Jump to content

Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα Βουνά - Γιώργος Γιώτσας


Adicto
 Share

Recommended Posts

Μόλις έπεσε στα χέρια μου, το έχει διαβάσει κανείς; Συλλογή διηγημάτων του πρωτοεμφανιζόμενου Γιώργου Γιώτσα που μόλις κυκλοφόρησε από εκδ. Μομέντουμ. Επανέρχομαι με εντυπώσεις εν ευθέτω χρόνο. Ο τίτλος πάντως είναι πολύ πετυχημένος!

 

http://www.biblionet.gr/book/183198/Γιώτσας,_Γιώργος/Εκείνος_που_ψιθυρίζει_πάνω_από_τα_βουνά

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Διάβασα το "Σκιάχτρο", "Το Χρυσαφένιο Χωράφι" και τον "Συλλέκτη" εώς τώρα και το πρόσημο είναι αναμφίβολα θετικό.Υπάρχουν σαφεστατα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά στην γραφή. Υπάρχουν σημεία που ο Γιώτσας πλατειάζει δίχως λόγο και άλλα που είναι πιο λιτός απότι θα έπρεπε. Υπάρχουν επίσης σημεία/αναφορές που δεν οδηγούν κάπου ή δεν εξυπηρετούν την πλοκή. Πολλές αντιδράσεις/ συμπεριφορές επίσης των χαρακτήρων είναι αναληθοφανείς ενώ θα ήθελα έστω και μία έμμεση "εξήγηση" στον "Συλλέκτη" όπου η φύση του κακού και ο σκοπός του έμειναν αμφότερα μετέωρα.Υπάρχει όμως και μιά φρεσκάδα και τόλμη και ο σκοπός του συγγραφέα είναι τιμιότατος! Θέλει να μας τρομάξει και για να το κάνει αυτό μεταχειρίζεται κάθε μέσου, από το να χτίσει μία πειστική ατμόσφαιρα (βοηθούν πολύ οι καλές περιγραφές οικίων χώρων όπως το κλασσικό Ελληνικό χωριό) εώς και σπλάτεριές που βάλλουν κατά δικαίων και αδίκων! Οι καθαρές τρομοσκηνές είναι καλά δομημένες και σε πολλές περιπτώσεις "κινηματογραφικά" δωσμένες ώστε να αποτυπώνονται στο μυαλό του αναγνώστη. Υπάρχει ειδικά μία σκηνή στο Σκιάχτρο που με έκανε να "σκιαχτώ" πραγματικά!Τα εξεζητημένα λογοτεχνικά σχήματα αφήγησης εδώ απουσιάζουν. Οι ιστορίες έχουν αρχή-μέση-τέλος και η κλιμάκωση τους (ειδικά στο Σκιάχτρο) είναι πολύ καλή. Ωραίο είναι και το γεγονός ότι ο Γιώτσας προσθέτει μικρές πινελιές που κάνουν τις ιστορίες να διαφοροποιούνται ακόμη και αν κινούνται σε "κλασσικά" μοτίβα. Τέτοιες είναι π.χ οι ερωτικές νύξεις που κάνει το κορίτσι (αν και κατ' εμέ παραείναι μικρό ηλικιακά για κάτι τέτοιο) στον συνομήλικο πρωταγωνιστή του Σκιάχτρου.Συνεχίζω με τα υπόλοιπα και επανέρχομαι... :hi:

Edited by Adicto
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Το διάβασα κι εγώ!

 

Ξεχώρισα τρεις ιστορίες. Το Σκιάχτρο, Την Σερενάτα της μαύρης γάτας και το Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω απ'τα βουνά! Είναι με διαφορά οι καλύτερες.

 

Οι υπόλοιπες έχουν λιγότερο ή περισσότερο τις καλές και τις κακές τους στιγμές. Σίγουρα ο Γιώτσας είναι ένας συγγραφέας που αγαπά αυτό που κάνει.

 

Κάποιες αμήχανες σκηνές και κάποιοι αναληθοφανείς διάλογοι είναι φυσιολογικά πταίσματα για έναν πρωτοεμφανιζόμενο λογοτέχνη.

 

Στο σύνολο, θετικές εντυπώσεις και ικανοποίηση για ακόμη έναν νέο λογοτέχνη του τρόμου!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ευχαριστώ για το χρόνο σας Adicto, Μπόρχες, Narualis, Robin-Hood και όλους όσους αφιερώσατε λίγο χρόνο για κάποιο σχόλιο ή κριτική. Ευχαριστώ επίσης για τη φιλοξενία στο sff.gr -Καλή ανάγνωση x

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Είμαι ένας από τους τυχερούς της κλήρωσης που κέρδισαν το βιβλίο.

Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δόθηκε, όντας νέος εδώ.

Μέχρι που έπεσε στα χέρια μου, οι σχέσεις μου με τον τρόμο δεν ήταν και οι καλύτερες και οι επαφές ελάχιστες, σε αντίθεση με τη Φαντασία. Ίσως γιατί ζητάω πάντα μια λογική εξήγηση πίσω από όλα.

Από τον Λάβκραφτ και τη σχολή του δεν είχα καλές εντυπώσεις. Μυστήριοι, σκοτεινοί τύποι, που κυνηγούν το αφύσικο σε μουχλιασμένα υπόγεια.

 

Όμως, στο βιβλίο αυτό, τα πράγματα αλλάζουν. Ο θύτης (το κακό) είναι αυτός που κυνηγάει το θήραμα. Όπου θήραμα ο απλός, ανυποψίαστος άνθρωπος. Με τα χούγια του και τα βίτσια του, αλλά πάντως ανυποψίαστος. Το κακό και σκοτεινό "κάτι" έρχεται μέσα στην καθημερινή του ρουτίνα (και μάλλον αυτό το πλάτειασμα σε κάποια σημεία προοικονομεί το αναπάντεχο) και σημαδεύει για πάντα τη ζωή του.

Μέχρι τώρα έχω διαβάσει το μισό βιβλίο και ξεχώρισα "το Σκιάχτρο" και το "όταν κλαίει και ο Θεός", όπου πραγματικά η εξέλιξη είναι αδύνατον να μαντευτεί μέσα από ένα ήσυχο περιβάλλον με όμορφες τριανταφυλλιές και μυρωδάτο φρέσκο χώμα.

Θα θυμάμαι για πάντα την τελευταία παράγραφο από το Σκιάχτρο και ειδικά την φράση "αυτή τη στιγμή στέκομαι όρθιος κάτω από την κάσα της πόρτας του καθιστικού και βλέπω την κορούλα μου..."

 

Πολύ καλή προσπάθεια και πολλές προϋποθέσεις για ακόμα πιο αποδοτικό και ώριμο μέλλον.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

B' Έκδοση και για Εκείνον που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά!

Μπράβο, Γιώργο! Πετάει η ομάδα, λέμε :friends:

 

post-1558-0-61258100-1385310585_thumb.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Είναι ευχάριστο να βλέπεις ένα βιβλίο του χώρου από νέο συγγραφέα να πηγαίνει για δεύτερη έκδοση, πολύ ελπιδοφόρα είδηση.

Του βιβλίου του χρωστάω μία κριτική αυτού εδώ από τον Ιούλιο που το διάβασα. Και έχω και άσχημα και καλά νέα:

Ξεκινώντας από τα άσχημα, μου έδωσε την εντύπωση ενός συγγραφέα που πήρε τις πρώιμες ιστορίες του, διάλεξε τις πιο καλές, τις δούλεψε και τις έκανε συλλογή. Το αποτέλεσμα είναι να διαβάζει κανείς ένα βιβλίο με ιστορίες που είναι άγουρες, άλλες φορές υφολογικά, άλλες σε επίπεδο γραφής ή και ιδεών. Ο συγγραφέας φαίνεται να μην εχει χωνέψει τις επηροές του (κυρίως King και λίγο Barker) με αποτέλσμα σε σημεία να τους θυμίζει υπερβολικά πολύ, ενώ σε άλλα σημεία ένιωσα ότι θα μπορούσε να είχε εκτοξεύσει στη στρατόσφαιρα τις ιστορίες του αν είχε βάλει ένα-δυο πραγματάκι ακόμα.

Τα καλά όμως είναι ότι οι ιστορίες έχουν ψωμί και αφήνουν υποσχέσεις για κάτι καλύτερο. Υπάρχουν στιγμές που χτίζει πολύ δυνατές σκηνές (θυμάμαι πχ το πώς περιγράφει τον πηγαιμό στο χωριό στο Σκιάχτρο), ο τρόμος έρχεται με πολλούς τρόπους και κάποιες από τις ιδέες είναι εξαιρετικές.

 

Συνολικά, πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο και αφήνει πολλές υποσχέσεις για το επόμενο έργο του συγγραφέα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μιχάλη σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια και κυρίως για το χρόνο σου, κρατάω την κριτική σου, να είσαι καλά.

