Jump to content

Breaking Bad (2008-2013)


Nova
 Share

Recommended Posts

Χημεία. Η επιστήμη που μελετά την μεταμόρφωση της ύλης. Ανακατεύεις υλικά, τα θερμαίνεις, τα μεταμορφώνεις και παρασκευάζεις κάτι καινούργιο. Αυτό βρίσκει τρομερά γοητευτικό ο Walter White, χημικός σε γυμνάσιο στην Albuquerque του Νέου Μεξικού. Οι μαθητές του όμως, όσο συναρπαστική και βρίσκει την χημεία εκείνος, την βλέπουν σαν μια ακόμα υποχρέωση. Ζει μια μεσοαστική ζωή, όχι και στην πιο συναρπαστική πόλη των ΗΠΑ, κέντρο όμως διακίνησης ναρκωτικών που έρχονται από το Μεξικό, σε όλη την χώρα. Η γυναίκα του λογίστρια, έχει παρατήσει την δουλειά για να ασχοληθεί με την συγγραφή, ενώ περιμένει το δεύτερο παιδί τους. Ο γιός του πάσχει από νευρολογική πάθηση και παρουσιάζει κινητικά προβλήματα.

 

Λίγο πριν τα πεντηκοστά του γενέθλεια, ο Walter ανακαλύπτει πως πάσχει από καρκίνο στον πνεύμονα. Αυτό αντί να τον παραλύσει και να τον ρίξει σε απόγνωση, τον απελευθερώνει. Τυχαία μια μέρα μαθαίνει πόσα χρήματα βγάζουν οι έμποροι ναρκωτικών από την παρασκευή μεθαμφεταμίνης και αποφασίζει πως για να βοηθήσει την οικογένειά του να έχουν χρήματα και να ζήσουν μια άνετη ζωή μετά τον θάνατό του, πρέπει να γίνει και εκείνος παρασκευαστής, ''μάγειρας'' (cook) μεθαμφεταμίνης. Στο κάτω κάτω της γραφής η μεθαμφεταμίνη είναι μόνο χημεία όχι σαν την ηρωίνη ή την κοκαΐνη που βγαίνουν από φυτά. Για την μεθαμφεταμίνη τα μόνα που χρειάζεσαι είναι γνώσεις, εργαστήριο και υλικά.

 

post-1588-0-43178300-1328032682_thumb.jpg

Έτσι βρίσκει έναν παλιό μαθητή του, που έχει διασυνδέσεις με έμπορους, βαποράκια και μαζί ξεκινούν το ταραγμένο και επικερδές ταξίδι στον κόσμο των ναρκωτικών.

post-1588-0-55098500-1328032938_thumb.jpg

Φυσικά η οικογένειά του δεν γνωρίζει κάτι για την διπλή ζωή του, έτσι εκείνος πρέπει να συνεχίσει σαν να μην τρέχει τίποτα.

post-1588-0-89688100-1328033247_thumb.jpg

Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως ο μπατζανάκης του (έχουν παντρευτεί δύο αδελφές) είναι στην DEA (Δίωξη Ναρκωτικών).

post-1588-0-43751600-1328033513_thumb.jpg

Η σειρά είναι στον 4ο κύκλο και έχει σαν χαρακτηριστικό πως κύκλο με τον κύκλο γίνεται όλο και καλύτερη. Οι χαρακτήρες είναι απίστευτοι, πολύ καλά σκιαγραφημένοι. Στην αρχή ήταν όλοι φτιαγμένοι γύρω από τον Walter White, αλλά καθώς περνούν τα επεισόδια και οι κύκλοι, όλοι αποκτούν όλο και περισσότερο βάθος. Στον 3ο και 4ο κύκλο εμφανίζεται και ο καλύτερος villain που έχω δει εδώ και πάρα πολύ καιρό (Στο επεισόδιο Box cutter του 4ου κύκλου έχει μια απίστευτη σκηνή που για 4 λεπτά περίπου κανένας δεν μιλάει, σχεδόν δεν κινούνται -εκτός από τον villain- και όμως είναι μια από τις δυνατότερες σκηνές που έχω δει ποτέ).

