που ικανοποιεί τον οπαδό της σκληρής ΕΦ και είναι τόσο σκληρό όσο χρειάζεται στην σκηνή με το χέρι. Θα ήταν ιδανικό για κάποιον που διαβάζει πρώτη φορά ΕΦ, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το τέλος μ μου θύμισε δεκάδες παρόμοιες ιστορίες και εγώ περίμενα κάτι καλύτερο με βάση όσα είχα διαβάσει προηγουμένως.

http://sxediofractal.blogspot.com
Ένα πολύ μικρό διήγημα Επιστημονικής Φαντασίας κάθε Κυριακή.

#17 User is online   Drake Ramore 

Posted 14 February 2010 - 19:06

Με το πέρας του διαγωνισμού, θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους έκαναν τον κόπο να διαβάσουν αυτήν την ιστορία και να αφήσουν κάποιο σχόλιο.
Η αλήθεια είναι οτι θα ήθελα τα σχόλια να είναι περισσότερα (είχα τα πιο λίγα αν μέτρησα σωστά), για να μπορέσω να βγάλω περισσότερα συμπεράσματα σχετικά με το τι άρεσε και τι όχι. Φυσικά ακόμη και με τα (λίγα ) παραπάνω σχόλια έκανα κάποιες διαπιστώσεις.

Η λιγοστή εμπειρία με τον χώρο της Ε.Φ βλέπω πως έγινε αντιληπτή απο κάποια σχόλια, κυρίως απο την κλισέ θεματολογία του διηγήματος.
Διαπίστωσα με ανακούφιση οτι την ίδια θεματολογία χρησιμοποίησαν και άλλα άτομα που ασχολήθηκαν πρώτη φορά με την συγγραφή Ε.Φ, οπότε δεν νιώθω τόσο άσχημα. Η αλήθεια είναι πως η μόνη σχέση μου με οτιδήποτε Ε.Φ περιορίζεται σε γνώση απο τηλεοπτικές μεταφορές.

Άρκετα με αυτό όμως, μιας και τα πάντα κρίνονται as is (όπως και πρέπει να κρίνονται).

Ακολουθούν κάποιες απαντήσεις σε ερωτήσεις που τέθησαν.

Γιατί Αλβέρτος και όχι Άλμπερτ; Γιατί Μάικλ και όχι Μιχάλης;
-Πραγματικά δεν υπήρξε καμία σκοπιμότητα σε αυτό. Δεν Ελληνοποίησα τον Αλμπερτ γιατί πολύ απλά δεν λεγόταν Άλμπερτ αλλά Αλβέρτος. Το ίδιο ισχύει και για τον Μάικλ. Απλώς αυτά είναι τα ονόματα τους.

Δόκτωρ ή δόκτωρας;
-Εδώ όντως υπάρχει ένα θέμα. Κλίνεται ή είναι άκλιτο;υπάρχει Ελληνική ρίζα ή Λατινογενής;
Κατα την διάρκεια της διόρθωσης το word μου έβγαζε λάθος το "δόκτωρα " (τώρα που γράφω το ποστ διαπιστώνω πως μου το βγάζει υπογραμμισμένο κόκκινο και εδώ), όπως μου το έβγαζε λάθος και στο open office. Επειδή δεν μου αρέσει η προχειρότητα όμως ανέτρεξα στο ίντερνετ για να δω ποιο είναι το σωστό. Υπάρχουν τόπικ σε γλωσσολογικά φόρουμ που έχουν ως θέμα το συγκεκριμμένο. "Δόκτωρ ή δόκτωρας;Κλίνεται ή όχι;". Οι απόψεις διίστανται , οπότε αποφάσισα να το εκλάβω ως άκλιτο. Κάποιος φιλόλογος θα μπορέσει να μας πει περισσότερα φαντάζομαι.

