Jump to content
Oberon

Star Trek canon (2) - Tι είναι;

Recommended Posts

Oberon

ΟΚ, "canon"! Επί το κάπως Ελληνικότερον "κανών". Θρησκευτική λέξη που έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως από τις διάφορες εκκλησίες για να καθορίσουν τι θεωρείται "θεόπνευστο", τι θα διδάσκεται επισήμως ως δοξασία και, φυσικά, τι θα θεωρείται αιρετικό!

 

Ευτυχώς για μας, η έννοια του "κανόνα" παρόλο που διαχωρίζει το "επίσημο" από το "ανεπίσημο" και το "αναγνωρισμένο" από το "μη αναγνωρισμένο", δεν έχει φυσικά ούτε τη σημασία, ούτε τη βαρύτητα, ούτε και την εχθρικότητα που χαρακτηρίζει τη θρησκευτική έννοια της λέξης προς τους "αλλόπιστους". Θα μπορούσε να πει κανείς πως, όπως σε κάθε άλλο μεγάλο "σώμα" πληροφοριών, η ανάγκη για κατάταξη είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί να υπάρχει τόσο μια κοινή γλώσσα ανάμεσα σε όσους αρέσκονται στο να ψαχουλεύουν γνωστές και άγνωστες πτυχές του συγκεκριμένου σώματος, όσο και η πρακτική πλευρά του θέματος, έχει δημιουργήσει τα διάφορα canons σε φανταστικά σύμπαντα όπως του Doctor Who, των Star Wars, και φυσικά του Σταρ Τρεκ.

 

Η "κανονικοποίηση" βέβαια γίνεται απαραίτητη μόνο όταν το σώμα πληροφοριών επεκτείνεται πέρα από το αρχικό σύνολο, και μπορεί να εφαρμοστεί στην εποχή μας οπουδήποτε. Ακόμα και ένα βιβλίο φαντασίας γίνεται αυτόματα "canon" αν υπάρξει έστω και μία ιστορία fan fiction! Το βιβλίο είναι canon, η ιστορία φανφικ δεν είναι.

 

Σε ένα τεράστιο σύμπαν όμως, όπως αυτό του Σταρ Τρεκ όπου πολλά "υποσύμπαντα" έχουν δημιουργηθεί μέσα σε 44 σχεδόν χρόνια ιστορίας, υπάρχουν βαθμίδες, αν θέλετε, canon μια που η επέκταση του σώματος πληροφοριών εκτός του βασικού canon, δημιούργησε ένα άλλο canon! 

 

Έτσι, όσον αφορά στο Σταρ Τρεκ, canon είναι όλες οι τηλεοπτικές σειρές και όλες οι ταινίες (δυστυχώς συμπεριλαμβανομένου και του κατασκευάσματος του Αμπραμς). Βιβλία όπως η Star Trek Encyclopedia που ασχολούνται με το Τρεκ canon δεν θεωρούνται αυτά καθαυτά μέρος του. Δηλαδή, αν υπάρξει ένα λαθάκι σε κάποιο λήμμα της Encyclopedia σε σχέση με τις σειρές και τις ταινίες, canon είναι η σειρά ή ταινία, και όχι η Encyclopedia.

 

Γι'αυτό και δημιουργήθηκε η Memory Alpha που ασχολείται με τον κοινά αποδεκτό canon, ενώ η Memory Beta ασχολείται με τον δευτερεύοντα κανόνα των μυθιστορημάτων, των βιβλίων κλπ που είναι επίσης πολύ ενδιαφέροντα! Υπάρχει και ένας τριτεύων κανόνας που αφορά είτε στις fan fiction ιστορίες, είτε σε διάφορα άλλα στοιχεία που χωρίς να αποτελούν μέρος κανενός κανόνα έχουν γίνει αποδεκτά από τους φανς σαν "κοινή γνώση".