 

Και δεν είναι μόνο οι χαρακτήρες, είναι και η πλοκή καταπληκτική. Πολλές φορές μοιάζει σαν να παρακολουθείς σκάκι, με κινήσεις και κόντρα κινήσεις ενώ οι αντίπαλοι προσπαθούν να εξοντώσουν ο ένας τον άλλο.

 

Έχει κερδίσει Emmy και 21 άλλα βραβεία. Ο επόμενος κύκλος θα είναι και ο τελευταίος -ίσως όμως σπάσει σε δύο χρονιές- με 16 επεισόδια. Οι υπόλοιποι κύκλοι έχουν από 10 εώς και 13 επεισόδια. Σας την συστήνω ανεπιφύλακτα.

 

Πρωταγωνιστουν ο Bryan Cranston, η Anna Gunn και ο Aaron Paul, στους ρόλους του χημικού, της γυναίκας του και του πρώην μαθητή.

 

Από το επεισόδιο Cornered του 4ου κύκλου

ο Walter μιλάει στην γυναίκα του, που ανησυχεί όταν μαθαίνει πως ένας συνεργάτης του στην παρασκεύη μεθαμφεταμίνης δολοφονείται:

 

 

"Who are you talking to right now? Who is it you think you see? Do you know how much I make a year?

I mean even if I told you, you wouldn't believe it. Do you know what would happen if I suddendly decided to stop going into work?

A bussiness big enough that it could be listed on the NASDAQ goes belly up. Dissapears. It ceases to excist without me.

No, you clearly don't know who you're talking to, so let me clue you in: I am not in danger, Skyler. I am the danger.

A guy opens his door and gets shot, and you think that of me? No! I am the one who knocks!"

 

Walter White.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Είχα δει κάπου 1,5 σαιζόν όταν το έπαιζε το Mega μετά τα μεσάνυχτα. Σίγουρα κάποια στιγμή θα το πάρω από την αρχή ως όπου έχει φτάσει. Πολύ καλή σειρά.

Link to comment
Share on other sites

Παιζει να ειναι η Νο1 δραματικη σειρα αυτη τη στιγμη.Και οσο προχωραει γινεται και καλυτερο!:good:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Management

Την έχει δει κανείς ολόκληρη τώρα που έχει πλέον τελειώσει; Εντυπώσεις;

Link to comment
Share on other sites

Έπος! Απλά και με λίγα λόγια. Ότι καλύτερο έχω δει ποτέ σε Αμερικάνικη δραματική σειρά. Δεν ξέρω αν καταφέρουν ποτέ να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο με άλλη σειρά, αλλά δεν το βλέπω να γίνεται σύντομα. Τι να πει κανείς για την πλοκή και τους χαρακτήρες, απλά απίθανοι (εκτός ίσως από την γυναίκα του Χάνκ που ποτέ δεν χώνεψα..χα!) 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα. Υπήρξαν κάποιες κοιλιές, αλλά στο σύνολο μιλάμε για έναν από τους πιο θετικούς απολογισμούς στα χρονικά.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Απο τις καλυτερες σειρες που μπορεις νς δεις. Δεν ειναι παντως sff

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Όλοι συμφωνούμε, βλέπω. Είναι απο εκείνες τις σειρές που προσωπικά λάτρεψα χωρίς να αντέχω να ξαναδώ 2η φορά ούτε επεισόδιο.

Η σκηνή που μου έχει μείνει (χωρις σπόιλερς) είναι μετά τη ληστεία του τρένου, στο 1ο μισο της τελευταίας σεζον. Α, και το face-off φυσικα, νωρίτερα. Όσοι το είδατε θα τις θυμάστε.

