Jump to content

Ρόμπερτ Μπλοχ (Robert Bloch)


Δημήτρης
 Share

Recommended Posts

Ο Ρόμπερτ Μπλοχ ήταν Αμερικανός συγγραφέας μυστηρίου και τρόμου. Γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1917 και πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 1994. Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του δημοσίευσε κυρίως στο περιοδικό ''Weird Tales'' όπως και πολλοί άλλοι εκείνης της περιόδου. Κάτοχος των βραβείων Hugo, Bram Stoker και World Fantasy, είναι ο πνευματικός πατέρας της ατάκας ''Παρά την κακή μου φήμη, έχω την καρδιά ενός μικρού παιδιού. Σε ένα βάζο στο γραφείο μου'' :D

 

Σήμερα είναι κυρίως γνωστός για δύο πράγματα: Πρώτον ως συγγραφέας του μυθιστορήματος ''Ψυχώ'' που μετέφερε με μεγάλη επιτυχία ο Άλφρεντ Χίτσκοκ στον κινηματογράφο. Και δεύτερον ως ένας από τους συγγραφείς του Λαβκραφτικού Κύκλου. Ως τέτοιος νοείται το σύνολο εκείνων που έγραφαν ιστορίες της Μυθολογίας Κθούλου και οι οποίοι γνωρίζονταν με τον Λάβκραφτ. Προσωπικά ή μέσω αλληλογραφίας.

 

Ο Μπλοχ ανήκε στην δεύτερη κατηγορία μιας και ουδέποτε κατάφερε να συναντηθεί με τον μέντορα του. Ο Λάβκραφτ διαβλέποντας το ταλέντο του από όταν αυτός ήταν ακόμη έφηβος, τον ενθάρρυνε να γράψει και του παρείχε κάθε δυνατή βοήθεια. Για να δει τελικά τον μαθητή του να τον δικαιώνει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο. Στη Μυθολογία Κθούλου αρχικά και με το δικό του προσωπικό στυλ στη συνέχεια, ανέπτυξε μία καριέρα που διέρκησε εξήντα ολόκληρα χρόνια. Προσφέροντας έτσι αρκετά διαμάντα στη λογοτεχνία τρόμου και όχι μόνο. Στα Ελληνικά εκτός από μερικές ιστορίες του σε διάφορες ανθολογίες, έχουν μεταφραστεί μόλις τρία βιβλία του. Νούμερο πολύ μικρό συγκριτικά με την σπουδαιότητα του έργου του:

 

- Ψυχώ (Σκάι)

 

- Το Μαύρο Φιλί (Locus 7)

 

- Παράξενοι Κόσμοι (Terra Nova)

 

Το έχω πει και σε διάφορες άλλες κριτικές μου, θα το πω και εδώ. Ο Μπλοχ ανήκει στην κατηγορία εκείνων που ότι δικό τους έχω διαβάσει, μου έχει αρέσει. Μπορεί το κριτήριο να μην είναι ασφαλές μιας και δεν είναι και πολλά αυτά, δεν μπορεί όμως να είναι και τυχαίο. Σίγουρα θα κάτσω μελλοντικά να διαβάσω και άλλα βιβλία του είτε μεταφραστούν στα Ελληνικά, είτε όχι. Και καλώ όλους τους τρομολάγνους που δεν τον ξέρουν να τον ανακαλύψουν, γιατί είναι πολύ ανώτερος της φήμης του.

Edited by Δημήτρης
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Το 2010 γνώρισα τον Ρόμπερτ Μπλοχ, διαβάζοντας το κλασικό μυθιστόρημα Ψυχώ, για το οποίο μόνο καλά λόγια έχω να πω. Και ευτυχώς δεν είχα δει την ταινία ούτε ήξερα πολλές λεπτομέρειες από την ιστορία, γι'αυτό το ευχαριστήθηκα πάρα πολύ. Η ιστορία άκρως ενδιαφέρουσα, με αγωνία, μυστήριο και ανατροπές, η ατμόσφαιρα νουάρ και creepy θα έλεγα, οι χαρακτήρες αρκετά ενδιαφέροντες και φυσικά η γραφή εξαιρετική. Είναι από τα βιβλία που σίγουρα κάποια στιγμή θα ξαναδιαβάσω. Επίσης η ταινία του Χίτσκοκ είναι, θεωρώ, εξίσου καλή, αλλά αν έχεις διαβάσει το βιβλίο ξέρεις τι γίνεται οπότε χάνεται λίγο η μαγεία.

