Με το πέρας του διαγωνισμού, θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους έκαναν τον κόπο να διαβάσουν αυτήν την ιστορία και να αφήσουν κάποιο σχόλιο.
Η αλήθεια είναι οτι θα ήθελα τα σχόλια να είναι περισσότερα (είχα τα πιο λίγα αν μέτρησα σωστά), για να μπορέσω να βγάλω περισσότερα συμπεράσματα σχετικά με το τι άρεσε και τι όχι. Φυσικά ακόμη και με τα (λίγα ) παραπάνω σχόλια έκανα κάποιες διαπιστώσεις.
Η λιγοστή εμπειρία με τον χώρο της Ε.Φ βλέπω πως έγινε αντιληπτή απο κάποια σχόλια, κυρίως απο την κλισέ θεματολογία του διηγήματος.
Διαπίστωσα με ανακούφιση οτι την ίδια θεματολογία χρησιμοποίησαν και άλλα άτομα που ασχολήθηκαν πρώτη φορά με την συγγραφή Ε.Φ, οπότε δεν νιώθω τόσο άσχημα. Η αλήθεια είναι πως η μόνη σχέση μου με οτιδήποτε Ε.Φ περιορίζεται σε γνώση απο τηλεοπτικές μεταφορές.
Άρκετα με αυτό όμως, μιας και τα πάντα κρίνονται
as is (όπως και πρέπει να κρίνονται).
Ακολουθούν κάποιες απαντήσεις σε ερωτήσεις που τέθησαν.
Γιατί Αλβέρτος και όχι Άλμπερτ; Γιατί Μάικλ και όχι Μιχάλης;
-Πραγματικά δεν υπήρξε καμία σκοπιμότητα σε αυτό. Δεν Ελληνοποίησα τον Αλμπερτ γιατί πολύ απλά δεν λεγόταν Άλμπερτ αλλά Αλβέρτος. Το ίδιο ισχύει και για τον Μάικλ. Απλώς αυτά είναι τα ονόματα τους.
Δόκτωρ ή δόκτωρας;
-Εδώ όντως υπάρχει ένα θέμα. Κλίνεται ή είναι άκλιτο;υπάρχει Ελληνική ρίζα ή Λατινογενής;
Κατα την διάρκεια της διόρθωσης το word μου έβγαζε λάθος το "δόκτωρα " (τώρα που γράφω το ποστ διαπιστώνω πως μου το βγάζει υπογραμμισμένο κόκκινο και εδώ), όπως μου το έβγαζε λάθος και στο open office. Επειδή δεν μου αρέσει η προχειρότητα όμως ανέτρεξα στο ίντερνετ για να δω ποιο είναι το σωστό. Υπάρχουν τόπικ σε γλωσσολογικά φόρουμ που έχουν ως θέμα το συγκεκριμμένο. "Δόκτωρ ή δόκτωρας;Κλίνεται ή όχι;". Οι απόψεις διίστανται , οπότε αποφάσισα να το εκλάβω ως άκλιτο. Κάποιος φιλόλογος θα μπορέσει να μας πει περισσότερα φαντάζομαι.
Γιατί τέτοιο τέλος;
-Καταλαβαίνω τώρα πως ίσως το τέλος να απογοήτευσε κάποιους. Διαπιστώνω κυρίως οτι αυτοί οι κάποιοι είναι οι βαθιοί γνώστες της Ε.Φ που έχοντας δει τόσες φορές ένα παρόμοιο πολυχρησιμοποιημένο κλισέ "στράβωσαν". Τους κατανοώ απόλυτα. Απο την άλλη πάλι διαπίστωσα οτι σε κάποιους άρεσε το τέλος. Ίσως δεν εντρύφησαν τόσο πολύ στην Ε.Φ ωστε να τους ενοχλεί ένα τέτοιο κλισέ. Αυτούς όχι απλά τους κατανοώ, αλλά ταυτίζομαι μαζί τους. Σε κάθε περίπτωση εκεί οδήγησε η ιστορία. Δεν ξεκίνησα να γράφω για τον Νοστράδαμο, αλλά για τον Μάικλ. Έναν έξυπνο τυχοδιώκτη οπορτουνιστή που δεν αφήνει ευκαιρία να πάει χαμένη. Στην πορεία μου αποκαλύφθηκε οτι ο Μάικλ είναι ο Μισέλ.
