Jump to content

Τι διαβάζετε από τρόμο;


AlienBill
 Share

Recommended Posts

777042109_.jpg.81ee21c841709223ea47fc429a08d907.jpg

Κλασικές ιστορίες φαντασμάτων από τη Βικτωριανή Εποχή

Μετά τις πολύ ωραίες και ατμοσφαιρικές ιστορίες φαντασμάτων του Μ. Ρ. Τζέιμς, αποφάσισα να διαβάσω και μια ανθολογία με παρόμοιες ιστορίες από κλασικούς συγγραφείς, μιας και είχα ακόμα αυτή την όρεξη. Λοιπόν, πολύ ωραία ανθολογία με ενδιαφέροντα, καλογραμμένα και άκρως ατμοσφαιρικά διηγήματα, που με άφησαν απόλυτα ικανοποιημένο και χορτασμένο. Απόλαυσα σκηνικά, λίγες ανατριχίλες, λίγο μυστήριο, όλη αυτή την υπέροχη ατμόσφαιρα που αποπνέουν οι παλιομοδίτικες (με την καλή έννοια πάντα) ιστορίες της Βικτωριανής Εποχής, και γενικά απόλαυσα όλο αυτό το ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο. Εντάξει, ίσως να μην τρόμαξα κιόλας, άλλωστε δύσκολα πλέον τρομάζει πραγματικά κάποιος διαβάζοντας μια ιστορία, αλλά πέρασα εξαιρετικά την ώρα μου, αποσπάστηκα τελείως από την πεζή πραγματικότητα και ξέχασα προσωρινά τα όποια προβλήματα με ταλανίζουν, και αυτό έχει σημασία. Και πραγματικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω εύκολα κάποια από τις ιστορίες (η γενικά αρκετά καλή αλλά πάντως η πιο αδύναμη είναι αυτή του Μεριμέ, λόγω και του μικρού μεγέθους της), όμως η ιστορία του Μίντλετον "Το πλοίο φάντασμα" είχε κάτι το διαφορετικό για το είδος, μου άρεσε πολύ η παιχνιδιάρικη διάθεσή της. Οι λάτρεις των κλασικών και ολίγον τι παλιομοδίτικων ιστοριών με φαντάσματα και τα τοιαύτα, θαρρώ ότι θα περάσουν εξαιρετικά την ώρα τους.

8/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

54392602_.jpg.8f861c777ff6f05b4b78b6912fb1e32c.jpg

Φ. Μάριον Κρόφορντ - Γιατί το αίμα είναι η ζωή

Μια πολύ ωραία και άκρως ψυχαγωγική συλλογή πέντε διηγημάτων τρόμου, από έναν άγνωστο σε μένα συγγραφέα. Το βιβλίο, που είναι σε μετάφραση Γιώργου Μπαλάνου (ωραία μετάφραση όπως πάντα, αλλά με προβληματάκια επιμέλειας), περιέχει πέντε από τα πιο γνωστά διηγήματα τρόμου του συγγραφέα, που όλα τους λίγο έως πολύ μου άρεσαν ("Το νεκρό χαμόγελο", "Η πάνω κουκέτα", "Το κρανίο που ουρλιάζει", "Άνθρωπος στη θάλασσα!" και "Γιατί το αίμα είναι η ζωή"). Ωραία σκηνικά, φοβερή ατμόσφαιρα, ενδιαφέρουσες ιδέες και ευκολοδιάβαστη και σε σημεία γλαφυρή γραφή, είναι μερικά από τα θετικά στοιχεία των ιστοριών του βιβλίου, αν και αντικειμενικά σαν ιστορίες δεν έχουν κάτι το φοβερό και το τρομερό. Γενικά, προτείνεται στους λάτρεις των κλασικών και κάπως παλιομοδίτικων ιστοριών τρόμου με φαντάσματα, πνεύματα και τα τοιαύτα. 

8/10

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..