 

Από κει και πέρα, έχω διαβάσει άλλο ένα του βιβλίο, το Παράξενοι κόσμοι και ιδού το σχόλιο που έγραψα γι'αυτό όταν το τελείωσα:

 

Το βιβλίο το είχα πετύχει μόλις δυο φορές στα τόσα μου βιβλιοσαφάρι στα παλαιοβιβλιοπωλεία, μια στο Μοναστηράκι με δώδεκα ευρώ και μια κάπου στην Ιπποκράτους με δεκαπέντε ευρώ, αναστέναξα βαθιά και κούνησα το κεφάλι απογοητευμένος με το που άκουσα τις τιμές και άφησα τα δυο αυτά αντίτυπα να πιάνουν σκόνη. Τελικά, στην τρίτη μου (και φαρμακερή!) προσπάθεια, το πέτυχα σε ένα βιβλιοπωλείο εδώ στην Χαλκίδα που είμαι, στην τιμή που αναγράφεται στο οπισθόφυλλο, με μια μικρή έκπτωση. Το βιβλίο αποτελείται από ένα μυθιστόρημα, με τον αγγλικό τίτλο Strange Eons και εφτά πολύ μικρά διηγήματα, άσχετα με την κύρια ιστορία. Θ'αρχίσω με τα διηγήματα: Αν και μου φάνηκαν καλογραμμένα και ενδιαφέροντα, απορώ που τα έβαλαν μαζί με μια σκληρή ιστορία της μυθολογίας κθούλου. Καμία σχέση με κθούλου και καμία σχέση με τρόμο γενικά. Ήταν όντως παράξενες ιστορίες, αλλά νομίζω ότι ο Μπλοχ έχει γράψει και αρκετά διηγήματα με αυτά τα ωραία και συμπαθητικά κθουλικά πλασματάκια, που σίγουρα θα ταίριαζαν περισσότερο με την βασική ιστορία. Όσον αφορά το μυθιστόρημα Παράξενες Εποχές, που είναι και το ζουμί της υπόθεσης: Απ'όσο θυμάμαι, ζήτημα να έχω διαβάσει μια δυο ιστορίες του Λάβκραφτ μέχρι στιγμής (ενώ έχω σχεδόν όλα του τα μεταφρασμένα βιβλία!) και ζήτημα να έχω διαβάσει γενικά πάνω από πέντε ιστορίες κθούλου, παρόλα αυτά κατάλαβα πόσο καλό μυθιστόρημα ήταν αυτό που διάβασα και πόσο, πιστεύω, θα ενθουσίασε τους λάτρεις της μυθολογίας κθούλου και ειδικότερα του Λάβκραφτ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με αυτά που διάβασα, με ιντρίγκαρε το όλο κόνσεπτ και λίαν συντόμως θα διαβάσω μπόλικες ιστορίες του Λάβκραφτ και άλλων συγγραφέων του είδους. Δεν θέλω να πω και πολλά για την υπόθεση της ιστορίας, για να μην χαλάσω τις όποιες εκπλήξεις σ'αυτούς που δεν το έχουν διαβάσει ακόμα, αλλά τι θα γινόταν αν όλα αυτά που έγραφε ο Λάβκραφτ δεν ήταν φαντασία αλλά αλήθεια ή, έστω, κοντά στην αλήθεια; Πραγματικά πολύ δυνατό και καλογραμμένο μυθιστόρημα, με πολλά ωραία πραγματάκια: Εξαιρετική, κάπως σκοτεινή ατμόσφαιρα, πολλές και δυνατές εικόνες φρίκης και τρόμου, σοβαρή πλοκή με κάποιες ωραίες εκπληξούλες και ένα πολύ δυνατό τέλος. Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα αυτού που διαβάζω, μετά το κλασικό Ψυχώ, και δείχνει ότι ο Μπλοχ "το 'χει" με τα διάφορα είδη τρόμου. Μακάρι να μεταφράζονταν και άλλα βιβλία του, έχει γράψει κάποια πολύ ενδιαφέροντα μυθιστορήματα, που βέβαια ούτε καν στο εξωτερικό δεν είναι και τόσο γνωστά... 8.5/10

 

 

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσα στο 2014, οι εκδόσεις Η Άγνωστη Καντάθ θα βγάλουν δυο τόμους με ιστορίες του στα ελληνικά. Κάποια στιγμή θα ρωτήσω τις εκδόσεις για περισσότερες πληροφορίες.

