Jump to content

Realism into Horror


MadnJim
 Share

Recommended Posts

Ξεκινάω αυτό το θέμα για να μπορούμε να συζητάμε θέματα που έχουν σχέση με την κατηγορία Horror και που μπορεί να μας φανούν χρήσιμα σ' αυτά που γράφουμε.

 

Αφορμή ήταν μία συζήτηση που άνοιξε στο status του ο φίλος Drake Ramore, ρωτώντας ποια επιλογή άμυνας/αντεπίθεσης θα ήταν καλύτερη αν σε μία έξαρση ζόμπι βρισκόσουν να σου επιτίθενται πέντε απέθαντοι. Αρχικά αναφέρθηκαν ως πρώτες επιλογές η μάχη με κάποιο είδος σπαθιού/ματσέτας, ή με κάποιο πυροβόλο όπλο, και τα προτερήματα ή/και μειονεκτήματα της κάθε επιλογής. Στη συνέχεια η συζήτηση απλώθηκε στις πληθυσμιακές ομάδες που θα είχαν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης και γιατί. Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε ότι λέχθηκε ως τώρα πριν συνεχίσουμε από δω αυτή την πραγματικά ενδιαφέρουσα κουβέντα. Στο σπόιλερ που ακολουθεί μπορείτε να δείτε όσα ειπώθηκαν ήδη στο status του συμφορουμίτη μας.

 

 

Drake Ramore
Διαφωνία με την σύζυγο: Σε υποτιθέμενο zombie apocalypse έρχονται καταπάνω σου 5 ζόμπι. Εγώ λέω ότι είναι προτιμότερο κάποιου είδους σπαθί ή ματσέτα. Η σύζυγος λέει όπλο. Εσείς τι λέτε;
ipb.png Yesterday, 21:43
    • wordsmith Όλα τα ζόμπι σε όλα τα βιβλία/ταινίες σκοτώνονται με τον ίδιο τρόπο; Εγώ θα έλεγα όπλο, αν είναι αρκετά δυνατό για να τους διαλύσει το κεφάλι, γιατί αλλιώς με ένα σπαθί θα ήθελε πολλή δύναμη. 
      Yesterday, 21:52
    • BladeRunner Ό,τι μπορείς να χειριστείς καλύτερα. Προσωπικά είμαι υπέρ της επαναληπτικής καραμπίνας. Αλλά θα είχα και μια ματσέτα περασμένη στην πλάτη. 
      Yesterday, 21:52
    • Drake Ramore Ελάτε ρε παιδιά! Έχετε πυροβολήσει ποτέ; Η δύναμη κρούσης τινάζει όλο το χέρι. Από ένα πιστόλι ακόμη! Πόσο μάλλον καραμπίνες ή αυτόματα. Έρχονται πέντε ζόμπι καταπάνω σας. Δεν είναι καλύτερες οι πιθανότητες με ένα σπαθί; Δεν θέλει δύναμη το σπαθί στα ζόμπι. Ήδη είναι ζελέ το μυαλό. 
      Yesterday, 22:11
    • WILLIAM Αν είναι κοντά αλλά όχι δίπλα δίπλα τότε δεν μπορείς με το πυροβόλο εύκολα, όπως λέει και ο Drake κλωτσάει. Με σπαθί είναι πιο καλά. Το φλογοβόλο πως σου φαίνεται; 
      Yesterday, 23:28
    • Carolus Rex Φλογοβόλο. :-D 
      Yesterday, 23:42
    • MadnJim Χμ, με ότι προλάβεις να χρησιμοποιήσεις; Το αποτέλεσμα μετράει στην προκειμένη περίπτωση. Και μην ξεχνάμε πως του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ! :) 
      Today, 00:13 · Delete
    • Drake Ramore Βασικά πιάσαμε μετά και άλλο ερώτημα. Ποιοι θα καταφέρουν να επιβιώσουν. By the looks of it έχουμε με σειρά προτεραιότητας: 1) Οι Αμερικάνοι, επειδη επιτρέπεται η οπλοκατοχή εκει. 2) Σώματα ασφαλείας και στρατου (για προφανείς λόγους)...

      Today, 00:44
    • Drake Ramore 3) Αθλητικοί τύποι που μπορούν να τρέξουν και τέλος 4) Dudes with fucken swords!!!Χεχεχε