Γιατί τέτοιο τέλος;
-Καταλαβαίνω τώρα πως ίσως το τέλος να απογοήτευσε κάποιους. Διαπιστώνω κυρίως οτι αυτοί οι κάποιοι είναι οι βαθιοί γνώστες της Ε.Φ που έχοντας δει τόσες φορές ένα παρόμοιο πολυχρησιμοποιημένο κλισέ "στράβωσαν". Τους κατανοώ απόλυτα. Απο την άλλη πάλι διαπίστωσα οτι σε κάποιους άρεσε το τέλος. Ίσως δεν εντρύφησαν τόσο πολύ στην Ε.Φ ωστε να τους ενοχλεί ένα τέτοιο κλισέ. Αυτούς όχι απλά τους κατανοώ, αλλά ταυτίζομαι μαζί τους. Σε κάθε περίπτωση εκεί οδήγησε η ιστορία. Δεν ξεκίνησα να γράφω για τον Νοστράδαμο, αλλά για τον Μάικλ. Έναν έξυπνο τυχοδιώκτη οπορτουνιστή που δεν αφήνει ευκαιρία να πάει χαμένη. Στην πορεία μου αποκαλύφθηκε οτι ο Μάικλ είναι ο Μισέλ.

Γιατί οικειοποιήθηκε το όνομα του Νοστράδαμου;
- Γιατί ήταν ο ίδιος Νοστράδαμος. Εκεί πατάει το διήγημα. Αυτό θέλει να σε κάνει να πιστέψεις η ιστορία. Οτι κάποιος που γνώριζε τόσα πολλά για το μέλλον δεν μπορεί παρά να ερχόταν ο ίδιος απο το μέλλον, κι οτι αυτή είναι η ιστορία του.

Γιατί το κομμένο χέρι;
- Εδώ έρχεται ο παράγοντας συγγραφέας. Πραγματικά προσπάθησα σε αυτό το διήγημα να απομονώσω τα φιλτρα που κρατάνε στα δίχτυα τους σκέψεις τρόμου. Ειλικρινά προσπάθησα να μην χυσω ούτε μια σταγόνα αίμα (περισσότερο ως πείραμα αν θέλετε). Το χέρι του Αλβέρτου κατάφερε με κάποιον τρόπο να διασπάσει τα φίλτρα και να βρει την θέση του στο κείμενο.

Τι έκανε ο ήρωας στο Μονπελιέ 3 μήνες;
- Εδώ η απάντηση έρχεται και φυσικά, και μέσα απο το κείμενο. Όταν δεν θέλησε να μιλήσει στα Γαλλικά με τον οδηγό του κάρου το έκανε γιατί δεν ένιωθε σιγουριά. Δεν γνώριζε αν μπορούσε να περάσει για ντόπιος. Εκανε αυτό που θα έκανε ο καθένας μας σε παρόμοια περίπτωση, he was learning the ropes που λένε οι ναυτικοί. Μάθαινε περισσότερα πράγματα για το περιβάλλον στο οποίο βρέθηκε. Τα μαθήματα απέδωσαν και όταν έκανε αίτηση στην σχολή περνούσε άνετα για ντόπιος.

Γιατί δεν έβρασαν το νερό εξ αρχής;
- Εξ αρχής το έβρασαν. Δεν αναφέρεται πουθενά οτι χρονοτρίβησαν. Αλλά το έκαναν αφού διαπίστωσαν οτι προέρχεται απο εκεί το πρόβλημα. Στην αρχή δεν μπορούσαν να απομονώσουν τις αιτίες της μόλυνσης. Δεν έφαγαν όλοι στο τάδε εστιατόριο και αρρώστησαν για να το κλείσουν. Όλοι έπιναν νερό, άλλοι απο μολυσμένες πηγές και άλλοι απο αμόλυντες. Μέχρι να το αντιληφθούν πέθαναν εκατομμύρια.

Φίλε Απόστολε έχεις χρονική λούπα!
- Έχω. Είναι αλήθεια. Όπως έχει το Terminator, το Timeline, to The Time Machine και πολλές ακόμη επιτυχημένες ταινίες που πραγματεύονται το ταξίδι στον χρόνο. Συγχωρήστε με για αυτο μου το ατόπημα.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαρίστησω όσους κατέταξαν το διήγημα μου στην τιμητική αυτή θέση. Απέναντι σε τόσο δυνατές πένες, μόνο ευχαριστημένος μπορώ να αισθάνομαι απο την έκβαση της ψηφοφορίας.

Υ.Γ Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Βάγια (manstredin) , για την πολύτιμη βοήθεια της στον μεταφραστικό τομέα. Τυχόν λάθη βαρύνουν μοναχά τον δικό μου τρόπο σύνταξης των διαλόγων.

