Jump to content

50 Βιβλία για το 2013


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Συνεχίζουμε γι'ακόμη μια φορά αυτή την ωραία συνήθεια...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Nihilio

    80

  • Δημήτρης

    101

  • BladeRunner

    251

  • wordsmith

    79

Ρομπέν των Δασών. Το άρχισα μέσα στο 2012, αλλά το τελείωσα πριν λίγο. Έχουν γραφεί κάμποσα βιβλία για τον Ρομπέν των Δασών και αυτό του Αλέξανδρου Δουμά είναι από τα πιο γνωστά και κλασικά. Στο βιβλίο αυτό βλέπουμε τις περιπέτειες του Ρομπέν των Δασών και των αντρών του και την έχθρα ανάμεσα σ'αυτούς και τον Λόρδο Φιτζ Όλγουιν, άρχοντα του Νότινγκαμ και μετέπειτα Σερίφη του Νότινγκαμ. Οι δυο ταινίες που ξέρω, αυτή του 1993 με τον Κέβιν Κόστνερ και αυτή του 2010 με τον Ράσελ Κρόου, έχουν κάμποσες διαφορές με το βιβλίο, αλλά η γενική ιδέα είναι ίδια. Το βιβλίο δείχνει αρκετά τα χρόνια του, το στιλ γραφής είναι κάπως ευχάριστο και ποιητικό και διαβάζεται γρήγορα και εύκολα. Να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν εκπλήξεις ή ανατροπές στην πλοκή, γι'αυτό μην απογοητευτείτε από την απλότητα της ιστορίας αν τελικά κάτσετε και διαβάσετε το βιβλίο. Η αλήθεια είναι ότι φέτος θέλω να διαβάσω πολλά κλασικά και ιστορικά έργα, οπότε είπα να κάνω μια αρχή με αυτό το μικρό και εύκολο βιβλίο. Το ελληνικό κείμενο είναι χωρίς συντομεύσεις.

 

-Ιανουάριος

 

01. Αλέξανδρος Δουμάς, "Ρομπέν των Δασών", εκδόσεις Αλκυών, 2004, σελ. 254(7/10)

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους μας. Το 2012 διάβασα λίγο.. Εφέτος κάνω την αρχή και γω με ένα βιβλίο που το ξεκίνησα πέρυσι αλλά το ολοκλήρωσα εχθές το απόγευμα.

 

01.Terry Pratchett. Pyramids ( Discworld Novel). Pages 380

Link to comment
Share on other sites

Καλή Αρχή!

 

Ιανουάριος

01. Απροσδόκητες Ιστορίες, Ρόαλντ Νταλ (σελ. 408)

 

Και δεν ήταν καν μέσα στους αναγνωστικούς μου στόχους...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλή αρχή και από εμένα. φέτος θα βαθμολογήσω πιο αυστηρα

 

01. Lewis Perdue, "Η Διαθήκη", εκδόσεις Λιβάνη, σελ. 408(6,5/10)

Μυστήριο με πολλά κλισέ, πολύ νταβιντσι αλλά πολύ γρήγορο και καλογραμμένο. συμπαθητικό χωρίς να κερδίζεις και πολλά όταν τελειώσει.

Link to comment
Share on other sites

Τα όνειρα του Αϊνστάιν. Πολύ, πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που ξεπερνά τα καθιερωμένα. Δεν είναι ούτε μυθιστόρημα ούτε νουβέλα ούτε συλλογή διηγημάτων. Πρόκειται για κάποια όνειρα που είδε ο Αϊνστάιν μέσα στο 1905, όταν δούλευε ακόμα σε γραφείο ευρεσιτεχνιών. Τα όνειρα αυτά έχουν να κάνουν με τον χρόνο, με την φύση του χρόνου, με τις μορφές που μπορεί να πάρει ο χρόνος και πως ο χρόνος επηρεάζει τον κόσμο και τον άνθρωπο. Το βιβλίο είναι γραμμένο από έναν καθηγητή φυσικής του MIT, αλλά το κείμενο δεν είναι καθόλου δυσνόητο και ούτε στεγνό, αντίθετα είναι πολύ καλογραμμένο, ευχάριστο, συγκινητικό σε σημεία, σε κάνει να διαβάζεις χωρίς διακοπές. Δεν υπάρχει καμία απολύτως πλοκή, αλλά το βιβλίο είναι συναρπαστικό, ξεχωριστό, αρκετά πρωτότυπο... και σε κάνει να σκέφτεσαι και λίγο για τον χρόνο και την ζωή γενικότερα. Είναι από τα βιβλία που διαβάζονται ξανά και ξανά, μιας και όλο και κάτι παραπάνω θα ανακαλύψεις στις επόμενες αναγνώσεις του. Χαίρομαι που το βρήκα στο Μοναστηράκι με 2 ευρουλάκια σε ωραία πόκετ έκδοση και δεν έδωσα τα πενταπλάσια και βάλε για την έκδοση που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία...