      Today, 00:45
    • BladeRunner Σε ό,τι όπλο είναι μαθημένος κανείς. Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να χρησιμοποιήσει έτσι εύκολα σπαθί απέναντι σε πέντε ζόμπι; Πάντως, θεωρητικά, και οι δίσκοι βινυλίου κάνουν δουλειά, αρκεί να είσαι καλός στην δισκοβολία (έχει δει κανείς Shaun Of The Dead?). 
      Today, 00:46
    • wordsmith 1)Οι μοναχοί του Θιβέτ γιατί θα έχουν καλή οχύρωση. 2)Οι ιθαγενείς νησιών του Ειρηνικού για περίπου τον ίδιο λόγο. 3)Όποιος έχει αντιπυρηνικό καταφύγιο της προκοπής και προλάβει να κλειστεί μέσα. Άκου εκεί πρώτοι οι Αμερικάνοι λόγω οπλοκατοχής! :-) 
      Today, 00:58
    • MadnJim Μήπως να έφτιαχνε κάποιος ένα τόπικ κάπου να το κουβεντιάσουμε πιο άνετα; Έχει πολύ ενδιαφέρον σαν θέμα, πραγματικά! 
      Today, 01:00 · Delete
    • MadnJim είμαι της άποψης πάντως πως οι πλέον ευνοημένοι θα είναι οι gamers. Δεν μπορείς να ξαφνιάσεις έναν gamer πετώντας του ζόμπι... :) 
      Today, 01:02 · Delete
    • Drake Ramore Με σπαθιά bladerunner παίζαμε απο μικροί. Αρα θα το κουνήσουμε εκεί μπροστά μας προσπαθόντας να βρούμε τρωτό σημείο. Για όπλο, επειδή όσοι πήγαμε στρατό ξέρουμε, με αυτόματο δουλειά δεν γίνεται. Είναι και βαρύ και δεν βολεύει στις κοντινές αποστάσεις. Έχει και δυνατό kickback. Με περίστροφο δεν γίνεται σε καμία περίπτωση χωρίς καθημερινή ενασχόληση για να το μάθεις. Είναι πολύ πιο δύσκολο. Δεν είναι όπως στις ταινίες. Πιστευω με σπαθί ή κάτι άλλο αιχμηρό που θα σου δίνει περίπου δύο μέτρα ... 
      Today, 01:07
    • Drake Ramore απόσταση είναι καλύτερα. Άσε που δεν ξεσηκώνεις τον κόσμο με πυροβολισμούς. Αθόρυβα, για να μην στην πέσει στα καπάκια το zombie herd! 
      Today, 01:08
    • Drake Ramore Κέλλυ στους μοναχούς του Θιβετ και τους ιθαγενείς δεν θα φτάσουν τα ζόμπι, αλλά με τις ζωές που ζουν αποκομμένοι, είτε φτάσουν εκει είτε όχι, την ίδια επίπτωση θα έχει στην ανθρωπότητα. Μιλάμε τώρα για τον Δυτικό πολιτισμό. 
      Today, 01:09
    • Drake Ramore Σίγουρα οι gamers έχουν ένα πλεονέκτημα. Αλλά πιστευω μεγάλο ρόλο θα παίξει και η φυσική κατάσταση. Όσοι είμαστε couch potato τον ήπιαμε! 
      Today, 08:15
    • Ιρμάντα Εγώ λέω όπλο. Για να υπάρχει απόσταση. Ή τόξο και βέλη. 
      Today, 10:00
    • alien666 Αναλόγως πόσες σφαίρες έχει το όπλο. 
      Today, 17:33
    • MadnJim Αν πω πάλι για τόπικ με αυτό το θέμα για να συζητάμε πιο άνετα, θα γίνω κουραστικός; Θα το έφτιαχνα εγώ, αλλά δεν ξέρω που... :blush: 
      Today, 18:01 · Delete
    • heiron Realism in horror! :p

      Today, 19:46
    • WILLIAM

      Ε δίκαιο δεν θα ήταν να σκεφθείς ότι έχουμε για τα άλλα δύο μας είδη; 
      Today, 19:54

       

       

 

 

 

Να πω τώρα που μπορώ να γράψω πιο άνετα πως βλέπω κι εγώ αυτό το θέμα. Είμαι υπέρ των πυροβόλων όπλων κι εγώ, με την έννοια της καθυστέρησης των ζόμπι περισσότερο, μέχρι να καταφέρω να ξεφύγω τρέχοντας τρελά σαν να με κυνηγάνε πέντε ζόμπι. Δεν νομίζω πως είναι και τόσο εύκολο να χειριστεί κανείς ένα σπαθί ή ματσέτα αποτελεσματικά χωρίς να έχει εκπαιδευτεί. Επίσης μπορεί το μυαλό των ζόμπι να είναι πια ζελέ, αλλά το κρανίο παραμένει σκληρό, και δύσκολο να διαπεραστεί. Το ίδιο δύσκολο μου φαίνεται να καταφέρει κάποιος ένα χτύπημα σε λαιμό τόσο δυνατό που να επιφέρει άμεσο αποκεφαλισμό. Κι επιπλέον, το βρίσκω πολύ πιο κουραστικό όλο αυτό σε σχέση με την κούραση από τη δύναμη κρούσης ενός πυροβόλου όπλου. Και φυσικά, από όσο πιο μακρυά γίνεται η μάχη τόσο καλύτερα.  :)

 

Όσον αφορά τις ομάδες που θα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης, νομίζω πως κατ' αρχήν όσοι ζουν μακρυά από αστικές περιοχές, με την έννοια ότι θα μάθουν για την έξαρση πριν την δουν μπροστά τους, και άρα θα προλάβουν ίσως να προετοιμαστούν ψυχολογικά και υλικά. Οπωσδήποτε οι εκπαιδευμένοι σε διάφορα όπλα και τεχνικές μάχης και επιβίωσης, όσοι τρέχουν γρήγορα και αντέχουν πολύ, οι πιο λιτοδίαιτοι, αυτοί που κάνουν παρκούρ, και, επιμένω σ' αυτό, οι gamers, γιατί είναι ήδη εκπαιδευμένοι κατά μία έννοια και θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν κάποια κομμάτια της ψυχραιμίας τους. Ίσως κάποιοι πιο... σκληροπυρηνικοί να το διασκεδάζουν κιόλας σαν να παίζουν κάποιο νέο παιχνίδι με μεγάλη αληθοφάνεια γραφικών, αλλά αυτοί μάλλον θα φαγωθούν πολύ γρήγορα.. :)

Edited by MadnJim
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ποντάρω σε στρατιωτικά τουφέκια τύπου AK-47 ή G3, όχι πχ M14 που είναι φτιαγμένα για να τραυματίζουν. Μία σφαίρα από στρατιωτικό όπλο μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη στο ανθρώπινο σώμα και διαμελίζει πιο εύκολα από αγχέμαχα όπλα, τα οποία αν δεν μπορείς να χειριστείς κολλάνε εύκολα σε κόκαλα και στομώνουν. Μετά φωτιά, αν και τα φλογοβόλα είναι εξαιρετικά βαριά ή δύσχρηστα και οι μολότοφ δεν είναι για κοντινές αποστάσεις.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Για όσους έχουν περιέργεια για τέτοια πράγματα, το zombie survival guide του Μax Brooks είναι αρκετά κατατοπιστικό.

Αν ο θόρυβος δεν παίζει ρολο -γιατί ενα όπλο είναι πολύ πιο θορυβώδες απ'όσο θα πίστευε κάποιος που δεν έχει πυροβολήσει- και δεν θα πείραζε το οτι θα μαζέψεις οοοολο τον ζομποπληθυσμό της περιοχής, τότε, ναι, όπλο. (Αρκεί να εισαι συνηθισμένος να το αντέχει ο ώμος σου, αν και τις μελανιές δεν τις γλυτώνεις).

