Jump to content

Λιου Σιξίν (Liu Cixin)


Recommended Posts

  • 1 year later...

Μόλις τελείωσα το The Three Body Problem του κορυφαίου Κινέζου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Cixin Liu και μπορώ να πω ότι ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη.

 

Αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που περιλαμβάνει επίσης τα "The Dark Forest" και το 'Death's End".

 

Τα τρία βιβλία γράφτηκαν στην Κίνα κατά την περίοδο 2006-2010 και γνώρισαν τεράστια επιτυχία.

 

Η αγγλική μετάφραση του πρώτου βιβλίου (2014) κέρδισε το 2015 το αμερικανικό βραβείο Hugo καλύτερου μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας. Έχει γοητεύσει και το αμερικανικό κοινό πραγματοποιώντας απίστευτες πωλήσεις, γεγονός απίστευτο για κινεζικής προέλευσης βιβλίο, καθώς, ακόμη και σήμερα υπάρχει, δυστυχώς, πολιτιστικό φράγμα μεταξύ της Δύσης και της Κίνας. Εντωμεταξύ έχουν μεταφραστεί και τα υπόλοιπα δύο βιβλία.

 

Πολλά πράγματα προκαλούν εντύπωση στο εν λόγω βιβλίο.

 

- Πρόκειται καταρχήν για "σκληρή" ΕΦ (hard science fiction) και έχει εκατοντάδες αναφορές σε επιστημονικά θέματα και προβλήματα.

 

- Είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο έργο, καθώς η ιστορία που πραγματεύεται είναι όχι μόνο πανανθρώπινων, αλλά και  "πανσυμπαντικών" διαστάσεων. Ασχολείται με θέματα όπως η άνοδος και η πτώση των πολιτισμών, η δομή της ύλης και του σύμπαντος, η αρχή και το τέλος του σύμπαντος και εξέταση ηθικών ζητημάτων σε "διαπλανητικό" πλέον επίπεδο.

 

- Μια ιστορία διαφορετικού ύφους από την Κίνα, από μία πολύ σημαντική χώρα, με την οποία συνυπάρχουμε στον ίδιο πλανήτη και την οποία δεν γνωρίζουμε καθόλου. Στο τέλος, βέβαια, καταλαβαίνουμε ότι δεν διαφέρουμε και πάρα πολύ. Μόνο επιφανειακά, στον τρόπο έκφρασης.

 

- Πάνω από όλα είναι μια καλοστημένη ιστορία με δεκάδες ανατροπές που διαβάζεται σαν θρίλερ.

 

Η βάση της είναι το γνωστό στους φυσικούς και πολύ δύσκολο (άλυτο;) πρόβλημα των τριών σωμάτων - η πιο απλή εκδοχή του προβλήματος της αμοιβαίας αλληλεπίδρασης των «πολλαπλών σωμάτων», το οποίο αποτελεί την αφορμή για τη δημιουργία μιας πολύπλοκης ιστορίας εξωγήινης εισβολής.

 

Υπάρχουν σαφώς και κάποιες αδυναμίες, π.χ.

 

- οι ελάχιστοι δυτικοί που πρωταγωνιστούν στην ιστορία είναι μάλλον χάρτινοι και στερεοτυπικοί.

 

- οι Κινέζοι είναι αυτοί που δίνουν λύσεις στα προβλήματα...

 

Αυτό μπορούμε να του το συγχωρήσουμε: άλλωστε, φαντάζομαι ότι όλοι μας έχουμε μάλλον βαρεθεί να βλέπουμε Αμερικάνους ή Άγγλους να σώζουν τον κόσμο, ενώ τα στερεότυπα των τελευταίων έναντι των Κινέζων ή και άλλων είναι πολύ πιο χονδροειδή και προσβλητικά. Τουλάχιστον ο Liu αναγνωρίζει και σέβεται την προσφορά της Δύσης στον παγκόσμιο πολιτισμό.