Σκακιστική νουβέλα. Μόλις τελείωσα το πολύ ωραίο βιβλιαράκι του Λάιτμαν, άρχισα την εξαιρετική αυτή νουβέλα του Τσβάιχ. Είχα ακούσει πολλά θετικά σχόλια για την νουβέλα αυτή και ήθελα να δω αν τα παραλένε ή όχι όσοι την διάβασαν. Ε, δεν τα παραλένε, όντως πρόκειται για μια εξαιρετική ιστορία. Σαν σκηνικό έχουμε ένα πλοίο, που μεταφέρει (κυρίως) Ευρωπαίους επιβάτες στο Ρίο και το Μπουένος Άιρες. Αφηγητής της ιστορίας είναι ένας ανώνυμος άντρας, ο οποίος ανακαλύπτει ότι πάνω στο πλοίο βρίσκεται ο Μίρκο Τσέντοβιτς, ένας αγενής και μοναχικός παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού. Μερικοί επιβάτες λοιπόν πείθουν τον Τσέντοβιτς να αναμετρηθούν μαζί του σε μια παρτίδα σκάκι, και φυσικά χάνουν. Ώσπου ένας μυστηριώδης άντρας, σε μια επόμενη παρτίδα, τους δίνει συμβουλές και τελικά έρχονται ισοπαλία με τον μεγάλο και τρανό σκακιστή. Ποιος είναι αυτός ο μυστηριώδης άντρας που τους βοήθησε και που στη συνέχεια θα αναμετρηθεί μόνος του απέναντι στον Τσέντοβιτς; Μαθαίνουμε την ιστορία του, τον εγκλεισμό του από άντρες της Γκεστάπο σε ένα γυμνό δωμάτιο για μήνες ολόκληρους και πως έπεσε στα χέρια του ένα εγχειρίδιο με παρτίδες σκάκι, η μοναδική του ασχολία στο δωμάτιο... και πως οδηγήθηκε, ουσιαστικά, στην τρέλα, αφού εξάντλησε τις παρτίδες του σκακιού και αφού έπαιζε μόνος του, δικές του παρτίδες... Συναρπαστικό κείμενο, εξαιρετικά καλογραμμένο, θα το διάβαζα με την ίδια ευχαρίστηση και όρεξη για δεύτερη και τρίτη και τέταρτη φορά. Σίγουρα θα τιμήσω και άλλα έργα του Τσβάιχ.

 

-Ιανουάριος

 

01. Αλέξανδρος Δουμάς, "Ρομπέν των Δασών", εκδόσεις Αλκυών, 2004, σελ. 254(7/10)

02. Άλαν Λάιτμαν, "Τα όνειρα του Αϊνστάιν", εκδόσεις Κάτοπτρο, 1993, σελ. 158(8.5/10)

03. Στέφαν Τσβάιχ, "Σκακιστική νουβέλα", εκδόσεις Άγρα, 1998, σελ. 117(9.5/10)

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Πάρα πολύ ωραία η νουβέλα του Τσβαιχ, συστήνεται ανεπιφύλακτα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θα μου επιτρέψετε το :offtopic: , αλλά όπου δω να αναφέρονται στη "σκακιστική νουβέλα", πάντα σχολιάζω. Το βιβλιαράκι λοιπόν είναι :mf_trombone: MUST!!!! :worshippy:

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Πού θα μπορούσαμε να τη βρούμε;

 

