Jump to content

Ο Κλεπτομνήμων - Νίκος Παπανδρέου


 Share

Recommended Posts

b68255.jpg

 

Νίκος Παπανδρέου
μετάφραση: Νίκος ΠαπανδρέουΝτένυ Παρθίμου
επιμέλεια: Θανάσης Θ. Νιάρχος

Εκδόσεις Καστανιώτη, 2002
259 σελ.
Τιμή € 13,85

 

Μέσα από την ιστορία του Φρανκ, φοιτητή κλασικών σπουδών στον Πρίνστον, παρακολουθούμε την επιρροή μιας μαγικής εφεύρεσης στον ανθρώπινο νου. Η εφεύρεση τον συγκλονίζει, ανατρέπει τη ζωή του και τις σχέσεις του με τον κόσμο. Με τα πειράματά του όμως, ο ανυποψίαστος Φρανκ βγάζει στο παζάρι της παγκόσμιας αγοράς ό,τι πιο ακριβό έχει η ανθρώπινη συνείδηση. Με χιούμορ, σασπένς και πολλές λοξές ματιές στην ανθρώπινη ύπαρξη, ο συγγραφέας ξετυλίγει με ευρηματικό τρόπο ένα συναρπαστικό και ιδιαίτερο μυθιστόρημα.

 

 

Ας αρχίσουμε την συζήτηση για το συγκεκριμένο βιβλίο μια και ανοίξαμε το τόπικ!

Link to comment
Share on other sites

Ένα βιβλίο που θυμίζει πολύ επιστημονική φαντασία από την εποχή των 80's. Είτε στην λογοτεχνία, είτε στις ταινίες. Και για αυτό ίσως να χάνει κάποιους πόντους από την έλλειψη φρεσκάδας.

Όλα συμβαίνουν γύρω από μια σφαίρα. Η σφαίρα αυτή επιτρέπει την "ανταλλαγή" μνήμης μεταξύ ανθρώπων. Όμως κυρίως ένας άνδρας έχει αυτήν τη σφαίρα και η αφήγηση γίνεται από την δική του οπτική γωνία.

Φυσικά η ατεστάριστη τεχνολογία έχει πάντα κάποια side-effects. Ένα από αυτά είναι ότι ο ήρωας γεμίζει από αναμνήσεις από ανθρώπους με διαφορετική πολιτισμική προέλευση. Κι εδώ φαίνεται η "μαγκιά" του συγγραφέα.

 

Διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετικοί τρόποι σκέψης μετουσιωμένοι σε έναν άνθρωπο. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;

Τα πάρτι με τους μεθυσμένους φοιτητές. Η "γκόμενα" της σχολής. Σκηνές ανθρώπινες. Σκηνές από αληθινές σχέσεις. Δείχνουν ένα βιβλίο που κάλλιστα θα μπορούσε να είχε και αυτοβιογραφικά στοιχεία. Και φυσικά στο τέλος έχουμε την προειδοποίηση για το τεχνολογικό μέλλον.

Edited by Διγέλαδος
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι γεμάτο εικόνες το βιβλίο! Πέρα από την σφαίρα δεν έχει υπερβολικά στοιχεία επιστημονικής φαντασίας! Είχε και γέλιο σε κάποια σημεία! Θα το αναλύσουμε από κοντά το Σάββατο!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..