Jump to content
Sign in to follow this  
Nienna

Έρως Αρχέγονος

Recommended Posts

Nienna

Έρως Αρχέγονος

 

Κλαίει και το σκοτάδι ακόμα,

νύχτες και νύχτες ζητάει το φως,

ν' αναλωθεί στη χάρη του,

ν' αναιρεθεί στη θέρμη του,

να ολοκληρωθεί και να βαφτεί

με χρώμα λαμπερό...

 

Kι ας τελειώσει η ύπαρξη του

με μια λάμψη που όμοιά της

κανείς δεν είδε –

κι ας σβήσει κι αυτό

που τα πάντα έσβηνε

και στα πέπλα του τύλιγε

κι ας θυμούνται στους καιρούς

το σκότος το απόλυτο,

ν' απολαμβάνει

για πρώτη και τελευταία φορά

τον έρωτα του φωτός...

 

Νεκρο· μετά το πρώτο, αιώνιο φιλί.

 

~

 

[Γραμμένο το 2002 ή το 2003, δεν θυμάμαι πολύ καλά...]

Edited by Nienna

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oberon

Nienna, άλλο ένα υπέροχο και ονειρικό ποίημα. Ονειρικό όχι γιατί είναι εκτός κόσμου, αλλά γιατί εκδηλώνει ένα εσωτερικό πάθος που σπάνια εκφράζεται πια. Ακόμα και στην ποίηση.

Όσο διάβαζα το ποίημά σου τόσο περισσότερο η εικόνα του Φοίνικα μου γενιόταν στο νου. Σαν να ήταν σκέψεις του. Ανάλωση στη φωτιά του πάθους, τέλος και ίσως και αναγέννηση.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nienna

Άμα δεν εκφράζει και η ποίηση τον έρωτα και το πάθος ζήτω που καήκαμε! Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
elminster

Emena mou fenetai kapos Vampiriasmeno kai polu skotaino kai pesimistiko.

 

isos den to diavasa thn katalhlh sthgmh, isos den to proseksa apo thn arxh. Isos, to sxolio fenetai kapws xontro alla monaxa auto exw na pw!

Share this post


Link to post
Share on other sites
lexis

Πολύ ωραίο ποίμα με έξοχες εναλλαγες ύφους και διάθεσης. Καταφέρνει ν' αποδώσει με πιστότητα το κλίμα και την συνααισθηματική φόρτιση την οποία εκφράζεις. Ακετα περιεκτικό και καλογραμμένο. Το προηγούμενο που είχες αναρτήσει ήταν πιο προσωπικό και γι' αυτό δεν ήθελα να εκφράσω την άποψη. Σ'αυτό εδώ κυριαρχει μια νοσταλγια και μια υπόγεια θλίψη για τα επίγεια και τον έρωτα ειδικότερα. Πραγματικά πολύ καλό.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Throgos

Διαφωνώ κάθετα (και οριζόντια). Δεν είναι καθόλου σκοτεινό.

Εμένα μου έδωσε την εντύπωση ενός καθαρά ερωτικού ποιήματος. Ουσιαστικά περιγράφει την επιθυμία του σκοταδιού να ενωθεί με το φως, ή καλύτερα την επιθυμία ένωσης των δύο αντιθέτων. Και στην δεύτερη στροφή απ' ότι κατάλαβα μιλάει για το τι θα θυσιάσει το σκοτάδι (το ένα αντίθετο) για να ενωθεί με το φως.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nienna

Ευχαριστώ για την σημασία που δίνετε όλοι στα ποιήματά μου.

 

elminster: Είναι θέμα ηλικίας ίσως, και φυσικά αντίληψης που έχει ο καθένας για τον έρωτα. Μην ξεχνάς πως είσαι άντρας κι εγώ γυναίκα, με διαφορετικές ανάγκες, εμπειρίες στον έρωτα και αντιλήψεις. Ελπίζω να έγινα κατανοητή. :)

 

lexis: Δεν νομίζω πως υπάρχει η έννοια του λιγότερου και περισσότερο προσωπικού στην ποίηση. Εκατοντάδες ποιήματα έχω γράψει και όλα είναι περισσότερο ή λιγότερο αυτοβιογραφικά, όλα ανεξαιρέτως είναι προσωπικά. Απλώς δεν έχω το κλασσικό σύμπλεγμα του να κρύβω τα προσωπικά μου, δεν με ενδιαφέρει. Η ποίηση για μένα είναι κάτι το άκρως προσωπικό, αλλά δεν με πειράζει να την δείχνω. Δοκίμασα μια φορά να γράψω δύο λόγια και για το γεγονός που ενέπνευσε το ποίημα σε ένα από αυτά που ανεβάζω εδώ (στο πρπηγούμενο που ανέφερες) αλλά δεν λειτούργησε σωστά γιατί αμέσως οι άνθρωποι βάζοντας τον εαυτό τους στη θέση εμού θεώρησαν πως είμαι "εκτεθειμένη" και πως είναι πολύ προσωπικό. Το ότι δεν ανέφερα το γεγονός εδώ δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει γεγονός. Πληροφοριακά, αυτό είναι πιο προσωπικό. :)