Το έχω διαβάσει κι εγώ και συμφωνώ ότι είναι πολύ ενδιαφέρον, ειδικά το πόσο μπορεί να γίνει βασανιστήριο το να σε έχουν κλεισμένο σε ένα άδειο δωμάτιο χωρίς τίποτα για να ασχοληθείς. Έχει βγει και ως "Σκακιστική νουβέλα" και ως "Το βασιλικό παιχνίδι". http://www.biblionet.gr/book/21488/Zweig,_Stefan,_1881-1942/Σκακιστική_νουβέλα

http://www.biblionet.gr/book/7587/Zweig,_Stefan,_1881-1942/Το_βασιλικό_παιχνίδι

Link to comment
Share on other sites

Ναι, το βιβλίο είναι καλό,

[ακολουθεί σοβαρή γκρίνια αληθοφάνειας]

 

αν καταπιεί κανείς την κρίσιμη αναληθοφάνεια του ότι έγκλειστος, με ένα μόνο βιβλίο, φτάνει, χωρίς καμία πρακτική εξάσκηση και αντίπαλο, από μόνος του, σε κορυφαίο επίπεδο. Η οποία αναληθοφάνεια, δυστυχώς, είναι στον πυρήνα του βιβλίου.

Ίσως συνεπέστερο από σκακιστικής πλευράς είναι το "Η άμυνα του Λούζιν" του Ναμπόκωφ.

 

(Επίσης, δεν θυμάμαι ποιο από τα δύο βιβλία -μάλλον η "Σκακιστική νουβέλα" - περιέχει την τουλάχιστον αφελή σκηνή του σιμουλτανέ -εναντίον δυο αντιπάλων, δηλαδή- σε ένα κρουαζιερόπλοιο όπου ο ήρωας παίζει την κίνηση του ενός αντιπάλου ενάντια στον άλλο -σε άλλη αίθουσα- βάζοντάς τους έτσι να παίζουν μεταξύ τους.)

 

Link to comment
Share on other sites

1.Το μεγάλο Ρολόι-Kenneth Fearing(σελ 200~)

Μέτρια αρχή για το έτος, οι πρώτες 80κάτι σελίδες του βιβλίου είναι μια κουραστική αφήγηση, δίχως κανένα νόημα, ενώ μέτα, όταν μπήκαμε δηλαδή στην υπόθεση, είχα χάσει κάθε ενδιαφέρον και δεν κατάφερε η απλοική εξέλιξη της ιστορίας να μου το επαναφέρει. Κάτι άλλο που με δυσκόλεψε στην ανάγνωση, ήταν ότι στα πρώτα κεφάλαια έχουμε έναν βομβαρδισμό από ονόματα, ο οποίος με έκανε -προφανώς- να βλέπω αστράκια. Για να μην είμαι και ιδιαίτερα κακός, τρίτη μέρα του χρόνου έχουμε άλλωστε, από το βιβλίο μου άρεσε ένας μπάρμαν, ο οποίος στο μπαρ του είχε ένα προσωπικό μουσείο, στο οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, υπήρχε ό,τι μπορούσες να φανταστείς.

Βαθμολογία:(4/10)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1) Οι γυναίκες με τα μαύρα - Edward Lee / Jemma Press / σελ.315 (8.5/10)

 

Οι γυναίκες με τα μαύρα : Το δεύτερο βιβλίο που διαβάζω απο Lee, μετά το "μίστερ τόρσο" (10/10). Γρήγορη, κινηματογραφική πλοκή, καυστικό χιούμορ, σε ένα βιβλίο -που κατα τα άλλα είναι- τρόμου. Θεματολογία; Δύναμη απο το υπερπέραν, έφτασε στη γη με σκοπό να στρατολογήσει νέα άτομα δυναμικό και μέσω πειραμάτων με πλάσματα απο άλλους πλανήτες, να συσσωρευτούν όλες οι γαλαξιακές υπάρξεις κάτω απο έναν και μόνο Θεό : Τον "Υπερτάτωρ". Μια απόμακρη πανεπιστημιούπολη είναι στο στόχο για τη στρατολόγηση των γήινων αυτών όντων και οι πειραματικές "γυναίκες με τα μαύρα" πιάνουν δουλειά. Ο απώτερος σκοπός των φοιτητών είναι να βγούνε νικητές απο αυτή την απειλή και η καταιγιστική πλοκή μέχρι το υπέροχο τέλος του βιβλίου πιστεύω αποζημειώνει τον αναγνώστη. Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί, χωρίς να κάνει σε κανένα σημείο κοιλιά. Το χιούμορ δε, δε λείπει απο το συγγραφέα (και το 'χει, γέλασα πολλές φορές), αλλά απο την άλλη, νομίζω πως αυτό ήταν και ένα απο τα αρνητικά στην όλη εικόνα του βιβλίου. Προσωπικά δε νομίζω η μείξη τρόμος-χιούμορ να έδωσε τα αναμενόμενα στο συγκεκριμένο ανάγνωσμα, δε μου ταίριαξε απόλυτα, στην τελική εικόνα ήταν κάπως. Το δεύτερο αρνητικό που αφαίρεσε πόντους, ήταν η περίεργες, ακαταλαβίστικες και τεράστιες λέξεις που έδινε ο συγγραφέας σε όλο το βιβλίο (κυρίως σε μηχανές και δωμάτια). Νομίζω δε χρειαζόταν. Συνολικά, πάρα πολύ καλό βιβλίο, γρήγορος ρυθμός που σε παρασύρει, ικανοποιητικό τέλος και φυσικά προτείνεται! Μάλλον θα συνεχίσω στο μέλλον και με περισσότερο Lee!