 

Συνίσταται χωρίς δισταγμό σε όποιον θέλει κάτι διαφορετικό.

Edited by Inspector Borlu
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

 

Στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς κυκλοφόρησε, με τίτλο Το Τέλος του Θανάτου, ο τρίτος (και τελευταίος) τόμος της τριλογίας του Κινέζου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Liu Cixin (προφέρεται Λίου Τσισίν), Ανάμνηση από το Παρελθόν της Γης (Remembrance of the Earth's Past). Είναι ένα από τα καλύτερα έργα επιστημονικής φαντασίας που έχω μεταφράσει (αλλά και διαβάσει) τα τελευταία χρόνια, βασισμένο πάνω στις επιστήμες της φυσικής, της αστροφυσικής και των μαθηματικών, αλλά όχι τόσο δύστροπο ώστε να μην μπορεί να το παρακολουθήσει ο μέσος αναγνώστης. Το πρώτο βιβλίο της σειράς είχε τον τίτλο Το Πρόβλημα των Τριών Σωμάτων, το δεύτερο Σκοτεινό Δάσος και το τρίτο Το Τέλος του Θανάτου. Αυτό το τελευταίο έχει 855 (!!) χορταστικές σελίδες κι εγώ τουλάχιστον δεν το βαρέθηκα στιγμή, παρότι ασχολούμουν μαζί του για αρκετούς μήνες (και με το όλο εγχείρημα, συνολικά τρία χρόνια). Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το Netflix αγόρασε τα δικαιώματα και κάποια στιγμή θα δούμε να ξετυλίγονται στις οθόνες μας όλες αυτές οι σκηνές που, αν κάποιος μου έλεγε ότι θα μεταφέρονταν στη μικρή (ή στη μεγάλη) οθόνη πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια, θα γελούσα πικρόχολα με το θράσος του ή τη μεγάλη φαντασία του. Σήμερα όμως, με την εξέλιξη του μέσου, είναι απολύτως πιθανόν να δούμε κάτι πολύ καλό. Θα το αναλάβουν, λένε, οι δημιουργοί του Game of Thrones (ελπίζω να εννοούν αυτούς των περιόδων 1-4 και όχι αυτούς των τελευταίων τριών!)

136078059_5183787638312841_415939034810309582_n.jpg

136463668_5183787894979482_5574527392473672447_o.jpg

136116987_5183788138312791_970016147269823493_n.jpg

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα.

1099812994_DeathsEnd.jpg.1eabbf00e689056bf911fc909dbe777f.jpg

Μολις σημερα ολοκληρωσα το Τελος του Θανατου (στην αγγλικη γλωσσα).

Παροτι δεν ειμαι τυπος της επιστημονικης φαντασιας, διαβασα την τριλογια μονορουφι. Θα μπορουσα να γραψω ενα μεγαλο κειμενο με τις σκεψεις μου. Αλλα, θα μεινω σε ενα πραγμα. Φιλοσοφωντας, τα βιβλια με ανυσηχησαν, γιατι δειχνουν ενα μελλον την ανθρωποτητας ζοφερο και αντιανθρωπινο. Σε καποιο σημειο στο Τελος του Θανατου, αναφερεται η ατακα οτι με το που φυγαμε απο τη γη σταματησαμε να ειμαστε ανθρωποι, οπως και τα ψαρια οταν βγηκαν στη στερια σταματησαν ναναι ψαρια.

Ιδιοφυης πλοκη, ρεαλιστικοι χαρακτηρες, τεχνολογια πιθανον πραγματοποιησιμη(ελπιζω οχι...) και ενα συναισθημα απεραντης μοναξιας. Να διαβαστει απο ολους!

 

Edited by Spark
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

1899929947_.thumb.jpg.e745ef4134baafc37e9505128f0f6094.jpg

Μολις τελείωσα το πρώτο μέρος της τριλογίας,"το πρόβλημα των τριών σωματων".