 

Τα πράγματα θα ήταν μάλλον απλά, αν δεν υπήρχαν τόσο κάποια inconsistencies γενικά, όσο και κάποιες πτυχές του Σταρ Τρεκ που ακόμα και οι ίδιοι οι δημιουργοί του Τρεκ υπονόησαν ή δήλωσαν ξεκάθαρα σε συνεντεύξεις, ντοκυμαντέρ κλπ. Φυσικά, κάποιες συζητήσεις και διαφωνίες για το κατά πόσο είναι πρέπον/εφικτό ένα στοιχείο που δεν έχει εμφανιστεί σε σειρά ή ταινία αλλά είναι τόσο κραυγαλαία "ορθό" να ενσωματωθεί στο επίσημο "alpha canon", συνεχίζονται ως και σήμερα. Μάλιστα, υπάρχει και το ανάποδο. Στοιχεία του επίσημου canon που αντιφάσκουν πολύ με το ίδιο το σύμπαν του τρεκ, και κάποιοι αμφισβητούν για το κατά πόσο κάι η παραμικρή λεπτομέρεια των σειρών και των ταινιών πρέπει να γίνεται αποδεκτή ως κανόνας ασυζητητί.

 

Να μερικά από αυτά τα στοιχεία που ανά τα χρόνια απασχόλησαν τους φανς:

 

1. Το μικρό όνομα της Ουχούρα. Η ίδια η Nichelle Nichols έχει δηλώσει σε διάφορες συνεντεύξεις πως το όνομα "Νyota", που σημαίνει "Άστρο" στα Swahili, προτάθηκε από έναν συγγραφέα στο Gene Roddenberry και ο ίδιος το πρότεινε στη Nichols που της άρεσε πολύ, μια που το όνομά της στη σειρά "Nyota Uhura" θα σήμαινε "άστρο της ελευθερίας"! Όμως αυτή η "κοινή" γνώση, που σίγουρα βαραίνει πολύ μια που ήρθε από τα χείλη των Roddenberry και Nichols δεν ήταν ποτέ επίσημα canon μια που το Nyota δεν αναφέρθηκε ποτέ σε κανένα επεισόδιο ή ταινία. Κάποια άλλα ονόματα για την Ουχούρα, όπως Penda  και Samara είχαν επίσης ακουστεί. Το δεύτερο γράφτηκε σε ένα Σταρ Τρεκ rpg βιβλίο στα 80ς αλλά ποτέ δεν απέκτησε καμμία εγγυρότητα. Σαν Nyota βέβαια είχε αναφερθεί σε αρκετά μυθιστορήματα στο μεταξύ. Τελικά όμως, να που (δυστυχώς) η περσινή Αμπραμοταινία αναφέρει την Ουχούρα σαν Nyota, και αφού το πράγμα αυτό αναγκαστικά είναι μέσα στο επίσημο canon (ελπίζω όχι για πολύ), μετά από τόσα χρόνια μπορούμε να πούμε πως το επίσημο όνομα είναι Nyota Uhura (πράγμα που ξέραμε ήδη βέβαια πριν τη "βούλα" του Άμπραμς).

 

2. Η σειρά Star Trek: Τhe Animated Series. Η μικρή αυτή σειρά δεν ήταν ποτέ canon και ανήκε μάλλον στο beta canon όπως και τα βιβλία  Star Trek: Logs που επέκτειναν και συνέχισαν αυτή την υποθετική "4η σεζόν" του κλασσικού Τρεκ. Όμως η Paramount τα τελευταία χρόνια την "πλασάρει" σαν canon και υπάρχουν κάποια στοιχεία που κάνουν τη σχέση της με το υπόλοιπο Τρεκ πολύ σημαντική. Ένα είναι οι φωνές των περισσοτέρων ηθοποιών του κλασσικού Τρεκ που τις δάνεισαν στους καρτούν εαυτούς τους.  Δύο ακόμα σημαντικά στοιχεία είναι από τη μία η εμφάνιση μιας αιλουροειδούς φυλής στο Star Trek V (αν θυμάμαι καλά) που μοιάζει πάρα, πάρα πολύ με τη M'ress, την αιλουροειδή μηχανικό του ΤΑS. Ακόμα σημαντικότερη όμως είναι η εμφάνιση της Βουλκάνιας πόλης  ShiKahr, γενέτειρας του Σποκ, στο TAS και η μετέπειτα αναφορά του ονόματος σε επεισόδια άλλων σειρών μέχρι την εμφάνισή της (πολύ όμοιας με εκείνη στο  TAS) στο Enterprise. Μάλιστα, νομίζω πως η πόλη εμφανίζεται και στο Remastered. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε πως στο βαθμό που το TAS δεν αντιβαίνει τις άλλες σειρές και ταινίας, μπορεί να είναι και επίσημα μέσα στο canon!

