Jump to content

Συγγραφή και Μουσική


GeoVa
 Share

Recommended Posts

Για αυτούς που γράφουν:

 

Σας αρέσει να γράφετε μια ιστορία που να είναι κυρίως βασισμένη σε μια μουσική σύνθεση, σε ένα τραγούδι (ό,τι είδος κι αν είναι αυτό!), ή έστω το τραγούδι αυτό ν' αποτελεί ένα κύριο στοιχείο πλοκής; Αν ναι, εμπνέεστε από την ατμόσφαιρα (το ύφος) όλοκληρου του τραγουδιού, ή βάσει του τίτλου του γράφετε κι εσείς κάτι αντίστοιχο;

 

Για αυτούς που διαβάζουν:

 

Αυτοί που πρόκειται να διαβάσουν τις ιστορίες αυτές θα τους πείραζε αυτό; Επιπλέον, θα προτιμούσατε ο συγγραφέας να το πρόβαλλε πιο έμμεσα ότι έχει πάρει ιδέες από ένα τραγούδι ή άμεσα, λέγοντας σας: "Έγραψα την ιστορία αυτή ακουγόντας το ...";

 

---

 

Προσωπικά, εγώ εμπνέομαι από διάφορα μουσικά κομμάτια, και από τον τίτλο τους αλλά κι από το ύφος τους. Και σας ρωτάω επειδή θα 'θελα ν' ακούσω τη γνώμη σας, μια(ς) και θέλω να γράψω διάφορες ιστορίες που κάποιες θα βασίζονται μονάχα σε ένα μουσικό κομμάτι, ενώ κάποιες άλλες θα περιλαμβάνουν πολλά συγχρόνως! :lol:

Edited by GeoVa
Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι η έμπνευση έρχεται από παντού. Άρα και από τη μουσική. Επίσης, όταν γράφεις η σωστή μουσική βοηθάει στο να σου φτιάξει τη διάθεση που θες να βγάλεις.

Όμως αν το κείμενο συνοδεύει το κομμάτι ή είναι παράπλευρο προϊόν (ή fanfic τραγουδιού) τότε για εμένα χάνει. Ένα λογοτεχνικό κείμενο οφείλει να στέκεται μόνο του.

Link to comment
Share on other sites

Βασικά, εγώ όταν γράφω βάζω και μουσική. Όταν είμαι σε σημείο που θα γίνει κάποια μάχη, συνήθως βάζω κάτι από Children of Bodom ή Dark Trnquility, κάτι έντονο γενικά για να βγάζει όλο το δυναμισμό της μάχης.

 

Επειδή όμως γενικά ακούω τέτοια κομμάτια, ακόμα κι όταν πρόκειται για κάποιο ήρεμο κομμάτι, εάν γράφω μετά μουσικής, πάνω-κάτω τα ίδια πράγματα ακούω.

 

Αν τώρα το θέμα είναι το κατά πόσο άμεσα πρέπει να συνδέονται κείμενο και μουσική, κι εγώ πιστεύω πως αν υπάρχει άρρηκτη σχέση μεταξύ τους, τότε το κείμενο θα χάσει. Λαμβάνοντας και ως δεδομένο ότι δεν έχουμε ακούσει όλοι τα ίδια μουσικά κομμάτια, τότε θα προκληθεί σίγουρα κάποια σύγχυση, καθώς ο αναγνώστης δε θα είναι σε θέση να γνωρίζει ποιο είναι το κομμάτι που άκουγε και έχει συνδέσει ο συγγραφέας με το κείμενό του.

Link to comment
Share on other sites

Καλή χρονιά πρώτα-πρώτα!

 

Θα συμφωνήσω με τον Nihilio. Προσωπικά, όταν γράφω φτιάχνω μια playlist για έμπνευση, και την έχω να παίζει στο χαμηλό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ορχηστρικά κομμάτια (κλασική ή soundtracks) και σε κάποιες ειδικές, τραγούδια (στο Νεκρό Δέρμα, στις δύο ιστορίες που έχουν να κάνουν με συγκροτήματα πχ). Η ορχηστρική έχει το πλεονέκτημα ότι ταιριάζει με πολλά, και ότι δεν έχει λόγια που θα επηρεάσουν ή θα εμπλακούν σε αυτά που γράφω πιο πολύ από όσο πρέπει.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Γειά σε όλους! Ότι γράφω είναι συνδεδεμένο σε μεγάλο βαθμό με αυτό που ακούω. Πάντα όταν έχω ολοκληρώσει αυτό που έχω στο μυαλό μου προσπαθώ να βρω τη κατάλληλη μουσική για να μπορέσω να το πληκτρολογήσω κτλπ. Μάλιστα υπήρχαν και περιπτώσεις όπου αυτό που άκουγα με οδήγησε στο να γράψω παραπάνω από ότι αρχικά ήθελα και άλλες φορές σταμάτησα να αναπτύζω μια ιδέα γιατι πολύ απλά δε μπορούσα να βρω τη κατάλληλη μουσική που θα έβγαζε τα συναισθήματα που ήθελα το κείμενο να βγάζει.