Link to comment
Share on other sites

Είμαι υπέρ των αυτοσχέδιων όπλων, σε γενικές γραμμές. Πρώτον γιατί τα προσαρμόζεις στις ανάγκες σου και δεύτερον γιατί μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι και να στροφάρεις σε απαιτητικές καταστάσεις. Τα έτοιμα έχουν και σημαντικά μειονεκτήματα.

 

Melee όπλα (σπαθιά, μαχαίρια κλπ): θέλουν ακόνισμα, θέλουν πολλή δύναμη, θέλουν μικρή απόσταση (το οποίο σημαίνει ότι ο ζόμπης μπορεί να σε γραπώσει), θέλουν τεχνική, γιατί χωρίς τεχνική ραχοκόκκαλο με σπαθί δεν κόβεται.

Firearms: παρ' εκτός κι αν μιλάμε για τανκ με το οποίο απλά τα ισοπεδώνεις (και που θέλει βενζίνη), τα όπλα κλωτσάνε, κάνουν θόρυβο (οπότε προσελκύουν περισσότερα ζόμπια) και καταναλώνουν πυρομαχικά. Το οποίο σημαίνει ότι αν μείνεις από σφαίρες κι έχεις έναν ζόμπη απέναντι, μέχρι να ξαναγεμίσεις έχεις γίνει μπρέηνς.

Προσωπική προτίμηση: ακονισμένα σκουπόξυλα, μακριές, μεταλλικές ράβδοι από σωληνώσεις ή οικοδομές, οτιδήποτε αρκετά λεπτό ώστε να χωράει σε κόχη ματιού, αρκετά μακρύ ώστε να είναι πάνω από ένα χέρι απόσταση, κι αρκετά στιβαρό για ν' αντέξει. Και αθόρυβο.

 

Αλλά η προσωπική-προσωπική προτίμηση είναι ότι η μάνα του φεύγα δεν έκλαψε ποτέ. :Ρ

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Οπως είπα, σε μια τέτοια υποθετική περίπτωση, θα εξέταζα το αν είχα πολλές σφαίρες στο όπλο γιατί λογικά μετά τα 5 ζόμπι μπορεί να ακολουθούσαν άλλα 10.

 

Επειδή όμως το νήμα άνοιξε στην ενότητα της συγγραφής, είμαι εντελώς εναντίον του πιστολιδιού στις ιστορίες με ζόμπι. Η χρήση πυροβόλων όπλων έχει ενδιαφέρον μόνο στα video games. Οταν αυτό το εύρημα μεταφέρθηκε στις ταινίες, απόλεσε κάθε αίσθηση ενδιαφέροντος. Γιατί δεν έχει νόημα σαν θεατής ή αναγνώστης να παρακολουθεί κάποιος έναν ήρωα να ξεπαστρέφει ολόκληρες ορδές από ζόμπι.

 

Γι' αυτό είμαι της άποψης ότι οι ήρωες πρέπει κατά κανόνα να δυσκολεύονται πολύ να έχουν πρόσβαση σε πυροβόλα όπλα. Διαφορετικά, η δράση και η ευκολία της επιβίωσής τους θα σκοτώσει την ατμόσφαιρα του τρόμου.

 

Αλλωστε η ουσία του τρόμου είναι ο ήρωας να απειλείται από κάτι που είναι ισχυρότερο από αυτόν. Περισσότερο ενδιαφέρον έχει το να τρέχει να κρυφτεί από την απειλή παρά να την αντιμετωπίζει στα ίσια. Τουλάχιστον μέχρι να βρει κάποιον τρόπο (προς το φινάλε) να το κάνει.

 

Επομένως είναι άλλο πράγμα το τι θα θέλαμε να κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση και άλλο το τι προτιμούμε σαν αναγνώστες....

Edited by alien666
Link to comment
Share on other sites

Ποντάρω σε στρατιωτικά τουφέκια τύπου AK-47 ή G3, όχι πχ M14 που είναι φτιαγμένα για να τραυματίζουν. Μία σφαίρα από στρατιωτικό όπλο μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη στο ανθρώπινο σώμα και διαμελίζει πιο εύκολα από αγχέμαχα όπλα, τα οποία αν δεν μπορείς να χειριστείς κολλάνε εύκολα σε κόκαλα και στομώνουν. Μετά φωτιά, αν και τα φλογοβόλα είναι εξαιρετικά βαριά ή δύσχρηστα και οι μολότοφ δεν είναι για κοντινές αποστάσεις.

Το Μ14 σε διαβεβαιώνω ότι δεν τραυματίζει, 12 μήνες έπαιζα στο ΠΝ με αυτό. 7.62x51mm NATO είναι το διαμέτρημά του σαν το G3. Μάλλον εννοείς το νεώτερο Μ16. 

Edited by Carolus Rex
Link to comment
Share on other sites

Να ένα βίντεο που δείχνει με σατυρικό τρόπο ότι όταν η απειλή (στην προκειμένη περίπτωση το όπλο της απειλής) δεν είναι αρκετά ισχυρή, το θέαμα μπορεί να καταντήσει μέχρι και αστείο...

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=9VDvgL58h_Y

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Ποντάρω σε στρατιωτικά τουφέκια τύπου AK-47 ή G3, όχι πχ M14 που είναι φτιαγμένα για να τραυματίζουν. Μία σφαίρα από στρατιωτικό όπλο μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη στο ανθρώπινο σώμα και διαμελίζει πιο εύκολα από αγχέμαχα όπλα, τα οποία αν δεν μπορείς να χειριστείς κολλάνε εύκολα σε κόκαλα και στομώνουν. Μετά φωτιά, αν και τα φλογοβόλα είναι εξαιρετικά βαριά ή δύσχρηστα και οι μολότοφ δεν είναι για κοντινές αποστάσεις.

