Jump to content

Charles de Lint


Δημήτρης
 Share

Recommended Posts

Ο Τσαρλς ντε Λιντ είναι Καναδός συγγραφέας του φανταστικού. Γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1951 στην Ολλανδία και σε ηλικία τεσσάρων μηνών η οικογένεια του μετανάστευσε στον Καναδά όπου και ζει μέχρι σήμερα.

 

Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει μουσικός και τα Σαββατοκύριακα έπαιζε με διάφορες μπάντες σε κλαμπ. Στα μέσα της δεκαετίας του '70 πούλησε τις πρώτες του ιστορίες και το 1983 αποφάσισε να αφοσιωθεί αποκλειστικά στο γράψιμο. Από τότε αρθογραφεί στο περιοδικό The Magazine of Fantasy and Science Fiction και έχει λάβει μέρος στις κριτικές επιτροπές για τα Nebula Award, World Fantasy Award, Theodore Sturgeon Award και Bram Stoker Award. Έχει διδάξει δημιουργική γραφή σε Καναδά και ΗΠΑ, συνεχίζει να παίζει με την γυναίκα του την αγαπημένη του μουσική, ενώ παράλληλα γράφει και τα δικά του τραγούδια.

 

Το είδος στο οποίο κινείται είναι ένας συνδυασμός urban fantasy και μαγικού ρεαλισμού, με έντονα μυθολογικά και λαογραφικά στοιχεία. Σημαντικά έργα του είναι τα Newford Series, The Mystery of Grace, The Painted Boy, A Circle of Cats κ.α. Έχει εκδόσει περισσότερα από 70 βιβλία, γεγονός που τον καθιστά ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του φανταστικού παγκοσμίως. Στα Ελληνικά κυκλοφορούν τρία βιβλία του:

 

- Η Καρδιά του Φεγγαριού (Αρχέτυπο)

 

- Οι Πύλες των Ονείρων (Αρχέτυπο)

 

- Η Μικρή Χώρα (Φανταστικός Κόσμος)

 

Λίγα λόγια για το ''Η Καρδιά του Φεγγαριού'' που μόλις τελείωσα:

 

Ξεκινώντας είχα επιφυλάξεις γιατί ο σαμανισμός και ο μυστικισμός δεν είναι του γούστου μου. Ωραία και πολύ αξιόλογα πεδία, αλλά προσωπικά με αφήνουν αδιάφορο. Όμως wow !!! :o Διαψεύστηκα με τον πιο πανηγυρικό τρόπο και δεν θα διστάσω να αποκαλέσω το βιβλίο αριστούργημα.

 

Η Σάρα Κέντελ είναι μία ζάμπλουτη νέα που ζει σε ένα εντυπωσιακό σπίτι μαζί με τον αγαπημένο της θείο. Η οικονομική της κατάσταση της επιτρέπει να διατηρεί ένα παλαιοπωλείο για να σκοτώνει την ώρα της. Μία μέρα θα ανακαλύψει στην αποθήκη έναν συνδυασμό παράξενων αντικειμένων που θα της γνωστοποιήσει έναν κόσμο του οποίου ως τότε αγνοούσε ολοκληρωτικά την ύπαρξη. Έναν κόσμο περασμένων αιώνων, καταχνιάς, απαγορευμένων μυστικών, σατανικών όντων και δρυίδων. Σαγηνευτικό όσο και επικίνδυνο.

 

Μην μπορώντας να αντισταθεί στον πειρασμό, θα εισχωρήσει εκεί για να ανακαλύψει τα μυστικά του. Το ίδιο όμως θα κάνουν και οι κάτοικοι της άλλης πλευράς, με όχι και τις πιο καλές προθέσεις. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί που παίρνουν μέρος στο παιχνίδι. Ιδιαίτεροι άνθρωποι με ξεχωριστές δυνάμεις, πανίσχυρα καθάρματα που θέλουν να τους βάλουν στο χέρι για να τις κάνουν δικές τους, μυστικές κρατικές υπηρεσίες, φιλόδοξοι φουκαριάρηδες, πεισματάρηδες μπάτσοι που δεν τα παρατούν ποτέ, αδίστακτοι εκτελεστές που αναλαμβάνουν να τους αποσύρουν και καταστάσεις παλαβιάρικες που κάνουν το μυαλό των πάντων να κουδουνίζει, συνθέτουν ένα απολαυστικότατο σύνολο.

