Jump to content

Ο Τζόνι πήρε το όπλο του


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Είπα να φτιάξω ένα ξεχωριστό τόπικ για το αντιπολεμικό αυτό αριστούργημα του Ντάλτον Τράμπο, το οποίο τελείωσα πριν από λίγη ώρα. Τι κριτική μπορεί να γράψει κανείς για ένα τέτοιο βιβλίο, που μπορεί να σε ψυχοπλακώσει ακόμα και αν είσαι ο πιο χαρούμενος άνθρωπος του κόσμου και έξω έχει την πιο φωτεινή μέρα; (Βέβαια σήμερα συννεφιά έχει έξω και το πάει για βροχή).

 

Το βιβλίο μιλάει για τον πόλεμο, για τις συνέπειες αυτού, αλλά όχι περιγράφοντας σκηνές από το πεδίο της μάχης ή τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στον πληθυσμό και τις χώρες. Έχουμε μια συγκεκριμένη, προσωπική περίπτωση, ενός νέου Αμερικανού που τον κάλεσαν να πολεμήσει για την πατρίδα, την ελευθερία και την δημοκρατία και κατέληξε όπως κατέληξε. Βλέπουμε την καθημερινότητά του μετά τον τραυματισμό του και τις σκέψεις του. Υποθέτω όλοι ξέρετε τι έπαθε ο καημένος ο Τζο. Έμεινε χωρίς πόδια, χέρια, όραση και ακοή, αλλά σκέφτεται κανονικά και έχει τις (όποιες) αισθήσεις του. Καταλαβαίνει τι έχει πάθει. Πραγματικά ό,τι χειρότερο, έτσι; Δεν ξέρει πότε ονειρεύεται και πότε είναι ξύπνιος. Κάποια στιγμή θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με αυτούς που τον φροντίζουν, όποιοι κι αν είναι αυτοί.

 

Το βιβλίο είναι βαρύ και αρκετά ψυχοπλακωτικό, αλλά απαραίτητο να διαβαστεί. Η γραφή είναι καταπληκτική, εξαιρετική, τρομερή, τουλάχιστον έτσι φάνηκε σε μένα. Σίγουρα συναισθηματικά αρκετά βαριά αλλά απόλυτα ρεαλιστική και ταιριαστή με την κατάσταση του καημένου Τζο. Αυτά είχα να πω, δεν περιγράφω άλλο που λένε. Διαβάστε το.

 

10/10

 

ΥΓ. Κάποια στιγμή θα δω και την ταινία, αν και θα ψυχοπλακωθώ πάλι.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Το διάβασα σε πολύ νεαρή ηλικία (15) και μου έκανε τρομερή εντύπωση. Θυμάμαι, κούναγα τα δάχτυλα των ποδιών μου και ευχαριστούσα την τύχη μου που τα είχα. Δεν θέλω να το ξαναδιαβάσω, ακόμα θυμάμαι πολύ καλά την κλειστοφοβική αίσθηση, την τεράστια μοναξιά και την απελπισία. Τρομερή εντύπωση (πάλι) κάνει η ανθρώπινη ηλιθιότητα. Πραγματικά, δεν έχει όρια. Επίσης, η υποκρισία και η δειλία.

Είναι ένα από τα βιβλία που αξίζει να διαβαστούν, παρά το ψυχοπλάκωμα (εκτός και αν είστε επιρρεπείς στην κατάθλιψη, οπότε αφήστε το καλύτερα).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο και δεν πρόκειται. Είδα την ταινία πριν από καμιά 25αριά χρόνια - υπέροχη, αλλά τέτοιο ψυχοπλάκωμα ποτέ άλλοτε στη ζωή μου.

Link to comment
Share on other sites

Είχα κάνει το λάθος να το διαβάσω στον στρατό... Μόλις τελείωσα, νόμιζα ότι είχα ένα μενίρ στο στήθος μου. Τρομερό βιβλίο, αλλά δεν το ξαναδιαβάζω ούτε με σφαίρες... :p

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Το διάβασα και με τον τρόπο του ήταν ''καλό''. Αν και σαφώς αυτή δεν είναι η πιο κατάλληλη λέξη. 

 

Παρακολουθούμε τις μαύρες σκέψεις ενός ανάπηρου βετεράνου του Α' Π.Π. Πριν καταταγεί, όταν ήταν ακόμη ξέγνοιαστος και υγιής. Με τα κορίτσια, τους φίλους, την οικογένεια του και γενικά όλα αυτά τα μικροπράγματα που χρωματίζουν την καθημερινότητα ενός μέσου ανθρώπου. Θύμησες που του έρχονται στο μυαλό καλύτερη εκ των οποίων του Χοσέ με τις πίτες :) Και με εναλλαγές, μετά την λήξη του, στο κρεβάτι του πόνου. Σακατεμένος, έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει το αληθινό του νόημα. Αυτό της φρίκης, της τρέλας και του παραλογισμού. Ότι τα πυροτεχνήματα και τα σημαιάκια στις συγκεντρώσεις πριν τις αναχωρήσεις, είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ότι οι κουστουμαρισμένοι που βγάζουν τους εμψυχωτικούς ή δακρύβρεχτους λόγους στις εξέδρες, είναι ψεύτες και υποκριτές. Ότι ποτέ δεν πάνε οι ίδιοι ή τα παιδιά τους, παρά μόνο ενθαρρύνουν άλλους. Στο όνομα δήθεν ιδανικών όπως η πατρίδα ή η ελευθερία, όταν το μόνο που αξίζει είναι να ζήσει κανείς αμέριμνος την ζωή του. Χωρίς να ενοχλεί κανέναν και χωρίς να τον ενοχλεί κανείς.  

 

Ωραίο ήταν αν και σύμφωνα με αυτά που διάβασα πιο πάνω δεν με ψυχοπλάκωσε. Δεν ξέρω, ίσως να χρειάζεται και το κατάλληλο mood. 

Edited by Δημήτρης
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..