Jump to content

Έχετε κάποιον σταθερό, μυθικό ή αληθινό τόπο στα έργα σας;


Kafka
 Share

Recommended Posts

Εγώ έχω σε δύο έργα την οδό Ναβαρίνου, στη Θεσσαλονίκη, σαν ένα μέρος όπου συμβαίνουν παράξενα πράγματαΌχι υπερφυσικά, απλώς αλλόκοτα απο ψυχολογικής πλευράς. Για όσους δεν είναι απο τη Θεσσαλονίκη να σημειώσω οτι στη Ναβαρίνου υπάρχουν παλιά κτίρια και μένουν εκεί κατά πλειοψηφία φοιτητές, επίσης είναι χώρος συγκέντρωσης νέων το βράδυ :)

Link to comment
Share on other sites

Χε χε, καλό τόπικ.

 

Και εγώ έχω την Αθήνα, αλλά κατεστραμμένη.

 

Μάλιστα κάνω αναφορά σε μια στοά που μπαίνει ο ήρωας για να ξεφύγει από τους διώχτες του και καθώς διαβάζει ο αναγνώστης, καταλαβαίνει ότι είναι το μετρό!

Link to comment
Share on other sites

Βασικα όπως διαβασα τον τίτλο νόμισα ρωτούσες για έναν φανταστικό κόσμο ως βάση για ιστορίες,κάτι σύνηθες στο επικό φάντασυ αλλά και στη space opera.

Προφανώς δεν το αποκλείεει ο τίτλος,οπότε ας πω για εμένα προσωπικά ότι έτσι ξεκίνησα μεν(Τα Κοσμικα Ποτάμια,ένα σύμπαν που θυμίζει αρκετά warhammer 40k βασικα),από εκεί και πέρα τα φάντασυ διηγήματά μου θα μπορούσαν να συνδεθούν σε έναν κόσμο αλλά δεν ξέρω κατα πόσο αυτό θα τα κανει πιο ενδιαφέροντα ή απλά θα μπερδέψει την κατάσταση.

 

Τώρα οσον αφορά πραγματικούς τόπους,μου αρέσει για near future SF να χρησιμοποιώ την Ελλάδα και δη μέρη που έχω ζήσει όπως Βολο,Θεσ/κη(και Γιαννενα,Λημνο,why not).Συγκεκριμένα αναφέρω τη γειτονια που λες σε ένα διηγημά μου εδώ στο σφφ(Η έσχατη Κυριακή) αν και με την ευρύτερη έννοια του πεζοδρομου Γουναρη κι όχι την πραγματική πλατεία Ναυαρίνου(εκεί στα ερειπια των ανακτόρων δηλαδή).

Link to comment
Share on other sites

Guest Anime_Overlord

Στην αρχή δεν είχα σταθερό τόπο ή χώρο ή χρόνο για τις ιστορίες μου αλλά πλέον προσπαθώ να τις τοποθετώ όλες στον ίδιο φανταστικό κόσμο που έφτιαξα. Τα κάνει να φαντάζουν πιο ωραία αν είναι μέρος ενός ευρήτερου συνόλου και δεν χρειάζεται κάθε φορά να περιγράφω από την αρχή πως έχουν τα πράματα αλλά αντιθέτως να διακοσμώ και να επεκτείνω τα υπάρχοντα. Ο κόσμος αυτός είναι ένα μπουρδούκλωμα πολιτισμών και ιδεών αλλά η ειρωνία είναι το κοινό τους χαρακτηριστικό οπότε υπάρχει κάτι ίδιο σε όλα τους πέρα από κοινές τοποθεσίες.

Link to comment
Share on other sites

Στα ελάχιστα (δύο ή τρία) urban fantasy κείμενα που έχω ξεκινήσει να γράφω, εμφανίζεται ως σταθερή τοποθεσία το δάσος της Καισαριανής, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Φαίνεται ότι τελικά την "πατρίδα" μας την κουβαλάμε μέσα μας με κάθε τρόπο.

 

 

Link to comment
Share on other sites

:)

 

Για να βλέπουμε επίσης και καμιά εικόνα, ορίστε μία που βρήκα:

 

Navarinou_Square.jpg

Link to comment
Share on other sites

smile.gif

 

Για να βλέπουμε επίσης και καμιά εικόνα, ορίστε μία που βρήκα:

 

Navarinou_Square.jpg

 

 

 

Ναβαρίνο wub.gif ... τα νειάτα μας...

 

ΜΑ ΠΩΣ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΟΣΤΑΛΓΟΒΑΡΕΜΕΝΗ ΟΜΟΓΕΝΟΙΑΑΑΑ!!!!!!!crybaby.gif crybaby.gif

 

(68 & η σημερινή...)