 

3. To ταξίδι στον πυρήνα του γαλαξία στο  Star Trek V: The Final Frontier. Ως γνωστόν, ακόμα και με warp 10 το να καλύψουν μια απόσταση 30000 ετών φωτός μέσα σε λίγες εβδομάδες/μήνες θα ήταν κάτι αδύνατο. Αυτό και μόνο οδήγησε κάποιους φανς παλαιότερα να αποκυρήξουν την 5η ταινία σαν "non canon" ενώ οι πιο ήπιοι θεωρούν πως μόνο αυτό το στοιχείο είναι λανθασμένο και όχι η υπόλοιπη ταινία.

 

4. Μια από τις πιο παράξενες περιπτώσεις είναι και αυτή που θα αναφέρω τώρα. Αν και το fan fiction και οι παρωδίες δεν ανήκουν ούτε στο alpha ούτε στο beta canon (solicited works), αλλά σε ένα τρίτο πολύ χαλαρά έως καθόλου συνεκτικό "σύμπαν", στο οποίο ανήκουν όλες οι ιστορίες fan fiction - ακόμα και οι καθαρά πορνογραφικές - οι παρωδίες και τα crossovers (σε στυλ Star Trek meets Galactica, Star Trek meets Mulder and Scully, Star Trek meets Asterix και, αν κανείς έλληνας έγραφε fanfic θα μπορούσε να υπάρξει και Star Trek meets Karagiozi), κάποιες δουλειές από φανς είναι τόσο καλοφτιαγμένες και τόσο πιστές στο Τρεκ που ήλξαν το ενδιαφέρον ακόμα και ηθοποιών και συγγραφέων του Τρεκ canon. Αναφέρομαι στα επεισόδια του Star Trek: Phase II (f/k/a Star Trek: New Voyages) και Star Trek: Of Gods and Men! Στις σειρές αυτές παίζουν ηθοποιοί από το κλασσικό Τρεκ (μαζί με φανς), έχουν σκηνοθετηθεί από ηθοποιούς του Τρεκ (όπως το Οf Gods and Men σε σκηνοθεσία Tim Russ). Tι γίνεται λοιπόν μ'αυτές? Είναι πιστές στο αληθινό Τρεκ (πολύ πιο πιστές από το κατασκεύασμα του Άμπραμς), παίζουν ηθοποιοί παλιοί στους παλιούς τους ρόλους και τα δικαιώματα ανήκουν βέβαια στην Paramount, μια που δεν πρόκειται για κερδοσκοπικές δουλειές. Ναι, είναι δουλειές από φανς από τη μία, αλλά από την άλλη η Nichelle Nichols π.χ. παίζει σαν Ουχούρα! Και δεν είναι ούτε παρωδίες ούτε απλά σκετσάκια! Τι γίνεται λοιπόν μ'αυτές?

 

5. Η ημερομηνία του πολέμου μεταξύ της Γης και του Romulus. Σε διάφορα επεισόδια του TNG και του TOS είχε υπονοηθεί πως οι πρώτες εχθροπραξίες μεταξύ των δύο φυλών είχαν ξεκινήσει πριν το τέλος του 21ου αιώνα, αλλά στο Enterprise τοποθετούνται στα μέσα του 22ου.

 

 

(Υπάρχουν πολλά άλλα τέτοια στοιχεία, όπως το παραπάνω, που με μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό επιτυχίας (συνήθως μεγαλύτερο) εξετάστηκαν στη σειρά Enterprise και, κατά τη γνώμη μου, αυτός είναι σε ένα μεγάλο βαθμό και ο τρόπος που το αδικοκομμένο ENT  πλούτησε ακόμα περισσότερο το σύμπαν του Τρεκ.)