Το Μ14 σε διαβεβαιώνω ότι δεν τραυματίζει, 12 μήνες έπαιζα στο ΠΝ με αυτό. 7.62x51mm NATO είναι το διαμέτρημά του σαν το G3. Μάλλον εννοείς το νεώτερο Μ16.
Ναι, εχεις δίκιο, το Μ16 ενοουσα.
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ναι, το Μ16 είναι χαμηλότερου διαμετρήματος και λιγότερο φονικό, αλλά κουβαλάς περισσότερες σφαίρες και στο γεμιστήρα και στην εξάρτηση. Ούτως ή άλλως τα Ζόμπι πρέπει να τα πυροβολήσεις στο κεφάλι, στα περισσότερα έργα που εμφανίζονται, οπότε απέναντι στον συγκεκριμένο εχθρό 5.56 ή 7.62 χιλιοστά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Το δύσκολο της υπόθεσης είναι να πετύχεις κεφάλι καθώς ενστικτωδώς σημαδεύουμε στήθος που είναι και ο μεγαλύτερος στόχος. 

Link to comment
Share on other sites

Ναι, το Μ16 είναι χαμηλότερου διαμετρήματος και λιγότερο φονικό, αλλά κουβαλάς περισσότερες σφαίρες και στο γεμιστήρα και στην εξάρτηση. Ούτως ή άλλως τα Ζόμπι πρέπει να τα πυροβολήσεις στο κεφάλι, στα περισσότερα έργα που εμφανίζονται, οπότε απέναντι στον συγκεκριμένο εχθρό 5.56 ή 7.62 χιλιοστά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Το δύσκολο της υπόθεσης είναι να πετύχεις κεφάλι καθώς ενστικτωδώς σημαδεύουμε στήθος που είναι και ο μεγαλύτερος στόχος. 

Βασικα πρεπει να καταστησεις τα σωματα τους μη-λειτουργικά και μερικά διαμελισμένα άκρα ποτέ δεν έβλαψαν.

 

Επίσης, πολύ καλή επιλογή είναι ένας λοστός ή άλλο βαρύ αντικείμενο που μπορεί να σπάσει κόκαλα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τόξο! Είναι μεγάλου βεληνεκούς, δεν κάνει θόρυβο για να μαζέψει ζόμπι, τα πυρομαχικά του κατασκευάζονται σχετικά εύκολα (και είναι απεριόριστα). Επίσης είναι της μόδας τελευταία για τα zombie-apocalypse.

 

daryl-dixon-walking-dead-television-post

Edited by AllienBill
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να ένα βίντεο που δείχνει με σατυρικό τρόπο ότι όταν η απειλή (στην προκειμένη περίπτωση το όπλο της απειλής) δεν είναι αρκετά ισχυρή, το θέαμα μπορεί να καταντήσει μέχρι και αστείο...

 

 

 

 

 

Που το θυμήθηκες αυτό!! :lol: :lol: :lol:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Χμ, εγώ θα έλεγα καλύτερα να συνδυαστεί με αυτά: 

 

V22343_F_p3.png

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα θες να κρατήσεις μια απόσταση με τα ζόμπι οπότε είναι φαινομενικά καλή λύση τα ranged weapons. Βέβαια αν έλκονται από το θόρυβο έχεις πρόβλημα, Το κυριότερο θέμα είναι τα πυρομαχικά. Αν είναι να έχεις πυροβόλο, καλύτερα κάποιο τουφέκι με ξιφολόγχη ώστε όταν θα ξεμείνεις να μην σου είναι εντελώς άχρηστο όπως πχ θα σου είναι ένα πιστόλι. Το κυνηγετικό του παππού δεν είναι χάλια στην προκειμένη περίπτωση, το χρησιμοποιείς και σαν ρόπαλο αν και δύσκολα θα σκοτώσεις πολλά ζόμπι έτσι.

Άλλα ranged, πιο αρχαικά φαντάζουν καλύτερη λύση αφού είναι πιο αθόρυβα. Αλλά τα τόξα είναι αρκετά δυσεύρετα έτσι; Κι έπειτα τα καλά βέλη αμφιβάλλω αν είναι τόσο εύκολο να γίνουν. Ακόμη και το ίδιο το τόξο θέλει συντήρηση, η χορδή πχ. Θα βάλω στη λίστα λοιπόν ένα όπλο που έχω αναφέρει ξανά εδώ ότι υποτιμάται ανεξήγητα, τη σφεντόνα. Μια καλή σφεντόνα είναι ακόμη πιο δυσεύρετη βέβαια αλλά αν σκέφτεσαι ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει ζόμπι απόκαλυψ, ε ψάξε βρες μία ή φτιάξε μία. Την κρύβεις/μεταφέρεις εύκολα και κανείς δεν θα σε κοροϊδέψει αν δεν σε πάρει χαμπάρι ότι τη φυλάς για τυχόν κατακλυσμό από ζόμπι. Πρακτικά άπειρα βλήματα, αμελητέα συντήρηση, αθόρυβο. Βέβαια δύσκολα επιφέρει ικανό χτύπημα σε ζόμπι αλλά από τη στιγμή που μιλάμε για μικρές αποστάσεις,γιατί όχι; Κι εδώ μπαίνει η παράμετρος αν πρέπει να διαλύσεις εντελώς τον εγκέφαλο. Με σφεντόνες οι βοσκοί σκότωναν λύκους και λιοντάρια και φυσικά ανθρώπους αλλά αρκεί αυτό ενάντια σε ζόμπι;

