Jump to content

The seveth seal (η 7η σφραγίδα)


elen
 Share

Recommended Posts

1957 Σουηδική του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν


ΧIV αιώνας. Ο ιππότης Αντώνιος Μπλοκ (Μαξ φον Σίντοφ) μαζί με τον ιπποκόμο του Γιονς επιστρέφουν από τις σταυροφορίες στην πατρίδα . Στο δρόμο συναντούν τον Θάνατο  μεταμφιεσμένο σε μαυροντυμένο άντρα, ο οποίος θα ζητήσει από τον ιππότη να τον ακολουθήσει.


Ο ιππότης με τη σειρά του θα του προτείνει να παίξουν μια παρτίδα σκάκι: Αν ο ιππότης κερδίσει την παρτίδα, κερδίζει και τη ζωή του. Όμως δεν προλαβαίνουν να τελειώσουν τη παρτίδα καθώς ο ιπποκόμος ξυπνάει. Ο ιππότης και ο συνοδός του συνεχίζουν τον δρόμο τους, ενώ η παρτίδα του με τον Θάνατο θα συνεχιστεί αργότερα.


Καθώς οι πρωταγωνιστές προχωρούν, συναντούν τα χωριά που μαστίζονται από την πανούκλα. Στην πορεία τους σώζουν μια κοπέλα από βιαστή και την παίρνουν μαζί τους, όπως επίσης και μια γυναίκα που θα έπρεπε να καεί στη φωτιά ως μάγισσα.


 


Ο αρχετυπικός προσωποποιημενος θάνατος που εχουμε μάθει να γνωρίζουμε (και να αγαπάμε) σε πολλά συγχρονα βιβλία πίστευω βασίζεται σε αυτη την εκπληκτική ταινια του Μπερκμάν. Δε τον ενδιεφερε να κανει πρωτα απο ολα ενα fantazy film αλλα να εξερευνήσει την ανθρωπινη φύση και το νόημα της υπαρξης αλλα η κληρονομια της ταινίας ειναι τεραστια. Δε θα γραψω για τα βραβεία στις Καννες κλπ. Μονο οτι μετα απο τόσα χρόνια θεωρείται παγκόσμιως απο τις καλυτερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτε. Και με το χρόνο δεν γερναει. Ναι αν θελετε εντυπωσιακες μαχες δεν ειναι το είδος σας αλλα στους υπολοιπους την προτείνω ανεπιφύλακτα.


Δεν ειναι τυχαίο οτι ο Μαξ Φον Σιντοφ εκάνε τεράστια καριέρα μετα απο αυτή την ταινία. Κατα περιόδους εχουν εμφανιστει διάφοροι που θέλουν να κανουν ριμεικ. Aλλα κανεις μεχρι στιγμής δε το έχει τολμήσει. Αντιθετα ειναι απο τις ταινιες που βρίσκονται ως αναφορες μέσα σε αλλες ταινίες. Απο τους Μοντυ Παιθον και Γουντι Αλλεν μεχρι σε χολυγουντιανα μπλοκμπαστερ οπως το Last action Hero


 



  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..