 

 

Επί του θέματος: έχω έναν φαντασόκοσμο, χωρίς ίχνος μαγείας, στον οποίο διαδραματίζονται όλες οι ιστορίες μου. Γενικά με βγάζει από τον κόπο να φτιάχνω καινούργιο κόσμο κάθε φορά και να σκέφτομαι καινούργια ονόματα για χώρες και λαούς.

Αλλά έχουν κι ένα παράξενο είδος ύπαρξης αυτοί οι φανταστικοί κόσμοι. Παρ' όλο που εσύ είσαι ο δημιουργός τους και το ξέρεις, γίνεσαι και ο εξερευνητής τους, ο τουρίστας και ο χρονικογράφος τους ταυτόχρονα... πολύ καλή φάση..

Link to comment
Share on other sites

Στα Χρονικά της Αντάκρης έχω χρησιμοποιήσει την Αθήνα σε διάφορα σημεία. Κυρίως τις περιοχές των βορείων προαστίων. Στο επόμενο χρησιμοποιώ πολύ το ιστορικό κέντρο της Αθήνας (που είναι full στα αστικά θρυλούμενα), τη στοά του Μπροντγουαίη στην Αγ. Μελετίου και τον σταθμο Ησαπ της Ομόνοιας ο οποίος παραέχει ενδιαφέρον, διαπίστωσα μετά την έρευνα που έκανα για το βιβλίο.

Σε ένα επερχόμενο βιβλίο μου τοποθετώ όλη τη δράση στη Λήμνο. πράγμα που μας φέρνει στην ερώτηση, προς heiron. Τι σχέση έχεις με τη Λήμνο? :)

 

Τώρα οσον αφορά πραγματικούς τόπους,μου αρέσει για near future SF να χρησιμοποιώ την Ελλάδα και δη μέρη που έχω ζήσει όπως Βολο,Θεσ/κη(και Γιαννενα,Λημνο,why not).

Link to comment
Share on other sites

Την Αθήνα σε post apocalyptic σενάριο (zombie hunters για τους γνώστες),το Λονδίνο αρκετά, την Βιέννη (και την σημερινή, αλλά κυρίως του 18ου αιώνα), το Παρίσι σε μια περίπτωση.

 

Όταν γράφω φαντασία, όχι, δεν χρησιμοποιώ γνωστά μέρη, ούτε καν παραποιημένα. Απλά δεν υπάρχει ο πραγματικός κόσμος, υπάρχει μόνο ότι κατεβάζει η γκλάβα μου εκείνη την στιγμή. Και δύο φεγγάρια. Το λιγότερο. :Ρ

Link to comment
Share on other sites

Συνειδητά έχω χρησιμοποιήσει τον κόσμο του πλανήτη των Λαξευτών, στον οποίο έχω δουλέψει και τις βασικές ιστορίες αλλά και κάποιες με λίγο αλλαγμένο σύστημα μαγείας που υποτίθεται ότι διαδραματίζονται σε άλλες ηπείρους, όπου παίζει πάντα το ίδιο ενεργειακό υπόβαθρο και τα ίδια φεγγάρια.

Μερικές φορές έχω διαπιστώσει ότι μου ξεφεύγει και υποσυνείδητα να δουλεύω πάνω στο ίδιο μοτίβο, ακόμα και αν προσπαθώ να πείσω όλο τον κόσμο (και τον εαυτό μου μαζί) ότι κάνω κάτι άλλο. Όταν γίνει οικείος και δουλευτεί πολύ ο κόσμος είναι δύσκολο να τον αφήσεις πίσω.

 

Όποτε καταφέρω και ξεφύγω από τον συγκεκριμένο, ό,τι άλλο γράφω διαδραματίζεται σε δικό του τόπο, ανάλογα με τις ανάγκες της ιστορίας.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Λημνο έχω συγγενείς κι ως εκ τουτου έχω παει μερικές φορές.Επίσης υπηρέτησα το μαγαλύερο μερος της θητείας μου εκεί.Και θα είχε φάση να χρησιμοποιήσω σε ιστορία μου το παραμύθι που πουλούσαμε στους στραβογιαννους οταν πρωτοερχοταν.

"Που λες εδω απο πισω ειναι κατι παλια εργοστασια.Να κι εδώ που είμαστε τωρα ήταν παλια ένα,το πηρε το ναυτικο,κι εχτισε στα θεμέλια του τη μονάδα.Λενε εδω στο χωριο έσφαξαν οι Τουρκοι κοσμο και επεσε καταρα και καλα.Καλά,μουφες θα είναι,εμείς δεν έχουμε δει ουτε ακούσει τίποτα αλλά ενας αλαφροισκιωτος που εφυγε με μετάθεση πριν κατι βδομαδες ελεγε διαφορα.Ε,μωρε εντάξει..τετοιες χαζες ιστοριες λενε στα χωρια...εμείς απλά το αναφερουμε επειδή το έφερε η κουβεντα".Μετά περιμέναμε να κανει νυχτερινο νουμερο και μαυρα μεσανυχτα πηγαίναμε και καναμε πλακα στο σκοπο ή και στα δωματια.:devil2:(ημουν ενας κακος Μεγαλος Παλαιος)

Link to comment
Share on other sites

Στο στενό ανάμεσα στις δυο πολυκατοικίες (την τέρμα αριστερά και την άλλη) που δεν φαίνεται... Είναι το μαγαζάκι μ'! Ελπίζω να μην ανακαλύψω ότι πρωταγωνιστώ ως κανένα ogre-φάντασμα!

