Jump to content

Πλανήτης Πρέσπα - Σοφία Νικολαΐδου


Nargathrod
 Share

Recommended Posts

Πλανήτης Πρέσπα

 

Συγγραφέας : Σοφία Νικολαΐδου

 

Εκδόσεις : Κέδρος

 

Σελ. : 333 

 

Έτος έκδοσης : 2002

 

ISBN : 960-04-2066-1

 

Τιμή : 15,28 € 

 

NIKOLAIDOY_PLANHTHS_PRSPA.jpg

 

Στα χρόνια του Βυζαντίου η Ευδοκία ήταν η Κυρά της Πρέσπας. Σήκωσε πόλεμο ενάντια στον αυτοκράτορα, το όνομά της σβήστηκε με επιμέλεια από παντού. Το 2001 μια αρχαιολόγος συνονόματη ψάχνει τα ίχνη της χαμένης αρχόντισσας. Τα περασμένα γεγονότα φανερώνονται σιγά σιγά: Μάγισσες ετοιμάζουν καταπότια, στρατηγοί βάφουν τα χέρια τους στα αίματα, καλόγεροι πατούν τα ράσα τους. Στο μεταξύ, στη σύγχρονη Πρέσπα χαμένα χειρόγραφα αλλάζουν χέρια στα κρυφά κι ένας έρωτας μπουμπουνιστός τραντάζει τη λίμνη. Τα χάλκινα κροτούν. Μαέστροι και δόκτορες, πανεπιστημιακοί καθηγητές, γιαγιάδες και μπόμπιρες στροβιλίζονται στο ρυθμό της ιστορίας. Ακούγονται και κάτι λέξεις: γκρίετσκα, λιομπλιού. Μα κάποια κυρά δε θα μάθει ποτέ τι σημαίνουν."
Ποια είμαι εγώ; Με λένε Serratia Rubinea. Είμαι βακτήριο. Κι αν με ρωτήσετε τι διάβολο σας τα διηγούμαι όλα αυτά, θα απαντήσω πως από γεννησιμιού μου ήμουνα μια τεμπελορομάντζα που με συνάρπαζαν τα πάθη και οι ιστορίες των ανθρώπων.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Τα μέλη της ΛΑΦ διάβασαν το βιβλίο Πλανήτης Πρέσπα για την 14η συνάντηση της Λέσχης.  

 

Μια σύντομη σύνοψη για τα όσα είχαν να πουν σχετικά με την μαγεία στην Πρέσπα.

 

Tiessa : Ένα βιβλίο με πολύ μεγάλη έκταση. Είχε λίγα να πει ίσως θα μπορούσε να είναι μικρότερο. Δίνει έναν αφηγητή που προσπαθεί να δώσει πληροφορίες και να δει τα πάντα. Έναν παντογνώστη αφηγητή, καλή ιδέα αλλά δεν τα καταφέρνει όπως θα ήθελε. Είναι ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο. Αν και δεν την τρελαίνει η Βυζαντινή εποχή δεν την κούρασε. 

 

Μyyst :  Χάρηκα που το διάβασα. Η ιστορία με τα βακτήρια είχε ένα ενδιαφέρον. Δεν ενώνεται τόσο καλά με τις άλλες ιστορίες. Η Πρέσπα σαν περιοχή έχει ενδιαφέρον. Η συγγραφέας είχε κάτι στο μυαλό της να πει στον αναγνώστη. Ίσως δεν της βγήκε στον βαθμό που θα έπρεπε. Η μαγεία ενώνει όλα τα νήματα της ιστορίας. Ήταν ωραίος ο τρόπος αφήγησης για το πως ακριβώς γινόταν η μαγεία.

 

Διγέλαδος  : Η υπόθεση του έργου τον τράβηξε. Τα βακτήρια τα θεώρησε εντυπωσιακά. Ένας τρόπος αφήγησης πρωτότυπος. Βρίσκει μια νεανική σχέση ανάμεσα στα βακτήρια. Διάλογοι λες και μιλάνε παιδιά ή έφηβοι. Πετυχημένη γλώσσα, σου δίνει την αίσθηση ότι ήσουν εκεί. Κάποια στιγμή γινόταν άνετη που δεν προλαβαίνεις να δεις τι γίνεται. Αληθοφάνεια στο έργο με την χρήση λατινικών και αρχαίων ελληνικών.

 

wordsmith : Η γραφή της Νικολαΐδου μου άρεσε. Φάνταζυ γλώσσα. Στοιχεία για την παλιά εποχή. Τακτοποιημένο περιεχόμενο. Η μαγεία ως φάνταζυ στοχείο.

 

 aScannerDarkly :  Το βακτήριο ανοίγει δυναμικά την ιστορία βέβαια ίσως κάποια στιγμή της γυρίζει μπούμερανγκ γιατί είναι ο αφηγητής που πετάγεται και λέει διάφορα κάνοντας ίσως την συνοχή της ιστορίας να υστερεί. Η σύνδεση μεταξύ των ιστοριών της Ευδοκίας του βακτηρίου των αρχαιολόγων είναι χαλαρή. Πολύ καλή χρήση της γλώσσας ωστόσο πολλές φορές το παρακάνει.