Edited by BladeRunner
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Έχω δυστυχώς σε αντίθεση με έσενα, την πάτησα. Είχα δει παλαιότερα την ταινία και έτσι δεν μπόρεσα να ευχαριστηθώ το βιβλίο όσο θα ήθελα, όσο θα του άξιζε. Και πάλι όμως καλό ήταν.

 

Περιμένω με ανυπομονησία την Άγνωστη Καντάθ να βγάλει τα βιβλία, θα τα χτυπήσω σίγουρα κάποια στιγμή.

Link to comment
Share on other sites

Στο μυαλο μου ησουν?? Μου "κλεψες" το αυριανο μου τοπικ, χα χα! Λατρεμενος συγγραφεας ο Bloch, ο κορυφαιος απο οσους αποτελουσαν μερος του κυκλου του Λαβκραφτ οσο ο μεγας δασκαλος ηταν εν ζωη. Ειδικα ο,τι και να πω για το διηγημα Sweats To The Sweet που βρισκεται σε μια συλλογη της Anubis, αλλα και για το Η Σκια στο Κωδωνοστασι που βρισκεται στον τομο 7 της Ωρορα, ειναι πραγματικα λιγο. Τερμα αγνωστος και αδικημενος στην Ελλαδα.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του χώρου. Έχω διαβάσει το Ψυχώ και διάφορα διήγηματα του που έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά καθώς και την ανθολογία Mysteries of the Worm της Chaosium που περιέχει όσες ιστορίες έγραψε στα πλαίσια της Μυθολογίας Κθούλου. Περιμένω με αγωνία τους δύο τόμους της Άγνωστης Καντάθ.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Για εμένα ο καλύτερος συγγραφέας του Mythos μετά τον Λαβκραφτ. Προσωπική γραφή και θεώρηση του Mythos που του δίνει άλλη διάσταση χωρίς να τον αλλιώνει (αν και επικεντρώνεται λίγο παραπάνω στα inside jokes). Από άλλα δικά του δεν έχω διαβάσει κάτι, αν και θα ήθελα να τον μελετήσω περισσότερο

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Οι δυο τόμοι με διηγήματα του Ρόμπερτ Μπλοχ που θα κυκλοφορήσουν από την Άγνωστη Καντάθ, θα έχουν τους παρακάτω τίτλους:

 

Ο φύλακας της πύλης και Η σκιά στο κωδονοστάσι. 

 

Θα περιέχουν μόνο ιστορίες της μυθολογίας κθούλου. Περίπου 280 σελίδες ο κάθε τόμος.

Edited by BladeRunner
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό νέο είναι αυτό, πάααααρα πολύ καλό. Ελπίζω από την στιγμή που θα υπάρχουν μόνο Κθουλικές ιστορίες να τις βγάλουν όλες, αλλά σε κάθε περίπτωση τα περιμένω με ανυπομονησία.

Link to comment
Share on other sites

Οι δυο τόμοι με διηγήματα του Ρόμπερτ Μπλοχ που θα κυκλοφορήσουν από την Άγνωστη Καντάθ, θα έχουν τους παρακάτω τίτλους:

 

Ο φύλακας της πύλης και Η σκιά στο κωδονοστάσι. 

 

Θα περιέχουν μόνο ιστορίες της μυθολογίας κθούλου. Περίπου 280 σελίδες ο κάθε τόμος.

 

Μάλλον δεν θα στηρίξω διότι πρόκειται ακριβώς για όσες ιστορίες έχω διαβάσει στα αγγλικά. Πολύ καλή η κίνηση της Άγνωστης Καντάθ πάντως.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

η πρώτη ιστορία ηταν το φαγοποτι στο αβαβειο που διαβασα απο μπλοχ

θα ηθελα πολυ να διαβασω την συνεχεια του ψυχω νομιζω ειναι αλλα δυο βιβλία...