Όσον αφορά τον αναγνώστη, πιστεύω ότι ένα καλό μουσικό χαλί θα εμπλούτιζε ένα κείμενο, κυρίως για να τον βάλει στο ύφος του κειμένου και να τον απομονώσει από το κόσμο γύρω του. Έχω ήδη δοκιμάσει κάτι τέτοιο σε μερικά κείμενά μου όπου χρησιμοποιούσα μουσική που έγραψε έναςφίλος μου. Αν θες ρίξε μια ματιά εδώ να πάρεις μια ιδέα ( και να κάνω και εγώ τη κονσομανσιόν μου :p)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Εγώ όταν γράφω,ακούω μόνο instrumental τραγούδια,οποιοσδήποτε στίχος με αποσυγκεντρώνει αφάνταστα.Είναι λίγο παράξενο αν φανταστείς πως μπορώ να γράψω ή να μελετώ για το σχολείο με ανοιχτή τηλεόραση και με όλους τους συγγενείς μου να λένε τα κουτσομπολιά της ημέρας πάνω απ'το κεφάλι μου.Είναι η πρώτη φορά που γράφω κάτι μεγάλο (και δεν ξέρω αν φταίει αυτό) αλλά είμαι φοβερά ερωτευμένη με τους χαρακτήρες της ιστορίας μου και όποτε ακούω ένα κομμάτι με ενδιαφέρον στίχο ,το ταυτίζω με αυτούς και βλέπω σκηνές από την ιστορία που γράφω να ξετυλίσσονται μπροστά στα μάτια μου.Ένα τραγούδι εμπνέει και εμένα (όταν δεν γράφω ταυτοχρόνως) και μάλιστα μου έχει έρθει μία ιδέα για ένα βιβλίο ακούγοντας ένα μοναδικό τραγούδι τον muse και ελπίζω κάποια μέρα να μπορέσω να αποδώσω αυτή την ιδέα μου στο χαρτί.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καποιες φορες, οταν γραφω θελω μουσικη. Προτιμω μουσικη απο ταινιες, που γενικα μου αρεσουν πολυ και με εμπνεουν. Συγκεκριμενα μπορει να βαλω το soundtrack του Αρχοντα (για μενα οτι καλυτερο υπαρχει στην κατηγορια του) ή απο τους Πειρατες της Καραϊβικης, τη Ναρνια, τον Χαρι Ποτερ, και αν ας πουμε θελω να περιγραψω μια πολυ εντονη σκηνη δρασης, με βοηθαει απιστευτα ενα αντιστοιχα δυνατο κομματι, τοσο που να νιωθω οτι το ζω κι εγω. Σε καμια περιπτωση μουσικη με λογια, με αποσυντονιζει εντελως. Απο την αλλη αν εχω προβλημα και δεν μπορω να συγκεντρωθω με τιποτα ή εχω προβλημα εμπνευσης, θα προτιμησω την απολυτη ησυχια.

Link to comment
Share on other sites

Σχεδον παντα ακουω μουσικη αναλογα τα κεφια μου και αναλογα του τι θελω να γραψω...ειδικα τωρα το θεμα που ανοιξες ειναι πολυ επικαιρο για μενα, γιατι προσπαθω να ολοκληρωσω την λιμνη των κυκνων την εκδοχη της Οντιλ. Συνεχεια ακουω

λοιπον την λιμνη των κυκνων (που παντα συχνα πυκνα ακουγα,γιατι μου αρεσει να ακουω και να βλεπω μπαλετο) μιας και η ιδεα μου ηρθε εντελως απο την συγκεκριμενη μουσικη (και ενα παλιο καρτουν που εβλεπα μικρη)

:blush:

Η απαντηση ειναι πως ολα ειναι δυνατα και οπως ειπε ο Μιχαλης τα παντα μπορουν να ειναι εμπνευση.

Δεν υπαρχουν νομιζω κανονες και συνταγες, σημασια εχει το αποτελεσμα να ειναι επιτυχημενο... αν θα ειναι εμπνευσμενο απο καποιο μουσικο κομματι η απο κατι αλλο ισως τελικα δεν εχει τοση σημασια. Σημασια εχει τι κανεις εσυ με αυτη την εμπνευση που εχεις.

Edited by laas7
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Δεν υπάρχει περίπτωση να γράψω χωρίς μουσική, είναι βασικό συστατικό για εμένα. Η μουσική που ακούω όταν γράφω είναι επικά κομμάτια, εκκλησιαστικά όργανα και ύμνοι και ενίοτε Epic Rock κομμάτια. 

Link to comment
Share on other sites

Εγώ κάνω το ανάποδο. Δεν εμπνέομαι από τη μουσική, αλλά πολλές φορές μου αρέσει όταν έχω γράψει κάτι να διαλέγω soundtrack γι αυτό που έγραψα (που συνήθως είναι συμφωνικό γοτθικό ή μπλακ μέταλ)

Edited by alien666
Link to comment
Share on other sites

Βάζω μουσική όταν γράφω αλλά περισσότερο σαν ηχητικό χαλί που θα πνίξει ήχους που μπορεί να με αποσπάσουν. Αλλά δεν έχω συγκεκριμένα κομμάτια ανάλογα της σκηνής που θέλω να γράψω. Άλλωστε και να ήθελα, όταν γράφω μετά από λίγο παύω να ακούω και το θυμάμαι όταν τελειώνει το κομμάτι.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..