Jump to content

Kick-Ass (2010)


DinoHajiyorgi
 Share

Recommended Posts

post-1004-127153147209_thumb.jpg

 

Το Kick-Ass είναι μια ταινία του 2010 με σούπερ ήρωες, βασισμένη στο ομώνυμο κόμικ των Mark Millar και John Romita Jr. Τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά είχαν πουληθεί πριν καν κυκλοφορήσει το πρώτο τεύχος. Η σκηνοθεσία είναι του Matthew Vaughn (Stardust) και η παραγωγή των Vaughn και Brad Pitt.

 

post-1004-127153150678_thumb.jpg

post-1004-12715315391_thumb.jpg

 

Η ταινία λέει την ιστορία του εφήβου Dave Lizewski που βάζει στόχο να γίνει αληθινός σούπερ ήρωας και κατ’επέκταση βρίσκει τον εαυτό του μπλεγμένο σε μεγαλύτερο και πιο χοντρό παιχνίδι. Συναντάει τον Big Daddy, έναν πρώην αστυνομικό, ο οποίος στον αγώνα του να καταστρέψει έναν σατανικό μαφιόζο, έχει εκπαιδεύσει και έχει μετατρέψει την εντεκάχρονη κόρη του στην αδίστακτη εκδικήτρια Hit Girl.

 

post-1004-127153160039_thumb.jpg

 

Και είναι τελικά αυτή η ηρωίδα, η Hit Girl, που έχει προκαλέσει σάλο στο εξωτερικό, διχάζοντας κοινό και κριτικούς σχετικά με την ταινία. [Κατά έναν τρόπο την πάτησα κι εγώ, όταν πριν μάθω οτιδήποτε για την ταινία, και βλέποντας μόνο φωτογραφίες της Hit Girl στο κοστούμι της, έψαξα να βρω περισσότερα με σκοπό να την αναρτήσω στις Σου-Φου Ορμόνες. Φανταστείτε το σοκ μου όταν αντιλήφθηκα την ηλικία της ηθοποιού.]

 

post-1004-127153167465_thumb.jpg

 

Σας βάζω εδώ την κριτική του έργου από τον πολύ εντάξει Roger Ebert, που προκάλεσε αίσθηση στο ίντερνετ. Αν η κριτική του σας φανεί κάπως «απαρχαιωμένη» καθώς λέει μεν σωστά πράγματα, αλλά μας περιγράφει αμέτρητες ταινίες βίας που κυκλοφορούν κατά εκατοντάδες τις τελευταίες δεκαετίες, μην ξεχνάτε ότι εδώ κάνει τη διαφορά, έκανε αυτή τη διαφορά σε πολύ κόσμο, η ηλικία της ηρωίδας. (Προσοχή, ακολουθούν spoilers)

 

«Θα έπρεπε να έχω συναισθήματα ή να προσποιηθώ ότι είμαι κουλ; Θα σας φανώ ανέλπιδα συντηρητικός αν κρίνω το “Kick-Ass” ως ηθικά κατάπτυστο; Θα μου λέγατε ότι έχασα την ουσία; Ας πούμε ότι είστε μεγάλος φαν του ορίτζιναλ κόμικ και πιστεύετε ότι η ταινία το ακολουθεί πιστά. Ξέρετε λοιπόν; Ζείτε σε έναν κόσμο για τον οποίο δεν ενδιαφέρομαι καθόλου. Μια κινηματογραφική κάμερα καταγράφει οτιδήποτε είναι τοποθετημένο μπροστά στον φακό της, και σε αυτή την περίπτωση, μας δείχνει ένα αιματοκύλισμα το οποίο προκαλείται από ένα 11άχρονο κορίτσι, ακολουθούμενο από έναν ενήλικα που το σφυροκοπάει κτηνωδώς στα όρια της θανάτωσης του. Αίματα παντού. Πείτε μου τώρα για περιεχόμενο.