Τέλος, πάμε σε αγχέμαχα όπλα. Με τη λογική να κρατήσεις απόστασεις καλό είναι να έχεις κάποιο κοντάρι. Μπορεί να είναι ένα σκουπόξυλο ακονισμένο ή με προσαρμοσμένο μαχαίρι(όπως το τουφέκι με την ξιφολόγχη απλά πιο μακρύ ίσως). Εύκολο στην απόκτηση, στη χρήση και στη συντήρηση, κρατάει τα ζόμπι σε σχετική απόσταση, ωραία. Σπαθί είναι το πιο κουλ και στο αρχικό ερώτημα εκεί πήγε το μυαλό μου. Ενάντια σε πολλαπλούς αντιπάλους σε κοντινή απόσταση όπως πχ μια ορδή ζόμπι το ιδανικό όπλο είναι ένα μεγάλο σπαθί. Το μήκος βοηθάει και στη διατήρηση απόστασης σαν μπόνους. Αλλά τα σπαθιά θέλουν μια κάποια συντήρη, να μείνουν κοφτερά, χώρια ότι είναι ελαφρώς δυσεύρετα στη σύγχρονη εποχή .Ίσως αν είναι ματσέτα να είναι σχετικά αποτελεσματική κι όταν στομώσει. Αλλά αν είναι έτσι καλύτερα να έχεις τσεκούρι. Το τσεκούρι είναι πολύ εύκολο να το βρεις, δεν θέλει ιδιαίτερη συντήρηση και εκπαίδευση ενώ είναι χρήσιμο και για άλλες δουλειές όπως να κόψεις ξύλα να ζεσταθείς. Αν δεν μπορεις να βρείς ούτε τσεκούρι τότε έστω κάποιο ρόπαλο. Αλλά θα πρέπει να μπορεί να σκοτώνει ζόμπι οπότε ίσως πρέπει να το μετατρέψεις(ή να βρεις ορίτζιναλ) σε warhammer/mace. Μαχαίρι είναι σχεδόν άχρηστο σε μάχη αλλά θα πρέπει να έχουν όλοι. Προσωπικά αν είχα ένα αγχέμαχο όπλο θα ήθελα και κάτι σε ασπίδα για να αποφεύγω δαγκωματιές,νυχιές κτλ. Όχι μεγάλη ασπίδα αφού προφανώς δεν έχουν τοξότες τα ζόμπι αλλά έστω κάτι μικρό ελαφρύ προστατευτικό για το αριστερό χέρι. Και ντύσιμο που να προστατεύει, απλά οκ αν γίνει το κατακαλόκαιρο δεν θα κυκλοφορείς με πανοπλία.

Συνοψίζοντας θα διάλεγα μάλλον τουφέκι με ξιφολόγχη, τσεκούρι, και μια αυτοσχέδια ασπιδούλα.
Λέμε τυχεροί θα είναι οι Αμερικάνοι που έχουν τόσα όπλα αλλά και σε Κρήτη κτλ εδώ έχουμε αρκετά. Βασικά η ιδανική περίπτωση σχεδόν είναι να βρίσκεσαι σε νησί του Ανατολικού Αιγαίου. Τουφέκι και ξιφολόγχη από κάποιο στρατόπεδο, τσεκούρι από κάποιο χωριό, μικρός πληθυσμός, απομονωμένο...μην το πεις ούτε του παπά.

Edited by heiron
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι το πιάνουμε εντελώς λάθος το θέμα. Σε μια επίθεση ζόμπι φαντάζομαι πως το ζητούμενο δεν είναι ποιο όπλο τα σκοτώνει, αλλά τι θα σου εξοικονομήσει τον χρόνο και την απόσταση για να ξεφύγεις. Ας φτιάξουμε την εικόνα στο μυαλό μας, αποτρόπαιες φιγούρες που θα προκαλούσαν πανικό στη θέαση αλλά και αναγούλα, επιθετικά και άκρως θανατηφόρα, όρθιες νεκροζώντανες φρίκες που ορμάνε για να σε σκοτώσουν. Κάθεσαι να πιαστείς στα χέρια μαζί τους; Δεν νομίζω, εκτός κι αν παίζεις στο Walking Dead. Όπως και δεν νομίζω ότι θα έβγαινε κανείς παγανιά ώστε να χρειάζεται κάποιο όπλο που να σκοτώνει ορδές. Υποθέτω πως το stealth θα ήταν το πρώτο μέλημα, αν είναι δυνατόν τα ζόμπι να μην πάρουν ποτέ είδηση πως πέρασες από κει, αλλά αν σε πάρουν χαμπάρι τότε δεν θα καθίσεις να τα βάλεις μαζί τους, αλλά θα προσπαθήσεις να την κάνεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Άρα θέλουμε κάτι που να μας βοηθήσει να τα καθυστερήσουμε, κι όχι για να κάνουμε μάχη. Ένα σφυρί πιστεύω θα έκανε δουλειά, ειδικά ένα σφυρί-σκεπάρνι, από αυτά των μαραγκών δηλαδή που από τη μία πλευρά είναι σφυρί κι από την άλλη έχει κόψη. Είναι κάτι που βρίσκεται πανεύκολα και θα κάνει δουλειά, δεν θέλει συντήρηση-ακόνισμα, δεν είναι ιδιαίτερα κουραστικό, είναι αθόρυβο, και πιστεύω θα ήταν πολύ αποτελεσματικό στο να κάνεις στην άκρη το ζόμπι που σου κλείνει το δρόμο ενώ σε κυνηγάνε τα υπόλοιπα. Γυρίζουμε όμως πάλι στη φυσική κατάσταση, και το τρέξιμο είναι κάτι που δεν ταιριάζει σε όλους. Εγώ για παράδειγμα με τα τόσα τσιγάρα που καπνίζω ζήτημα αν θα κατάφερνα να φτάσω τα τριάντα μέτρα σε κατοστάρι, κι αυτό πάλι θα ήταν σαν τζόκινγκ μπροστά σε κάποιον που αθλήται. Και τα ζόμπι θα είναι από αυτά που τρέχουν γρήγορα, ή από τα αργά που έρχονται παραπατώντας σπασμωδικά με τεντωμένα τα χέρια; Στην πρώτη περίπτωση ζόρικα τα πράγματα, στη δεύτερη αισθητά ευκολότερα από κάθε άποψη.

 

Έχω γράψει πριν καναδυό χρόνια μια ιστορία που ταιριάζει πολύ στην κουβέντα μας, αλλά δεν ήταν δική μου ιδέα, παρά διασκευή βασισμένη σε μια short story κάποιου Paul Miller, με τίτλο "World's best zombie slayer" που είχα διαβάσει στο διαδίκτυο σε μια "ξένη" (οι ιστορίες εκεί είναι στα αγγλικά) βιβλιοθήκη σαν τη δική μας. Η δική μου εκδοχή πάνω σε εκείνη την ιδέα έχει τίτλο "Που να το φανταστώ". Ευκαιρία να την ανεβάσω... :)

Link to comment
Share on other sites

Τι μοβόροι που είστε. :rofl2:  :dwarf:

Μου αρέσει που βρήκατε και όπλα και πυρομαχικά και ξέρετε να χρησιμοποιείτε.

