Jump to content

ΟΣΔΕΛ


mman
 Share

Recommended Posts

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) ξεκίνησε να πληρώνει τους δικαιούχους για τα βιβλία που εκδόθηκαν μέσα στο 2009. Αν το βιβλίο σας είναι καταχωρημένο στη βάση της biblionet (www.biblionet.gr) τότε πιθανότατα δικαιούστε €500 μείον τις κρατήσεις, δηλαδή €382 καθαρά.

Αν το βιβλίο σας έχει κυκλοφορήσει πριν το 2009, μη διστάσετε να ρωτήσετε αν και τι δικαιούστε. Ενημερωθείτε γρήγορα και εύκολα στο site του Οργανισμού (www.osdel.gr) και αν χρειαστεί πάρτε τους τηλέφωνο. Είναι ήρεμοι, ευγενικοί και εξυπηρετικότατοι. Θα μιλήσετε κατευθείαν με την αρμόδια και αν δικαιούστε χρήματα, θα σας κλείσουν ένα ραντεβού λίγες μέρες μετά. Δεν υπάρχουν ουρές, δεν υπάρχει ταλαιπωρία, δεν υπάρχει γραφειοκρατία. Υπογράφετε τη σύμβαση που θα την έχετε ήδη διαβάσεει από το site και πληρώνεστε σε μετρητά εντός πενταλέπτου και με το χαμόγελο στα χείλη.

Link to comment
Share on other sites

Αν το βιβλίο σας είναι καταχωρημένο στη βάση της biblionet (www.biblionet.gr) τότε πιθανότατα δικαιούστε €500 μείον τις κρατήσεις, δηλαδή €382 καθαρά.

 

Επίσης δικαιούστε ακριβώς το μισό από το ανωτέρω ποσόν, δηλαδή 191 καθαρά, αν έχετε κάνει μετάφραση βιβλίου που κυκλοφόρησε το 2009 και είναι καταχωρημένο στη biblionet.

Link to comment
Share on other sites

@Παρατηρητή: Υπάρχει χρόνια. Ήμουν, μάλιστα, ένας από τους πρώτους πρώτους με τους οποίους επικοινώνησαν για να με ενημερώσουν για την ύπαρξή τους, με την παράκληση "ενημερώστε όσους μπορείτε". Πράγμα που έκανα. Έχοντας βέβαια να αντιμετωπίσω την τεράστια δυσπιστία όλων, που νόμιζαν ότι τους κάνω πλάκα (και σε μένα το ίδιο είχε συμβεί. Δεν ξεχνάω την απάντησή μου στην ευγενέστατη κοπέλα που μου είχε μιλήσει: "Αν δεν μιλούσατε τόσο εμπεριστατωμένα και επαγγελματικά θα αναρωτιόμουν ποιος κερατάς έχει οργανώσει αυτή την καταπληκτική φάρσα").

Το σκεπτικό είναι ότι εισπράττουν ένα ποσοστό από τους χονδρέμπορους (εισαγωγείς) φωτοτυπικού χαρτιού και το μοιράζουν σε εμάς, τους εργάτες του λόγου, ως αποζημίωση για τα διαφυγόντα κέρδη που έχουμε από τη (δυνητική ή πραγματική) φωτοτύπηση των βιβλίων που γράφουμε, μεταφράζουμε ή εκδίδουμε.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Μόλις έλαβα αυτό, που αφορά την διανομή χρημάτων για τα βιβλία που εκδόθηκαν μέσα στο 2011.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 2011

ΟΣΔΕΛ

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

 

Σημαντική ειδοποίηση για τη Διανομή Βιβλιοπαραγωγής 2011

 

Από τον Νοέμβριο του 2011 διενεργείται η διανομή για τα βιβλία που εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 2010, με στοιχεία τα οποία μάς παρασχέθηκαν από τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ βάσει μεταξύ μας σύμβασης.

 

Εφεξής ο Οργανισμός μας θα πραγματοποιεί τη διανομή του βάσει στοιχείων που θα συγκεντρώνονται από τον ίδιο μετά από δήλωση των δικαιούχων. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται ήδη από όλους τους αναπτυγμένους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης στον κόσμο (Η.Π.Α. Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία κ.λπ.) και ο ΟΣΔΕΛ έφτασε πλέον στο σημείο να έχει τη δυνατότητα να το υιοθετήσει. Σας πληροφορούμε, λοιπόν, ότι για τη διανομή δικαιωμάτων βιβλίων που εκδόθηκαν το 2011 καθώς και για τις προσεχείς διανομές δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον τα στοιχεία της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ.