 

Η ιδέα της ταινίας έχει να κάνει με κανονικούς ανθρώπους, ένα γυμνασιόπαιδο, το 11άχρονο κορίτσι και τον μπαμπά της, να προσπαθούν να γίνουν σούπερ ήρωες για να τιμωρούν κακούς ανθρώπους. Το σφάλμα στο έργο είναι ότι το κορίτσι γίνεται σούπερ ηρωίδα. Σε μια σκηνή, έρχεται αντιμέτωπη σε έναν διάδρομο με μια ομάδα από βαριά οπλισμένους γκάνγκστερ και τους πυροβολεί, τους μαχαιρώνει και τους κλοτσάει όλους μέχρι θανάτου, με ένα σωρό αεροπλανικά κόλπα που θα έκαναν τον Τζάκι Τσαν να σκάσει από το κακό του.

 

post-1004-127153173718_thumb.jpg

 

Αυτή δεν είναι κωμική βία. Αυτοί οι άντρες, και πολλοί άλλοι στην ταινία, σκοτώνονται, πεθαίνουν. Και το 11άχρονο δεν προδίδει κανένα απολύτως συναίσθημα. Δεν νομίζετε ότι πολλά παιδιά εκείνης της ηλικίας θα ένιωθαν κάτι, θα τους άγγιζε κάπως, έχοντας αφαιρέσει την ζωή δέκα ή δώδεκα ατόμων που επιχειρούσαν να τη σκοτώσουν;

 

Ξέρω, ξέρω. Είναι σάτιρα. Σάτιρα όμως τίνος; Το έργο είναι «Ακατάλληλο» που σημαίνει ότι είναι διπλά ελκυστικό στον οποιονδήποτε κάτω των 17. Δεν με προβληματίζουν οι 16άχρονοι εδώ. Σκέφτομαι τα 6άχρονα Έχουμε εδώ χαρακτήρες με τους τοίχους τους γεμάτους με καραμπίνες, πιστόλια, μυδραλιοβόλα και μπαζούκας. Στο τέλος, όταν ο κακός περιμένει πως και πώς να τινάξει τα μυαλά ενός παιδιού, αποτυγχάνει μόνο και μόνο γιατί η φίλη της, την τελευταία στιγμή, τον πυροβολεί με το μπαζούκα, τινάζοντας τον έξω από το παράθυρο ενός ουρανοξύστη, και πέρα από μερικά τετράγωνα, σε ένα κουρνιαχτό από φωτιά, καπνό και αίμα. Όπως διαβάζω συχνά στο ίντερνετ: Χαχαχαχαχαχα.

 

Το μικρό κορίτσι λέγεται Mindy (Chloe Grace Moretz). Χρησιμοποιεί την προσωπικότητα του Hit Girl. Έχει εκπαιδευτεί από τον πατέρα της, τον Big Daddy (Nicolas Cage), για να πολεμήσει στο πλευρό του κατά ενός νονού του εγκλήματος (Mark Strong). Μέρος της εκπαίδευσης της είναι να πυροβοληθεί εξ επαφής ενώ φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο. Ξέρει επίσης πολεμικές τέχνες, περισσότερο κι από οποιονδήποτε άλλον κινηματογραφικό ήρωα των πολεμικών τεχνών, οποιασδήποτε ηλικίας, που γνωρίζω. Έχει ταλέντο στο να ρίχνει μαχαίρια, κατέχει και ένα μεγάλο τέτοιο, δώρο μάλλον του μπαμπά της.

 

Ο Big Daddy και η Mindy δεν συζητούν ποτέ, ξέρετε, για θέματα όπως ότι όταν σκοτώνεις ανθρώπους αυτοί παραμένουν στα αλήθεια πεθαμένοι. Η ταινία βλέπει τους ανθρώπους σαν στόχους σε video game. Σκοτώνεις έναν και σκοράρεις. Εκείνοι πεθαίνουν κι εσύ κερδίζεις. Όταν παιδιά αυτής της ηλικίας, που αποτελούν τους θεατές του dvd της ταινίας, πυροβολούν το ένα το άλλο στους δρόμους της Αμερικής, κάπου εκεί παύει να έχει πλάκα.