 

Θα περίμενε ίσως κανείς αυτά να είναι όλα, όμως δεν είναι έτσι. Γιατί υπάρχει και μαγεία. Μαγεία Ινδιάνικη, αλλοτινών εποχών, αγνή και ανόθευτη. Ειρηνική που αποπνέει δύναμη, ηρεμία και γαλήνη, και όποτε χρειάζεται καταστροφική. Που έρχεται να δέσει υπέροχα με κυνισμό που σπάει κόκαλα και ακατάσχετο βρισίδι. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μεγάλο μέρος της ιστορίας, λαμβάνει χώρο στον δικό μας κόσμο :p

 

Έξτρα πλεονέκτημα ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένη, αυτή των παράλληλων ιστοριών, που μου αρέσει πολύ. Στα μείον οι αρκετοί δευτερεύοντες χαρακτήρες. Δεν είναι κανείς τους περιττός, όλοι χρειάζονται και είναι έτσι όπως πρέπει να είναι. Απλά το λοιπόν είναι ότι σε σχέση με το μέγεθος του βιβλίου, συμβαίνουν πάρα πολλά πράγματα. Με αρκετές λεπτομέρειες και ορολογία, η συνεχής δράση και το ιδιαίτερο του ύφος το καθιστούν όχι και το πιο εύκολο ανάγνωσμα. Είναι καλογραμμένο και με συνοχή, αλλά συγχρόνως δύσκολο και απαιτητικό.

 

Πολύ μικρό το τίμημα όμως γιατί πέρασα υπέροχα και εννοείται ότι το προτείνω. Από τα ωραιότερα φάντασυ των τελευταίων χρόνων, έχει πάρει ήδη θέση μέσα στα 5 καλύτερα βιβλία της φετινής χρονιάς. Θα κοιτάξω από του χρόνου να διαβάσω και το άλλο δικό του που έχω.

Edited by Δημήτρης
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Οι πύλες των ονείρων

 

Από τα τρία βιβλία του Τσαρλς Ντε Λιντ που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, στην βιβλιοθήκη μου ανήκει μόνο η συλλογή διηγημάτων Οι πύλες των ονείρων, που μόλις τελείωσα. Δεν είναι καν στα δέκα πιο πολυδιαβασμένα έργα του και κατά κάποιο τρόπο είναι το έκτο βιβλίο της γνωστής σειράς Newford, η οποία αποτελείται από 23 βιβλία μέχρι στιγμής, δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί επιλέχτηκε αυτό το έργο προς μετάφραση. Καλώς μεταφράστηκε βέβαια, γιατί οι περισσότερες ιστορίες μου άρεσαν και γενικά πέρασα καλά, απλώς αναρωτιέμαι.

 

Δεκαπέντε ιστορίες συγκροτούν την συλλογή αυτή, κάποιες λίγες είναι γύρω στις δεκαπέντε σελίδες, κάποιες άλλες αρκετά παραπάνω, μια μάλιστα είναι κοντά στις εκατό σελίδες. Πρόκειται ξεκάθαρα για συλλογή ιστοριών αστικής φαντασίας, με το στοιχείο του fantasy σε αρκετές περιπτώσεις να είναι ιδιαίτερα δευτερεύον ή ακόμα και δυσδιάκριτο. Δηλαδή ένας σκληροπυρηνικός φαντασάκιας πιθανότατα δεν θα καλοπεράσει, αν περιμένει μαγεία, ξωτικά και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Οι ιστορίες επικεντρώνονται περισσότερο στους ανθρώπους και το περιβάλλον τους, παρά στο fantasy κομμάτι. Πάντως φαντασία υπάρχει, δεν το συζητάμε. Και πνεύματα και περίεργα όνειρα και ίσως ακόμα και φανταστικοί κόσμοι παράλληλοι με την σκληρή πραγματικότητα της πόλης Νιούφορντ.