 

Καλή αρχή!

Edited by reigninblood
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

1). Ο Γέρος του Μωριά - Σπύρος Μελάς, σελ. 624

 

Αρκετά καλό βιβλίο! Βαρύ ανάγνωσμα. Αλλά ότι πρέπει για να φωτίσεις την εποχή του Γέρου. Έχει στοιχεία που δεν υπάρχουν στα απομνημονεύματα του.

Edited by Nargathrod
Link to comment
Share on other sites

01. Stephen King- Ρόουζ Μάντερ, σελ.663 (8/10)

 

Σου άρεσε αυτό;

Link to comment
Share on other sites

01. Stephen King- Ρόουζ Μάντερ, σελ.663 (8/10)

 

Σου άρεσε αυτό;

 

Μου άρεσε αρκετά. Θα γράψω αύριο μάλλον στο τόπικ του King ένα σχόλιο. Εσένα σου είχε αρέσει;

Link to comment
Share on other sites

01. Stephen King- Ρόουζ Μάντερ, σελ.663 (8/10)

 

Σου άρεσε αυτό;

 

Μου άρεσε αρκετά. Θα γράψω αύριο μάλλον στο τόπικ του King ένα σχόλιο. Εσένα σου είχε αρέσει;

 

Ναι καλό ήταν. Χωρίς να είναι από τα κορυφαία του, είχα περάσει αρκέτα καλά.

Link to comment
Share on other sites

1. Πόθοι και πάθη στην Παλιά Αθήνα 1834-1938, Θ. Σιταράς (378)

 

Και αρχίζουμε τη χρονιά με την ηθικότατη Αθήνα του παλιού καλού καιρού και πως μόνο ηθική δεν ήταν.

Link to comment
Share on other sites

Ιανουάριος

1. Το κουρδιστό πουλί, Haruki Murakami (p.862)

 

Πολύ καλή αρχή της χρονιάς με ένα υπέροχο βιβλίο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλή χρονιά σε όλους. Ας λάβω μέρος κι εγώ πρώτη φορά στο post.

 

1. Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δύο φορές-Τζέημς Κέην (126 σ.)

Κλασσικό βιβλίο και για εμένα μια πολύ καλή αρχή της χρονιάς, με αυτό το πολύ καλό βιβλίο.