 

 

 

Σχετικά με τον beta  canon τώρα, νομίζω πως αξίζει ένα ξεχωριστό τόπικ, αλλά γενικά τον συμπαθώ πολύ. Δηλαδή συμπαθώ πολύ τα μυθιστορήματα, ειδικά εκείνα που συνεχίζουν το storyline και timeline μετά το Νέμεσις. Όμως είναι και άλλοι λόγοι. Είναι η δυνατότητα που δίνεται στον αναγνώστη όχι μόνο να εξετάσει και να σκεφτεί ακόμα περισσότερα για το αγαπημένο μας σύμπαν και να γνωρίσει νέους χαρακτήρες και κόσμους αλλά, ίσως κυριότερα, να ξαναδεί και να γνωρίσει καλύτερα χαρακτήρες που είδαμε σε 1-2 επεισόδια και μας έμειναν στη μνήμη. Όπως η Melora Pazlar, η Dr. Selar, ο Thomas Riker, και ακόμα ένα παιδάκι που σώθηκε στο επεισόδιο "Friday's Child" του TOS και τώρα, πάνω από 100 χρονια μετά είναι ένας σημαντικός admiral που εμφανίζεται στα μυθιστορήματα! Και πολλοί και πολλές άλλοι/ες.

 

Τελικά, η προσωπική μου γνώμη είναι πως ενώ σέβομαι βέβαια τον "κανόνα", γιατί γύρω από αυτό το "σώμα πληροφοριών" στρέφονται όλα, δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ και να εκτιμήσω τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των συγγραφέων που μπορούν να με ταξιδέψουν ακόμα πιο πέρα στο σύμπαν του Σταρ Τρεκ. Πολλά από αυτά τα βιβλία θα γίνονταν εξαιρετικά επεισόδια, ταινίες ή και σειρές ολόκληρες! Εξ άλλου η φαντασία δεν γνωρίζει "κανόνες", no?

 

H δικιά σας γνώμη ποια είναι?

Edited by Oberon

Share this post


Link to post
Share on other sites
DimitrisX

Φοβερή εισαγωγή! Από πού να αρχίσουμε, ψηλέ;smile.gif

 

Σε οποιοδήποτε δημιούργημα απαιτείται να υπάρχει ένας κορμός (σημείο αναφοράς, αν θέλετε), οπότε η ύπαρξη της "κανονικότητας", όπως πολύ ωραία παρουσιάστηκε πιο πάνω, κρίνεται απαραίτητη.

 

Η μεγάλη μαγεία, όμως, στην Τέχνη είναι η εξέλιξη και αυτή τηρείται (με υπερβολές, λάθη κ.λ.π.) με ευλάβεια στο Beta Memory. Δεν έχω ασχοληθεί όσο θα έπρεπε -προσφάτως ξεκίνησα τις εικονογραφημένες σειρές- αλλά είναι κάτι εθιστικό, αν το ξεκινήσει κανείς.

 

Μην ξεχνάμε ότι το ST (όπως και όλες οι μορφές Τέχνης) είναι ένα όχημα επικοινωνίας, ένας τρόπος να πούμε αληθινές και ανθρώπινες ιστορίες.

 

 

Respek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oberon

Πράγματι είναι κάτι εθιστικό από πολλές απόψεις. Εξ άλλου τώρα πια η συνοχή ανάμεσα στα βιβλία, η προσπάθεια μεγαλύτερης προσέγγισης των δύο "κανόνων" και η γενικά πολύ καλύτερη συγγραφή, έχουν κάτι το beta canon ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον "σύμπαν".