Ντίνο σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια, είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικό μέσα στους κυκλους των φίλων του φανταστικού να υπάρχει αυτή η θετική ενέργεια όπως η δική σου. Σε ευχαριστώ και πάλι και καλή επιτυχία με "Το Φως μέσα μου", το εξώφυλλο είναι πολύ ωραίο και το βιβλίο από ότι έχω ακούσει και καταλάβει πολύ δυνατό! Ανυπομονώ να το διαβάσω.

Ετοιμάζω καινούρια βιβλίο, το οποίο θα είναι μυθιστόρημα (με το τίτλο "De Mortuis") και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα εκδοθεί μέσα στην νέα χρονιά. Ευχαριστώ και πάλι όσους ασχολήθηκαν με το βιβλίο για το χρόνο και την άποψη τους, η αλήθεια είναι ότι αρχικά δεν είχα σκοπό να εκδώσω τις ιστορίες μου που γράφτηκαν καθαρά για άλλους λόγους, αλλά συνέβει και ελπίζω και εγώ όπως και πολλοί νέοι συγγραφείς και φίλοι της γραφής του φανταστικού να αφήνουμε όλοι από μια εικόνα, από έναν ήχο, από μια ανάμνηση στο τεράστιο αυτό σύμπαν.

Edited by Σκοτεινός
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Το τσίμπησα κι εγώ χθες και ελπίζω να το έχω διαβάσει μέχρι την Παρασκευή που θα είναι ο συγγραφέας στην παρουσίαση του καινούριου Κινγκ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σε ευχαριστώ πολύ Θανάση για το χρόνο σου και για τη βαθμολογία του βιβλίου στο Goodreads.

Επί τη ευκαιρία παραθέτω και το link που ανανεώνεται για όλα τα νέα: https://www.goodreads.com/author/show/6557135._

Να ευχηθώ καλή χρονιά σε όλους με υγεία και πολλά πολλά βιβλία!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Το τελειωσα κι εγω πριν μερικες μερες και πραγματικα ευχαριστηθηκα και παραλληλα τρομαξα πολυ με την πενα του Γιωργου..Πολυ καλες ιδεες και pure horror με σκηνες που διαβαζοντας τες αυτοματα οπτικοποιουνται στην φαντασια σου και σε τρομαζουν ακομα περισσότερο...

 

Δεν θα μιλησω ξεχωριστα για καθε διηγημα μπορω να πω ομως οτι τα αγαπημενα μου ηταν τα "Η σερενατα της μαυρης γατας","Η ζωη συνεχιζεται","Εκεινος που ψιθυρίζει πανω απο τα βουνα","Το τελευταιο ουρλιαχτο" και "Το σκιαχτρο" με αυτη την σειρα.

 

Πολυ καλες ιδεες που ειχαν το υποβαθρο να γινουν εξαιρετικα διηγηματα αλλα καπου χαλασε η συνταγη και δεν εγιναν ηταν τα "Οταν εκλαψε ο θεος" και "22 δευτερολεπτα"..

 

Θα μου πειτε αρνητικα δεν ειχε;Σαφως και ειχε,καποιοι προβληματικοι διαλογοι,καποιες "δυσλειτουργιες" στην πλοκη σε ορισμενα διηγηματα αλλα συγχωρουνται ολα απο την γενικη αισθηση που σου αφηνει το βιβλιο,ειδικα αν αναλογιστουμε οτι ειναι η πρωτη του ολοκληρωμενη δουλεια..

 

Συγχαρητήρια λοιπον Γιωργο και περιμενω με ανυπομονησία την επομενη δουλεια σου!!

 

Υ.Γ. Στο Goodrads σου εβαλα 4 αστερακια και οχι 5 γιατι υπαρχουν προοπτικες βελτιωσης και δεν θελω να σε κακομαθαινω!! :-D

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου, την κριτική και τα πολύ ενδιαφέροντα που έγραψες.

 

Δουλεύω νυχτερινός και το κείμενο σου είναι ότι έπρεπε για σκέψη και μια δυό στιγμές χαμόγελου. Να είσαι καλά Volyr!

 
Υς. Να ευχαριστήσω και τον Ντίνο Κέλλη που συμπεριέλαβε το "Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά" στην λίστα με τα 10 βιβλία που προτείνει από φαντασία και τρόμο. Din keep on rocking!

