Jump to content

Ατάκα κι επί τόπου #2 (Nirgal vs Sonya)


wordsmith
 Share

  

13 members have voted

  1. 1. Μου άρεσε περισσότερο το διήγημα

    • της Sonya
      9
    • του Nirgal
      4

This poll is closed to new votes


Recommended Posts

Λοιπόν, η ατάκα είναι:

 

 

 

Μόνο να μη νομίσεις ότι είναι έτσι και στ' αλήθεια...

 

 

 

Γράφετε μέχρι τη Δευτέρα 22/8 τα μεσάνυχτα.

 

 

Ψηφίζετε μέχρι την Τρίτη 30/8 τα μεσάνυχτα προς Τετάρτη.

Edited by wordsmith
Link to comment
Share on other sites

Η ιστορία είναι έτοιμη, απλώς μόλις επέστρεψα από τριημεράκι...

Αύριο ανεβάζω.

Αν είναι έτοιμη κι η Sonya, όλα καλά, αν θέλει χρόνο, no problem.

Link to comment
Share on other sites

Την ανέβασα εδώ.

Ελπίζω να μην ήταν λάθος μου.

Sonya, αναμένω και τη δική σου. Μην απογοητεύσουμε την Wordsmith και δεύτερη φορά.

Link to comment
Share on other sites

Όχι, όχι, απλά για την δική μου θα πρέπει να περιμένετε μέχρι αύριο. :)

Link to comment
Share on other sites

Ωχ, μαλακία, νόμιζα ότι ήταν μέχρι αύριο η διορία. :Ρ Διαβόλοι με κέρατα, στραβώθηκα ντιπ για ντιπ;

Link to comment
Share on other sites

Καλά, δεν πειράζει, το μόνο κώλυμα είναι αν αργήσεις τόσο πολύ που να μη μπορώ να κάνω edit να βάλω το poll.

Link to comment
Share on other sites

Θα εγκαινιάσω ένα καινούριο σύστημα σε αυτόν τον διαγωνισμό, και αν δω οτι μου αρέσει θα το συνεχίσω στις ψηφοφορίες μου στους διαγωνισμους ενός προς έναν. Βοηθάνε και οι δύο ιστορίες σε αυτό με την ποιότητα τους.

 

Παντα σε τέτοιους διαγωνισμους (είτε έπαιρνα εγώ μέρος είτε άλλοι) είχα την απορία. Οκ κέρδισα ή έχασα. Αλλα τι γίνεται με την ιστορία; Είναι καλύτερη απο την άλλη ιστορία (ή χειρότερη), αλλά είναι καλή ιστορία; Στέκεται δηλαδή πέρα απο τον διαγωνισμό σαν μια ωραία ιστορία; Και απο την άλλη είναι κάλο να γνωρίζει ο συγγραφέας όταν χάνει, για πόσο λίγο ή πολύ χάνει. Αν είναι καλή η ιστορία του όχι.

 

Δεν προτρέπω κανέναν να το ακολουθήσει, φυσικά, και πρόκειται κυρίως για μια οργάνωση των σκέψεων στο δικό μου μυαλό, για να ψηφίσω. Απλως τις παραθέτω σε κοινή θέα.

 

Τις πολλές αναλύσεις θα τις αποφύγω. Είναι διαγωνισμός, όχι εργαστήρι. Θα βαθμολογήσω τις ιστορίες στα σημεία ωστε να βγει κάποια νικήτρια.

 

Χρήση ατάκας

 

Η Χριστίνα την χρησιμοποιεί στην μέση περίπου. Σε σωστό σημείο, σηματοδοτώντας την έναρξη του εφιάλτη. Ο Σταμάτης κλείνοντας. Συμπυκνώνει όλο το νόημα του διηγηματος του εκεί. Εχουμε δύναμη και ατμόσφαιρα vs Αντίκτυπο και νόημα

 

Χριστίνα 5

Σταματης 7

Ιδέα

 

Καμια απο τις ιστορίες δεν είναι πρωτότυπη. Εικονική πραγματικότητα και το κλισέ του άγνωστου στο μπαρ. Δηλαδή Ε.Φ και Τρόμος 1.0.1

 

Χριστίνα 3

Σταμάτης 3

 

 

 

 

 

 

Αφήγηση/Γραφή

 

