Jump to content

Συνέντευξη με την Εριέλα Χρυσού


Naroualis
 Share

Recommended Posts

Η Εριέλα Χρυσού είναι Ελληνίδα συγγραφέας φαντασίας. Το βιβλίο της, Ο Δρακογέννητος, πρώτο της τριλογίας Πύλες των Κόσμων, κυκλοφόρησε το 2009 από τις εκδόσεις Αίολος. Κουβεντιάζουμε σχετικά με αυτό σε αυτό το τόπικ.

Η συνέντευη δώθηξκε ηλεκτρονικά στην υπογράφουσα Ευθυμία Δεσποτάκη, για λογαριασμό του sff.gr

 

 

1. Πες μας λίγα λόγια για σένα

Έχω σπουδάσει Νομική και έχω ασχοληθεί με τις ξένες γλώσσες, γράφω και αρθρογραφώ, διαβάζω, είμαι fun των ντοκιμαντέρ και ασχολούμαι ενεργά με την «Ένωση Συντακτών Ηλεκτρονικού Τύπου και Λοιπών Σύγχρονων Μέσων».
Γράφω, όχι γιατί μου αρέσει, αλλά από ανάγκη, και παρότι είμαι υποχρεωμένη να διατηρώ ένα επάγγελμα βιοποριστικό, παρότι έχω και άλλες ασχολίες, η συγγραφή είναι έκφραση ψυχής και επιθυμίας, που ξεκίνησε από την πρώτη μέρα που μπόρεσα να γράψω λέξεις με το μολύβι μου, καταγράφοντας τις άτεχνες και παιδικές μου σκέψεις. Ευτυχώς, σε σχέση με την εποχή εκείνη, έχω βελτιωθεί!

 

2. Ποια ήταν η συγγραφική σου πορεία από το Δρακογέννητο και μετά;

Ο Δρακογέννητος ήταν η πρώτη μου δουλειά που εκδόθηκε. Έχω γράψει ήδη το δεύτερό μου βιβλίο, τη συνέχειά του, που όμως δεν έχει εκδοθεί ακόμα και αρθρογραφώ συχνά, κυρίως στο ίντερνετ, για θέματα τόσο λογοτεχνίας, όσο και σχετικά με το παράξενο. Επίσης, τελειώνω ένα παραμύθι για μικρότερα παιδιά που περιγράφει μία περιπέτεια στη φαντασία και στις παραδόσεις.

 

3. Οι ήρωές σου δεν είναι ιδανικοί, ακόμη κι αν οι υπόλοιποι τους θεωρούν τέλειους. Τι σε κάνει να τους δίνεις ανθρώπινες διαστάσεις;

Δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς ήρωες τέλειους σε χαρακτήρα και συμπεριφορά γιατί δεν είναι ανθρώπινοι. Πως μπορεί κάποιος να ταυτιστεί με ένα τέτοιο ήρωα; Πως μπορεί να αναζητήσει σε αυτόν στοιχεία δικά του, όπως άλλωστε όλοι κάνουμε διαβάζοντας ένα βιβλίο; Άλλωστε αυτές οι ατέλειες και τα ελαττώματα του κάθε χαρακτήρα ενός βιβλίου είναι που διαμορφώνουν την πλοκή, καθώς οδηγούν τους ήρωες σε πράξεις που είναι απροσδόκητες, καταλυτικές όμως για τη συνέχιση της ιστορίας.

 

4. Υπάρχει κάποιο στοιχείο στο βιβλίο (ήρωας, γεγονός ή στοιχείο κοσμοπλασίας) που ν’ αγαπάς περισσότερο από τα υπόλοιπα;

Αυτό που απολαμβάνω περισσότερο, και όχι μόνο στο Δρακογέννητο, είναι η δημιουργία διαφορετικών θρησκειών, πολιτισμών, στοιχείων λαογραφίας και εθίμων, οπότε θα έλεγα τον κόσμο των ανθρώπων των τεσσάρων φυλών, με τις συνήθειες και τους κανόνες τους που είναι ταυτόχρονα απελευθερωτικοί αλλά και εξαιρετικά περιοριστικοί.

 

5. Ποιες είναι οι αναγνωστικές σου προτιμήσεις;

Διαβάζω φαντασία – φυσικά – μου αρέσουν όμως πολύ και τα ιστορικά μυθιστορήματα, οι βιογραφίες ιστορικών προσώπων και ότι έχει σχέση με το παράξενο και το άγνωστο, τις μυθολογίες των λαών, την αρχαιολογία και την ψυχολογία.