 

Κάποιοι από τους χαρακτήρες συμμετείχαν σε περισσότερες από μια ιστορίες και απ'όσο έχω καταλάβει έχουν συμμετοχή και σε άλλα βιβλία της σειράς, είτε αυτά είναι μυθιστορήματα είτε συλλογές διηγημάτων. Και, βέβαια, τα σκηνικά είναι παρόμοια, μιας και οι ιστορίες της σειράς διαδραματίζονται στο Νιούφορντ και πέριξ αυτού. Κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα μου άρεσε περισσότερο το βιβλίο, θα έπιανα περισσότερες αναφορές, αν είχα διαβάσει κάποια από τα προηγούμενα. Και πάλι όμως, όπως είπα προηγουμένως, πέρασα καλά. Οι πέντε ιστορίες που ξεχώρισα είναι αυτές: Άστεγοι και αδέσποτα, Το πηγάδι των ευχών, Τα παπούτσια του νεκρού άντρα, Το δάσος κλαίει και Το εμπορικό κέντρο βιβλίου και η πινακοθήκη του κυρίου Τρούπενι. Τρεις ιστορίες που μου άρεσαν λιγότερο ή με άφησαν κάπως αδιάφορο, είναι αυτές: Το κουτί ζωγραφικής, Η θύελλα στα μάτια της και Η φίλη μου

 

Σίγουρα δεν είναι ένα βιβλίο που θα σε ξετρελάνει, γενικά όμως αξίζει να διαβαστεί. Πιστεύω ότι τα άλλα δυο βιβλία που κυκλοφορούν στα ελληνικά θα είναι ανώτερα (ειδικά το Η Καρδιά του Φεγγαριού), το θέμα είναι να τα βρω. 

 

8/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Διάβασα το ''Η Μικρή Χώρα''. Δεν μου άρεσε. Όχι καθόλου, αλλά όσο περίμενα.

 

Βρισκόμαστε στη Κορνουάλη και στη ζωή της τραγουδίστριας- βιβλιόφιλης Τζέινυ Λιτλ. Η ευτυχισμένη σε γενικές γραμμές αλλά κοινότοπη ζωή της, θα αλλάξει όταν ανακαλύψει ένα παράξενο εύρημα στη σοφίτα του παππού της. Ένα βιβλίο εκλιπόντος φίλου του, το οποίο έχει κυκλοφορήσει μόνο σε ένα αντίτυπο και δεν είναι καθόλου αυτό που δείχνει. Εκτός από την συναρπαστική του ιστορία, αποτελεί παράλληλα και ένα είδος πύλης προς άλλες διαστάσεις. Ένα κλειδί που μπορεί να προσφέρει δύναμη, αναλόγως πως θα το χρησιμοποιήσει κανείς. Ως γνωστόν όμως, σε τέτοιες περιπτώσεις κανείς δεν παίζει μόνος του. Πανίσχυρες μυστικές αδελφότητες συμμετέχουν επιστρατεύοντας πληρωμένους δολοφόνους και κάθε λογής μέσο για να το αποκτήσουν. Και θα γίνει το έλα να δεις. 

 

Ακολουθεί λοιπόν παρόμοια φόρμουλα με το εκπληκτικό ''Η Καρδιά του Φεγγαριού''. Παράλληλες ιστορίες, αλλαγές οπτικής γωνίας, αρκετοί χαρακτήρες και διάχυτη μαγεία. Και αν και το γράψιμο και η ιδέα μου άρεσε, δεν με κέρδισε ωστόσο η εκτέλεση. Την βρήκα (πως να το πω;) πολύ soft για τα γούστα μου. Πολλά ρομάντζα που καταλάμβαναν αρκετές σελίδες, πολύ τσάι ως Άγγλοι γαρ, και αναφορές σε τραγούδια και μουσικά όργανα. Ένας καλύτερος γνώστης σαφώς και θα μπορούσε να ταυτιστεί περισσότερο.

 

Δεν είναι ωστόσο κακό βιβλίο, φάση είχε. Και προτείνεται ως κάτι το διαφορετικό από το μέσο φάντασυ. Αυτοτελές, διαβάζεται άνετα και γρήγορα. Και ενδιαφέρουσα περίπτωση αν μη τι άλλο ο Τσαρλς ντε Λιντ. Θα ήθελα να δω να μεταφράζονται και άλλα από τα πολλά που έχει γράψει.  

Edited by Δημήτρης
Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Γειά σας, ψάχνω να βρω το βιβλίο οι πύλες των ονείρων κ;ι η καρδιά του φεγγαριού, υπάρχει κάποιος που να το έχει ;;; Να του το αγοράσω δεν έχω πρόβλημα. Θέλω πολύ να τα διαβάσω. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..