Link to comment
Share on other sites

Ποιό είναι; Ένα απο τα βιβλιοπωλεία; :)

 

Πάντως δεν υπάρχει κάτι υπερφυσικό στις ιστορίες μου στη Ναυαρίνου, απλώς συμβαίνουν παράξενες πλοκές εκεί. Έχω γράψει μόνο μία ιστορία ως τώρα στην οποία (μάλλον) η εξήγηση είναι υπερφυσική :)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Πρόσφατα άρχισα να γράφω μια ιστορία αλλά δεν είναι ούτε φανταστικός ούτε πραγματικός ο τόπος. Την τοποθετώ στη Σαβάνα των ΗΠΑ αλλά δεν λέω σε ποιο μέρος της πόλης ακριβώς. Μια απροσδιοριστικότητα πάντα είναι ωραία.

Link to comment
Share on other sites

Οπως λεμε μια κωμοπολη του Μεην?Ποιος εισαι;Ο Στιβεν Κινγκ;

Link to comment
Share on other sites

Αν και συνήθως δουλεύω με φανταστικούς κόσμους, τα τελευταία χρόνια έχω φάει κόλλημα με το χωριό της μητέρας μου. Είναι ένα χαμένο χωριουδάκι κάπου προς τα Καλάβρυτα. 22 κάτοικοι όλοι κι όλοι. Εχει παλιά ιδαίτερα σπίτια(αρκετά απο αυτά κλειστά και εγκαταλελημένα). Κανένα μαγαζί. Και γενικά δεν πολυπιάνει και κινητό.

- Είναι οτι πρέπει για να τρέχεις ιστορίες τρόμου (τύπου Λαβκραφτ ή με την κλασσική παρέα που χάνετε σε ένα χωριό με τους περίεργους κατοίκους)

- αλλά απο την άλλη είναι μέσα στην φύση και η όλη απομόνωση αλλά και η ηρεμία μπορεί εύκολα να ερμηνευτεί σαν έναν μαγικό τόπο όπου έχει ξεμείνει μαγεία και άλλα πλάσματα

 

Γενικά κάποιες ιστορίες μου τις τρέχω πρώτα εκεί να δω πως θα ήταν.

Link to comment
Share on other sites

Όταν δε συντρέχουν κάποιες ιδιαίτερες συγκυρίες (πχ όροι διαγωνισμού, προλογος write off κτλ δικά μας εδώ) τότε πάντοτε γράφω στα νησιά μου. Ο κόσμος σα σύνολο δεν έχει ένα όνομα, αλλά είναι ουσιαστικά χωρισμένος σε τέσσερα μέρη τη γη του Ψύχους, του Θέρους, το Έαρ (ή Απηλιώτης) και τη Δύση (ή Εσπέρα) (βορράς, νότος, ανατολή, δύση αντίστοιχα). Υπάρχουν στο κεφάλι μου και σε ιστορίες από το '94 περίπου και φυσικά αλλάζουν συνεχώς. Συνήθως οι ιστορίες που γράφω έχουν να κάνουν με τη γη του Έαρ όπου τα πρότυπα επάνω στα οποία γράφω είναι Αιγαίο (κυρίως) και Ιόνιο (λιγότερο). Για πολλά χρόνια έγραφα μια ιστορία εκεί κι ύστερα, για να τη δείξω, τη διασκεύαζα να χωράει στον πραγματικό κόσμο, σε κάποιο νησί.

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως χρησιμοποιώ υπαρκτά μέρη του κόσμου χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσω κάτι για τις ανάγκες των ιστοριών μου.

Ο μόνος κόσμος που έχω δημιουργήσει αφορά μια ιστορία φάντασυ (τώρα είμαι σίγουρος πως σας κούφανα...δεν το περιμένατε με τίποτα!)laugh.giflaugh.giflaugh.gif .