This post has been edited by Drake Ramore: 14 February 2010 - 19:21

Posted Image

#18 User is offline   DinoHajiyorgi 

• Μαύρος Σκώληξ του Ευρίπου
  • Όνομα:Ντίνος

Posted 14 February 2010 - 19:22

View PostDrake Ramore, on 14 February 2010 - 19:06, said:

Δόκτωρ ή δόκτωρας;
-Εδώ όντως υπάρχει ένα θέμα. Κλίνεται ή είναι άκλιτο;υπάρχει Ελληνική ρίζα ή Λατινογενής;
Κατα την διάρκεια της διόρθωσης το word μου έβγαζε λάθος το "δόκτωρα " (τώρα που γράφω το ποστ διαπιστώνω πως μου το βγάζει υπογραμμισμένο κόκκινο και εδώ), όπως μου το έβγαζε λάθος και στο open office. Επειδή δεν μου αρέσει η προχειρότητα όμως ανέτρεξα στο ίντερνετ για να δω ποιο είναι το σωστό. Υπάρχουν τόπικ σε γλωσσολογικά φόρουμ που έχουν ως θέμα το συγκεκριμμένο. "Δόκτωρ ή δόκτωρας;Κλίνεται ή όχι;". Οι απόψεις διίστανται , οπότε αποφάσισα να το εκλάβω ως άκλιτο. Κάποιος φιλόλογος θα μπορέσει να μας πει περισσότερα φαντάζομαι.

Όχι σαν ειδικός, αλλά σαν μαθητής της κόκκινης γραμμούλας του word:

Δόκτωρ με ω και Δόκτορας με ο βγαίνει σωστό.
“The great tragedy of my life is that in my search for the Holy Grail everyone calls True Love, I see myself as Zorro, a romantic and mysterious highwayman - and the women I desire see me as Porky Pig.” (Harlan Ellison – Grail)

#19 User is online   Drake Ramore 

Posted 14 February 2010 - 19:33

Δεν χρησιμοποιείται όμως (σύμφωνα με τα αποτελέσματα της λέξης στο ιντερνετ) ούτε στο δέκα τοις εκατό σε σχέση με την λέξη γραμμένη με ω.
Είναι το ίδιο πρόβλημα που συναντάω και με τις λέξεις βράδυ-βράδι, τραίνο-τρένο, αυγό -αβγό, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει και το θέμα του αν κλίνεται η όχι.

This post has been edited by Drake Ramore: 14 February 2010 - 19:35

Posted Image

#20 User is offline   aScannerDarkly 

• Scanners live in vain

Posted 22 February 2010 - 15:57

View PostDrake Ramore, on 14 February 2010 - 19:33, said:

Δεν χρησιμοποιείται όμως (σύμφωνα με τα αποτελέσματα της λέξης στο ιντερνετ) ούτε στο δέκα τοις εκατό σε σχέση με την λέξη γραμμένη με ω.
Είναι το ίδιο πρόβλημα που συναντάω και με τις λέξεις βράδυ-βράδι, τραίνο-τρένο, αυγό -αβγό, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει και το θέμα του αν κλίνεται η όχι.

Κοίταξε, πιστεύω ότι, γράφοντάς το με ω, χρησιμοποιείς την ελληνοποιμένη μορφή της λέξης, συνεπώς είναι ο δόκτωρ (ή δόκτορας), οι δόκτορες, το δόκτορα κτλ. Λογικά, η άκλιτη μορφή της θα έπρεπε να είναι με ο. Όπως και να έχει, δείχνεις μια μικρή ασυνέπεια, γιατί σε μια δυο περιπτώσεις, κλίνεις τη λέξη.
Ένιωσα ότι με πλησίαζε και με τριγύριζε αυτός ο βόμβος, πυκνός σαν σμάρι από μέλισσες, μέχρι που έφτασα να ξεχωρίζω κάποιες λέξεις, σχεδόν άηχες: "Προσευχήσου στο Θεό για μας". Αυτό άκουσα να μου λένε. Πάγωσε τότε η ψυχή μου. Γι΄αυτό κι εσείς με βρήκατε νεκρό.

• (2 Pages) +
  • 1
  • 2

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users