Όποιος έχει ρίξει με 7.62x51(πόσο μάλλον με κανένα μεγαλύτερο των 7.62) θα ξέρει ότι κλωτσάνε σαν μουλάρια και θέλει πολλές,πολλές σφαίρες να το μάθεις.Που θα βρείτε τέτοιες ποσότητες πυρομαχικών και τον χρόνο να εκπαιδευτείτε;Ακόμη και έτσι το κεφάλι είναι δύσκολος στόχος και περισσότερο παρά λιγότερο θα αστοχήσει ο μέσος σκοπευτής(μην πω για τον μέσο πολίτη που θα έχει λίγες ώρες στο θέμα).Οι ματσέτες και τα μαχαίρια θέλουν να είναι αρκετά βαριά να διαπεράσουν το κρανίο,το κεφάλι να κοπεί μάλλον δύσκολο,ακόμη και για ένα ψιλο-σάπιο σώμα.

Αυτό προϋποθέτει καλή σωματοδομή και ευχέρεια κινήσεων με το εν λόγω εργαλείο.Κάτι που δύσκολα θα βρείτε.

Τόξα και σφενδόνες θέλουν χρόνια(δίχως πλάκα) εξάσκησης και υπήρχε λόγος που οι μεσαιωνικοί στρατοί πήγαν στην βαλλίστρα.Ακόμη και να ξέρεις σκοποβολή με τόξο,πάλι το κεφάλι είναι πολύ δύσκολος στόχος(περισσότερο από τα όπλα λόγω μικρότερης αρχικής ταχύτητας του βλήματος και ως συνέπειας εντονότερης βαλλιστικής τροχιάς).

Έτσι μένει μόνο η μεταλλική βαλλίστρα που θέλει μικρό χρόνο εκμάθησης και έχει μεγαλύτερη αρχική ταχύτητα από ότι το βέλος και φυσικά την βρίσκεις εύκολα στα είδη κυνηγίου.Αλλά πάλι είναι μεγάλο ρίσκο διότι ο στόχος είναι πολύ μικρός και δύσκολα να διαπεραστεί(το κρανίο είναι αρκετά ανθεκτικό και η "σφαίρα" είναι εξαιρετικό σχήμα για εποστρακισμούς).Σε περίπτωση ανάγκης το καλύτερο είναι καμία μασιά/αξίνα που είναι σαν μεσαιωνικό warhammer και μπορεί να διαπεράσει εύκολα το κρανίο.

Για κάτι άρματα,φλογοβόλα,πυρηνικά όπλα και λοιπά,είναι απλά αστεία να το προτείνει κάποιος.

 

Στην καλύτερη,ο μέσος τύπος θα πρέπει να περιμένει το rigor mortis να λάβει χώρα για να βγει παγανιά και γενικά να κρυφτεί σε καμία υπόγα για 2-3 εβδομάδες το χειμώνα ή 1 το καλοκαίρι ώστε να διαλυθούν φυσικά τα ζόμπια(ή/και να τους φάνε οι λύκοι/ζα).Άντε εάν είναι τυχερός να βρει και κανένα μουλάρι/γάιδαρο για μεταφορικό μέσο που δεν θέλει και πολύ φροντίδα,τα αλόγατα τώρα είναι καλομαθημένα και δεν βαστάνε.

Ειδάλλως δεν τον βλέπω καλά.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, εγώ πυροβόλησα και με G3 και με Μ1 και με περίστροφο στον στρατό. Πέρα από την στάση που κάθεσαι ξαπλωμένος και σημαδεύεις με το πάσο σου, σε όλες τις άλλες στάσεις είναι πολύ δύσκολο να βρεις στόχο. Πόσο μάλλον σε πυρ και κίνηση. Για το περίστροφο δεν το συζητάω. Ξεχάστε ότι βλέπετε στις ταινίες. Θέλει πολύ προπόνηση και πολλές ώρες σε σκοπευτήριο. 

 

Τα όπλα σε ένα zombie apocalypse είναι καλά μόνο εναντίον άλλων ανθρώπων που πιθανόν θα σας απειλήσουν. Σε zombie που θα θέλουν χτύπημα στο κεφάλι (όπως έχουμε δει στο 99% των περιπτώσεων) δεν υπάρχει περίπτωση να βρείτε στόχο ούτε στα δεκαπέντε μέτρα χωρίς πρότερη εμπειρία.

 

Τα οπλότοξα ναι μεν καλά, αλλά με πολύ αργό επαναγέμισμα. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν διπλές βαλίστρες και γνωρίζεις καλά την χρήση του, εξουδετερώνεις τα 2 από τα 5 προαναφερθέντα zombie με μια σχετική εξάσκηση (η οποία είναι ευκολότερη να γίνει σε σχέση με κάποιο πυροβόλο, μιας και τα βέλη επαναχρησιμοποιούνται). Παρόλα αυτά, μένεις με άλλα 3 zombie προς αντιμετώπιση και χωρίς όπλο εμβέλειας. Αρα ξαναγυρνάμε σε όπλο κοντινής εμβέλειας, θέλουμε δεν θέλουμε.

 

Προσωπικά πιστεύω ότι ένα σπαθί σαμουράι γύρω στο ένα μέτρο+ και με την έκταση του χεριού μας, δίνει κάπου δύο μέτρα απόσταση ασφαλείας. Τον χειρισμό τον μαθαίνεις on the fly. Από εκεί και πέρα ένα τσεκουράκι χειρός στην ζώνη ελαφρύ, είναι καλό για πολλές χρήσεις σε κοντινές αποστάσεις. Τέλος δεν αποκλείω την χρήση κάποιου κονταριού τύπου δόρατος, αλλά εκεί αρχίζει να μειώνεται η ευχρηστία. Πάλι θα χρειαστεί κάτι για κοντινή χρήση όταν έρθουν πιο κοντά απο το επίπεδο μύτης του δόρατος.