Link to comment
Share on other sites

Κάπα. Η χρονιά έχει μπει πολύ δυνατά με τέσσερα ωραία και κλασικά βιβλία. Τι είναι τα Κάπα; Κάπα είναι κάποια πλάσματα που ανήκουν στην ιαπωνική μυθολογία. Έχουν μέγεθος μικρού παιδιού, πρόσωπο σαν και αυτό ενός τίγρη, ένα σκληρό ράμφος και το δέρμα τους είναι κάπως γλιστερό και αλλάζει χρώμα ανάλογα με το περιβάλλον. Επίσης είναι αμφίβια. Στην νουβέλα διαβάζουμε την αφήγηση του ασθενούς 23 ενός ψυχιατρείου, ο οποίος ταξίδεψε και έζησε για λίγο καιρό στην χώρα των Κάπα, γνωρίζοντας τον πολιτισμό τους και κάνοντας πολλούς φίλους. Τώρα αν όλα αυτά τα έζησε όντως ή απλώς είναι η τρέλα που κουβαλάει, το μαθαίνουμε στο τέλος. Με αυτή την πολύ ωραία ιστορία φαντασίας ο Ακουταγκάουα ασκεί κριτική στην γιαπωνέζικη κουλτούρα και την καθημερινή ζωή των Γιαπωνέζων. Η γραφή είναι πολύ ωραία μες στην απλότητα της, λίγο ευχάριστη και με χιούμορ. Σίγουρα μ'έκανε να θέλω να διαβάσω περισσότερα για την κοινωνία των Κάπα και αυτά που έζησε (ή δεν έζησε) ο ασθενής Νο. 23. Σίγουρα θ'αναζητήσω και το άλλο βιβλιαράκι του Ακουταγκάουα που έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά (αλλά είναι εξαντλημένο), αυτό με τον τίτλο Ρασομόν και άλλες ιστορίες. Και αναρωτιέμαι: Γιατί δεν έχουν κυκλοφορήσει περισσότερα έργα του, μεγαλύτερες συλλογές διηγημάτων; Αξίζει ο τύπος.

 

edit: Όσοι ενδιαφέρονται, το βιβλιαράκι αυτό είναι σε προσφορά στην Πολιτεία.

 

-Ιανουάριος

 

01. Αλέξανδρος Δουμάς, "Ρομπέν των Δασών", εκδόσεις Αλκυών, 2004, σελ. 254(7/10)

02. Άλαν Λάιτμαν, "Τα όνειρα του Αϊνστάιν", εκδόσεις Κάτοπτρο, 1993, σελ. 158(8.5/10)

03. Στέφαν Τσβάιχ, "Σκακιστική νουβέλα", εκδόσεις Άγρα, 1998, σελ. 117(9.5/10)

04. Ριουνοσούκε Ακουταγκάουα, "Κάπα", εκδόσεις Καστανιώτη, 1992, σελ. 87(8.5/10)

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Καλάμιτυ Τζέην: Γράμματα στην κόρη της. Αυτό το μικρό βιβλιαράκι αποτελείται από μια ωραία εισαγωγή της μεταφράστριας και από περίπου 25 γράμματα και επιστολές της Καλάμιτυ Τζέην προς την κόρη της. Η κόρη της Καλάμιτυ Τζέην έλαβε αυτά τα γράμματα 10 χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας της. Μέσω των γραμμάτων αυτών μαθαίνουμε ορισμένα πράγματα για την ζωή και τον χαρακτήρα της Καλάμιτυ Τζέην. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα κάποια στιγμή να διαβάσω κάποια πράγματα για μερικούς αληθινούς ήρωες της Άγριας Δύσης, ανάμεσα στους όποιους και η Καλάμιτυ Τζέην, οπότε αυτή είναι μια καλή αρχή. Μην περιμένετε τίποτα το τρομερό, π.χ. βάθος στον χαρακτήρα και την προσωπικότητα της Καλάμιτυ Τζέην ή λεπτομερής σκιαγράφηση της εποχής και των τοπίων που έζησε η Καλάμιτυ Τζέην, αλλά σίγουρα παίρνουμε μια ιδέα γι'αυτή την δυναμική γυναίκα.

 

-Ιανουάριος

 

01. Αλέξανδρος Δουμάς, "Ρομπέν των Δασών", εκδόσεις Αλκυών, 2004, σελ. 254(7/10)

02. Άλαν Λάιτμαν, "Τα όνειρα του Αϊνστάιν", εκδόσεις Κάτοπτρο, 1993, σελ. 158(8.5/10)

03. Στέφαν Τσβάιχ, "Σκακιστική νουβέλα", εκδόσεις Άγρα, 1998, σελ. 117(9.5/10)

04. Ριουνοσούκε Ακουταγκάουα, "Κάπα", εκδόσεις Καστανιώτη, 1992, σελ. 87(8.5/10)

05. Καλάμιτυ Τζέην, "Γράμματα στην κόρη της (1877-1902)", εκδόσεις Εκκρεμές, 1995, σελ. 107(7/10)

Link to comment
Share on other sites

1) Ωρόρα - Ιστορίες με Πλάσματα της Νύχτας (σελ 234)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..