 

Υς2. Η σελίδα του βιβλίου άλλαξε, https://www.facebook.com/pages/Εκείνος-Που-Ψιθυρίζει/570113076339007?fref=ts ,σε λίγες μέρες τα νεότερα :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Πριν από λίγες ώρες τελείωσα στην παραλία την πρώτη συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Γιώτσα και το πρόσημο είναι δίχως αμφιβολία θετικό. Πρόκειται για δέκα ιστορίες τρόμου και σκοτεινής φαντασίας που όλες τους, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο, προσφέρουν αυτό που ήταν ο αρχικός τους σκοπός: Αγνό τρόμο. Το βιβλίο είναι γεμάτο καλές ιδέες, δυνατές σκηνές βίας και σκοτεινές εικόνες.

 

Δεν υπάρχει περίπτωση οι λάτρεις του είδους να μην μείνουν ικανοποιημένοι έστω και στο ελάχιστο από το βιβλίο αυτό. Σίγουρα έχει αρνητικά σημεία, όπως κάποια προβληματάκια στην πλοκή ορισμένων διηγημάτων ή κάποιες αδυναμίες σε ορισμένα σημεία όσον αφορά την γραφή, όμως δεν είναι τόσο σοβαρά για να χαλάσουν την αναγνωστική απόλαυση και, όσο να'ναι, δικαιολογούνται από την στιγμή που είναι το πρώτο έργο του συγγραφέα που εκδίδεται. Δεν θα κάτσω να αναλύσω το κάθε διήγημα ξεχωριστά ή να μαρτυρήσω τις πλοκές τους, απλώς θα ξεχωρίσω τα τρία διηγήματα που μου έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση και τα δυο που δεν με ικανοποίησαν στον ίδιο βαθμό με τα υπόλοιπα. Ως τρία καλύτερα ξεχωρίζω τα εξής: "Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από Τα βουνά", "Η σερενάτα της μαύρης γάτας" και το "Το σκιάχτρο". Όσον αφορά τα δυο πιο αδύναμα, στα δικά μου μάτια, διηγήματα, είναι αυτά: "22 δευτερόλεπτα" και "Όταν κλαίει και ο Θεός".

 

Γενικά πάντως κάθε ιστορία είχε να προσφέρει το κατιτίς της και δεν ένιωσα σε κανένα σημείο βαρεμάρα ή κούραση. Σ'αυτό βοήθησε και η ευκολοδιάβαστη και απλή γραφή. Αν θέλετε μια καλογραμμένη συλλογή διηγημάτων που να προσφέρει απλόχερα τρόμο και αγωνία, η συγκεκριμένη είναι μια πάρα πολύ καλή επιλογή. Περιμένω πως και πως την έκδοση του μυθιστορήματος "Εκ Νεκρών".

 

7.5/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Blade Runner σε ευχαριστώ για το χρόνο και την κριτική σου, η οποία με τιμάει ιδιαίτερα. Να είσαι καλά.

Υς. Αυτό το βιβλίο έχει περάσει -αλώβητο- μέσα από τόσες ...απίθανες δυσκολίες και περιπέτειες -που όταν εκδοθεί, πραγματικά θα είναι σαν να έχει εκδοθεί... Εκ νεκρών!

Edited by Σκοτεινός
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Παραθέτω την κριτική μου παρόμοια με αυτήν που δημοσίευσα και στο goodreads:

Πρώτο βιβλίο του συγγραφέα και το πρόσημο ειναι θετικό. Όταν το ξεκίνησα δεν περίμενα ότι θα μου άρεσε τόσο πολύ. Στα συν του συγγραφέα ότι καταφέρνει να περάσει τον τρόμο και το μυστήριο που επιθυμεί, μερικές φορές με απόλυτη επιτυχία (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ατμόσφαιρα στο "Σκιάχτρο"). Όσον αφορά τα πλην, θα συμφωνήσω με τα προηγούμενα σχόλια: προβληματικοί διάλογοι και μία γραφή η οποία χωράει αρκετή δουλειά. Ξεχώρισα με διαφορά τις ιστορίες "Το σκιάχτρο" "Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά" και "Το τελευταίο ουρλιαχτό". Αξίζει να το δοκιμάσει κανείς πάντως, δεν θα απογοητεύσει. Σίγουρα θα διαβάσω και το "Εκ Νεκρών" κάποια στιγμή. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για το χρόνο σου και τα καλά λόγια Σπύρο.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα το σχόλιο σου, 3 χρόνια μετά την κυκλοφορία του "Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά". Είναι αυτές οι στιγμές που ο δημιουργός κλείνει τα μάτια και γυροφέρνει τα λόγια στο μυαλό του, ένα μικρό αλλά ειλικρινές νοητικό νέκταρ πριν συνεχίσει να υπηρετεί αυτό που αγαπάει.