Πραγματικά έμεινα έκπληκτος και με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Αν και σε αρκετά σημεία ομολογώ ότι το "εχασα" λόγω ανάπτυξης κάποιων θεμάτων φυσικής που έχω ελάχιστες έως  καθόλου  γνώσεις (ένα έρημο λύκειο τελείωσα,και μετά σχολή τουριστικών...) παρολαυτα με κράτησε με αμειωτο ενδιαφερον.

Σαν τα πιο ιδιαιτερα χαρακτηριστικά του συγγραφέα,τα οποία μου έκαναν εντύπωση είναι η επιμονή στις λεπτομέρειες και ο συνδιασμος τους.

Μου είναι αδύνατο να το εξηγήσω περισσότερο,πρέπει να το διαβάσει κάποιος για να το καταλάβει.

Επίσης είναι διάχυτη μια απαισιοδοξία και .ματαιότητα σε φιλοσοφικό αλλα και πολιτικό επίπεδο.

Το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Πάω να ξεκινήσω το δεύτερο!

Edited by Ghost
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 3/19/2021 at 2:43 PM, Erekose said:

Θα το αναλάβουν, λένε, οι δημιουργοί του Game of Thrones (ελπίζω να εννοούν αυτούς των περιόδων 1-4 και όχι αυτούς των τελευταίων τριών!)

@Erekose Οι ίδιοι έκαναν όλους τους κύκλους. 

f1b89f19c1f3e6e32ffda6b4b9103d32.jpg

Edited by lyra
Link to comment
Share on other sites

Απόδειξη του τι κάνει το χρήμα, οι εύπεπτες λύσεις, η νέα αντίληψη της πολιτικής ορθότητας, η απουσία πρωτογενούς υλικού και η επιθυμία για "λείανση των γωνιών".

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αν και συμφωνώ με αυτό που λες θα κάνω και αντίλογο. Όσο είχαν το υλικό του βιβλίου οι κύκλοι ήταν καλοί -με ένα-δυο σημεία που δεν έβγαζαν νόημα. Από τη στιγμή που δεν είχαν υλικό να κινηθούν ήρθε η καταστροφή. Αν όντως είναι αυτοί που θα ασχοληθούν με τη σειρά και δεν τους απολύσουν πάλι, δε πιστεύω ότι θα υπάρχει μεγάλο θέμα 🤔γιατί είναι ολοκληρωμένη σειρά βιβλίων. Γενικά μετά τα σχόλια του Cixin, για τα κέντρα αναμόρφωσης των μουσουλμάνων, μπήκε λίγο στην αφάνεια η σειρά (να το πω;;), παρόλο που ήδη είχαν ανακοινωθεί οι ηθοποιοί και ξεκίνησαν τα γυρίσματα το Νοέμβριο. 

Link to comment
Share on other sites

Αν κυκλοφορήσει πιο έξω η αναφορά που έκανε ο Liu, Χριστίνα (πολύ ενδιαφέρον το link στο οποίο παραπέμπεις) τότε φοβάμαι μήπως τον θάψουν και  μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε το Netflix και όλες τις πλατφόρμες της Δύσης (οι ακρότητες της πολιτικής ορθότητας που λέγαμε πιο πάνω). Σε μια τέτοια περίπτωση, η μόνη μας ελπίδα θα είναι να δούμε τη σειρά στα Κινέζικα. Εμένα, προσωπικά, δεν θα με πείραζε καθόλου, αρκεί κάποιος να μου την έστελνε υποτιτλισμένη. Τα Κινέζικα έχουν τη δική τους - αλλόκοτη - γοητεία.

Link to comment
Share on other sites

@ErekoseΕίχαν υπάρξει κάποιες αντιδράσεις πέρσι με αυτά που είπε παρόλα αυτά τα γυρίσματα ήταν να ξεκινήσουν το Νοέμβριο. Θυμάμαι είχα διαβάσει ότι δε του αρέσει να μιλάει για πολιτική και η δημοσιογράφος το πίεσε πάνω στο θέμα. Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι δεν βάζουν τα εκάστοτε λεγόμενα κάποιο  μέσα σε κάποιο πλαίσιο, όπως συνέβη στην περίπτωση του Cixin (αναφέρομαι στην πολιτική της Κίνας). 