 

Τέλος σε έναν τέτοιο κόσμο τα resources είναι περιορισμένα. Δεν ζούμε στο Murica να μπούμε σε ένα μαγαζί με όπλα να εξοπλιστούμε, ούτε έχουμε και από ένα περίστροφο στο σπίτι μας. Άρα ακόμη και αν λόγω τύχης πέσουμε πάνω σε κάποιου είδους όπλο, οι πιθανότητες είναι ότι μετά από μόλις μια μέρα θα έχουν τελειώσει οι σφαίρες του. Σε ένα τέτοιο σενάριο λοιπόν, είναι καλύτερο να επενδύσουμε σε εκπαίδευση και skills σε κάποιου είδους όπλο που δεν χρειάζεται εξειδικευμένα πυρομαχικά. Καλό είναι ένα περίστροφο στην τσέπη, για παν ενδεχόμενο, αλλά μάλλον σε τέτοιες περιπτώσεις χάους θα είναι χρησιμότερο εναντίον άλλων απειλών. Οι άνθρωποι μεταμορφώνονται σε χειρότερα τέρατα όταν υπάρχει χάος.

Link to comment
Share on other sites

 

Μου αρέσει που βρήκατε και όπλα και πυρομαχικά και ξέρετε να χρησιμοποιείτε.

(...)

Έτσι μένει μόνο η μεταλλική βαλλίστρα που θέλει μικρό χρόνο εκμάθησης και έχει μεγαλύτερη αρχική ταχύτητα από ότι το βέλος και φυσικά την βρίσκεις εύκολα στα είδη κυνηγίου.Αλλά πάλι είναι μεγάλο ρίσκο διότι ο στόχος είναι πολύ μικρός και δύσκολα να διαπεραστεί(το κρανίο είναι αρκετά ανθεκτικό και η "σφαίρα" είναι εξαιρετικό σχήμα για εποστρακισμούς).Σε περίπτωση ανάγκης το καλύτερο είναι καμία μασιά/αξίνα που είναι σαν μεσαιωνικό warhammer και μπορεί να διαπεράσει εύκολα το κρανίο.

Μα αν είναι να πάει σε είδη κυνηγιού παίρνει κυνηγετικό τουφέκι κι ελπίζει οι σφαίρες για αγριογούρουνα να σκοτώνουν ζόμπι(ή έστω να τον προστατεύουν από άλλους ανθρώπους). Και σίγουρα υπάρχουν πολλά σπίτια με κυνηγετικά όπλα ενώ σχεδόν κανένα με βαλλίστρες. Ακόμη και σε κατάστημα με είδη κυνηγιού το πολύ να υπάρχει 1 βαλλίστρα για τη βιτρίνα. Στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας παίζει να μην υπάρχει ούτε μία βαλλίστρα. Από την άλλη σε ζόμπι απόκαλυψ μέχρι και ντου σε στρατόπεδο της πόλης μπορείς να κάνεις και να πάρεις όπλα από εκεί. Πιο δύσχρηστα μεν αλλά οκ, αν θες σώνει και καλά όπλο είναι μια ρεαλιστική λύση.

 

Μια άλλη παράμετρος που έλεγα να την αναφέρω με την πανοπλία -αλλά ήταν αργά χτες και βαρέθηκα- είναι το κράνος. Ένα κράνος για μηχανή, ή έστω μάσκα για καταδύσεις, είναι ό,τι πρέπει για να αποφεύγεις τα μολυσμένα αίματα να μπαίνουν στα μάτια σου. Βοηθάει και σε μάχες ενάντια σε ανθρώπους. Αν και μια που είπα καταδύσεις, ίσως βοηθάει κι ένα ψαροντούφεκο; Θέλω να πω είναι κάτι που έχει αρκετός κόσμος...

 

Ξεχωριστή μνεία στα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσεις σαν ρόπαλα(και σαν αιχμηρό αντικείμενο το συγκεκριμένο) αξίζει ο λοστός.

 

 

Edited by heiron
Link to comment
Share on other sites

Yeah! Ψαροντούφεκο!

Να μια καλή λύση! Έχω ήδη δύο. Ένα  μηρού  (μικρο, συμπιεσμένου αέρα με μικρό καμάκι, για κοντινές αποστάσεις που δένει στο πόδι) και ένα κανονικό με λάστιχα για μεγάλα ψάρια και μακρύτερες αποστάσεις.

 

Νομίζω ότι είμαι καλυμμένος σε zombie apocalypse στα long range weapons. Για κοντινά body compat weapons θα αυτοσχεδιάσω με ότι βρω πρόχειρο.  

 

Εγώ είμαι έτοιμος μάγκες, και σε stelth mode, αθόρυβος. Εσείς κοπανάτε με τις καραμπίνες και τα αυτόματα, προσκαλώντας όλα τα ζόμπι της περιοχής! :shuriken:

 

Υ.Γ Και ξέρω να το δουλεύω το ψαροντούφεκο! Χοχοχο. Και με την μύτη μπροστά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ξιφολόγχη αν δεν πατηθεί η σκανδάλη. Έχει παρόμοια λειτουργία με το οπλότοξο, αλλά με χειρότερη ακρίβεια σε μακρινές αποστάσεις, λόγο βάρους καμακιού.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Τουλάχιστον στην Ελλάδα όλοι οι άνδρες έχουν μια βασική εμπειρία με τα όπλα μιας και έχουν πάει στο στρατό. Οι διαφορές είναι στα διαμετρήματα μιας και η νέα φιλοσοφία του ΝΑΤΟ είναι να τραυματίζεις και όχι να σκοτώνεις μιας και το πρώτο απαιτεί από τον αντίπαλο επιμελητεία, κόστος και πτώση ηθικού με τους τραυματίες και τους ακρωτηριασμούς.