Είναι για εμένα η 2η πιο αγαπημένη μου μη-sffh σειρά (μετά το 6 feet under) και ανυπομονώ να δω τι θα κάνουν οι ηθοποιοί μετα απο αυτό. Πάντως ο άψογος Aaron Paul θα παίξει τον Eddie στον Μαύρο Πύργο του Κινγκ, άλλος ένας λόγος να περιμένουμε κάτι πολύ καλό.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετική σειρά. Την βαθμολόγησα με 10 στο IMDb, κάτι που έχω κάνει όλο κι όλο 5 φόρες στο σύνολο σειρών και  ταινιών που έχω δει.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν το φανταζόμουν ότι υπήρχε τόπικ εδώ για το ΒΒ, επειδή δεν είναι εφφ. Αντιγράφω το σχόλιο που είχα γράψει στο "Ποια ταινία είδατε και πώς σας φάνηκε;":

 

Σίγουρα πολύ καλοφτιαγμένο, ωραίες ερμηνείες, γρήγορη πλοκή και ρεαλιστικό, αλλά για κάποιον απροσδιόριστο λόγο το βρήκα ΚΑΙ βαρετό. Ίσως παραείναι ρεαλιστικό και καθημερινό, τα προβλήματα που έχουν αυτοί εκεί είναι λογαριασμοί απλήρωτοι, υγείας, άγχος τι θα πει ο κόσμος/η σύζυγος αν μάθει ότι κλπ, συνεργάτες δυσαρεστημένοι και τέτοια. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό σε πολλά σημεία, στην αρχή κυρίως, όπου ο διάλογος μάς λέει ευθέως τα κίνητρα του Walt ή για ποιο λόγο υπάρχει κάποια συγκεκριμένη σκηνή, πχ εκεί που η Marie αποδεικνύεται κλεπτομανής, είναι προφανές ότι αυτό συμβαίνει για να το συζητήσουν ο Walt και η Skyler και να ρωτήσει αυτός "τι θα έκανες αν έκανα εγώ κάτι παράνομο;". Αλλά δε θα έλεγα ότι μας τα δίνει μασημένα γενικώς. Απλά ΟΛΟΙ οι χαρακτήρες μού φαίνονται εκνευριστικοί:

 

-Walt: ανθρωπάκι. Παρ'όλη αυτή τη φασαρία και το άγχος και τον κίνδυνο, πολύ σπάνια χάνει τον έλεγχό του και ξεσπάει και ακόμα και τότε φαίνεται από άχαρος έως σαλταρισμένος. Μέτραγα τα επεισόδια μέχρι να ρίξει κάποια χοντρή βρισιά και περνάνε περίπου 10-12 μέχρι να πει κάτι άξιο λογοκρισίας.

-Jesse: Το κλασικό βλαμμένο βαποράκι/πρεζάκι όπως το έχουμε δει σε τόσες αστυνομικές ταινίες, λεπτούλης, με φαρδιά ρούχα και slang. Όχι χωρίς κάποιο βάθος, φαίνεται καλό παιδάκι και δε θέλει να μπλέκεται σε σοκαριστικά εγκλήματα, αλλά είναι πολύ ανώριμος και επιπόλαιος και κάνει τη μια βλακεία μετά την άλλη.

-Skyler(είχα την εντύπωση ότι είναι "Skylar"): ψηλομύτα και ξεροκέφαλη και από πάνω πολύ όμορφη και δυναμική για να έχει παντρευτεί αυτόν τον κακομοίρη που τον σέρνει από τη μύτη.

-Hank: αυτός κι αν είναι ο στερεότυπος σκληρός/άξεστος/βίαιος/αλλά/δίκαιος-κατά-βάθος αστυνομικός. Πειστικός, αλλά με ένα μόνιμο ύφος εξυπνάκια-εγώ-τα-ξέρω-όλα-κι-αν-μου-φέρεις-αντίρρηση-θα-σου-ρίξω-μπουνιά τύπου.

-Saul: όσκαρ γελοιότητας: ψεύτης, εκμεταλλευτής, άπληστος, εξυπνάκιας, γλείφτης και γενικά η εικονογράφηση της λέξης "τζιτζιφιόγκος".