Επίσης, το Imdb γράφει ότι η γλώσσα θα είναι τα Κινέζικα. Βέβαια θα μιλάνε και Αγγλικά φαντάζομαι, γιατί και το βιβλίο αν θυμάμαι καλά υπάρχουν αγγλικοί διάλογοι.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Μόλις τελείωσα το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας και δεν βρίσκω λόγια.

Σαφώς καλύτερο και πιο συμπαγές στη δομή του από το πρώτο, με γέμισε εικόνες αλλά και σκέψεις που πιθανόν να με ακολουθούν για την υπόλοιπη  μου ζωή.(Άλλη μια φορά μου έχει συμβεί κάτι πάρομοιο με το Ίλιον του Dan Simmons )

Ειδικά λίγο προς το τέλος ένιωσα εκείνο το συναισθημα της αποκάλυψης όπως π.χ. στη ταινία Seven.

Απρόβλεπτο και ευφυεστατο,με μόναδικο μειονέκτημα σε κάποια σημεία να υπάρχει μια εμμονικη ανάλυση αριθμών και φυσικής όπου μπορεί να κούρασει μερικούς αναγνώστες όπως και μένα.

 

010200052985.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Είχα διαβάσει πριν κάποια χρόνια το THREE BODY PROBLEM στην αρχική Αγγλική του έκδοση και πραγματικά ήταν η πρώτη φορά που διάβαζα  Ε.Φ. όπου η Φυσική, το Διάστημα, η Ψυχολογία, η Ψυχοδυναμική, η Κοινωνιολογία και η Πολιτική παρουσιάζονται και αναλύονται με έναν εξαιρετικά επιτυχημένο και παραγωγικό τρόπο. Το 1ο αυτό μέρος της τριλογίας των ΤΡΙΣΗΛΙΑΝΩΝ, του Liu Cixin, κυκλοφόρησε πριν αρκετό καιρό και στα Ελληνικά και πρόσφατα προμηθεύτηκα και τους τρείς τόμους, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ, ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΔΑΣΟΣ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ, που τα διάβασα/μελέτησα μέσα σε 4 βδομάδες. Εξαιρετική η μετάφραση του κ. Μαστακούρη από τις Αγγλικές εκδόσεις.

Δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει σε επίπεδο Φυσικής, Πολιτικής και Ψυχοδυναμικής, κάτι περισσότερο ολοκληρωμένο και πλήρες από πλευράς Επιστημονικής Φαντασίας οποτεδήποτε. Το corpus των τριών τόμων θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα ανεξάντλητων μελετών και επιστημονικών συζητήσεων από όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους για πολλές δεκαετίες. Τα ζητήματα που μπαίνουν για την ανθρωπότητα, όταν επανειλημμένα βρίσκεται μέσα σε διάστημα αρκετών αιώνων αντιμέτωπη με τα εσώψυχά της, τις ανεπάρκειές της και με την αβυσσαλέα και δολοφονική σκοτεινιά του σύμπαντος και των οντοτήτων του, αλλά και οι εναλλαγές μεγαλείων και καταπτώσεων στη συλλογική ανθρωπότητα, στον ψυχισμό της και στην εξέλιξή της, συνθέτουν ένα μοναδικό καμβά όπου ο κάθε αναγνώστης καλείται, εκών άκων, να τοποθετηθεί.  ΑΚΟΜΑ ΣΑΦΕΣΤΕΡΑ, ΝΑ ΖΗΣΕΙ. 

Νομίζω ότι η τριλογία αυτή θα μείνει και θα συνιστά πάντα θεμέλιο και συνιστώσα του Πολιτισμού της γης.

Γιάννης

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Λιου Σιξίν (Liu Cixin)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..