 

Χαίρομαι που σ'άρεσε η εισαγωγή μου και, βέβαια, μπορείς να ξεκινήσεις (όπως και όποιος άλλος/η θέλει) να συζητάς για τα αγαπημένα σου Τρεκ κόμικς, βιβλία κλπ. Kάποια στιγμή θα κάνω ένα τόπικ σχετικά με το post-Nemesis timeline/storyline όπως αυτό εμφανίζεται στα τωρινά βιβλία του Next Generation και του Star Trek: Titan! :)

 

Α, btw. Πώς ξέρεις πως είμαι "ψηλός"? :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
DimitrisX

Α, btw. Πώς ξέρεις πως είμαι "ψηλός"? laugh.gif

 

Τίποτα το προσωπικό, αγαπητέ (άλλωστε δεν γνωρίζω κανέναν από εσάς, πλην Spock και Drakchild).smile.gif

Μαζί με τη φράση "δεν τη παλεύω" είναι οι όροι που "κόλλησα" από το στρατό (μαζί με πολλές αναμνήσεις).wink.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oberon

Σχετικά με τον κανόνα πάντως, πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη και τη λογική του Roddenberry που συχνά άλλαζε γνώμη όταν θεωρούσε κάποιο στοιχείο καλύτερο από κάποιο άλλο, για να μην πούμε για τα διάφορα rewrites επεισοδιών πριν το γύρισμα στα οποία οφείλονται και κάμποσα incosistencies, ειδικά στην κλασσική σειρά. O Gene, π.χ. δεν συμπαθούσε το Animated οπότε αποφάσισε να το ... "αφορίσει". Όμως, παρά το κακό σχέδιο (και ποια σειρά κινουμένων σχεδίων είχε καλό σχέδιο στα μέσα των 70ς?) οι ιστορίες είναι εξαιρετικές και συγγραφείς όπως η D.C. Fontana και ο  David Gerrold ήθελαν να κάνουν την σειρά αυτή το "καλύτερο Τρεκ" που μπορούσε είναι. Ο David Gerrold μιλά για το θέμα σε αυτή τη συνέντευξη: THE DAVID GERROLD TAS INTERVIEW .

 

Eίναι μεν γεγονός πως ο λόγος του Roddenberry πάντα θα βάραινε περισσότερο αλλά το Σταρ Τρεκ δεν είναι αποκλειστικό δημιούργημα ενός ατόμου αλλά πολλών, και έτσι δεν μπορεί να θεωρείται το τι πίστευε ο Gene για κάποια επεισόδια, σειρές ή ταινίες, "θεόπνευστο". 

 

Όμως κάποια πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα. Π.χ. η διάρκεια των επεισοδίων του TOS που άλλοτε μεταδίδονταν ολόκληρα και άλλοτε τα κανάλια έκοβαν κάμποσα λεπτά για διαφημήσεις! Μαζί με αυτές τις σκηνές υπάρχουν και οι deleted σκηνές που βρίσκουμε στα έξτρας των dvds αλλά και εκείνες που προστέθηκαν σε νεότερες επανεκδόσεις ταινιών. Ειδικά οι deleted scenes που δεν μεταδώθηκαν ποτέ στην τηλεόραση αλλά υπάρχουν στα dvd είναι από τα θέματα που κάνουν τον καθορισμό του κανόνα ακόμα πιο παράξενα δύσκολο.

 

Προσωπικά είμαι inclusive, παρά exclusive σ'αυτό. Επειδή δηλαδή κάποιοι εργαζόμενοι σε κάποιο κανάλι, οι κάποιοι movie editors αποφάσισαν να κόψουν Χ σκηνές για οποιοδήποτε βλακώδη λόγο (συνήθως για θέμα χρόνου διαφημήσεων) αυτό από μόνο του δεν κάνει με τίποτα τις σκηνές non canon! ;)

 

 

 

 

 

Α, btw. Πώς ξέρεις πως είμαι "ψηλός"? laugh.gif

 

Τίποτα το προσωπικό, αγαπητέ (άλλωστε δεν γνωρίζω κανέναν από εσάς, πλην Spock και Drakchild).smile.gif

Μαζί με τη φράση "δεν τη παλεύω" είναι οι όροι που "κόλλησα" από το στρατό (μαζί με πολλές αναμνήσεις).wink.gif

 

Ah, I see. Απλά ήμουν περίεργος! :)

