Jump to content

Terry Hayes - Ο Προσκυνητής


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Αυτό το τούβλο είναι μόλις το πρώτο μυθιστόρημα του Τέρι Χέις, ο οποίος είναι γνωστός για τα σενάρια των ταινιών Mad Max 2 και 3, Dead Calm, Payback, Vertical Limit και From Hell που έχει γράψει, είτε μόνος του είτε σε συνεργασία με άλλους. Με το που κυκλοφόρησε το βιβλίο, έκανε τρελές πωλήσεις, συζητήθηκε, μπήκε σε λίστες με τα καλύτερα κατασκοπευτικά θρίλερ και αγοράστηκαν τα δικαιώματα για την μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη. Και δεν άργησε να μεταφραστεί στα ελληνικά, γεγονός που με χαροποίησε, μιας και ήθελα πολύ να το διαβάσω.

Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει όλα τα καλούδια και τα κλισέ του είδους, δηλαδή συνωμοσίες, δράση, δυναμικές σκηνές, πολλές υπό-πλοκές, μπρος-πίσω στον χρόνο, αλλά και ευκολίες στην πλοκή και χρήσιμες συμπτώσεις. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα αρέσει σε πολλούς, μιας και δεν είναι για όλα τα γούστα και έχει πολλά θέματα που μπορεί να ξενίσουν, προσωπικά όμως μου άρεσε πάρα πολύ και δεν κατάλαβα πότε το τελείωσα.

Δεν μπορώ να πω και πολλά για την πλοκή, μόνο τα βασικά: Έχουμε από την μια μεριά τον Προσκυνητή, έναν πράκτορα μιας εντελώς μυστικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών που θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν πραγματικά έξυπνο και απόλυτα προσηλωμένο στον στόχο του Σαουδάραβα τρομοκράτη, τον Σαρακηνό, που θέλει να πάρει εκδίκηση για τον δημόσιο αποκεφαλισμό του πατέρα του, είκοσι χρόνια πριν, από το απολυταρχικό καθεστώς της πατρίδας του. Μετά γίνεται ένας χαμός και βλέπουμε τον αγώνα του Προσκυνητή (που έχει διάφορα ονόματα) για να βρει τον Σαρακηνό, αλλά και αρκετά περιστατικά από το παρελθόν των δυο αντρών.

Ναι, ο μπαμπούλας είναι Άραβας και ο καλός που θέλει να σώσει τον κόσμο Αμερικάνος. Και η ιστορία διαδραματίζεται έναν χρόνο μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, ίσως για να προσδώσει έναν πιο δραματικό τόνο στο βιβλίο ο συγγραφέας. Επίσης ο πρωταγωνιστής μας πρόλαβε να σπουδάσει, να γίνει σούπερ πράκτορας και να φέρει εις πέρας αποστολές που έκαναν τους ανωτέρους του να τον βλέπουν σαν Θεό, πριν καν γίνει σαράντα ετών. Και ο κακός δεν πηγαίνει πίσω, πρόλαβε να πολεμήσει τους Σοβιετικούς, μετά να γίνει γιατρός και μετά παρανοϊκός τρομοκράτης. Μην μιλήσω για τους καημένους πράκτορες που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα κάρο κακούς ξένους.

Όμως, παρ'όλες τις ατέλειες και τις πολιτικές καταβολές του συγγραφέα, το βιβλίο τα σπάει. Οι υπό-πλοκές μου φάνηκαν ενδιαφέρουσες και χρήσιμες για την κεντρική ιστορία και τα μπρος-πίσω στον χρόνο επίσης ωραία και αρκετά σημαντικά για να δούμε πως εξελίχτηκαν οι δυο πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες. Και, βέβαια, ο ρυθμός της ιστορίας είναι καταιγιστικός και η αφήγηση τόσο εθιστική, που οι σελίδες κυλάνε νεράκι. Η γραφή μου άρεσε πάρα πολύ και μου φάνηκε ιδιαίτερα ευκολοδιάβαστη και ξεκούραστη και οι περιγραφές ήταν τέτοιες, που ο αναγνώστης εύκολα θα μπορούσε να φτιάξει εικόνες στο μυαλό του. Με λίγα λόγια το έργο του σκηνοθέτη δεν θα είναι δύσκολο, μιας και έτσι όπως είναι γραμμένο το βιβλίο, εύκολα μπορεί να γίνει ταινία. Και ήδη φαντάζομαι κάποιους ηθοποιούς που θα ταίριαζαν με μερικούς από τους χαρακτήρες.

Είχα δεν είχα, το έγραψα το σεντόνι μου. Το βιβλίο μπορεί να μην παίρνει άριστα, για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω, όμως πραγματικά το απόλαυσα και πέρασα τέλεια όσες μέρες κράτησε. Μου φάνηκε ιδιαίτερα χορταστικό και συναρπαστικό και ευχαριστήθηκα δράση, σκηνικά, ατμόσφαιρα και ένταση. Υποθέτω ότι όσοι έχουν απολαύσει τα βιβλία με ήρωα τον Τζέισον Μπορν, δύσκολα δεν θα απολαύσουν και το συγκεκριμένο. Του βάζω, τελικά, πέντε αστεράκια στο Goodreads, δεν το προτείνω όμως σε όλους. 

9/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Πολύ καλές οι εντυπώσεις από τον Προσκυνητή. Η δράση είναι ασταμάτητη, τα flash-back δεν κουράζουν καθόλου, η πλοκή ωραία,δεν κατάλαβα το πότε τελείωσε το, ομολογουμένως, ογκώδες βιβλίο. Όλα καλά αν έχεις επίγνωση του τι διαβάζεις και τι να περιμένεις. Τον ήρωα τον βρήκα κομματάκι βαρετό (το πλουσιόπαιδο που έγινε υπερ-πράκτορας). Κατά τα άλλα τα γνωστά, οι καλοί Αμερικάνοι, οι κακοί Άραβες, η 11η Σεπτεμβρίου και λοιπά κλισέ όπως αναφέρει και ο Bladerunner παραπάνω. Για το είδος του πάντως πολύ καλό, σε κρατάει και αυτό το θεωρώ επίτευγμα για βιβλίο των 800+ σελίδων.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..