Καλή γραφή και απο τους δύο. Πρωτοπρόσωπη αφήγηση επίσης, αλλά διαφορετικό στυλ. Στην Χριστινα ο προφορικός λόγος κλέβει την παράσταση και θεωρείς οτι είσαι μαζί του στο τέλος και ο ήρωας τα εξιστορεί σε εσένα. Εχει τις ερωτήσεις που τις απαντάει μονος, λέει τις αμφιβολίες και τα συμπεράσματα του,τον ακούς. Δεν διαβάζεις, σου τα λέει. Στου Σταμάτη πάλι η αφήγηση είναι πιο λογοτεχνική. Υπάρχουν σημεία που θυμάσαι έντονα οτι αυτό είναι κάτι το οποίο διαβάζεις. Λείπει η ταύτιση, το δυνατό σημείο δηλαδή της πρωτοπρόσωπης αφήγησης

 

Χριστίνα 8

Σταμάτης 6

 

Πλοκή/Ανατροπή

 

Καλές πλοκές και ωραίες ερμηνείες των χαρακτήρων, και απο τους δυο συγγραφείς. Κατέχουν το αντικείμενο τους. Οι χαρακτήρες τους είναι αληθινοί και όχι μονοδιάστατοι.Οι ανατροπές επίσης είναι δυνατές. Του Σταμάτη στο σημείο με το "Γιε μου" δίνει πόντους στην ιστορία. Στην Χριστίνα η αποκάλυψη του τι συμβαίνει όταν τραβάει την κουρτίνα για να δούμε και εμείς που οφείλεται όλο αυτό το "θόλο" των πρώτων παραγράφων σοκάρει.

Χριστίνα 6

Σταματης 6

 

 

 

 

 

Σύνταξη/ορθογραφία

 

Κανένα παράπονο και απο τις δύο ιστορίες. Υψηλό επίπεδο χρήσης της γλώσσας χωρίς λάθη. Σιγουρα και οι δύο θέλουν επιμέλεια, αλλά το επίπεδο είναι ήδη υψηλό.

 

Χριστίνα 8

Σταμάτης 8

 

 

 

 

 

 

...και ο υποκειμενικός παράγοντας τέλος. Μια ιστορία που είναι ρομαντική είναι θεσπέσια για κάποιον ενώ κάποιος άλλος δεν θα της ρίξει δευτερη ματιά. Το ίδιο ισχύει σε όλα τα είδη. Είναι κάτι που δεν μπορείς να το προσδιορίσεις κυρίως. Είναι ο αντίκτυπος που σου αφήνει. Η οικειότητα που νιώθεις με κάποιες ιστορίες. Τέλος είναι και τα προσωπικά γούστα του καθενός. Δεν επιδέχεται αναλυση αυτό. Αλλά παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με όλες τις επιμέρους αναλύσεις και πολλές φορές μεγαλύτερο. Το θέμα όμως κατα την γνωμη μου είναι να γνωρίζει και ο συγγραφέας για ποιον λόγο ψηφίσαμε την άλλη ιστορία και κέρδισε. Να ξέρει οτι παρόλο που τα πήγε καλά σε όλα τα σημεία (και κάποιες φορές ίσως και καλύτερα απο τον συνδιαγωνιζόμενο του) έχασε λόγο γούστου του συγκεκριμένου αναγνώστη και όχι επειδη δεν είπε καλή ιστορια.

 

 

The X factor

Χριστίνα 7

Σταμάτης 4

 

 

 

Θα έβαζα και ψήφο για τον τίτλο, αλλά δεν βαριέσαι; Αυτό αλλάζει εύκολα όποια στιγμή θελήσουν οι συγγραφείς...

 

 

Σύνολα:

Χριστίνα 37 (6.16/10)

Σταματης 34 (5.66/10)

 

Ψηφίζω της Χριστίνας.

Edited by Drake Ramore
Link to comment
Share on other sites

True that! :D

 

Αν και, ανεξαρτήτως διαγωνισμού, εγώ σίγουρα και νομίζω κι ο Σταμάτης, θα θέλαμε και αυτόνομα σχόλια και κριτική στις ιστορίες per se. :p

Link to comment
Share on other sites

Διάβασα, σχολίασα και ήρθε η ώρα να ψηφίσω...

 

Παρόμοιες οι δύο ιστορίες και πολύ καλογραμμένες. Αν και ήταν σε διαφορετικό ύφος τις ευχαριστήθηκα και τις δύο. Αρκετά δύσκολη η επιλογή.

