Jump to content

Μετά τις Εννιά


Naroualis
 Share

Recommended Posts

Μερικές μέρες πριν, ο συφφορουμίτης Παρατηρητής μάς ενημέρωσε στο τόπικ του διηγήματός του "Η Νύχτα στον Παλιό Ελαιώνα" για την έκδοση μέσω Lulu ενός νέου βιβλίου ελληνικού φανταστικού. Πρόκειται για μια ανθολογία εννέα διηγημάτων φαντασίας, με τίτλο Μετά τις Εννιά, που επιμελήθηκε και εξέδωσε η Ομάδα Παιχνιδιών Φαντασίας και Ρόλων Θέρμης, στα πλαίσια του Όγδοου Φεστιβάλ Φαντασίας, που διοργανένται (πού άλλου) στη Θέρμη.

 

 

post-532-0-23273100-1296674260_thumb.jpg

 

 

Από αλληλεγγύη και λόγω του συνδρόμου της κίσσας (που θέλει όλα να τα αγοράσει, όλα) δε μου έφτασε να το κατεβάσω από το Lulu και να το διαβάσω ηλεκτρονικά. Τώρα μάλιστα που έχω και τα μέσα να κάνω τέτοιες αγορές, μέσω ίντερνετ, του έδωσα και κατάλαβε. Κι όχι μόνο το αγόρασα, αλλά και το διάβασα κιόλας. Γενικά, δεν περιέχει την τελευταία λέξη της μόδας, ωστόσο διαβάζεται πολύ ευχάριστα και σου δίνει την αίσθηση ότι ξαναγύρισες στην εποχή που περίμενες πώς και πώς να εκδοθεί η επόμενη Ωρόρα. Πολύ καλή κίνηση εκ μέρους της Ομάδας κι εύχομαι να ότι καλύτερο σε όλους. Ένα από τα μειονεκτήματα δυστυχώς είναι ότι κάποιες από τις ιστορίες είναι φανερό πως αποτελούν μέρος μεγαλύτερος ιστοριών κι αυτό σε αφήνει μετέωρο, τόσο στην αρχή (που δεν ξε΄ρεις ποιος ειναι ποιος) όσο και στο τέλος (που η ιστορία δεν τελειώνει κι αφήνει κενά.)

 

Πάμε ειδικό σχολιασμό;

 

Μπαστέτ - Αλέκος Μυροφορίδης

Μια προβλέψιμη ιστοριούλα, που μπορεί να βελτιωθεί. Δε θα πάψει να είναι προβλέψιμη, αλλά θα γίνει ακόμη πιο ευχάριστη κι εύκολη στην ανάγνωση. Η πρώτη από τις ιστορίες που είναι (ή τουλάχιστον φαίνεται να είναι) μέρος μεγαλύτερης.

 

Η Νύχτα στον Παλιό Ελαιώνα - Γιώργος Χατζηκυριάκος

Το σχόλιο όταν ανέβηκε η ιστορία για πρώτη φορά σε κοινή θέα στο σφφ εδώ. Η δεύτερη ιστορία που θα μπορούσε να είναι μέρος μεγαλύτερης.

 

Ατσάλι και Πάγος - Δημήτρης Λαγός

Η επιρροή του Χάουαρντ είναι φανερή, αλλά ο συγγραφέας καταφέρνει να μην παρεκκλίνει των απαιτήσεών μας από ένα τέτοιο θέμα. Για μένα, το μόνο της μειονέκτημα ήταν τα μικρά ολισθήματα του βάρβαρου Ίντορ προς το συναισθηματισμό, εδώ κι εκεί. Η γλώσσα είναι απλή, αν και κάποιες φορές πιο απλή απ' ότι θα μου άρεσε.

 

Η προέλευσις των λέξεων - Κ. Ι. Ζαχόπουλος

Θα μπορούσε κανείς να το πει και σουρρεάλ ή τρόμο, αλλά το δέχομαι στο φάντασυ γιατί εξετάζει ένα πολύ σκαμπρόζικο αστικό μύθο. Οι λέξεις -και η λέξις devil2.gif- είναι σκέτη μαγεία κι η χήρα, αν και δεν εμφανίζεται ποτέ, δεν παύει να είναι τόσο πικάντικη που να θες κι άλλο...

 

Άδυτο - Χριστίνα Πεταλωτή

Ενδιαφέρουσα ιστορία τρόμου, με άρτια κατ' εμέ χρήση της γλώσσα, αλλά αδύναμη προς την πλοκή της. Από τις υποψήφιες για την πρώτη θέση ανάμεσα στα διηγήματα της συλλογής.

 

Μέσα στη βροχή - Μαρία-Ειρήνη Καραφύλλη/Χριστίνα Κούρφαλη

Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, που πηγαίνει πολύ καλά ως ένα σημείο (με τα όποια θέματα αληθοφάνειας μπορεί να έχει, όχι πολλά κι όχι εύκολα διακρινόμενα) και που στο τέλος δίνει μια και πετάει την καρδάρα με το γάλα κάτω. Ένα βιαστικό τέλος που δεν εξηγεί σχεδόν τίποτε, ή μάλλον για την ακρίβεια εξηγεί τα άμεσα ερωτήματα κι αφήνει ένα σωρό καινούργιες απορίες.

 

Οι αδελφοί παραμυθάδες - Μανόλης Ζαχαριάδης

Ομολογώ ότι το διάβασα κάπως βιαστικά, αλλά πρώτον απέτυχα να δω το φανταστικό στοιχείο και δεύτερον μαγεύτηκα από τη γλώσσα, τη ροή της και τις ταχύτατες εναλλαγές των προτάσεων, που ταιριάζουν γάντι στη σκηνή δράσης. Δεν είμαι σίγουρη αν αποτελεί μέρος μεγαλύτερης

(πάντως αν είναι, τότε μάλλον πρόκειται για το τελευταίο κεφάλαιο...)

 

 

Χαρακίρι - Παναγιώτης Παναγιωτίδης

Well, άλλο ένα σουφουφάδικο διηγηματάκι! το είχα διαβάσει όταν το πρωτοανέβασε ο Ginawa, αλλά δεν έχω αξιωθεί να το σχολιάσω από τότε. Έντονα συναισθηματική γραφή (γούστο μου, αλλά λίγο πιο έντονη απ' ότι θα την ήθελα) και θέμα που συγκινεί. Σφηνάκι ζόρικο και πολυτελείας.

 

Ο θάνατος θα δυσκολευτεί να τους διεκδικήσει - Τάσος Λαζαρίδης

Η τελευταία από τις ιστορίες που είναι μέρος μεγαλυτέρων. Δεν προλαβαίνω να χορτάσω τίποτε, ούτε καν τους χαρακτήρες, που είναι σχεδιασμένοι ξεκάθαρα. Θα ήθελα λίγο περισσότερη προσοχή στις μικρολεπτομέρειες που κάνουν την κοσμοπλασία να μοιάζει αληθινή, κατά τα άλλα, πολύ θα ήθελα να δω και το παρακάτω.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μπράβο βρε Ευθυμία! Πάντα στην πρώτη γραμμή των αναγνωστών του Ελληνικού Φανταστικού (Πρόμαχος Naroualis).:paladin:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ευχαριστούμε πολύ Naroualis για τις παρατηρήσεις σου. Στα σκαριά είναι και η το δεύτερο "Μετά τις Εννιά". Θα έχετε νέα σύντομα...

Link to comment
Share on other sites

Το εξώφυλλο είναι πολύ καλό πάντως.

 

Πράγματι!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..