ρωτησα στην  αγνωστη κανταθ προχτες μου ειπαν θα εκδοθει σε λιγο εχουν τρεχαματα με τα τυπογραφεια

επιτελους καποιος ενδιαφερθηκε για μπλοχ ! ας ειναι και ιστοριες κθουλου

επισης καλες ιστοριουλεσ εχει η αγαπημενη μου ιστορια τρομου anubis

και στα ορια του φοβου εκδοσεις επιλογη επισης μπορειτε να των ξετρυπωσετε σε καποια ωρορα, και ανακαλυψα προσφατα μια κουλη του ιστορια και καποιες αλλεσ σπανιες τρομου σε ενα μικρο βιβλιαρακι ο αρχοντας των μυγων creepy οπως παντα ο bloch!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Οι δυο τόμοι με τις κθουλικές ιστορίες του Ρόμπερτ Μπλοχ δεν αργούν. Να τους περιμένουμε αρχές Ιουνίου!!!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Κυκλοφόρησαν από την Άγνωστη Καντάθ οι δυο τόμοι με τις ιστορίες κθούλου του Μπλοχ. Τα εξώφυλλα μπορεί να τα δει κανείς στην σελίδα των εκδόσεων στο Facebook. Στην Αθήνα να τους περιμένουμε μέσα στην επόμενη βδομάδα! 14,90€ (-10%) ο τόμος.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Κυκλοφόρησαν από την Άγνωστη Καντάθ οι δυο τόμοι με τις ιστορίες κθούλου του Μπλοχ. Τα εξώφυλλα μπορεί να τα δει κανείς στην σελίδα των εκδόσεων στο Facebook. Στην Αθήνα να τους περιμένουμε μέσα στην επόμενη βδομάδα! 14,90€ (-10%) ο τόμος.

Αλλες πληροφοριες οπως αριθμος διηγηματων η ακομα καλυτερα και τιτλους ?

Link to comment
Share on other sites

 

Κυκλοφόρησαν από την Άγνωστη Καντάθ οι δυο τόμοι με τις ιστορίες κθούλου του Μπλοχ. Τα εξώφυλλα μπορεί να τα δει κανείς στην σελίδα των εκδόσεων στο Facebook. Στην Αθήνα να τους περιμένουμε μέσα στην επόμενη βδομάδα! 14,90€ (-10%) ο τόμος.

Αλλες πληροφοριες οπως αριθμος διηγηματων η ακομα καλυτερα και τιτλους ?

 

 

Θα ήθελα και εγώ να μάθω τους τίτλους πρωτοτύπου για να δω αν είναι οι ίδιες ιστορίες με μία συλλογή που έχω. Όποιος τα αγοράσει παρακαλώ να τους πει.

Edited by Δημήτρης
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

 

 

Κυκλοφόρησαν από την Άγνωστη Καντάθ οι δυο τόμοι με τις ιστορίες κθούλου του Μπλοχ. Τα εξώφυλλα μπορεί να τα δει κανείς στην σελίδα των εκδόσεων στο Facebook. Στην Αθήνα να τους περιμένουμε μέσα στην επόμενη βδομάδα! 14,90€ (-10%) ο τόμος.

Αλλες πληροφοριες οπως αριθμος διηγηματων η ακομα καλυτερα και τιτλους ?

 

 

Θα ήθελα και εγώ να μάθω τους τίτλους πρωτοτύπου για να δω αν είναι οι ίδιες ιστορίες με μία συλλογή που έχω. Όποιος τα αγοράσει παρακαλώ να τους πει.

 

Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ (ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ)

φύλακας της πύλης

Ο σκοτεινός δαίμονας

Το πλάσμα στο κελάρι

Το ανδρείκελο

Το μυστικό στον τύμβο

Το νεογνό της βουβάστιδος

Τρόμος στον όρμο των σφαγμένων

Ερωτικό φίλτρο

Αυτοκτονία στη βιβλιοθήκη

Μαύρη συναλλαγή

Ο ακατονόμαστος αρραβώνας

 
Η ΣΚΙΑ ΣΤΟ ΚΩΔΩΝΑΣΤΑΣΙ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Η σκιά στο κωδωνοστάσι

Ο υπηρέτης από τα άστρα

Ο απρόσωπος θεός

Το μοχθηρό γκουλ

Το τέμενος του μαύρου φαραώ

Το μυστικό του σεμπέκ

Το πετράδι του μάγου

Τα μάτια της μούμιας

Χειρόγραφα που βρέθηκαν σε ένα ερημωμένο σπίτι

 

**οι περισσότερες είναι άγνωστες για μένα

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 

 

Κυκλοφόρησαν από την Άγνωστη Καντάθ οι δυο τόμοι με τις ιστορίες κθούλου του Μπλοχ. Τα εξώφυλλα μπορεί να τα δει κανείς στην σελίδα των εκδόσεων στο Facebook. Στην Αθήνα να τους περιμένουμε μέσα στην επόμενη βδομάδα! 14,90€ (-10%) ο τόμος.

Αλλες πληροφοριες οπως αριθμος διηγηματων η ακομα καλυτερα και τιτλους ?

 

 

Θα ήθελα και εγώ να μάθω τους τίτλους πρωτοτύπου για να δω αν είναι οι ίδιες ιστορίες με μία συλλογή που έχω. Όποιος τα αγοράσει παρακαλώ να τους πει.

 

Aν μιλάμε για το Mysteries of the Worm, λογικα είναι η ίδια συλλογή σπασμένη σε δίτομο

Link to comment
Share on other sites

Αναμεσα σε Μπλοχ και Χαουαρντ που και οι δυο εχουν εκδοσει ιστοριες Κθουλου στην Κανταθ ποιες να ναι οι καλυτερες? Για οποιον προλαβε να διαβασει η εστω και στο αγγλικο κειμενο. (αν και ψηνομαι προς Μπλοχ μερια...)

Link to comment
Share on other sites

Αναμεσα σε Μπλοχ και Χαουαρντ που και οι δυο εχουν εκδοσει ιστοριες Κθουλου στην Κανταθ ποιες να ναι οι καλυτερες? Για οποιον προλαβε να διαβασει η εστω και στο αγγλικο κειμενο. (αν και ψηνομαι προς Μπλοχ μερια...)

Δεν εχω διαβασει τις μεταφρασεις αλλα εχοντας διαβασει πολυ Howard και μερικες ιστοριες του Μπλοχ απο Ωρορες, προτιμω το δευτερο
Link to comment
Share on other sites

Αναμεσα σε Μπλοχ και Χαουαρντ που και οι δυο εχουν εκδοσει ιστοριες Κθουλου στην Κανταθ ποιες να ναι οι καλυτερες? Για οποιον προλαβε να διαβασει η εστω και στο αγγλικο κειμενο. (αν και ψηνομαι προς Μπλοχ μερια...)

 

 

Θα πρότεινα Howard.

Link to comment
Share on other sites

Τωρα μπερδευτικα. Απλα τεινω προς Μπλοχ γατι (μεσα απο ωρορες κι εγω βεβαια) παρατηρω μια πιο βαθια προσεγγιση στην μυθολογια Κθουλου απο οτι ο Χαουαρντ που εχει το στοιχειο της ηρωικης φαντασιας πιο εκδηλο. Τωρα με τις συγκεκριμενες συλλογες δε ξερω αν αλλαζει κατι...

Link to comment
Share on other sites

Οι ιστορίες που περιέχουν οι δύο τόμοι του Bloch (είναι όντως το Mysteries of the Worm της Chaosium σε δύο μέρη) είναι κάπως "πρώιμες" και ακατέργαστες, με εξαίρεση δύο-τρεις που έγραψε σε μεταγενέστερα χρόνια. Πιστεύω πως οι αντίστοιχες λαβκραφτικές ιστορίες του Howard είναι πιο καλογραμμένες. Βέβαια όποιον από τους δύο συγγραφείς και αν προτιμήσεις δεν θα το μετανιώσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Μεταφέρω και εδώ τις εντυπώσεις μου από το παρακάτω:

 

Robert Bloch - Παράξενοι Κόσμοι - Terra Nova(7,5/10).  Συνολικά ένα αρκετά καλό ανάγνωσμα λαβκραφτικού τρόμου το οποίο διαδραματίζεται στα seventies.  Το τελευταίο είναι κάτι που με ξενίζει αρκετά.  Θεωρώ ότι η χρονική περίοδος που διαδραματίζονται τα κλασσικά έργα της περιόδου προσφέρει πολύ περισσότερο στην ατμόσφαιρα του συγκεκριμένου είδος τρόμου.  Οι ιστοριούλες που συμπληρώνουν την παρούσα έκδοση είναι 'μικρά μεζεδάκια' και δίνουν πιο πολύ την εντύπωση ότι πρόκειται για συνόψεις σεναρίων με αρκετά ενδιαφέρουσες ιδέες.  Αυτές θεματικά περιστρέφονται κυρίως γύρω από τον χώρο του θεάματος (ηθοποιοί, hollywood,  γραφεία παραγωγών, σεναριογράφοι κλπ).  

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Τελειωσα το "Ψυχω". ΠΑΡΑ πολυ ωραιο βιβλιο. Αλλα δυστυχως ειχα δει την ταινια και μου αφαιρεσε το στοιχειο της εκπληξης που θα ειχα.

Το διαβασα απο τις εκδοσεις Σκαι. Δεν ξερω αν εχει βγει και απο αλλο εκδοτικο. Αλλα αυτος που εγραψε την εισαγωγη πρεπει να ειναι ηλιθιος. Δηλαδη πρεπει ολοι να εχουν δει την ταινια και να ξερουν την ανατροπη που περιεχει, ωστε να την προδιδει πριν ξεκινησουμε το βιβλιο; Ε-Λ-Ε-Ο-Σ

Αλλη μια φορα ειχα ξενερωσει ετσι, οταν ο κατα τα αλλα συμπαθης Μαστακουρης, στην εισαγωγη του Ελρικ, μας προδιδει το τελος. Δηλαδη πρεπει να ειναι καποιος πυρηνικος φυσικος για να καταλαβει οτι δεν πρεπει να τα γραφει αυτα; Κι ας θεωρει οτι ειναι πασιγνωστα. Υπαρχουν ανθρωποι που δεν τα ξερουν και δεν θελουν την παραμικρη υποννοια για την πλοκη, ποσο μαλλον για το τελος...

Edited by Mictantecutli
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Νέος Ρόμπερτ Μπλοχ που περνάει στα διαβασμένα με την συλλογή ''Το Μαύρο Φιλί''. Αναλυτικά:

 

- ''Το Μαύρο Φιλί'': Ένας τύπος θα κληρονομήσει το σπίτι ενός συγγενή και παρά τις προειδοποιήσεις για το αντίθετο, θα πάει να μείνει εκεί. Μοτίβο που συναντά κανείς συχνά- πυκνά στις Κθουλικές ιστορίες και αν και δεν είναι τέτοια, φέρει ωστόσο αρκετά χαρακτηριστικά. Απλοϊκή, αλλά καλογραμμένη και με ωραία ατμόσφαιρα.  

 

- ''Ο Σκελετός στη Ντουλάπα'': Μία από τα ίδια και εδώ αλλά σε διαφορετικό ύφος. Ένας μεγάλος μάγος θα τα τινάξει, θα αφήσει το κτήμα του στον ανιψιό του και τα ευτράπελα θα αρχίσουν να δίνουν και να παίρνουν. Κυνισμός που σπάει κόκαλα και μαύρο χιούμορ, τέτοιο που ελάχιστοι μπορούν να προσφέρουν :) Θα μπορούσε να γίνει ένα ωραίο επεισόδιο στις ''Ιστορίες από την Κρύπτη''. 

 

- ''Το Φαγοπότι στο Αββαείο'': Ένας περιπλανώμενος σε κακόφημο μέρος θα βρει καταφύγιο σ' ένα μοναστήρι. Όπου τίποτα δεν είναι αυτό που δείχνει. Ο έμπειρος αναγνώστης θα υποψιαστεί τι γίνεται, αλλά και πάλι θα αρέσει. Παίζει να είναι και η πρώτη του που διάβασα. 

 

- ''Ο Επισκέπτης από τα Άστρα'': Το 1935 ο δεκαεφτάχρονος μόλις συγγραφέας ζήτησε την άδεια από τον καλό του φίλο Λάβκραφτ να τον σκοτώσει σ' ένα διήγημα. Αυτή δόθηκε με κάθε επισημότητα με τους μάρτυρες που υπέγραψαν να είναι... ο Αμπντούλ Αλχαζρέντ, συγγραφέας του Νεκρονομικόν, ο λάμα Τσο- τσο του Λενγκ και ο Γκασπάρ Ντυ Νορ, μεταφραστής του Βιβλίου του Έιμπον. Ο μεγάλος δάσκαλος του τρόμου δεν θα αφήσει την πρόκληση αναπάντητη με το ''Ο Στοιχειωτής του Σκοταδιού''. Με τον Ρόμπερτ Μπλοχ...

 

- ''Από Τετράδιο που Βρέθηκε σε Έρημο Σπίτι'': Η εξοχή με τις ερημικές της τοποθεσίες και τα άγρια τοπία της μου αρέσει πολύ ως φόντο στις ιστορίες τρόμου αλλά και γενικά. Δοσμένη με τρόπο ασυνήθιστο και αντισυμβατικό για Μυθολογία Κθούλου μπορεί να ξενίσει, προσωπικά όμως μου άρεσε πάρα πολύ. Ο συνδυασμός των παραπάνω την καθιστά από τις πλέον αγαπημένες μου. 

 

- ''Η Σκιά στο Κωδωνοστάσι'':... να επιστρέφει το 1950 για να ρίξει την αυλαία και να αποδώσει φόρο τιμής στον μέντορα του που είχε πεθάνει πριν από δεκατρία χρόνια. Ξεκινώντας από εκεί που τελείωσε ο Λάβκραφτ, ξετυλίγει το κουβάρι του νήματος μέχρι την φοβερή κορύφωση. Όποτε τις πιάνω, τις διαβάζω πάντα και τις τρεις μαζί για να τις απολαύσω καλύτερα  ;-)

 

- ''Νίνα'': Ένας παντρεμένος που του αρέσουν οι αταξίες θα μπλέξει τα μπούτια του με μία παράξενη γυναίκα. Αγνοεί όμως το μυστικό που κρύβει και θα το πληρώσει ακριβά. Ωραίο φλασάκι με απρόσμενη κατάληξη. 

 

- ''Τα Λουλούδια των Τάφων'': Ένα μικρό παιδί μεγαλώνει με την γιαγιά του κοντά σ' ένα νεκροταφείο και παίζει συχνά- πυκνά εκεί. Το δυστύχημα όμως δεν είναι τόσο αυτό, όσο το ότι εκείνη με τις παραξενιές και τις εμμονές της θα του χαλάσει το μυαλό. Πολλά χρόνια αργότερα και γιατρεμένος πλέον, θα επιστρέψει στο μέρος που μεγάλωσε και στις θύμησες της παιδικής του ηλικίας. Προσπάθησα να μαντέψω την κατάληξη και δεν μπόρεσα, κάτι που αν μην τι άλλο είναι θετικό. 

 

Μπορεί κανείς να βρει κάτι στη συλλογή που θα τον ξετρελάνει, μπορεί και όχι. Δεν θα είναι περίεργο αν συμβεί και το δεύτερο μιας και καμία δεν την λες αριστούργημα. Είναι όμως αυτό το στοιχείο που ξεχωρίζει τους εξαιρετικούς συγγραφείς όπως είναι ο Ρόμπερτ Μπλοχ, από τους πολύ καλούς. Το ότι μπορούν να ταξιδέψουν τους αναγνώστες όχι μόνο με τα καλύτερα τους πονήματα, αλλά και με εκείνα που ενδεχομένως υστερούν σε ποιότητα. Απολαυστικό βιβλίο λοιπόν που θα στείλει πολλά ρίγη στις ραχοκοκαλιές σας, προτείνεται σε κάθε φαν του τρόμου. 

Edited by Δημήτρης
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Τελειωσα το ψυχω.Μου αρεσε παρα πολυ,ευτυχως την ταινια την ειχα δει πολυ μικρος οποτε δεν θυμομουν τιποτα(εκτος την σκηνη στο ντους βεβαια) και ετσι εφαγα το αποτομο μουδιασμα στο τελος και το ευχαριστηθηκα!!Ευτυχως που την εχωντας πατησει στο παρελθον δεν διαβαζω προλογους πια στα βιβλια παρα μονο οταν τα τελειωσω.Γιατι στο συγκεκριμενο ο προλογος σου λεει χαρτι και καλαμαρι τι γινεται στο βιβλιο και ειδικα στο τελος!!Ελεος!!

 

9/10

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Ρόμπερτ Μπλοχ (Robert Bloch)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..