 

Τελικά θα ψηφίσω την ιστορία του Nirgal, μάλλον επειδή εντυπωσιάζομαι περισσότερο από τις ειδικές στολές, απ' ό,τι από τις διαμόνισσες.

 

Καλή σας επιτυχία!

Link to comment
Share on other sites

Ψηφίζω την ιστορία της Σόνιας γιατί παρόλο που ο Σταμάτης έκανε καλύτερη χρήση της ατάκας, η ιστορία της Σόνιας μου άρεσε παραπάνω στην περιγραφή ερωτικής σκηνής και λόγω καλύτερα δομημένου κεντρικού ήρωα.

Link to comment
Share on other sites

Χμμμ... Δεν ξέρω. Κάνατε καλή χρήση της ατάκας και οι δύο, δε μπορώ να πω. Μα γιατί το πήγατε και οι δύο προς το σεξ; Της Χριστίνας είναι κάπως πιο καλογραμμένο σε αρκετά σημεία, αλλά του Σταμάτη έχει περισσότερη φαντασία του είδους που μου αρέσει (εφ), οπότε εκεί θα πάει η ψήφος μου. Πιο αναλυτικά στα τόπικ σας.

Link to comment
Share on other sites

Και οι δύο ιστορίες μου άρεσαν πάρα πολύ. Και οι δύο με εντυπωσίασαν. Η Sonya έχει μια πάρα πολύ καλή γραφή και ο nirgal πολύ καλή φαντασία, όπως και φινάλε. Με εξέπληξαν οι ομοιότητες και των δύο ιστοριών, όπως και η έντονη χρήση του sex!!!! :dazzled: Η ψήφος μου θα πάει στον Nirgal.

Link to comment
Share on other sites

Καλές ιστορίες και οι δύο, είχαν αμφότερες και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Και στις δύο, η ατάκα χρησιμοποιήθηκε αρκετά καλά, της Sonya η ιστορία ήταν καλύτερα γραμμένη και του Nirgal ήταν πιο "πλήρης".(Κατά τη γνώμη μου η Sonya άφησε πολλά πράγματα να αιωρούνται)

Μοιρασμένες λοιπόν οι εντυπώσεις και τελικά η ψήφος μου θα πάει στην ιστορία της Sonya. Είναι πιο κοντά στο προσωπικό μου γούστο κι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφασίσω.

Link to comment
Share on other sites

Ψηφίζω με μεγάλη ευκολία τη Σόνια, η ιστορία της μου άρεσε περισσότερο, και γενικότερα. Ο Σταμάτης χρησιμοποίησε εξαιρετικά την ατάκα, ωστόσο η ιστορία του δεν μου φάνηκε αντάξια. Να παρατηρήσω, πάντως, πως και οι δύο πάτησαν σε εύκολα μονοπάτια, δεδομένης της ατάκας.

Link to comment
Share on other sites

Well, μετά από ώριμη σκέψη θα ρίξω την ψήφο μου στον Nirgal. Και οι δυο ιστορίες πολύ καλογραμμένες κι οι δυο ιστορίες σχετικές με σεξ (μήπως συνεννοηθήκατε εσείς οι δύο; :p ) Προσωπικά βλέποντας την ατάκα πήγε σε πολλά πράγματα το μυαλό μου (κυρίως σε ναρκωτικά και αν συμμετείχα εγώ κάτι τέτοιο θα έγραφα) αλλά στο σεξ όχι :p Στην ιστορία της Sonya μου άρεσε ιδιαίτερα η προτελευταία παράγραφος, ήταν πολύ όμορφη λογοτεχνικά και το αναφέρω ως το αγαπημένο μου σημείο της ιστορίας. Στην ιστορία του Nirgal μου άρεσε το τέλος, η ανατροπή και βάζω την ψήφο μου εκεί κυρίως λόγω της εξαιρετικής χρήσης της ατάκας.

 

Αυτά :)

Link to comment
Share on other sites

Αν συνεχιστεί αυτό με την ψηφοφορία, θα αρχίσω να υποπτεύομαι ότι κάπου είναι μπλεγμένος ο Μπέος... :p

Link to comment
Share on other sites

Ακολουθώ τη μέθοδο Drake που μου άρεσε:

 

Χρήση ατάκας

Της Χριστίνας σκάει στη μέση, εφευρετικά και είναι το κύριο θέμα της ιστορίας. Στου Σταμάτη στο τέλος ως κατακλείδα, και πιο χαλαρά συνδεδεμένη με το θέμα. Μου άφησε την αίσθηση ότι ήταν more of a wimper than a bang.