 

Throgos: Έπεσες μέσα. Είναι απολύτως ερωτικό - συμβολικό. Μιλάει για την θυσία από τη μία και την αποδοχή της από την άλλη, έννοιες που για μένα χωρίς αυτές δεν νοείται ο έρωτας. Αντιλαμβάνομαι πως οι απόψεις μου μπορεί να είναι "αιρετικές" αλλά έτσι βλέπω τα πράγματα. Όπως είναι φανερό είμαι το σκοτάδι του ποιήματος. Πολλοί όμως δεν βλεπουν τον έρωτα έτσι και η θυσία δεν έχει νόημα γι αυτούς. Το φως ας πούμε δεν θα μπορούσε να θυσιαστεί γιατί δεν είναι η φύση του...

Γι αυτό και μόνο ίσως κάποιοι να μην καταλάβουν το ποίημα.

Share this post


Link to post
Share on other sites
King_Volsung

Πάντως κι εμένα μου φάνηκε σκοτεινό και απαισιόδοξο. Κάποιος/κάτι που θέλει να βάλει ένα τέλος στην ύπαρξή του και να γίνει κάτι άλλο -και ας αυτό το κάτι άλλο είναι καλύτερο από το προηγούμενο- μου φαίνεται πολύ... θλιβερό, λυπητερό, μελαγχολικό... κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Orpheus

Nienna

Το ποίημα είναι όμορφο, μα στην κατάσταση που επικρατεί εδώ (πάντα υπάρχει η κατάλληλη κραυγή για να αντικαταστήσει όλα τα συναισθήματα με ανησυχία και εκνευρισμό) δεν κατόρθωσα να μπω στο ενδότερο νόημα (κατάλαβα τα βασικά - ερωτικό κλίμα δηλαδή)

μπόρεσα όμως να το παραλληλίσω με το καινούργιο σου αβαταρ! (ντομάτες αργότερα)

 

Η εικόνα που μου ήρθε στο μυαλό μοιάζει λίγο μ'αυτή της περιγραφής του Βάρδου για τον άγγελό του ΟΤ: ο οποίος, με εξαίρεση το σχέδιο, μου άρεσε πολύ!

 

Elminster: διάβασε κανένα ποίημα! ούτε δαγκώνουν, ούτε είναι τόσο βαρετά... :thumbdown:

(τα ψαλίδια κάτω, είμαστε φίλοι de tempore) :thumbsup:

 

Και πάλι στο ποίημα υπέροχο "punch-line", συγγνώμη για την άθλια ορολογία, πάντως είναι υπέροχο!

 

 

Οι Μούσες μαζί σας (θα το κόψω αυτό στα topics σου... :D )

-Ορφέας

Share this post


Link to post
Share on other sites
lexis

Πιστεύω πως ίσως να επηρεάστηκα απ' το συνοδευτικό σου κείμενο. Θεώρησα πως αυτό που έγραφες ήταν πολύ ιερό για για σένα κι έτσι γι' αυτό δεν θέλησα να τ' αγγίξω. Στο άλλο σου ποίημα που δεν έγραφες κάτι συνοδευτικό κατάφερα να το δω πιο σφαιρικά, καθαρα απο λογοτεχνικη σκοπιά. Θέλω να σε ρωτήσω και κάτι: τα ποιήματα σου τα επεξεργάζεσαι, η αυτή που βλέπουμε εδω είναι η πρώτη γραφή;

Share this post


Link to post
Share on other sites
Orpheus

Lexis,

H Nienna μάλλον δεν θα έρθει για μια-δυο μέρες ακόμη, φοβάμαι... (κλαψ) -

Πάντως, όπως αναφέρει (νομίζω) σε άλλα τοπίκια, τα ποιήματά της είναι πάντα και για πάντα σε πρώτη γραφή (κάτι σαν τον Μότσαρτ...)...

 

Nienna, (κλαψ)

το ποίημα μου αρέσει πολύ τελικά - το ήξερα εξ άλλου απ'την πρώτη ανάγνωση πως θα μ' άρεσε μια ήρεμη ή *εσωτερικά* φορτισμένη στιγμή... Τι να πω, παρά

 

 

Οι Μούσες μαζί σας, πάντα,

-Ορφέας

Share this post


Link to post
Share on other sites
Orpheus

ίσως καλύτερα:

 

"τι να πω, παρά" και αμέσως η υπογραφή...