 

post-1004-12715317846_thumb.jpg

 

To Hit Girl φτιάχνει ομάδα με τον Kick-Ass (Aaron Johnson), τον αφηγητή του έργου, έναν περιθωριακό έφηβο και μαθητή γυμνασίου που έχει βρει μια υποκατάστατη ζωή μέσα στα κόμικ του. Για λόγους που δεν παίρνει να εξηγώ εδώ, παραγγέλνει ένα κοστούμι μέσω ταχυδρομείου και φορώντας το αρχίζει να φέρεται ως σούπερ ήρωας, το οποίο δεν του βγαίνει τόσο καλά. Δεν έχει την ειδική εκπαίδευση του Big Daddy. Καθώς όμως μάχεται στο πλευρό του Hit Girl, αρχίζει να μαθαίνει γρήγορα. Επίσης, δεν χρειάζεται να είσαι άριστος στις σωματικές συγκρούσεις όταν μπορείς να σκοτώνεις αντιπάλους με όπλα.

 

post-1004-127153182634_thumb.jpg

 

Οι πρώτες σκηνές υπόσχονται μια τελείως διαφορετική κωμωδία. Ο Aaron Johnson έχει μια σίγουρα αντιφατική γοητεία, τα προβλήματα του στο γυμνάσιο σε κερδίζουν, και ούτω καθ’εξής. Λίγο αργότερα, σκέφτηκα ότι μόνο ένας Nic Cage θα μπορούσε να πυροβολήσει ένα κοριτσάκι εξ επαφής και να το κάνει να φανεί, εμ, αστείο. Πείτε ό,τι θέλετε για την ηρωίδα που υποδύεται, η Chloe Grace Moretz όμως διαθέτει παρουσία και γοητεία. Μετά η ταινία μπήκε σε σκοτεινά, κατάμαυρα μονοπάτια, κι εγώ βυθίστηκα στην θλίψη.»

 

Η ταινία βγαίνει εδώ στις 22 Απριλίου. Να δούμε αν αξίζει το σούσουρο...

Link to comment
Share on other sites

To είδα την προηγούμενη Πέμπτη (φτάνοντας στο Uk). Ναι, η ταινία είναι ακριβώς όπως την περιγράφει, γεμάτη με κωμική βία που σατυρίζει το μέσο των κόμιξ - και το κοριτσάκι κλέβει την παράσταση και σε μερικά χρόνια θα μιλάμε για αυτή.

Τώρα, ως ταινία, ναι, έχει χαβαλέ και βρωμόξυλο και η όλη (σοβαροφανής) υπερβολή των hit girl/big daddy, μαζί με την ατζαμοσύνη του kick ass λειτουργεί πολύ καλά κωμικά. Αριστούργημα δε θα το έλεγα και θα διχάσει κόσμο, με ποπ κορν, κοκακόλα και χωρίς το "what about the kids!!!!!" mentallity βλέπεται ευχάριστα.

 

ΥΓ: Ακόμα πιο σοκαριστικό ίσως είναι το πόσο βρίζει η hit girl. Πχ σε μια φάση ο kick ass τους ρωτάει "How will I find you?" και η HG απαντάει "The mayor has a spotlight with a big dick drawn on it to call us".

Edited by Nihilio
Link to comment
Share on other sites

Θα πήγαινα να την δω αν πήγαινα σινεμα τελευταία αλλά ούτε την Τιτανομαχία δεν δεησα να δω(παλια μελη ισως θυμούνται μια ιδαιτερη σχεση μου με την παλια ταινια).

Ομως πιστεύω ότι έχει δίκιο ο κριτικος.Κατι που αρχίζει ωραία σαν παρωδία περιπετειών κομικς τελικά γίνεται όχι απλά αλλη μια από αυτές αλλά με πρωταγωνίστρια ένα κοριτσάκι ψυχρό φονιά σε ρόλο της καλής ηρωίδας.Κι εδώ δεν είναι καν νεοέφηβη,είναι παιδί διαολε!Θυμάμαι οτι ο Λουσιους Σεπαρντ είχε κάνει ένα σχετικό σχόλιο για τον παιδεραστη της γειτονιας μολις την αντικρυσει...

Link to comment
Share on other sites

Θα πήγαινα να την δω αν πήγαινα σινεμα τελευταία αλλά ούτε την Τιτανομαχία δεν δεησα να δω(παλια μελη ισως θυμούνται μια ιδαιτερη σχεση μου με την παλια ταινια).