Edited by Oberon

Share this post


Link to post
Share on other sites
Spock

Όπως και με άλλα πράγματα με το Star Trek, τα οποία είναι άλλα θέματα από μόνα τους, έτσι και με το canon, σε μένα συνέβη ως εξής: όταν έμαθα πως εκτός από τις σειρές και τις ταινίες υπήρχαν και βιβλία, κόμιξ και άλλα, χωρίς να έχω καν υπόψιν μου το canon ως έννοια, ούτε και ως λέξη for that matter, για μένα, στο μυαλό μου, το 'κανονικό', αυτό δηλαδή που ισχύει και λαμβάνω υπόψιν ως γεγονός στο φανταστικό σύμπαν του Star Trek, ήταν αυτονόητο πως θα ήταν ό,τι έχει παρουσιαστεί στις σειρές και στις ταινίες. Κατόπιν, έμαθα πως υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός και επισήμως, με το live action περιεχόμενο να θεωρείται canon και τα υπόλοιπα όχι, κάτι το οποίο με βρήκε απολύτως σύμφωνο. Πάντως, στο πώς σκεφτόμουν και σκέφτομαι το canon, οι δηλώσεις σεναριογράφων, παραγωγών και γενικότερα μελών του creative staff σε σχέση με το σύμπαν του Τρεκ, κυρίως όσα έχουν γραφτεί σε επίσημα βιβλία αναφοράς, αποτελούν κι αυτά μέρος του canon, εκτός αν διαψευσθούν ποτέ στην οθόνη. Αν πχ. o Michael Okuda γράφει στην Star Trek Encyclopedia ότι το τάδε-class starship έχει τόσα decks, για μένα είναι canon, εκτός αν κάποια στιγμή σε κάποιο επεισόδιο ή ταινία δηλωθεί κάτι διαφορετικό.

 

Βεβαίως, αναγκαστικά δεν μπορούν να θεωρούνται canon όλα μα όλα όσα έχουν παρουσιαστεί, καθώς υπάρχουν αρκετές ασυνέπειες/αντιφάσεις, αλλά και προφανή λάθη, ειδικά στην πέμπτη ταινία. Παραδείγματα πολύ καλά έδωσε ο Διονύσης πιο πάνω. Προφανώς, λοιπόν, αυτά δεν μπορούν να είναι μέρος του κανόνα. Είναι απολύτως φυσικό να υπάρχουν λάθη και ασυνέπειες σε κάτι τόσο μεγάλο (μάλιστα είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το πώς τα λάθη αυτά είναι τόσο λίγα, δεδομένου του όγκου των δεδομένων μετά από τόσα χρόνια -ένα μεγάλο μπράβο στους scirpt coordinators εδώ!), επομένως δεν έχω κάποιον παραπάνω προβληματισμό πάνω σ' αυτό, απλά αγνοώ αυτά τα πράγματα.

 

Τώρα, το TAS είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Δεν είναι live action, είναι όμως πολύ κοντά σ' αυτό. Όπως είχε πει κι ο ίδιος ο Roddenberry, αν ήξερε πως το Τρεκ θα συνέχιζε μ' αυτόν τον τρόπο, τότε θα φρόντιζε το TAS να είναι πιο προσεγμένο από διάφορες απόψεις, συμπεριλαμβανομένου και του canon. Προσωπικά, θεωρώ canon όσα του στοιχεία δεν αντιβαίνουν με προηγούμενα ή επόμενα επεισόδια των σειρών, αν και, στη συνείδησή μου συνολικά η σειρά αυτή έχει semi-canon status.

 

Σίγουρα, πάντως, μιας και αναφέρθηκε αυτό, δεν θεωρώ εκτός canon πράγματα που κόπηκαν για λόγους ώρας διαφημήσεων ή λοιπούς ανόνητους λόγους από τα κανάλια. Εννοείται πως είναι μέσα στο canon κανονικότατα (interesting pun!). Επίσης, αυτό που εννοείται για μένα, αν διαβάσει κανείς και άλλα μου σχετικά με το αισχρότατα επονομαζόμενο 'Star Trek' του Άμπραμς, είναι πως τούτο το πράγμα δεν μπορεί με τίποτα να είναι canon, αφού δεν είναι καν Star Trek!