Από πλευράς γεμιστήρα, εκτός από τα παλιά Μ1 που παίρνουν 8 σφαίρες, τα περισσότερα δυτικά είναι των 20. Τα ΑΚ 47 είναι των 30 αλλά οι γεμιστήρες μπανάνα είναι πιο εύκολοι στην εμπλοκή. Τα πιστόλια είναι πολύ δύσκολα να βρεις στόχο και είναι αποτελεσματικά σε πολύ μικρές αποστάσεις, πάνω από πενήντα μέτρα δεν πάει. Τέλος υπάρχουν και τα όπλα που παίρνουν δεσμίδες αντί για γεμιστήρες αρχίζοντας από το εγχώριο ΗΚ 11 και φτάνοντας στο GPMG αλλά είναι μεγάλο το βάρος. 

Όπως είπε ο Drake σωστά είναι δύσκολο να πυροβολείς με ακρίβεια και μάλιστα όταν σε κυνηγάει μια στρατιά από όντα που θέλουν να σε κατασπαράξουν. Επίσης όπως παρατήρησε δεν βρίσκονται εύκολα τα όπλα πέρα από τις παραμεθόριες περιοχές που είναι πολλοί στα τάγματα εθνοφυλακής  αλλά και πάλι τα πυρομαχικά θα είναι δυσεύρετα, Εκτός και αν κάνει κάποιος ντου σε στρατιωτική μονάδα.

Επίσης να επισημάνω και κάτι άλλο, είναι δύσκολο να σκοτώσεις, ειδικά ανθρώπους που ξέρεις ακόμα και αν έχουν γίνει άμυαλα ζόμπι. Αλλά ας δεχθούμε ότι θα το κάνεις για να επιβιώσεις έστω και όχι με ελαφρά την καρδία όπως βλέπουμε σε κάποιες ταινίες. 

(μ' αυτά και μ' αυτά θα βλέπω με άλλο μάτι το χωριό το καλοκαίρι, σαν σκηνικό μιας ιστορίας τρόμου ας πούμε )

Link to comment
Share on other sites

Να σημειώσω πως αν κάποιος ειναι αρκετά χειροδύναμος, μια καλή λύση και πολύ ευκολότερη από το αποτελεσματικό χτύπημα στο κεφάλι με όπλο, είναι ένας σοβαρός τραυματισμός στα πόδια. Ένα τσεκούρι ή ένα ρόπαλο, ακόμα κι ένα φτυάρι,μπορούν να σπάσουνε πόδια. Αν έχεις τη δυνατότητα να βρεις σε κάποιο μαγαζί κυνηγετικών ας πούμε, χοντρές μπότες και ρουχισμό που θα προστατεύει τα πόδια από δόντια ή ανθρώπινα σαγόνια, όπως το κάτω μέρος σε κάποιες στολές δυτών, τότε μπορείς να αρχίσεις να σπας πόδια και ακολούθως να καταστρέφεις κεφάλια με ένα αυτοσχέδιο όπλο στη μπότα (πχ χοντρά καρφιά ή κάποιο λεπίδι στο μπροστινό μέρος). Είναι λογικό ότι ένας πεσμένος αντίπαλος είναι πολύ ευκολότερος να χτυπηθεί στο κεφάλι απ' όσο ένας όρθιος.
Είχα ξεκινήσει να γράφω κάτι παρόμοιο πριν λίγα χρόνια -σε ελληνικό setting- και ο συγκεκριμένος χαρακτήρας είχε αποτελέσματα με αυτό τον τρόπο. Θεωρητικά, αν έχεις στο νου σου να το βάζεις στα πόδια και να κρύβεσαι, σπάζοντας άκρα όταν δεν γίνεται αλλιώς, είναι μια καλή λύση.

Ο χαρακτήρας ΔΕΝ γλύτωσε τελικά, αλλά προφανώς εσύ είσαι πιο γαμάτος από αυτόν, έτσι δεν είναι;

edit: Και, ναι, αν ο θόρυβος δεν παίζει ρόλο (που πάντα παίζει) μια κυνηγετική καραμπίνα με χοντρά δράμια ή μονόβολα για αγριογούρουνα, θα καταστρέψει τα πόδια ειδικά από αρκετά κοντά. Ύστερα από αυτό, το σημάδι σε κάποιον πεσμένο γίνεται αρκετά πιο εύκολο, άσε που δίνει τη δυνατότητα να πάρεις τα βουνά, κι άσε τον ζόμπη να αναρωτιέται τι απέγινε το κάτω άκρο του.

Edited by DinMacXanthi
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Για υπερβολικά μεγάλο αριθμό νεκροζώντανων, υπάρχει η παρακάτω στρατηγική που προτείνεται από τον σκηνοθέτη Zack Snyder. (Από το 1.40 του βίντεο μέχρι το τέλος). Με αυτό τον τρόπο γίνεται επίσης οικονομία στα πυρομαχικά:

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=SB4SyMKugU8

Edited by AlienBill
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Για τέτοιους αριθμούς νεκροζώντανων η επιβίωση εξαρτάται από το γκρουπ που θα είσαι. Αν είσαι μόνος την έκατσες. Θέλει ομαδική δουλειά για να ξεφύγεις από τέτοια κατάσταση, ενώ όπως συνηθίσαμε να βλέπουμε πάντα θυσιάζονται και κανα δύο στην πορεία. Σίγουρα και ένα όχημα διαφυγής, θωρακισμένο, όπως το παραπάνω, βοηθάει.

 

Το επόμενο ερώτημα λοιπόν έρχεται σχεδόν αβίαστα.

Σε περίπτωση zombie apocalypse προτιμάτε:

- Να πορευθείτε σόλο, ευέλικτοι, μακριά από κοπάδια νεκροζώντανων και looking out for #1;

- Να σχηματίσετε με ήδη γνωστούς σας ανθρώπους μια σφιχτή ομάδα μιας χούφτας ανθρώπων;

- Να επιδιώξετε να προσκοληθείτε σε μεγάλα γκρουπ ανθρώπων που ναι μεν είναι πιο δυσκίνητοι σε κίνηση, αλλά αριθμητικά έχουν κάποια πλεονεκτήματα;

 

- κάτι άλλο; (πχ θα ανεβείτε με την οικογένεια σας σε καλύβα στο βουνό; θα προτιμήσετε να βρείτε καταφύγιο σε κάποιο πλοίο; κλπ)

Edited by Drake Ramore
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..