Jump to content

Πίτερ Τεμπλ (Peter Temple)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Ο Πίτερ Τεμπλ γεννήθηκε στην Νότια Αφρική το 1946, αλλά ζει και εργάζεται από το 1980 στην Αυστραλία, όπου είναι από τους γνωστότερους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων, έχοντας κερδίσει αρκετά σημαντικά βραβεία. Είναι γνωστός για τα βιβλία The Broken Shore και Truth, καθώς και γι'αυτά της σειράς με ήρωα τον Jack Irish.

Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τρία βιβλία, από τις εκδόσεις Τόπος:

1. The Broken Shore - Τσακισμένη ακτή (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης, 2008)
2. In The Evil Day - Στη διαβολεμένη μέρα (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης, 2009)
3. Truth - Αλήθεια (μτφρ. Γιώργος Μπέτσος, 2014)

Χτες αργά το βράδυ άρχισα το Τσακισμένη Ακτή, το οποίο μου αρέσει μέχρι στιγμής, στην βιβλιοθήκη μου ανήκει επίσης και το Στη Διαβολεμένη Μέρα, ενώ σίγουρα στις επόμενες μέρες θ'αγοράσω το Αλήθεια, που κυκλοφόρησε αρχές Νοεμβρίου.

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τσακισμένη ακτή

 

Πρώτη επαφή με το έργο του Πίτερ Τεμπλ και καλύτερη αρχή δεν θα μπορούσε να γίνει, μιας και μιλάμε για ένα πολύ καλό αστυνομικό θρίλερ που κράτησε το ενδιαφέρον μου από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι το πιο πολυδιαβασμένο και πολυβραβευμένο βιβλίο του, αλλά αυτό μερικές φορές δεν λέει τίποτα. Αυτή τη φορά όμως λέει, και μάλιστα πολλά! Πως έχει η ιστορία: Ο αστυνομικός του τμήματος ανθρωποκτονιών Τζο Κάσιν, ύστερα από μια υπόθεση που παραλίγο να του κοστίσει την ζωή, παρατάει την Μελβούρνη και επιστρέφει στην μικρή πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, το Πορτ Μονρό, σ'ένα μέρος που το στοιχείο των Αβοριγίνων είναι αρκετά έντονο και το πιο ακραίο γεγονός που μπορεί να συμβεί είναι ένας καβγάς μεταξύ μεθυσμένων ή μια μικροκλοπή από έναν ατίθασο νέο. Έλα όμως που μια μέρα ένας πλούσιος και κατά γενική ομολογία συμπαθής και φιλάνθρωπος γέρος δολοφονείται στο σπίτι του, με κύριους υπόπτους τρεις νεαρούς Αβορίγινες. Ο Κάσιν όμως δεν είναι καθόλου σίγουρος για την ορθότητα της επίσημης έρευνας και έτσι ακολουθεί μια δική του διερεύνηση της υπόθεσης, που θα τον οδηγήσει σ'έναν κόσμο διαστροφών και διαπλοκών. Η ιστορία είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και θέλει προσοχή από τον αναγνώστη, που όμως εύκολα μπορεί να την τραβήξει με την καταπληκτική γραφή, τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες και τα κοινωνικοπολιτικά σχόλια. Ο Τεμπλ δεν επικεντρώνεται μόνο στο αστυνομικό κομμάτι, αφήνει μπόλικο χώρο για να περιγράψει μια ολόκληρη κοινωνία και να μας δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο της Αυστραλίας, όχι ιδιαίτερα όμορφο. Η πλάκα είναι ότι ένα τόσο ωραίο βιβλίο έτυχε να το αγοράσω με πέντε ευρώ από το παζάρι βιβλίου στην πλατεία Κοτζιά. Είναι αρκετά πιθανό δηλαδή να το πετύχετε σε κάποιο παζάρι βιβλίου, οπότε αν είστε φαν της αστυνομικής λογοτεχνίας, πρέπει να το αρπάξετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Πριν λίγες μέρες πάντως κυκλοφόρησε το (κατά κάποιο τρόπο) sequel του, το Αλήθεια, το οποίο από την επόμενη βδομάδα θα είναι σίγουρα στην βιβλιοθήκη μου.

 

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Πίτερ Τεμπλ (Peter Temple)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..