 

Χριστίνα 7

Σταματης 6

 

 

Ιδέα

Γενικά χρησιμοποιημένες ιδέες και οι δύο. Είχαν από μία καλή ανατροπή (της Χριστίνας στη μέση, του Σταμάτη στο τέλος). Θα δώσω όμως ένα μικρό προβάδισμα στη Χριστίνα επειδή έβαλε 1-2 στοιχεία που πήγαιναν την ιστορία πιο πέρα από το textbook case, κάτι το οποίο δεν έκανε ο Σταμάτης. Και οι δύο αφήνετε κάποια πράγματα ανεξήγητα βέβαια.

 

Χριστίνα 7

Σταμάτης 6

 

Αφήγηση/Γραφή

Η Χριστίνα έχει μία πολύ προφορική και ζωντανή γραφή που σε παρασύρει, αν και σε σημεία βιάζεται λίγο παραπάνω από όσο πρέπει. Λίγο παραπάνω ρέγουλο θα βοηθούσε.

 

Ο Σταμάτης πάλι έχει στρωτή γραφή και, ενώ αρχικά το πώς σκεφτόταν η ηρωίδα του μου χτύπησε ως λάθος, τελικά λειτουργεί άψογα ως προοικονομία για την ανατροπή του. Κάπου όμως έλειπε το edge εκείνο που θα με κρατούσε στο κείμενο.

 

Χριστίνα 7

Σταμάτης 6

 

 

Πλοκή/Ρυθμός/Ανατροπή

Και οι δύο προοικονομούν πολύ καλά την ανατροπή τους.

 

Η Χριστίνα όμως βιάζεται υπερβολικά με αποτέλεσμα η τρίτη πράξη, μετά την ανατροπή δηλαδή, να έχει μια μικρή κοιλιά.

 

Ο Σταμάτης έχει πολύ καλό ρυθμό και εκμεταλλεύεται υποδειγματικά τον χώρο που έχει.

 

Χριστίνα 5

Σταματης 8

 

 

Σύνταξη/ορθογραφία

Εξαιρετική δουλειά και από τους δύο με πολύ καλό επίπεδο και προσοχή στο λόγο.

 

Χριστίνα 9

Σταμάτης 9

 

 

 

 

The X factor

Σας έχω πει ότι βαριέμαι το 90% της ΕΦ που διαβάζω; Αν όχι σας το λέω τώρα. Είμαι πιο ανεκτικός όμως με τον τρόμο, κι ας χάνει στο timing.

 

Χριστίνα 6

Σταμάτης 5

 

 

 

Σύνολα:

Χριστίνα 41

Σταματης 40

Edited by Nihilio
Link to comment
Share on other sites

Εγώ ακόμα δυσκολεύομαι λιγάκι...

Είναι εξίσου δύσκολο να ξεπεράσω την ατμόσφαιρα που έχτισε ο Σταμάτης, όσο δύσκολο μου είναι να προσπεράσω και τη δαιμόνισσα της Λουθ. Δεν ξέρω... αλήθεια σας το λέω.

 

Προλαβαίνω να το σκεφτώ λίγο ακόμα, έτσι δεν είναι? :p

Link to comment
Share on other sites

Τα σχόλιά μου είναι στα τόπικ των διηγημάτων. Λόγω καλύτερου κατά τη γνώμη μου γραψίματος (και σε όλη την έκταση της ιστορίας, αντίθετα με τον Σταμάτη που είχε ένα καλό πρώτο μέρος) ψήφισα Χρήστο.

Link to comment
Share on other sites

Τα σχόλιά μου είναι στα τόπικ των διηγημάτων. Λόγω καλύτερου κατά τη γνώμη μου γραψίματος (και σε όλη την έκταση της ιστορίας, αντίθετα με τον Σταμάτη που είχε ένα καλό πρώτο μέρος) ψήφισα Χρήστο.

 

And daddy thanks you for approving his wisdom (με φωνάζει Χρήστο από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου :p)

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Ατάκα κι επί τόπου #2 (Nirgal vs Sonya)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..