Ομως πιστεύω ότι έχει δίκιο ο κριτικος.Κατι που αρχίζει ωραία σαν παρωδία περιπετειών κομικς τελικά γίνεται όχι απλά αλλη μια από αυτές αλλά με πρωταγωνίστρια ένα κοριτσάκι ψυχρό φονιά σε ρόλο της καλής ηρωίδας.Κι εδώ δεν είναι καν νεοέφηβη,είναι παιδί διαολε!Θυμάμαι οτι ο Λουσιους Σεπαρντ είχε κάνει ένα σχετικό σχόλιο για τον παιδεραστη της γειτονιας μολις την αντικρυσει...

Να σου πω, όταν οι σκηνές μακελιού συνοδεύονται από bubblegum punk μουσική τα ultraviolence και oversexualisation κάνουν το αποτέλεσμα απλά κωμικό, γιατί όλη η υπερβολή στην οποία έχουμε εκτεθεί πλέον χτυπάει ταβάνι. Γενικά, οι superhero ταινίες, όπως και τα κόμιξ εξάλλου, έχουν πλέον αρχίσει να αποκτούν πολύ το meta- στοιχείο (Watchmen, Kick-Ass κτλ).

 

Εκεί που όμως κολλάω με την άποψη του κριτικού είναι ότι λέει για 6-χρονα που θα δουν την ταινία και θα πάρουν καραμπίνες... Σε ποια χώρα άραγε;

Και προφανώς ξεχνάει τη σκηνή που ο πρωταγωνιστής πάει για πρώτη φορά να σταματήσει ένα έγκλημα. Όποιο 6-χρονο το δει θα καταλάβει αυτόματα γιατί ΔΕΝ είναι καλό να πάει να γίνει υπερήρωας...

Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη, αλλά εγώ κατάλαβα ότι ΔΕΝ είναι ταινία για 6χρονα... και τι είναι όλα αυτά περί του κοριτσιού;; Στο trailer φαίνεται σαν να είναι δευτερεύων ρόλος (και μάλιστα ΠΟΛΥ δευτερεύων!!!)

 

 

(ή μήπως με δευτερεύον;)

Edited by SpirosK
Link to comment
Share on other sites

και τι είναι όλα αυτά περί του κοριτσιού;; Στο trailer φαίνεται σαν να είναι δευτερεύων ρόλος (και μάλιστα ΠΟΛΥ δευτερεύων!!!)

Όχι, είναι από τους βασικούς χαρακτήρες στο 2ο και 3ο act της ταινίας.
Link to comment
Share on other sites

Το οποίο αποδεικνύει ακόμα μια φορά το πόσο παραπλανητικά είναι τα trailers....

Link to comment
Share on other sites

post-1004-127209921113_thumb.jpg

 

Από τις εκδόσεις Anubis, σε μετάφραση Σάββα Αργυρού.

 

"Ένας απόλυτα καθημερινός νεαρός αποφασίζει να κάνει πράξη το όνειρό του και να αναλάβει το ρόλο του προστάτη των αδύναμων και των κατατρεγμένων. Σύντομα όμως θα κληθεί να αντιμετωπίσει απίστευτα επικίνδυνες καταστάσεις και θα ανακαλύψει ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά - πόσο μάλλον όταν κάποιοι άλλοι αυτόκλητοι υπέρμαχοι της αλήθειας και της δικαιοσύνης θα βρεθούν στο δρόμο του ήρωά μας στην προσπάθειά του να επιβάλει το νόμο, να κερδίσει τη δόξα και να κατακτήσει το κορίτσι των ονείρων του...

 

Καταιγιστική πλοκή, δράση που κόβει την ανάσα και συνεχείς ανατροπές δίνουν τον τόνο στο πρωτότυπο έργο του διάσημου συγγραφέα Mark Millar, δημιουργού του "Civil War" και του "Wanted". Το "Kick-Ass" έγινε δεκτό με διθυραμβικές κριτικές και πήρε το δρόμο του για τη μεγάλη οθόνη, σε μια κινηματογραφική παραγωγή που υπόσχεται να αλλάξει όλα όσα ξέραμε για το θαυμαστό κόσμο των υπερηρώων."

 

Συνιστάται για αναγνώστες άνω των 16 ετών.