-Mike: ακόοοομα δεν ξεμπερδέψαμε με αυτούς τους πολύ-σκληρούς-για-να-πεθάνουν τύπους, με τις δραματικές ατάκες και σκηνές; Οκ, δεν το παρακάνουν με αυτά και την πατάει μερικές φορές ακόμα κι αυτός, αλλά γενικά νιώθω τα κλισέ να πετάνε γύρω του σαν χελιδόνια.

-Marie: Μια δόση υστερική, μια δόση κακομαθημένη, μυθομανής και κλεπτομανής, λες και την πήραν από τις "νοικοκυρές σε απόγνωση".

 

Και η φωτεινή εξαίρεση:

-Gus: αυτός ο τύπος κάνει τη δουλειά του χωρίς ταρατατζούμ, αμπελοφιλοσοφίες και μελόδραμα, είναι χαμηλών τόνων και καθωσπρέπει, δε ρισκάρει αν δε χρειάζεται, δεν είναι αναίσθητος, απλά αδίστακτος όταν θέλει κάτι να πετύχει, υποκρίνεται με πεποίθηση, χωρίς να γίνεται γελοίος σαν τον Saul, δεν κάνει τον έξυπνο ή τον ισχυρό παρόλο που είναι. Η προφορά του στα ισπανικά είναι αμερικάνικη και αυτό περίμενα κάτι να σημαίνει παρακάτω, αλλά απλώς σημαίνει ότι δεν ξέρει, ο άνθρωπος, ισπανικά και του τα βάλανε να τα μάθει απέξω παπαγαλία, του ηθοποιού δηλαδή - έτσι διάβασα. Αλλά βέβαια για όλους αυτούς τους λόγους δε θα μπορούσε να είναι πρωταγωνιστής, παρόλο που εμένα μου φαίνεται πολύ πρωτότυπος.

 

Αγαπημένη σκηνή φαίνεται ότι έχουμε άλλη ο καθένας: εμένα μού έμεινε περισσότερο

αυτός με τα κομμένα πόδια, που πετάγεται από το κρεβάτι για να ορμήξει έστω και μπουσουλώντας στον Walt.

Τρομερό!

 

Εύφημος μνεία στο γέρο που επικοινωνεί με το κουδουνάκι: πολλή πλάκα!

 

Γενικά το προτείνω με χίλια, αλλά σε αφήνει και με ένα άγχος, δε μπορώ να πω ότι ξεχνιέσαι βλέποντάς το.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι πιστεύω ότι η σειρά είναι μια σπουδή στο πως γίνεται κάποιος σταδιακά αυτό που που κατακρίνει ή που απεχθάνεται ή που μισεί.

Δεν βλέπω καμία ουσιαστική διαφορά στον Walter του τέλους από τον Gus όταν πρωτοεμφανίστηκε. Πέρα από τον πρωταγωνιστή φυσικά τέτοιες αλλαγές είναι εμφανείς και σε άλλους χαρακτήρες, αλλά μην σποιλεριάσω.

 

Οι συνθήκες αλλάζουν τους ανθρώπους. Κατά βάση είμαστε όλοι ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο. Αυτό νομίζω περνάει η σειρά σαν μήνυμα.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή σειρά, ποτέ δεν κατάλαβα βέβαια την απόλυτη μυθοποίηση που την περιβάλει, παρ'όλα αυτά είναι αξιόλογη, με ωραία πλοκή, εξαιρετικό τέλος και πολλούς ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Και ίσως έναν απο τους μεγαλύτερους αντιήρωες πρωταγωνιστές που έχω δεί, ίσως χειρότερος και απο τον Ντεξτερ!

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή σειρά, ποτέ δεν κατάλαβα βέβαια την απόλυτη μυθοποίηση που την περιβάλει

Δε νομίζω ότι είναι μυθοποίηση. Απλά ήταν μία καλή σειρά με καλή ιδέα, δουλεμενους χαρακτήρες και καλογραμμένο σενάριο η οποία γινόταν όλο και καλύτερη. Ακόμα και οι μικροκοιλιές που έκανε ήταν σε σημεία που είχαν νόημα, ενώ η τελευταία μιάμιση σαιζόν ήταν γεμάτη από επεισόδια-δυναμίτες. Συν το ότι ήταν απολαυστικό να βλέπεις τον απόλυτο καρπαζοεισπράκτορα να γίνεται βαρόνος των ναρκωτικών επειδή δεν έχει τίποτα πια να φοβηθεί.