 

melkiades :    Η ιστορία της Ευδοκίας είναι πολύ ωραία. Μου άρεσαν κάποια παραδείγματα σχετικά με την οικογένεια της. Η Ευδοκία η αρχαιολόγος / διδάκτορας ωστόσο δεν της άρεσε σαν ιστορία. Χρησιμοποιούσε λέξεις ίδιες με την γιαγιά μου λόγω της καταγωγής από Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστική η ντοπιολαλιά της βόρειας Ελλάδας. Η ιστορία των αρχαιολόγων ίσως ήταν περιττή.

 

Γεωργία :   Ένα βιβλίο που χαρακτηρίζεται ως ελαφρύ ανάγνωσμα. Κάνει καλή χρήση της γλώσσας που δείχνει φιλολογικές γνώσεις. Ωστόσο θα δυσκόλευε κάποιους αναγνώστες γιατί δεν είναι όλοι φιλόλογοι. Έχει όμορφες ιστορίες. Κάποια στιγμή μπερδεύτηκα με τα τοπωνύμια  και την μαγεία και τις μάγισσες.

 

Στέφανος :  Στο βιβλίο βλέπω μικρά κεφάλαια και διαφορετικές επιρροές. Μου θυμίζει μαγικό ρεαλισμό. Ίσως όχι τόσο πετυχημένος μαγικός ρεαλισμός σύμφωνα με τους μεγάλους συγγραφείς του εξωτερικού. Θύμισε μάγισσες της Σμύρνης ένα βιβλίο που βγήκε πάνω κάτω την εποχή που κυκλοφόρησε το βιβλίο. Τα λατινικά και τα φιλολογικά αποσπάσματα θύμισαν το Εκκρεμές του Φουκό. Είναι ατμοσφαιρική ιστορία. Βέβαια στην συνοχή ίσως έχει πρόβλημα. Σαν να έχει νερώσει την ιστορία και να έχει ρίξει διαλυτικό. Πιστεύω ότι η ιστορία με το βακτήριο δεν της βγήκε όπως θα ήθελε. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι δυο μυθιστορήματα. Ένα στο παρόν και ένα στο παρελθόν.

 

Nargathrod :  Ένα βιβλίο με πολλά στοιχεία της περιοχής της Πρέσπας. Δυνατή γλώσσα που προδίδει φιλολογική γνώση. Τα βακτήρια ως παντογνώστης αφηγητής είναι μεγάλο λάθος για μένα. Είναι ωραία ιδέα αλλά κακή εκτέλεση. Σε κάποια σημεία το βακτήριο έκανε πράγματα που έπρεπε για να μπορεί να έχει την ιδιότητα του παντογνώστη αφηγητή. Διαβάζοντας το περίμενα να δω περισσότερα πράγματα για τη βυζαντινή αυτοκρατορία ή πιο πολλά λαογραφικά στοιχεία για την περιοχή της Πρέσπας. Η μαγεία ίσως είναι το μόνο δυνατό στοιχείο που κατατάσσει αυτό το βιβλίο στην Φαντασία. Η συγγραφέας ξέρει να χρησιμοποιεί σε πολύ καλό βαθμό την ελληνική.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πλανήτης Πρέσπα

 

'Πλανήτης Πρέσπα.' Ο τίτλος ξενίζει. Γιατί να χαρακτηριστεί η Πρέσπα πλανήτης σε μία νουβέλα φαντασίας; Εκτός αν η συγγραφέας θέλει να προσδώσει στην περιοχή την πιο εσωτερική έννοια της λέξης, οδηγώντας την ιστορία σε άλλα μονοπάτια. Ξεκίνησα λοιπόν την ανάγνωση με χαμηλές προσδοκίες και μία κρυφή ελπίδα για μία βαθιά μαγική ιστορία σε εκείνα τα άλλα μυστικά μονοπάτια -που δεν επαληθεύτηκε.- Η ιστορία είναι ελληνική φαντασία με μοντέρνα χροιά.

 

Η συγγραφέας, λάτρης της ιστορίας και των βιβλίων -και της ακαδημαϊκής ζωής- θέλει να διηγηθεί μία ιστορία που το σκοτεινό παρελθόν των γιαγιάδων αναμειγνύεται με τη σύγχρονη πεζή, αλλά γεμάτη από βιβλία, μουσική, ανασκαφές και άλλα αγαπημένα πράγματα μοντέρνα ζωή. Αφηγείται λοιπόν δύο ιστορίες που ενώνονται με υπόγειες μαγικές συνδέσεις  (και μερικά διαλείμματα αφιερωμένα στο ρομάντζο δύο βακτηρίων, τις οποίες ας προσπεράσουμε με ελαφρά πηδηματάκια) γραμμένες με έναν συνδυασμό σκοτεινών στοιχείων της ελληνικής (κυρίως της βυζαντινής) παράδοσης και  με μία υπέρβαση -σχετικά πετυχημένη- της φόρμας.

 

Παρά τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία η συγγραφέας έχει περάσει στην αφήγησή της κάθε είδους σκέψη και μορφή που της θυμίζει μία παλιότερη Ελλάδα, παραπετώντας κάπου ανάμεσα και εκείνα τα παγανιστικά στοιχεία των μαγισσών, των δαιμόνων και  των κατάρων και μία σχεδόν θριλερική πλοκή, μετατρέπωντας τον 'Πλανήτη Πρέσπα' σε ένα βιβλίο μεταμοντερνιστικής περιπέτειας με μαγικό υπόβαθρο που θυμίζει κυρίως αποτυχημένο ξόρκι σκοτεινής μάγισσας.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..