Jump to content

Τελευταίο Καταφύγιο - Χ. Μαρτίνης


Nihilio
 Share

Recommended Posts

Οι φίλοι των Ελληνικών κόμιξ ίσως γνωρίσαμε το Χρίστο Μαρτίνη από τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα, όπου είχε σχεδιάσει το τεύχος 7 της σειράς (αν θυμάμαι καλά) ή από το πρώτο τεύχος του Σύνδρομο. Εδώ έχουμε το πρώτο προσωπικό του graphic novel από τις εκδόσεις Gemma.

 

Όλα ξεκινάνε με μία απομονωμένη καλύβα στα όρη των ΗΠΑ. Κοράκια που κρώζουν συνοδεύουν τον μοναδικό της κάτοικο στο πιο σημαντικό ταξίδι της ζωής του.

page_2___teleytaio_katafygio___last_resort_by_christos_martinis-d4pevu9.png

 

Ταυτόχρονα, στην άλλη πλευρά του βουνού βρίσκονται φυλακές υψήστης ασφαλείας και ο νέος τους τρόφιμος είναι ο Τζέρομ, κατηγορούμενος για το φόνο της γυναίκας του και, σύντομα, ο εκλεκτός του επιστάτη για παράνομους αγόνες μποξ. Και, πάνω που δεν μπορούσες να βαλεις και άλλα κλισέ, ο Τζέρομ δραπετεύει από τη φυλακή και καταλήγει στην καλύβα, πολιορκούμενος από αστυνομικούς.

Όμως η καλύβα κρύβει πολλά παραπάνω από έναν φυγόδικο

page_25___teleytaio_katafygio___last_resort_by_christos_martinis-d4shxbi.png

 

Φανταστείτε πως θα ήταν ο Ράμπο, αν το σενάριο το έγραφε ο Κλάιβ Μπάρκερ. Αν μπορείτε να το σκεφτείτε, τότε έχετε μία ιδέα για το τι θα διαβάσετε στο τελευταίο καταφύγιο: Μία καθαρτική κάθοδο στην κόλαση δύο κολασμένων ψυχών, αιματοβαμένη και υπέροχα ανατριχιαστική. Το εξαιρετικό σχέδιο, που παραπέμπει αρκετά σε Frank Miller εποχής Sin City, με λίγο από Simon Bisley, οι καλοστημένες σελίδες και η εκπληκτική σκηνοθεσία των καρέ, τα μεστά κείμενα, όλα αυτά συντελούν σε ένα από τα καλύτερα Graphic Novel τρόμου που διάβασα τα τελευταία δύο χρόνια. Οι φαν του είδους ας επενδύσουν άφοβα.

 

Σελίδα του δημιουργού στο DeviantArt

Link to comment
Share on other sites

Καταπληκτικό το σχέδιο... για τα κείμενα επιφυλάσσομαι. Πάντως σίγουρα θα το ψάξω. +1 που μας το σύστησες!

Link to comment
Share on other sites

Μου αρέσει πολύ το σενάριο, και το σχέδιο όντως είναι πάρα πολύ καλό. Και θα μου άρεσε να έβλεπα ταινία Ράμπο με σενάριο του Μπάρκερ thumbsupsmileyanim.gif. Θα επενδύσω πάνω του!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
Μετά από τρία χρόνια που το ζαχάρωνα, το αγόρασα τελικά σε καλή τιμή από το φετινό Comicdom Con και το διάβασα χαλαρά μέσα σε μιάμιση ωρίτσα. Είναι το πρώτο κόμικ τέτοιου είδους που διαβάζω από Έλληνα δημιουργό και οι εντυπώσεις μου είναι οπωσδήποτε θετικές, μιας και η ιστορία μου φάνηκε ενδιαφέρουσα και ιντριγκαδόρικη και το σχέδιο ικανό από μόνο του να μου τραβήξει την προσοχή.

 

Από την μια πλευρά έχουμε τον Τζερόμ, που σκότωσε την γυναίκα του και φυλακίστηκε σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας χωμένη κάπου στα βουνά και από την άλλη τον Άλεξ, έναν άντρα με τραγική μοίρα, που τα τελευταία οχτώ χρόνια ζει απομονωμένος σε μια καλύβα λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα. Οι δρόμοι των δυο αντρών θα συναντηθούν στο Τελευταίο Καταφύγιο, εν μέσω βίαιων συγκρούσεων κάθε είδους.

 

Πρόκειται για ένα σκοτεινό και αρκετά βίαιο κόμικ, που συνδυάζει ιστορία φυλακής και αστυνομική περιπέτεια, με τρόμο και στοιχεία του υπερφυσικού. Από την αρχή μέχρι το τέλος υπάρχει δράση, βία και ένταση και δύσκολα το αφήνεις από τα χέρια σου. Η πλοκή είναι καλοδουλεμένη και έχει έναν σωστό, γρήγορο ρυθμό, δίχως κοιλιές και βαρετές στιγμές. Οι διάλογοι είναι πειστικοί με βάση τους χαρακτήρες και αυτά που γίνονται. Το σχέδιο είναι πραγματικά ιδιαίτερο, "σκληρό" και αρκετά σκοτεινό, που στην αρχή ίσως φανεί κάπως βαρύ στο μάτι, γρήγορα όμως συνηθίζεται και καταλαβαίνεις ότι ταιριάζει απόλυτα με την ιστορία. 

 

Σίγουρα δεν είναι αριστούργημα, είναι όμως ένα αξιολογότατο και χορταστικό περιπετειώδες κόμικ, με προσεγμένη ιστορία και ωραίο, καλοδουλεμένο σχέδιο. Προτείνεται χαλαρά σε όσους θέλουν να διαβάσουν μια σκοτεινή αστυνομική περιπέτεια που ν'αγγίζει έντονα και τον υπερφυσικό τρόμο. Με τις βίαιες σκηνές και την σκληρή γλώσσα ίσως να μην είναι για όλα τα γούστα, πάντως εκατό τοις εκατό αξίζει μια ματιά. Πολύ ευχαρίστως θα έβλεπα μια ταινία βασισμένη σ'αυτό. 

 

8/10

Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..