Link to comment
Share on other sites

δε διαφωνώ σε τίποτα, αναφέρομαι σε αντιδράσεις κυρίως φίλων στο facebook αλλά και αλλού, αντιδράσεις οι οποίες με έκαναν να δω και τη σειρά στην ουσία, έχοντας ανεβάσει τον πήχη σε δυσθεώρητα ύψη, ίσως για αυτό απόρησα και εγώ που δεν είδα την τελειότητα την ίδια ξερω'γω, Κατά τα άλλα όλα κομπλέ με τη σειρά όπως λέτε όλοι σχεδόν και εδώ.

 

Και όπως είπες, μεγάλο δίδαγμα της σειράς, τι μπορεί να βγάλει ένας άνθρωπος όταν δεν έχει να φοβηθεί κάτι, τι μπορεί να κρύβει κάποιος φαινομενικά απλός άνθρωπος και να εκδηλωθεί όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.

 

''everything i did..'' κτλ

Link to comment
Share on other sites

Παντως εγω θεωρω οτι ειναι ο,τι καλυτερο εχω δει ποτε!

Την θέση για το "ότι καλύτερο έχω δει πότε" την έχω κρατημένη για το Battlestar Gallactica που είναι υπεργαμάτο σε τόσα πολλά επίπεδα που δεν μπορώ να αριθμήσω.

 

Το BB όμως πιάνει άνετα μια καλή θέση στο Top Ten.

Link to comment
Share on other sites

 

ήταν απολαυστικό να βλέπεις τον απόλυτο καρπαζοεισπράκτορα να γίνεται βαρόνος των ναρκωτικών επειδή δεν έχει τίποτα πια να φοβηθεί.

 

 

Δε θα τον έλεγα ακριβώς καρπαζοεισπράκτορα, δεν ήταν και αποτυχημένος πριν αρχίσουν όλα αυτά, είχε την οικογένειά του, τη δουλειά του και την υπόληψή του στην κοινωνία, που λένε. Απλά ήταν καταπιεσμένος, στριμωγμένος, ασήμαντος. Καρπαζοεισπράκτορας ήταν ο Τζανετάκος στις ταινίες του '60 και δεν έχει καμία σχέση.

Εγώ νομίζω ότι η επιτυχία οφείλεται στη μεγάλη δόση ρεαλισμού: ορίστε που μπορεί να βγει κάτι ενδιαφέρον έως συναρπαστικό από έναν ανθρωπάκο της διπλανής πόρτας, με τον οποίο μπορούν να ταυτιστούν οι τηλεθεατές. Πολλοί στις ταινίες υποτίθεται ότι είναι "της διπλανής πόρτας", αλλά λίγοι πείθουν τόσο πολύ. Και προσοχή: επιτέλους η βιομηχανία του θεάματος (και δη η αμερικάνικη) στρέφεται προς το ρεαλισμό για να βρει κάτ πρωτότυπο να πει. Πολύ καλό αυτό.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

Παντως εγω θεωρω οτι ειναι ο,τι καλυτερο εχω δει ποτε!

Την θέση για το "ότι καλύτερο έχω δει πότε" την έχω κρατημένη για το Battlestar Gallactica που είναι υπεργαμάτο σε τόσα πολλά επίπεδα που δεν μπορώ να αριθμήσω.

 

Το BB όμως πιάνει άνετα μια καλή θέση στο Top Ten.

 

 

Φοβερο και το Gallactica, αλλα θα επιμεινω σε BB! :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Φοβερά το Galactica και το BB, αλλά θα επιμείνω σε Wire και Shield.

 

(Τελικά, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 months later...
  • 7 months later...
  • Φάντασμα changed the title to Breaking Bad (2008-2013)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..