 

6. Ποιες από τις επιρροές σου θα ήθελες να αναγνωρίζουν οι αναγνώστες στα κείμενά σου και ποιες όχι;

Γράφοντας ένα βιβλίο, εκφράζουμε όλα όσα έχουμε στο μυαλό μας και στην καρδιά μας, περασμένα όλα όμως από φίλτρα που έχουν δημιουργηθεί με τα χρόνια, τις εμπειρίες και τη μάθηση. Οι επιρροές λοιπόν είναι πολύ περισσότερες από αυτό που ίσως θα θέλαμε να παραδεχτούμε και σίγουρα προέρχονται από πάμπολλους διαφορετικούς χώρους της ζωής μας και εφόσον μιλάμε για συγγραφή, αυτό ισχύει τόσο για το δημιουργικό μέρος, όσο και για την έκφραση, τις μεθόδους και τις τεχνικές. Αυτό σημαίνει πως εγώ αναγνωρίζω πάμπολλες επιρροές, ίσως όμως στα μάτια ενός αναγνώστη να είναι λιγότερο αναγνωρίσιμες. Ή ίσως και περισσότερο!

 

7. Διαβάζεις καθόλου Έλληνες συγγραφείς φαντασίας; Αν ναι, ποιους ξεχωρίζεις;

Το πρόβλημα με την ελληνική φαντασία είναι πως θεωρείται κατώτερο είδος από τη συντριπτική πλειοψηφία με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία προβολή. Αυτό σημαίνει πως τα ελληνικά έργα δεν προβάλλονται, δεν παρουσιάζονται και δεν προωθούνται, οπότε δύσκολα μπαίνει στα σπίτια μας κάποια ενημέρωση για αυτά και επίσης, πως θα πρέπει να τα αναζητήσεις και να ρισκάρεις ως προς το αποτέλεσμα, πράγμα που κάνει και εμένα να μην τα αναζητάω.
Όταν όμως πέσει στα χέρια μου κάποιο βιβλίο ή διήγημα, είναι πολλοί οι λόγοι που θα το διαβάσω, έχοντας ενδιαφέρον να δω δείγματα της δουλειάς άλλων, ελπίζοντας να βρω την ποιότητα που θέλω να διαβάσω και, κυρίως, αναζητώντας συγγραφείς που θα μου τραβήξουν το ενδιαφέρον και ίσως θα βοηθήσουν το είδος να βγει από την αφάνεια.

 

8. Είσαι από τους λίγους προνομιούχους Έλληνες που είχαν την τύχη να εκδοθούν από τις εκδόσεις Αίολος, Πώς έφτασες σε αυτήν την κατάκτηση;

Η συγγραφή ενός βιβλίου δεν είναι εύκολη δουλειά, θέλει χρόνο, υπομονή και πειθαρχεία και για να γράψω το Δρακογέννητο έδωσα πολύ και από τα τρία. Χαίρομαι που ο ιδιοκτήτης του Αιόλου και εκδότης μου, ο Γιάννης Κουτσάφτης, εκτίμησε το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μου δίνοντας μου αυτήν την ευκαιρία.

 

9. Τι άλλο θα ήθελες να έχεις κατακτήσει ως συγγραφέας;

Δεν υπάρχει συγγραφέας που δεν θα ήθελε να δει το σύνολο του έργου του δημοσιευμένο, ή που δεν θα ήθελε να έχει περισσότερο χρόνο για να βάλει στο χαρτί τις ιδέες του. Το κυριότερο όμως είναι, και σε αυτό δεν αποτελώ εξαίρεση, πως δεν υπάρχει κανείς που δεν θα ήθελε το έργο του αναγνωρισμένο ευρέως και σημείο αναφοράς για τη δουλειά των άλλων.

 

10. Ποιο θεωρείς ότι είναι το μέλλον της Ελληνικής φανταστικής σκηνής;

Τα πράγματα είναι δύσκολα και η οικονομική κρίση τα κάνει ακόμα δυσκολότερα, με το δεδομένο ότι οι περισσότεροι συγγραφείς πρέπει να χρηματοδοτούν τις εκδόσεις των έργων τους. Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω πως η ελληνική φαντασία θα βγει από το παρασκήνιο και θα αναγνωριστεί ως ένα είδος ξεχωριστό και με αξία, φοβάμαι όμως πως, για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί πολύς καιρός, πολλή προσπάθεια και συγκυρίες τέτοιες που ίσως και να είναι δύσκολο να συμβούν.

Edited by Spark
Μειώθηκε λίγο η απόσταση μεταξύ των ερωτήσεων και των απαντήσεων.
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..