Να είσαι καλά.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Το τελειωσα κι εγω λοιπον. Το προσημο ειναι αναμφιβολα θετικο. Η καλυτερη ιστορια θεωρω οτι ειναι με διαφορα "Το Σκιαχτρο", ενω πολυ καλη εντυπωση μου αφησαν και "Το Χρυσαφενιο Χωραφι", "Εκεινος που Ψιθυριζει πανω απο τα Βουνα", "Ο Συλλεκτης". Απο κοντα και τα υπολοιπα. Αυτο που δεν μου αρεσε και πολυ, ηταν το "Οταν κλαιει και ο Θεος". Στο θεμα γραφη, μπορω να πω οτι την βρηκα αρκουντως ικανοποιητικη, αν και υπαρχουν περιθωρια βελτιωσης.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ Γρηγόρη για το χρόνο και την κριτική σου. Ελπίζω να βρεις εξίσου ενδιαφέρον και το "Εκ Νεκρών" (αν και διαφορετικού ύφους τελείως). Θα χαρώ να τα πούμε και από κοντά.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
 

Το πρώτο εγχείρημα του Γιώργου Γιώτσα με κέρδισε με τις δυνατές ιστορίες του, που θα πετύχουν με τον τρόπο τους να σκορπίσουν τρόμο ακόμη και από εκεί που δεν το περιμένεις. Σκοτεινό, βίαιο, ακραίο μερικές φορές, μυστηριώδες...ότι χρειάζεται δηλαδή ένα βιβλίο τρόμου για να γίνει επιτυχία. Ευκολοδιάβαστο, ευχάριστο και κάθε ιστορία διαβαζόταν σφαίρα. Πάρα πολύ καλό! Σειρά τώρα το εκ νεκρών...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ Δημήτρη για το χρόνο και την κριτική σου!

Σειρά για εμένα οι "Σκοτεινές Μέρες" και περιμένουμε και το νέο σου βιβλίο!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Αγαπητοί φίλοι, αναγνώστες, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τον εκδοτικό προς τα βιβλιοπωλεία και τους χονδρέμπορες, το "Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά" έχει ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ.
Είναι άγνωστο αν οι εκδότες της Momentum θα προχωρήσουν σε μια ακόμη νέα έκδοση. Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας, για ότι νεότερο θα ενημερώσω εδώ και στη σελίδα του facebook:https://www.facebook.com/%CE%95%CE%BA... 
Αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στα βιβλιοπωλεία, στα Public κλπ. είναι το νέο μυθιστόρημα "Εκ Νεκρών" (εκδ. Λυκόφως, 2015) και όλα τα συλλογικά έργα. 
Να είστε όλοι καλά,
(*,,,*)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ύστερα από δύο εκδόσεις και ισάριθμες φορές που εξαντλήθηκαν τα αντίτυπα, το "Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά" αποχωρεί από τις εκδόσεις Momentum. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον εκδότη κύριο Στέργιο Μπατσιούλα για την ευκαιρία που μου έδωσε και τη συνεργάσια μας, κύριος.

Υπάρχουν 9 τελευταία αντίτυπα του βιβλίου για τους φίλους που ενδιαφέρονται: 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=793714414104860&set=a.127337514075890.26545.100003989278012&type=3&theater

Να είστε όλοι καλά!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Το συγκεκριμένο έχει γραφτεί μεταγενέστερα από το Εκ Νεκρών απ ότι κατάλαβα, και μάλιστα η έκδοση που έχω περιέχει και ένα άτυπο sequel του Εκ Νεκρών.

 

Στο δια ταύτα, πρόκειται για μια εξαιρετική συλλογή διηγημάτων ατόφιου τρόμου. Ο Γιώργος έχει ένα τρόπο γραφής που σε μαγνητίζει και δεν θέλεις να αφήσεις το βιβλίο, εγώ τουλάχιστον.

Στα Highlights τα Το Σκιάχτρο (καταπληκτικό), το ομώνυμο, Το Τελευταίο Ουρλιαχτό, Η Ζωή Συνεχίζεται, Η Σερενάτα της Μαύρης Γάτας.

Κάτι που μου αρέσει επίσης, είναι οι αναφορές στα διάφορα διηγήματα στον Σκοτεινό ή του ακόλουθούς του κλπ, όπως πχ στο Χρυσαφένιο Χωράφι, ή ακόμα και το Η Ζωή συνεχίζεται. 

 

Εξαιρετική δουλειά

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..