Γιατί οικειοποιήθηκε το όνομα του Νοστράδαμου;
- Γιατί ήταν ο ίδιος Νοστράδαμος. Εκεί πατάει το διήγημα. Αυτό θέλει να σε κάνει να πιστέψεις η ιστορία. Οτι κάποιος που γνώριζε τόσα πολλά για το μέλλον δεν μπορεί παρά να ερχόταν ο ίδιος απο το μέλλον, κι οτι αυτή είναι η ιστορία του.
Γιατί το κομμένο χέρι;
- Εδώ έρχεται ο παράγοντας συγγραφέας. Πραγματικά προσπάθησα σε αυτό το διήγημα να απομονώσω τα φιλτρα που κρατάνε στα δίχτυα τους σκέψεις τρόμου. Ειλικρινά προσπάθησα να μην χυσω ούτε μια σταγόνα αίμα (περισσότερο ως πείραμα αν θέλετε). Το χέρι του Αλβέρτου κατάφερε με κάποιον τρόπο να διασπάσει τα φίλτρα και να βρει την θέση του στο κείμενο.
Τι έκανε ο ήρωας στο Μονπελιέ 3 μήνες;
- Εδώ η απάντηση έρχεται και φυσικά, και μέσα απο το κείμενο. Όταν δεν θέλησε να μιλήσει στα Γαλλικά με τον οδηγό του κάρου το έκανε γιατί δεν ένιωθε σιγουριά. Δεν γνώριζε αν μπορούσε να περάσει για ντόπιος. Εκανε αυτό που θα έκανε ο καθένας μας σε παρόμοια περίπτωση, he was learning the ropes που λένε οι ναυτικοί. Μάθαινε περισσότερα πράγματα για το περιβάλλον στο οποίο βρέθηκε. Τα μαθήματα απέδωσαν και όταν έκανε αίτηση στην σχολή περνούσε άνετα για ντόπιος.
Γιατί δεν έβρασαν το νερό εξ αρχής;
- Εξ αρχής το έβρασαν. Δεν αναφέρεται πουθενά οτι χρονοτρίβησαν. Αλλά το έκαναν αφού διαπίστωσαν οτι προέρχεται απο εκεί το πρόβλημα. Στην αρχή δεν μπορούσαν να απομονώσουν τις αιτίες της μόλυνσης. Δεν έφαγαν όλοι στο τάδε εστιατόριο και αρρώστησαν για να το κλείσουν. Όλοι έπιναν νερό, άλλοι απο μολυσμένες πηγές και άλλοι απο αμόλυντες. Μέχρι να το αντιληφθούν πέθαναν εκατομμύρια.
Φίλε Απόστολε έχεις χρονική λούπα!
- Έχω. Είναι αλήθεια. Όπως έχει το Terminator, το Timeline, to The Time Machine και πολλές ακόμη επιτυχημένες ταινίες που πραγματεύονται το ταξίδι στον χρόνο. Συγχωρήστε με για αυτο μου το ατόπημα.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαρίστησω όσους κατέταξαν το διήγημα μου στην τιμητική αυτή θέση. Απέναντι σε τόσο δυνατές πένες, μόνο ευχαριστημένος μπορώ να αισθάνομαι απο την έκβαση της ψηφοφορίας.
Υ.Γ Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Βάγια (manstredin) , για την πολύτιμη βοήθεια της στον μεταφραστικό τομέα. Τυχόν λάθη βαρύνουν μοναχά τον δικό μου τρόπο σύνταξης των διαλόγων.
This post has been edited by Drake Ramore: 14 February 2010 - 19:21