Διαδραματίζεται στην Επαρχία Λονγκγουντ (μια απο τις επτά Επαρχίες του κόσμου που δημιούργησα). Πρόκειται για ένα μέρος άγρια φύσης, που απλώνεται σε ένα τεράστιο δάσος, που αποτελείται απο δέντρα δρυ, βελανιδιάς και οξυας (όλοι οι κάτοικοι είναι είτε ξυλοκόποι, είτε ξυλουργοί)και όσο ανεβαίνει προς την οροσειρά του Καράι το δάσος αραιώνει και δίνει την θέση του σε ένα πετρώδες χιονισμένο τοπίο. Την επαρχία διατρέχουν τρία ποτάμια, ο Ντράβους, ο Άβονμπεργκ και η Πραχόβα. Τα δύο πηγάζουν απο το Καράι , αλλά ο Ντράβους απο διπλανή επαρχία. Και οι τρεις ποταμοί καταλήγουν στην Θάλασσα της Αλκυώνης.

 

Ναι ναι...έχει και δράκους μέσα, και μάγους και απο όλα τα καλά!laugh.giflaugh.giflaugh.gif

Link to comment
Share on other sites

αποτελείται απο δέντρα δρυ, βελανιδιάς ...

 

 

 

Έλα ρε Ντρέηκ... ΑΥΤΟ είναι που δεν περίμενα από σένα, το περί φάνταζυ το πέρασα στο ντούκου... tease.gif

Link to comment
Share on other sites

Ευτυχώς που είναι ποστ και όχι διήγημα!laugh.gif

Link to comment
Share on other sites

Ευτυχώς που είναι ποστ και όχι διήγημα!laugh.gif

 

Αν και γράφω για διάφορα πράγματα με "τοποθεσίες" απο ένα σπίτι μέχρι ένα λιβάδι :p η αλήθεια είναι ότι στις 2 κύριες ιστορίες που δουλέυω, το backround είναι μία πόλη σημερινή, ξένη και κρύα, αλλά όχι υπερβολικά όπως στα κόμικ. απλά ρεαλιστική. Μου αρέσει να μεταφέρω ιστορίες που στη βάση τους θα περίμενε κανείς να είναι σε τοποθεσίες όπως lord of the rings ή Riftwar saga, στη σημερινή εποχή.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ευτυχώς που είναι ποστ και όχι διήγημα!laugh.gif

 

Αν και γράφω για διάφορα πράγματα με "τοποθεσίες" απο ένα σπίτι μέχρι ένα λιβάδι :p η αλήθεια είναι ότι στις 2 κύριες ιστορίες που δουλέυω, το backround είναι μία πόλη σημερινή, ξένη και κρύα, αλλά όχι υπερβολικά όπως στα κόμικ. απλά ρεαλιστική. Μου αρέσει να μεταφέρω ιστορίες που στη βάση τους θα περίμενε κανείς να είναι σε τοποθεσίες όπως lord of the rings ή Riftwar saga, στη σημερινή εποχή.

 

 

 

Αυτό τολμώ να πω ότι ακούγεται ολίγον σαν urban fantasy (με την ευρύτερη έννοια του όρου). Τολμώ πάλι να πω (πολύ τόλμη σήμερα, σε καλό να μου βγει) ότι οι ιστορίες με υπερφυσικό-φανταστικό θέμα που διαδραματίζονται σε σύγχρονο αστικό (ή και μη) περιβάλλον γνωρίζουν μια άνθιση (κυρίως στο εξωτερικό) ίσως επειδή οι αναγνώστες που τις διαβάζουν μπορούν να τις κατανοήσουν-ταυτιστούν μαζί τους πιο εύκολα. Αποτελούν δε συχνά και έναν έμμεσο τρόπο κριτικής απέναντι στα κακώς κείμενα της αστικής ζωής ή του αστικού τοπίου. Κοινώς και εγώ τις προτιμώ, μια και μπορείς να κάνεις πολλά με τα υλικά που σου προσφέρουν. Μπορείς να φτιάξεις μέχρι και ήρωες που οι ιδιότητες και ο χαρακτήρας τους είναι άμεσα συνδεδεμένος με το αστικό τοπίο.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Έχω τον κόσμο στον οποίο δουλεύω την τριλογία που γράφω, αλλά ποτέ δεν έπεισα τον εγκέφαλο μου ότι αυτός θα 'ναι ο σταθερός μου κόσμος. Αντίθετα, μάλλον μετά την τριλογία (αν ποτέ τελειώσει!!) θα τον αποβάλλω συγγραφικά γιατί μετά από 8 χρόνια, άρχισε να με κουράζει!:tongue:

Link to comment
Share on other sites

Πέρα από κόσμους, όπου τους διατηρώ σταθερούς για 2-3 χρόνια και μετά τους αλλάζω σε κάτι άλλο, το πιο σταθερό στα διηγήματα μου (ειδικά στα fantasy), ανεξάρτητα τον κόσμο που διαδραματίζονται, είναι ένα πανδοχείο/ταβέρνα/μπαράκι που λέγεται Τρία Τρίτα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..