Share this post


Link to post
Share on other sites
elminster

File mou Orpheus kai Nienna,

 

To 8ema den einai pws den mou aresei h poihsh. Profanows einai texnh (kai oi poihtes einai texnites.). To 8ema einai pws otan diavazw poihsh katalavainw, kai 8alw na katalavaino to epifaniako nohma ths, pou egw den to xaraktirizw epifaniako. Prothmw thn le3h 'kuriolektiko nohma'. Oti diavazw katalavainw, kai den 8elw na katalavainw perisotera, dioti polles fores exw odhgh8ei se parerminies kai pare3ighseis. Texniths, gia emena, sthn poihsh einai autos pou mporei na kanei to poihma tou aresto ston anagnosth me duo tropous: (1) na tou aresei thn proth fora pou 8a to diavasei (epi troxadin) kai na tou aresei kai h entupwsh pou 8a tou afhsei to kai (2) na tou aresei otan to meletisei eis va8ws... enoontas oxi to nohma alla thn plokh ths glwssas, thn grammatikh tou, thn "teleia le3h", thn omoiokatalh3ia tou, thn lurikothta tou, to stixo tou ktl. Me autous tous duo tropous to poihma menei ston anagnosth kai gia thn omorfia tou kai gia thn lurikothta tou.

 

Merika poihmata tou LotR (sthn original glwssa) mou exoun akoma mhnei gia aftous tous logous

 

Episis ena allo pragma pou 8elw na pw parapanw einai na to ferw malaka giati den mou aresei o Seferhs.

 

Nienna kai Orpheus, den 8elw na pw pws ta poihmata sas den mou aresoun, einai kala ws vasikh idea, alla tous loiph afth h lurikothta kai h omorfh entupwsh pou afhnoun ston anagnosth. akoma otan den se afhnoun na katalaveis kuriolektika th 8elei na pei o poihths, niw8w pws kati akoma loipei. 8a me euxaristouse akoma perissotero an deinate ligh prosoxh akoma sta poihmata sas. Prospa8hste na deite pws to antilamvanetai o allos pou to diavazei, th entuposh tou deinei kai mhn periorizeste mono sto pws nio8ete eseis. auto 3analew odhgei se parerminies opws kai se afthn thn periptwsh,. (swsta?)

 

Kai telws, nai isos einai 8ema hlikias alla kai tropou skepshs (oxi ths hlikias)

Edited by elminster

Share this post


Link to post
Share on other sites
Throgos

Μμμμ...το θέμα είναι ότι αυτό το ποίημα εμπνεύστηκε και καταγράφηκε στη στιγμή, σαν έμπνευση της στιγμής χωρίς περαιτέρω επεξεργασία, και δεν γίνεται να είναι ένα ολοκληρωμένο, καλοδουλεμένο ποίημα. Είναι περισσότερο σαν καταγραφή σκέψεων και συναισθημάτων, αυθόρμητη και πηγαία. Είναι σαν τους δικούς μου αυτοσχεδιασμούς στο πιάνο, είναι κάτι αυθόρμητο και όχι προγραμματισμένο.

 

ΥΓ: Δεν ξέρω αν η Nienna το έγραψε σε δυο λεπτά ή σε δυο μέρες, πάντως η δημιουργία ποιημάτων πολύ συχνά παίρνει χρόνια.

Edited by Throgos

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nienna

Χμμμ...

Καταρχήν όχι, ως επί το πλείστον δεν παίρνει χρόνια να γράψεις ένα ποίημα, σπάνια έχω διαβάσει για ποιητές που απάντησαν "χρόνια" στην ερώτηση "πόσο σας παίρνει να γράψετε ένα ποίημα;".

Εμένα προσωπικά μου παίρνει λεπτά, και δεν τα πειράζω μετά, είναι πρώτη γραφή όλα τους.

Είναι θέμα πεποιθήσεων, δεν θα τα πειράξω ποτέ.

Επίσης τα ποιήματα δεν έχουν "νόημα" ένα και μοναδικό έτσι κι αλλίως. Οπότε δεν καταλαβαίνω τι εννοεί ο Elminster με το "να φαίνεται το νόημα". Αφού ο καθένας στην τέχνη προσδίδει τα δικά του νοήματα και ταυτίζει τον εαυτό του, ή δεν τον ταυτίζει, ανάλογα με την προσωπικότητά του και τις εμπειρίες του. Άλλο νόημα έχει για μένα άλλο για τους αναγνώστες. Αν τύχει να έχει το ίδιο, τότε απλώς μοιάζουμε.

Και πάλι σας ευχαριστώ για τη σημασία που δίνετε στα γραπτά μου.

Τα συνοδευτικά κείμενα που λένε γιατί έγραψα το καθένα θα κοπούν γιατί μερικοί κολλάνε και δεν μπορούν να σχολιάσουν όπως είπε και ο lexis. Εξάλλου όλα είναι προσώπικά, με αυτοβιογραφικά στοιχεία και γεγονότα πίσω τους...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines.