Jump to content

Ουίλιαμ Χόουπ Χόντζσον (William Hope Hodgson)


Δημήτρης
 Share

Recommended Posts

Ο Γουίλιαμ Χόουπ Χόντζσον ήταν Άγγλος συγγραφέας τρόμου, φάντασυ και επιστημονικής φαντασίας. Γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1877 και πέθανε τον Απρίλιο του 1918. Πολυταξιδεμένος, έκανε τον γύρο του κόσμου τρεις φορές ζώντας έτσι μία ζωή το ίδιο περιπετειώδη όσο και οι ιστορίες που έγραψε. Η μεγάλη του αγάπη για την θάλασσα, τον ώθησε να φύγει από το σπίτι σε ηλικία 13 χρονών για να γίνει ναυτικός. Κατά την διάρκεια της ναυτικής του σταδιοδρομίας παρασημοφορήθηκε όταν έσωσε συνάδελφο του από νερά που έβριθαν από καρχαρίες. Έλαβε μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο για να χάσει την ζωή του από γερμανικό βλήμα σε επιχείρηση στο Υπρέ του Βελγίου.

 

Η γνώση του για την θάλασσα τον βοήθησε να γράψει μυθιστορήματα χρησιμοποιώντας την ως φόντο. Αυτή είναι μία από τις κύριες κατηγορίες της θεματολογίας του, με μία άλλη να είναι ο κοσμικός τρόμος (δεν είμαι σίγουρος ότι αυτός είναι ο σωστός όρος) με τα ''The Night Land'' και το καταπληκτικό ''Το Σπίτι της Αβύσσου'' με το οποίο είναι κυρίως σήμερα γνωστός. Ο Λάβκραφτ στην μελέτη του ''Ο Υπερφυσικός Τρόμος στην Λογοτεχνία'' τον περιέγραψε ως ''δεύτερο μετά τον Άλτζερνον Μπλάκγουντ στην αντιμετώπιση της ουτοπίας με την πρέπουσα σοβαρότητα''. Και όταν ο έπαινος προέρχεται από τον Λάβκραφτ, αυτό σίγουρα δεν μπορεί να είναι τυχαίο ;-) Στα Ελληνικά κυκλοφορούν τα παρακάτω:

 

- Οι Πειρατές Φαντάσματα και Άλλες Διηγήσεις (Terra Nova)

 

- Οι Βάρκες του Γκλεν Κάρινγκ (Αίολος)

 

- Το Σπίτι της Αβύσσου (Locus 7)

 

Ένιωσα μεγάλη έκπληξη όσο και ευχαρίστηση φυσικά όταν βρήκα σε παλαιοβιβλιοπωλείο το πρώτο βιβλίο γιατί νόμιζα ότι η σειρά είχε σταματήσει στον προηγούμενο τόμο. Οι πειρατές και η θάλασσα μου αρέσουν πολύ σαν φόντο στις ιστορίες τρόμου (αλλά και γενικά) και θα κάτσω να το διαβάσω αργά ή γρήγορα. Όσο για ''Το Σπίτι της Αβύσσου'' θεωρώ ότι είναι ανάγνωσμα απαραίτητο για κάθε φίλο του τρόμου, ανεξαρτήτως από το αν θα αρέσει τελικά ή όχι. Πάνε πολλά χρόνια από τότε που το διάβασα και πρέπει να το ξαναθυμηθώ κάποια στιγμή.

Edited by Δημήτρης
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη βλέπω πως έχεις ξεκινήσει αφιέρωμα σε παλιούς, αγαπημένους συγγραφείς :-) Πολύ καλός και ο Hodgson (αν και αντικειμενικά έχει τα ελαττώματα του ως συγγραφέας). Αιώνιος σεβασμός και μόνο για το γεγονός πως πέθανε σε πεδίο μάχης. Έχω διαβάσει ό,τι δικό του κυκλοφορεί στα ελληνικά και μια συλλογή με τις ιστορίες του "απόκρυφου ντετέκτιβ" Καρνάκι (δύο από αυτές: The Hog και The Whistling Room έχουν μεταφραστεί και στη γλώσσα μας). Μακάρι κάποια στιγμή να δούμε το The Night Land στα ελληνικά.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σκέφτηκα ότι είναι ορισμένοι συγγραφείς που έχω διαβάσει μερικά βιβλία τους, ξέρω δηλαδή να πω ένα- δύο πράγματα, και είναι κρίμα να μην έχουν το δικό τους topic. Και ο Χόντζσον είναι ένας από αυτούς. Το κυριότερο του μειονέκτημα για μένα είναι η περίοδος στην οποία έζησε γιατί έχω ένα μικρό θεματάκι με τους παλιούς μη Κθουλικούς συγγραφείς, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι αξιόλογος. Όσο για το ''The Night Land'', το έχω από τις εκδόσεις Wildside Press. Άντε να δω πότε θα κάτσω να το διαβάσω :)

Edited by Δημήτρης
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το The House On The borderland έχει μεταφραστεί και από τις εκδόσεις Πορτοκάλι, με τον τίτλο Το σπίτι στα σύνορα του κόσμου. Το διάβασα τον Απρίλιο του 2012 και μέχρι στιγμής είναι η μόνη ιστορία του συγγραφέα που έχω διαβάσει. Ιδού το σχόλιο που είχα γράψει τότε:

 

Πρώτη μου επαφή με αυτόν τον κλασικό συγγραφέα. Η ιστορία αρχίζει με δυο άντρες που έκαναν μια εκδρομή για ψάρεμα στην Δυτική Ιρλανδία, κοντά σε ένα χωριουδάκι ονόματι Κράιτεν. Σε μια από τις βόλτες τους, ανακάλυψαν ένα χειρόγραφο, στο οποίο είναι γραμμένη η περίεργη ιστορία ενός μεσήλικα άντρα. Αυτός ο άντρας ζούσε με την αδερφή του και τον αγαπημένο του σκύλο σε ένα σπίτι. Όμως πολλά παράξενα συνέβησαν σ'αυτόν και στο σπίτι, όπως επιθέσεις γουρουνόμορφων τεράτων αλλά και ταξίδια μέσα στον χώρο και τον χρόνο, στο διάστημα... Το βιβλίο είναι ένα μείγμα τρόμου, επιστημονικής φαντασίας και φαντασίας, αλλά νομίζω ταιριάζει περισσότερο στην κατηγορία του τρόμου. Πολύ καλογραμμένο και φυσικά ατμοσφαιρικό, ιδιαίτερα περίεργο, αλλά και λίγο δύσκολο, στις σελίδες όπου περιγράφεται το κοσμικό μελοδραματικό ταξίδι του άντρα μέσα στον χώρο και τον χρόνο. Νομίζω ότι εκεί έχασε λίγο την δύναμή του, αν και μου ψιλό-άρεσαν οι εικόνες που δημιούργησε ο συγγραφέας. Τα σημεία που μου άρεσαν περισσότερο, πάντως, ήταν η εξερεύνηση του άντρα στην Λούμπα, αλλά και οι επιθέσεις των τεράτων στο σπίτι του άντρα. Γενικά ένα πολύ καλογραμμένο και ενδιαφέρον βιβλίο, που μπαίνει στην κατηγορία με τα βιβλία που πρέπει να ξαναδιαβαστούν, αλλά όχι άμεσα. Η ελληνική έκδοση πολύ ωραία, με καλή μετάφραση και επιμέλεια (στα συν ότι το πήρα μόνο 2 ευρώ laugh.gif). 

 

Στην βιβλιοθήκη μου έχω και το Οι βάρκες του Γκλεν Κάριγκ που κάποια στιγμή θα το διαβάσω και ψάχνω καιρό να βρω το Οι πειρατές φαντάσματα και άλλες διηγήσεις.

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

"Το σπίτι της αβύσσου" υπάρχει και απο τις εκδόσεις Ωρόρα σε μέγεθος τσέπης. Μετάφραση - Πρόλογος Γιώργος Μπαλάνος, Φανταστική λογοτεχνία Νο 2

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Οι βάρκες του Γκλεν Κάριγκ

 

Πριν από τρία χρόνια διάβασα το πιο γνωστό έργο του συγγραφέα, το The House on the Borderland (Το σπίτι στα σύνορα του κόσμου), οπότε καιρός ήταν να διαβάσω και το άλλο του μυθιστόρημα που έχω στην βιβλιοθήκη μου, απόκτημα και αυτό από τα γνωστά μου βιβλιοσαφάρι στο Μοναστηράκι.

 

Η ιστορία είναι αρκετά απλή μα συνάμα συναρπαστική: Βρισκόμαστε στο 1757 στις άγνωστες θάλασσες του Νότου και το πλοίο Γκλεν Κάριγκ προσέκρουσε σε ύφαλο και βούλιαξε. Οι περισσότεροι ναυτικοί την γλίτωσαν, μιας και μεταφέρθηκαν με προμήθειες σε δυο βάρκες. Όμως το δράμα τους δεν τελειώνει εκεί, μιας και θα χαθούν σε μυστηριώδη νερά, γεμάτα φύκια και φρικώδη πλάσματα και θα βρεθούν κοντά σ'ένα άγνωστο νησί, βγαλμένο από τους χειρότερους εφιάλτες.

 

Το βιβλίο γράφηκε πριν από 110 χρόνια σχεδόν και το δείχνει αρκετά. Όμως η ιστορία που περιγράφεται είναι τόσο ενδιαφέρουσα και σκοτεινή, γεμάτη δράση, ανατριχίλες και φρίκη, που κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος, παρά την (ελάχιστα) κουραστική αφήγηση, που είναι περιγραφική και χωρίς διαλόγους. Λογικό είναι να έχει γεράσει (εδώ γεράσαμε εμείς!), όμως χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα κλασικό και καλογραμμένο βιβλίο τρόμου που όλοι οι λάτρεις του είδους πρέπει να διαβάσουν κάποια στιγμή. Στα θετικά σημεία μετράω επίσης την εξαιρετική ατμόσφαιρα και φυσικά τα απίθανα μέρη στα οποία διαδραματίζεται η ιστορία.

 

8/10

Edited by BladeRunner
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Διάβασα το ''Οι Πειρατές Φαντάσματα και Άλλες Διηγήσεις''. Ωραίο σε γενικές γραμμές:

 

- ''Η Φωνή μέσα στη Νύχτα'': Το πλήρωμα ενός μικρού σκάφους θα έχει απροσδόκητη συνάντηση μ' ένα ναυαγό. Και θα ακούσει την απίστευτη ιστορία που έχει να τους πει. Σύντομη και καλή. 

 

- ''Το Εγκαταλελειμμένο Πλοίο'': Ένα πλοίο ταξιδεύοντας στον Ινδικό Ωκεανό θα πέσει σε καταιγίδα και θα παρεκκλίνει της πορείας του. Με το πέρας της θα τρακάρει σ' ένα εγκαταλειμμένο ερείπιο και θα σπεύσει προς εξερεύνηση. Θα αγνοήσουν τις ανησυχητικές ενδείξεις και θα το πληρώσουν ακριβά. Ακολουθεί εν μέρει το μοτίβο της προηγούμενης, αλλά σε ποιοτικότερη εκτέλεση.

 

- ''Οι Πειρατές Φαντάσματα'': Ένας τύπος θα μπαρκάρει σε ένα πλοίο που ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι μη δίνοντας σημασία στις ιστορίες που το θέλουν να είναι στοιχειωμένο. Όλα καλά και ωραία στην αρχή, για λίγο όμως. Γιατί τα βράδια θα πάψουν να είναι ανέμελα. Σκιές θα αρχίσουν να εμφανίζονται εκεί όπου δεν θα έπρεπε καθόλου να υπάρχουν, και πράγματα βγαίνουν απ' την θάλασσα και επιστρέφουν σε αυτή θέτοντας σε δοκιμασία τα λογικά. Αρχικά οι πάντες θα κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους αναζητώντας καταφύγιο στη δοκιμασμένη λύση των παραισθήσεων. Εις μάτην όμως οπότε και η τρέλα σιγά- σιγά θα αρχίσει. Πλατειάζει λίγο και μπορεί κατά διαστήματα να κουράσει, είναι όμως σε κάθε περίπτωση creepy. Θα αρέσει μία φορά παραπάνω αν διαβαστεί ενώ έχει αρχίσει να σουρουπώνει. 

 

Είναι αλήθεια ότι η θάλασσα με την απεραντοσύνη της και τα μυστήρια που την περιβάλλουν αποτελεί ιδανικό σκηνικό για ιστορίες τρόμου (Όσοι δεν το έχετε κάνει διαβάστε το πολύ καλό ''Το Ψαλτήρι του Μαίνζ'' του Ζαν Ρέι, μου έχυσε πραγματικά τα μυαλά στο πάτωμα). Περίμενα λοιπόν να μου αρέσει περισσότερο αλλά και πάλι πέρασα καλά. Αξιόλογη συλλογή, προτείνεται στους φαν της περιορισμένης έτσι κι αλλιώς σχετικής βιβλιογραφίας   :pirate2:

 

Καλός ο Χόντζσον, πολύ καλός. Έγραψε ελάχιστα πράγματα στη σύντομη ζωή του αλλά καλά. Είμαι περίεργος να δω πως θα μου φανεί το ''The Night Land'' που υπήρξε μία από τις εμπνεύσεις των Τζακ Βανς, Τζιν Γουλφ για τις δημιουργίες των κόσμων τους. Θα είναι το τελευταίο του που διαβάζω μάλλον από την νέα χρονιά. 

Edited by Δημήτρης
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Έχω διαβάσει ό,τι δικό του κυκλοφορεί στα ελληνικά και μια συλλογή με τις ιστορίες του "απόκρυφου ντετέκτιβ" Καρνάκι (δύο από αυτές: The Hog και The Whistling Room έχουν μεταφραστεί και στη γλώσσα μας). 

 

Καλημέρα! Ποιο βιβλίο είναι αυτό που περιέχει τις 2 ιστορίες του Καρνακι;;; 

 

Εγώ πάντως έχω διαβάσει 2 βιβλία του Χόντζον...

 

Το Σπίτι της Αβύσσου, το οποίο το θεωρώ εξαιρετικό δείγμα λογοτεχνίας στον χώρο του φανταστικού!! Για την εποχή που γράφτηκε και μόνο αξίζει 5/5...

Η ιδέα του να παγιδευτεί κάποιος στην δίνη του χρόνου μέσα στο ίδιο του το σπίτι είναι από μόνη της πολλή ρηξικέλευθη!! 

 

Οι βάρκες του Γκλεν Καριγκ... Ενθουσιασμένος από το πρώτο βιβλίο του Χόντζον είχα αγοράσει σχεδόν αμέσως και τις Βάρκες... Δυστυχώς δεν μου άρεσε πολύ... Μου θύμισε αρκετά την μυστηριώδη νήσο με κάποιες πινελιές τρόμου!! Επίσης θυμάμαι κουράστηκα από τις συνεχόμενες ναυτικές ορολογίες. Ούτε Καββαδία να διάβαζα  :rolleyes:

Edited by Λούσιαν Τέηλορ
Link to comment
Share on other sites

 

Έχω διαβάσει ό,τι δικό του κυκλοφορεί στα ελληνικά και μια συλλογή με τις ιστορίες του "απόκρυφου ντετέκτιβ" Καρνάκι (δύο από αυτές: The Hog και The Whistling Room έχουν μεταφραστεί και στη γλώσσα μας). 

 

Καλημέρα! Ποιο βιβλίο είναι αυτό που περιέχει τις 2 ιστορίες του Καρνακι;;; 

 

Αυτό εδώ από εκδόσεις Wordsworth https://www.amazon.com/Casebook-Carnacki-William-Wordsworth-Paperback/dp/B00DWWB8WM/ref=sr_1_3?s=books&ie=UTF8&qid=1473535466&sr=1-3&keywords=william+hodgson+carnacki+wordsworth

Link to comment
Share on other sites

 

 

 The Hog και The Whistling Room έχουν μεταφραστεί και στη γλώσσα μας). 

Μάλλον δεν έγινα κατανοητός... :rolleyes:

Επαναδιατυπώνω λοιπόν!

 

Σε ποιο βιβλίο βρίσκονται μεταφρασμένες στα Ελληνικά οι2 αυτές ιστορίες;;;

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

 The Hog και The Whistling Room έχουν μεταφραστεί και στη γλώσσα μας). 

Μάλλον δεν έγινα κατανοητός... :rolleyes:

Επαναδιατυπώνω λοιπόν!

 

Σε ποιο βιβλίο βρίσκονται μεταφρασμένες στα Ελληνικά οι2 αυτές ιστορίες;;;

 

 

Αααα!! Λάθος κατάλαβα :-) Το Whistling room βρίσκεται στην ανθολογία Διηγήματα τρόμου των εκδόσεων Ωρόρα και το The Hog στη συλλογή Μην το διαβάσετε νύχτα των εκδόσεων Τerra Nova. Επίσης το The Hog βρίσκεται και σε κάποια από τις συλλογές των εκδόσεων Locus 7 που εκδίδει ο Γιώργος Μπαλάνος.

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Ουίλιαμ Χόουπ Χόντζσον (William Hope Hodgson)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..