Jump to content

The phantom of the opera : Gaston Leroux


abuno
 Share

Recommended Posts

Έψαξα να βρω ένα τόπικ για το πασίγνωστο αυτό έργο, άλλα δεν βρήκα ούτε μια αναφορά.

Μετά σκεφτόμουν σε ποιό υποforoum ταιριάζει...Κατέληξα στον τρόμο. Είναι γοτθικός/ρομαντικός τρόμος (Fantastique) το βιβλίο και μάλιστα αριστούργημα του είδους. Η υπόθεση εξελίσσεται στο παρίσι του 19ου αιώνα.

Το διάβασα σχετικά πρόσφατα και δε μπορώ παρά να υποκλιθώ στη μαεστρία του δημιουργού του. Φοβερή πλοκή, μεστοί χαρακτήρες, άψογο συγγραφικό ύφος, τέλεια ιδέα και φοβερή εκτέλεση. Ατμοσφαιρικό, σκοτεινό, ρομαντικό, γοτθικό και μακάβριο. Διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι και τις μέρες μας. Έγινε musical ως γνωστόν και είναι, αν όχι η μεγαλύτερη, από τις εμπορικότερες επιτυχίες όλων των εποχών. Τη διάσημη μουσική του, έχει γράψει ο Andrew Lloyd Webber. Γνώρισε και πολλές μεταφορές στον κινηματογράφο με καλύτερη, θεωρώ αυτή του 1925 http://www.imdb.com/title/tt0016220/

post-2290-0-14663300-1358808018_thumb.jpg

 

Αν και πιστεύω ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν το έχουν διαβάσει(εγώ ήμουν ένας από αυτούς), πιστεύω πρέπει να το διαβάσουν όλοι, άσχετα αν έχουν δει κάποια κινηματογραφική του μεταφορά. Μιλάμε για masterpiece! Η φήμη που το συνοδεύει σχεδόν έναν αιώνα τώρα, μόνο τυχαία δεν είναι...

 

post-2290-0-68177700-1358808118.jpg

Edited by abuno
Link to comment
Share on other sites

Το είδος σε μπέρδεψε γιατί είναι το ιδιαίτερο γαλλικό υποείδος fantastique

 

Έχουν μεταφραστεί κι άλλα δυο έργα του Λερού στα ελληνικά, δυσεύρετα εδώ και χρόνια. Το ένα που έχω διαβάσει ("Η στοιχειωμένη θέση"), αν και δεν είναι τόσο καλό/πρωτότυπο όσο το Φάντασμα, έχει πολύ πετυχημένους χαρακτήρες

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το είδος σε μπέρδεψε γιατί είναι το ιδιαίτερο γαλλικό υποείδος fantastique

 

Πολύ σωστή και χρήσιμη η παρατήρησή σου Electro. Πρόσθεσα την πληροφορία και στο αρχικό ποστ. Πολύ ενδιαφέρον και αυτό το υποείδος λοιπόν. Βρήκα πολλά κλασσικά αριστουργήματα στο άρθρο.

Edited by abuno
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Το Φάντασμα της Όπερας είναι πραγματικά ένα αριστούργημα της λογοτεχνίας, πολύ γκόθικ, πολύ ερωτικό, υπεβολικά στοιχειωμένο αλλά και αστυνομικό. Υπέροχες περιγραφές της Όπερας εκείνης της εποχής και των Παριζιάνων. Νομίζω ότι είναι άδικο να το κατατάξουμε σε μία κατηγορία, καθώς τα περιέχει όλα!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Πραγματικά δεν περίμενα ότι θα βρω σχολιο στο sff για το Φάντασμα.

Και ενώ σαν ιστορία μου άρεσε, πραγματικά, οι χαρακτήρες γράφουν μέσα στον αναγνώστη, πρέπει να πω ότι κατά τη γνώμη μου ο συγγραφέας αποδεικνύεται λίγος απέναντι στη βαρύτητα του ίδιου του χαρακτήρα που έχει πλάσει. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι μα όλοι ξέρουν το Φάντασμα και πολύ λιγότεροι το ποιός το έγραψε, ή τα άλλα έργα του (έχω διαβάσει το Άρωμα της Κυρίας με τα Μαύρα και τη Στοιχειωμένη Θέση) ή ακόμη και τον Ζοζέφ Ρουλταμπίγ, που είναι ο κατεξοχήν ήρωας του Λερού.

Αν αγαπάτε το Φάντασμα, διαβάστε και αυτό:http://www.goodreads.com/book/show/190507.Phantom

....αλλά θεός φυλάξοι δεν συστήνω ΤΙΠΟΤΕ άλλο παρόμοιο!

....και κάτι ακόμη, ο Γκαστόν Λερού δεν είχε ιδέα από φωνητική μουσική....

Αλλά αξίζει να ψάξει κανείς όλα τα μυστήρια που ζώνουν το Palais Garnier παίδες! Ακόμη και σήμερα, που κυρίως ανεβάζουν παραστάσεις μπαλέτου, ό,τι μα ό,τι συμβεί λένε ότι φταίει Το Φάντασμα! (που λέγαμε ότι ο ήρωας επιβιώνει της φήμης του δημιουργού του)

Edited by Ιρμάντα
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..