 

Άμεση προτεραιότητα είναι η διανομή δικαιωμάτων για τη βιβλιοπαραγωγή του 2011, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2012. Για την ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα ο ΟΣΔΕΛ συγκεντρώνει ήδη, από διάφορες πηγές, στοιχεία της βιβλιοπαραγωγής του 2011. Ωστόσο, για την ακρίβεια και την απαιτούμενη πληρότητα των στοιχείων, παρακαλούμε να συμπληρώσετε και να μας αποστείλετε ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ τη φόρμα, που θα βρείτε στον Ιστότοπο του ΟΣΔΕΛ [αρχείο: "http://osdel.gr/docs/Form.xls"], (περιλαμβάνεται υπόδειγμα και οδηγίες για τη συμπλήρωση των απαραίτητων πεδίων http://osdel.gr/docs/Odigies.pdf,), στο e-mail του Οργανισμού dianomi-wr@osdel.gr μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2012.

 

Σε περίπτωση που έχουν ήδη δηλωθεί τα στοιχεία των βιβλίων σας στη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, σας καλούμε να τα κοινοποιήσετε και στον ΟΣΔΕΛ ηλεκτρονικά επίσης στο dianomi-wr@osdel.gr μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2012. Η διανομή θα βασιστεί στα στοιχεία που θα έχουν συγκεντρωθεί από τον ΟΣΔΕΛ ή θα έχουν δηλωθεί στον ΟΣΔΕΛ από τους ίδιους τους δικαιούχους μέχρι την ημερομηνία αυτή. Συμπλήρωση ή διόρθωση των στοιχείων μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα είναι δυνατή. Τα στοιχεία θα κατατεθούν σε συμβολαιογράφο, όπως έχει αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και έχει εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

 

Μετά την ολοκλήρωση της μεταβατικής αυτής φάσης για τη βιβλιοπαραγωγή του 2011 θα είμαστε πλέον έτοιμοι ώστε η επόμενη διανομή για τη βιβλιοπαραγωγή του 2012 να βασιστεί αποκλειστικά και μόνον στα στοιχεία που θα δηλώνονται στον ΟΣΔΕΛ από τους ίδιους τους κατόχους πνευματικών (συγγραφείς, μεταφραστές, ανθολόγους κ.ά.) και συγγενικών δικαιωμάτων (εκδότες). Σημειώνεται ότι και για βιβλία του 2012 μπορείτε να στέλνετε τα στοιχεία σας από τώρα.

 

Αγαπητοί δικαιούχοι,

 

Η διενέργεια διανομής βάσει στοιχείων που δηλώνονται από τους ίδιους τους δικαιούχους στον ΟΣΔΕΛ αποτελεί σημαντικό βήμα ανάπτυξης και βελτίωσης των υπηρεσιών του Οργανισμού προς τους συμβεβλημένους μαζί του δημιουργούς, εντάσσεται δε στη διαρκή προσπάθεια του ΟΣΔΕΛ να παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις σύμφωνα και με τα πρότυπα λειτουργίας των πιο αναπτυγμένων Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης παγκοσμίως. Έχουμε ήδη πληροφορηθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) πρόκειται να θεσπίσει κριτήρια βάσει των οποίων μία διεθνής Ανεξάρτητη Αρχή θα πιστοποιεί οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ανά τον κόσμο και ο ΟΣΔΕΛ δεν μπορεί να υπολείπεται της διαδικασίας αυτής.

 

Ελπίζοντας στην ανταπόκριση και τη συνεργασία σας,

 

Για το ΔΣ του ΟΣΔΕΛ

Ο Πρόεδρος

 

Δημήτρης Παντελέσκος

 

ΤΑ ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΟΣΔΕΛ ->ΕΔΩ<-, ή για να κατεβάσετε:

(1) Αρχείο με ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΜΑΣ ->ΕΔΩ<-

(2) ΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2011 ->ΕΔΩ<-

- - - -

Copyright © 2012 ΟΣΔΕΛ-OSDEL, All rights reserved.

Λαμβάνετε αυτό το μήνυμα ως Συμβασιούχοι του ΟΣΔΕΛ

Η Ταχυδρομική μας διεύθυνση είναι:

ΟΣΔΕΛ-OSDELΔερβενίων 6ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΑΘΗΝΑ 10680 Greece

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..