 

Ο 'δευτερεύον κανόνας', πράγματα δηλαδή που παρουσιάζονται σε μυθιστορήματα, κόμιξ κτλ., είναι κάτι αρκετά ενδιαφέρον. Προσωπικά δεν θα ενσωμάτωνα κάτι από αυτά στο τι θεωρώ εγώ ως canon, αλλά δεν βρίσκω παράξενο κάποια πράγματα, ειδικά πράγματα τα οποία εμφανίζονται επανηλλειμένα σε πολλά βιβλία και συμβαδίζουν απόλυτα με το σύμπαν του Τρεκ και τους χαρακτήρες του, να θεωρούνται από πολλούς ως μέρος αυτού. Πολλά βιβλία θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελούν μέρος του canon, αλλά, μή όντας επίσημο Star Trek (αν και είναι solicited works), αφενός μπορούν να διαψευσθούν ανά πάσα στιγμή από live action show, αφετέρου -και πάλι, μιλώ υποκειμενικά, για μένα- δεν μπορούν να έχουν το ίδιο status 'κανονικότητας' με το τηλεοπτικό-κινηματογραφικό Star Trek. Θα ήθελα, πάντως, πολλά από τα βιβλία να είχαν μεταφερθεί στην οθόνη -μικρή ή μεγάλη, καθώς πολλές φορές είναι μικρά διαμάντια.

 

Συνοψίζοντας, θεωρώ πως, όπως η ανάπτυξη τεχνολογίας warp σε εξωγήινους πολιτισμούς είναι μία πολύ επιτυχημένη διαχωριστική γραμμή για τον τρόπο εφαρμογής της prime directive, έτσι και ο παράγωντας επίσημης live action παραγωγής είναι μία πολύ επιτυχημένη διαχωριστική γραμμή για το τι είναι canon και τι όχι. Με κάποιες εξαιρεσούλες πού και πού, είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση καθώς, όπως και στην εφαρμογή της prime directive σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις, τίποτα δεν μπορεί να είναι παντελώς απόλυτο.

Edited by Spock

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oberon

Ωραία και ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, Δημήτρη! Και φυσικά συμφωνώ πως ο κύριος "κανών" είναι οι σειρές και οι ταινίες. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά εξ άλλου.

 

Δυστυχώς για μας, το κατασκεύασμα του Άμπραμς *είναι* canon όμως, λόγω της τεχνικής πλευράς του ορισμού περί canon! Και το φρικαλέα οξύμωρο είναι πως η ύπαρξη της Αμπραμοταινίας που διέλυσε εντελώς ό,τι είχε συμβεί μέχρι τώρα στο Τρεκ, δηλαδή διέλυσε το ίδιο το Τρεκ canon, να νομιμοποιείται ως ... canon!!!!! Είναι να τραβάει κανείς τα μαλλιά του!!  :chair:   :ranting:  

 

 

 

Και συγχρόνως, να μην θεωρούνται "alpha" canon εξαιρετικά βιβλία ή και φαν δουλειές! Πάντως τα τελευταία 15 χρόνια περίπου τα μυθιστορήματα είναι γενικά πολύ προσεγμένα όσο αφορά στη συνοχή τους με τον κύριο όγκο του Τρεκ οπότε, αν σκεφτεί κιόλας κανείς πόσο λίγες είναι οι πιθανότητες να εμφανιστούν οι περισσότεροι χαρακτήρες σε  live action σειρά, δεν νομίζω κάτι που έχει ειπωθεί σε κάποιο βιβλίο για τη ζωή ενός χαρακτήρα (ίσως όχι πρωταγωνιστικό) να διαψευστεί σε live action σειρά πια.

 

Έχουν πάντως υπάρξει και περιστάσεις που συνέβη ακριβώς αυτό, ή και άλλες όπου ό,τι ειπώθηκε σε κάποιο βιβλίο χρησιμοποιήθηκε μετά στο τηλεοπτικό Τρεκ. Δύο παραδείγματα που μου έρχονται στο νου είναι τα εξής: 

 

To μυθιστόρημα "Federation" του 1994 των  Judith και Garfield Reeves-Stevens, που μάλιστα έχει θεωρηθεί και από τα πολύ καλογραμμένα. Το θέμα του είναι το πρώτο διαστρικό ταξίδι του Zefram Cochrane. Φυσικά, δυο χρόνια αργότερα, η ταινία ST: First Contact διέψευσε το βιβλίο και έτσι το μυθιστόρημα αυτό μπορεί, στην καλύτερη περίπτωση, να θεωρηθεί σαν "εναλλακτική πραγματικότητα" και όχι canon οποιουδήποτε "βαθμού".

