Jump to content

Josh Bazell - Κούρσα με τον χάρο


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

b200773.jpg

(Beat The Reaper)

Χάρηκα πολύ όταν πριν από λίγους μήνες έμαθα ότι θα κυκλοφορούσε στα ελληνικά το βιβλίο, γιατί ήμουν απόλυτα σίγουρος ότι θα μου άρεσε. Και έπεσα μέσα. Δεν μπορώ βέβαια να του βάλω πέντε αστεράκια, γιατί σε καμία περίπτωση δεν είναι τέλειο (ούτε για το είδος του), όμως τόσο η ιστορία όσο, κυρίως, η απίθανη αφήγηση του πρωταγωνιστή, με ξετρέλαναν.

Πουθενά στην ελληνική έκδοση δεν υπάρχει περίληψη της ιστορίας. Στο οπισθόφυλλο υπάρχουν σύντομα σχόλια από πολυδιαβασμένους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων, που εξυμνούν το βιβλίο. Και πολύ καλά κάνουν. Όσον αφορά την υπόθεση, καλύτερα να μην ξέρετε και πολλά. Ίσως μόνο τα βασικά: Αφηγητής της ιστορίας είναι ο Πίτερ Μπράουν (που δεν είναι το αληθινό του όνομα), ο οποίος είναι γιατρός στο μάλλον παρακμιακό νοσοκομείο Manhattan Catholic. Στο παρελθόν ήταν εκτελεστής της Μαφίας, μέχρι που συνελήφθη και μπήκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων του FBI. Νόμιζε ότι την γλίτωσε, μιας και τόσα χρόνια δεν τον ενόχλησε κανείς, μόνο που η πόρνη η τύχη τα έφερε αλλιώς... και αποδεικνύεται ότι η Μαφία δεν ξεχνά.

Αυτό που κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει είναι η τρομερή αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, με το μπόλικο βρισίδι, τον σαρκασμό και το μαύρο χιούμορ. Οπωσδήποτε δεν ταιριάζει σε όλα τα γούστα, προσωπικά όμως μου άρεσε πολύ. Δεν με ενοχλεί και τόσο να ρίχνει καντήλια ο πρωταγωνιστής, αρκεί να έχει έναν λόγο. Και ο συγκεκριμένος έχει πολλούς. Όσον αφορά την ιστορία, πηγαίνουμε συχνά μπρος-πίσω στον χρόνο, βλέπουμε στιγμές από το ιδιαίτερα βίαιο παρελθόν του τυπά και φυσικά από την καθημερινότητά του ως γιατρού σε ένα κακόφημο νοσοκομείο. Υπάρχουν βίαιες σκηνές, ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις και ένταση, δεν είναι όμως ένα συνηθισμένο θρίλερ. 

Συμπερασματικά, είναι ένα βιβλίο που προσωπικά με ξετρέλανε, από την αρχή μέχρι το τέλος, με την ενδιαφέρουσα ιστορία του και τον τρελό και απίθανο πρωταγωνιστή του. Είναι ένα βρόμικο κωμικό θρίλερ, με πολύ βρισίδι και μαύρο χιούμορ. Δεν λειτουργεί όμως το ίδιο για όλους και δεν θα το πρότεινα σε κάποιον που θέλει να διαβάσει ένα συνηθισμένο θριλεράκι. Είναι κάτι παραπάνω από αυτό. 

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..