Link to comment
Share on other sites

Ο κριτικος προφανως και εχει χασει την ουσια οπως λεει και ο ιδιος. Κοιταει το δεντρο και χανει το δασος. Πάει να μας φέρει ηθικά σταθμά σε μια ταινία που απευθύνεται σε κόμικ geeks? με την ίδια λογική θα έπρεπε να κρίνουμε και την πλειοψηφία των βιντεοπαιχνιδιών, αλλά και ταινιών. Εγω βία βλέπω παντου είτε απροκαλυπτα είτε όχι. Είτε θέλει να σου ρίξει 'γροθια στο στομαχι' οπως το Μη Αναστρέψιμος και το 'Αντιχριστος', είτε προκειται για αναγκαία οπως στο Braveheart πχ. Από τη στιγμη που υπάρχει το pg δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα του. Εγώ καταευχαριστίθηκα και το κόμικ και την ταινια( η οποια ΔΕΝ ακολουθει πιστα το κόμικ όπως είπε) και μάλιστα στη ταινία έδειξε τη μισή βια και βρισίδι από αυτη που δείχνει το κομικ. Και όταν τελείωσα το κόμικ και όταν βγήκα από την αίθουσα δεν είχα γίνει ποιο βίαιος. Ούτε καν ένοιωθα απαίσια, ισα ισα που με ψυχαγώγησε! Αυτό τι με κάνει ανώμαλο, επειδη εδειχνε ενα 12χρονο να βρίζει και να σφάζει?! Αυτη η ταινία δεν παίρνει τον εαυτο της και πολυ στα σοβαρα και αυτο είναι το θεμα! Ας μην ξεχνάμε να διασκεδάζουμε επιτελους, με παπαρολογιες.

Link to comment
Share on other sites

H ταινία είναι πολύ καλή, ανυπομονώ να διαβάσω το κόμικ.

 

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι όλη αυτή η προσπάθεια ορισμένων να περνάνε τα πάντα από την ιερά εξέταση. Το συγκεκριμένο κόμικ και η ταινία, δεν έχουν σαν κύριους αναγνώστες και θεατές τα δεκατριάχρονα και τα δεκατετράχρονα. Είναι ξεκάθαρο πως απευθύνονται προς ένα ενήλικο κοινό. Τώρα αν ο νόμος ή η κοινωνία δεν μπορεί να τηρήσει τους κανόνες που θεσπίζει για την προστασία των ανηλίκων, εεε τότε εγώ ως ενήλικος αναγνώστης απαιτώ να σεβαστούν όλοι το δικαίωμα μου να βλέπω τέτοιες ταινίες και να διαβάζω τέτοια κόμικ, δεν θα παραχωρήσω εγώ τα δικαιώματα μου.

 

Η ταινία τα σπάει.

Link to comment
Share on other sites

Ναι η ταινία ήταν μια χαρά.

Αξίζει για σινεμά. Όσοι έπαιζαν ήταν καλοί, το ίδιο καλή κι η σκηνοθεσία.

Φυσικά είναι ακατάλληλο για ανηλίκους.

Link to comment
Share on other sites

...Φυσικά είναι ακατάλληλο για ανηλίκους.

 

Σάλος έχει γίνει, ειδικά με την μικρή που καθαρίζει κόσμο σα ραπανάκια. Λένε πως σε κάποια λογοκριμένη σκηνή εμφανίζει και ένα strap-on το οποίο χειρίζεται βάναυσα πάνω σε έναν εχθρό της.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Την είδα χτες και την βρήκα εξαιρετική. Από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει τελευταία. Όλοι οι χαρακτήρες ήταν ένας κι ένας και μαζί με όλα τα υπόλοιπα μαγείρευαν μια πεντανόστιμη σούπα:thumbsup:. Όλα τα λεφτά το κοριτσάκι και ο ράμπο μπαμπάς:gun::2handed::mace::fire:

Link to comment
Share on other sites

Την είδα χτες και την βρήκα εξαιρετική. Από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει τελευταία. Όλοι οι χαρακτήρες ήταν ένας κι ένας και μαζί με όλα τα υπόλοιπα μαγείρευαν μια πεντανόστιμη σούπα:thumbsup:. Όλα τα λεφτά το κοριτσάκι και ο ράμπο μπαμπάς:gun::2handed::mace::fire:

 

Όλοι οι χαρακτηρες ήταν ένας κι ένας?? Δηλαδή δύο??! lol

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Kick-Ass (2010)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..