 

Από την άλλη, τα βιβλία Mosaic και Pathways της Jeri Taylor που γράφτηκαν όταν περίπου είχε ξεκινήσει το Voyager περιέχουν τόσα πολλά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα στο "fleshing out" κάμποσων χαρακτήρων της τηλεοπτικής σειράς, ώστε αποτελούν πιθανότατα εξαίρεση και αρκετοί τα θεωρούν μέρος του canon.

Edited by Oberon

Share this post


Link to post
Share on other sites
Spock

Δυστυχώς για μας, το κατασκεύασμα του Άμπραμς *είναι* canon όμως, λόγω της τεχνικής πλευράς του ορισμού περί canon!

 

Το ότι *τυπικά* θεωρείται canon το εξάμβλωμα του Abrams, δεν υποχρεώνει κανέναν, όμως, να το συμπεριλάβει στη συνείδησή του ως τέτοιο, που αυτό έχει σημασία για τον καθένα, άλλωστε! Οπότε σκέψου το έτσι! ;)

Στο σημείο που ο τυπικός ορισμός makes sense, τότε συμφωνώ μαζί του! Σ' αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, δεν δίνω δεκάρα!!!

Edited by Spock

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oberon

Δυστυχώς για μας, το κατασκεύασμα του Άμπραμς *είναι* canon όμως, λόγω της τεχνικής πλευράς του ορισμού περί canon!

 

Το ότι *τυπικά* θεωρείται canon το εξάμβλωμα του Abrams, δεν υποχρεώνει κανέναν, όμως, να το συμπεριλάβει στη συνείδησή του ως τέτοιο, που αυτό έχει σημασία για τον καθένα, άλλωστε! Οπότε σκέψου το έτσι! ;)

Στο σημείο που ο τυπικός ορισμός makes sense, τότε συμφωνώ μαζί του! Σ' αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, δεν δίνω δεκάρα!!!

 

 

 

Ω, συμφωνώ απολύτως (πράγμα που ήδη ξέρεις φυσικά)! :D  Όμως ακριβώς αυτό είναι που μου γεννά σκέψεις, εξ ων και αυτό το τόπικ. Τελικά δηλαδή, αν εξαιρέσεις τους ιστορικούς/αρχειοθετικούς λόγους, ο canon είναι άραγε κάτι εντελώς προσωπικό? Θέλω να πω, τι ακριβώς μας λέει? Πως "κάτι συνέβη" όταν αυτό συνέβη στα πλαίσια του "κανονικού" υλικού, ενώ κάτι άλλο "δεν συνέβη" όταν πρόκειται για εκτός canon υλικό? Μιλάμε βέβαια για ένα φανταστικό και όχι ιστορικό σύμπαν οπότε τίποτα "δεν συνέβη" στην πραγματικότητα! Συνέβη όμως μέσα μας. Δηλαδή αυτό που όλοι δεχόμαστε προσωπικά σαν "canon" έχει βαρύτητα που το non canon δεν έχει. Πέρα αυτού όμως? Υπάρχει κάτι άλλο?  Είναι θέμα προσωπικό ο canon ή θέμα consensus?"Αν είναι το πρώτο, τότε ο καθένας μπορεί να θεωρήσει "κανονικό" οτιδήποτε (ακόμα και το πορνογραφικό φάνφικ). Αν είναι θέμα κοινής αποδοχής ενός συνόλου, τότε οι όποιοι νέοι φανς της Αμπραμοταινίας μπορούν να δεχτούν σαν canon μόνο το κατασκεύασμα αυτό και να απορρίψουν όλο το υπόλοιπο Τρεκ!

 

 

ΟΚ, το κάνω πολύ βαθύτερο το θέμα από όσο του αξίζει ίσως αλλά ... με απασχολούν κάτι τέτοια όσο αφορά σε φανταστικά σύμπαντα που αγαπώ πολύ.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..