Jump to content

Chris Ewan - Ο οδηγός του καλού κλέφτη...


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

39l.jpg

Ο οδηγός του καλού κλέφτη στο Άμστερνταμ

(The Good Thief's Guide To Amsterdam)

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις mamaya, όντας μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς, μιας και κάνω σαν τρελός για τέτοιου είδους βιβλία, από συγγραφείς μάλιστα που δεν έχουμε ξαναδεί στα ελληνικά. Έτσι ήταν λογικό να το αγοράσω άμεσα και να το διαβάσω μονορούφι. Το καλό είναι ότι έμεινα ευχαριστημένος και ότι άξιζε η όλη αναμονή.

Λοιπόν, πρόκειται για το πρώτο βιβλίο μιας σειράς, όπου πρωταγωνιστεί ένας Εγγλέζος, ο Τσάρλι Χάουαρντ, που είναι σχετικά καλός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και, παράλληλα, ένας καλός και συμπαθητικός διαρρήκτης. Βρίσκεται στο Άμστερνταμ για την συγγραφή ενός βιβλίου, ώσπου ένας Αμερικάνος τον βρίσκει και του ζητάει να κλέψει για λογαριασμό του δυο αγαλματίδια-πιθηκάκια, όμοια με αυτό που έχει. Αρχικά αρνείται, τελικά όμως δέχεται. Το θέμα είναι ότι θα μπλέξει, γιατί ο Αμερικανός βρίσκεται νεκρός λίγες μέρες μετά και ο Τσάρλι είναι ο μοναδικός ύποπτος. Γιατί τόση φασαρία για δυο φαινομενικά άχρηστα αγαλματίδια και ποιος σκότωσε τον Αμερικάνο; Η συνέχεια μυστηριώδης και ενδιαφέρουσα...

Λοιπόν, ο Κρις Γιούαν σίγουρα διάβασε και απόλαυσε τα βιβλία του Λόρενς Μπλοκ με ήρωα τον διαρρήκτη Μπέρνι Ρόντενμπαρ, και θέλησε ο ίδιος να φτιάξει έναν δικό του ήρωα. Έχοντας διαβάσει πέντε βιβλία της σειράς του Μπλοκ, μπορώ να πω ότι συνάντησα πολλές ομοιότητες στον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα, το ύφος της γραφής και την εξέλιξη της πλοκής. Φυσικά ο Γιούαν έβαλε και δικά του πράγματα στο μείγμα, και το τελικό αποτέλεσμα είναι άκρως ενδιαφέρον και απολαυστικό. Το βιβλίο διαβάζεται πολύ γρήγορα, εύκολα και ξεκούραστα χάρη στην ανάλαφρη και ευχάριστη γραφή, η πλοκή είναι αρκετά καλοδουλεμένη, με μυστήριο, δράση και ανατροπές, οι χαρακτήρες με όλα τα ωραία κλισέ, και η ατμόσφαιρα εξαιρετική.

Σαν λάτρης του είδους έμεινα ιδιαίτερα ευχαριστημένος, μάλιστα δεν κατάλαβα πότε το άρχισα και πότε το τελείωσα. Τόσο με απορρόφησε η ιστορία του βιβλίου, τόσο ευκολοδιάβαστο ήταν. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες υπερβολές, κάποιες ευκολίες και από μηχανής Θεοί, ίσως η γραφή να μην είναι για όλα τα γούστα, όμως σαν σύνολο μου φάνηκε άκρως ικανοποιητικό για το είδος του.

Υ.Γ. Η ελληνική έκδοση πολύ ωραία, με όμορφο εξώφυλλο και προσεγμένη μετάφραση. Επίσης εντύπωση μου κάνει που το βιβλίο έχει ολόκληρη ιστοσελίδα για πάρτη του! Ελπίζω να κυκλοφορήσουν και άλλα βιβλία της σειράς από τις ίδιες εκδόσεις.

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

post-2246-0-36741700-1477299794.jpg

Ο οδηγός του καλού κλέφτη στο Παρίσι

(The Good Thief's Guide To Paris)

Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων και εξαιρετικό διαρρήκτη Τσάρλι Χάουαρντ, τον οποίο γνωρίσαμε την εποχή που ζούσε και δρούσε στο Άμστερνταμ. Τώρα βρίσκουμε τον αγαπητό Τσάρλι στο μαγευτικό Παρίσι, όπου προσπαθεί να γράψει το επόμενο μυθιστόρημά του. 

Μια μέρα, θα γνωρίσει έναν νεαρό, ονόματι Μπρουνό, ο οποίος θα τον πείσει να του μάθει όλα τα κόλπα του επαγγέλματος. Με το αζημίωτο, βέβαια. Και που θα εξασκηθεί ο νεαρός; Στο ίδιο το διαμέρισμά του. Την επόμενη μέρα, ο Τσάρλι θα δεχτεί μια δουλειά από τον κλεπταποδόχο και μεσάζοντα του: Να διαρρήξει ένα διαμέρισμα και να κλέψει έναν (άσχημο) πίνακα ζωγραφικής. Το πρόβλημα; Είναι το ίδιο διαμέρισμα που "διέρρηξε" την προηγούμενη μέρα! Σύμπτωση; Που να δείτε και την συνέχεια, όπου το πτώμα μιας γυναίκας θα εμφανιστεί στο διαμέρισμα του Τσάρλι, ενώ θα μπλέξει και με μια ερασιτεχνική συμμορία κλεφτών. Χώρια ότι θα του κατσικωθεί και η Βικτώρια, η ατζέντισσά του, που την έχει φλομώσει στο ψέμα για την εμφάνισή του... Πολλά τα προβλήματα για τον κακομοίρη τον Τσάρλι...

Το βιβλίο μου φάνηκε εξίσου καλογραμμένο, ευκολοδιάβαστο, απολαυστικό και ψυχαγωγικό με το προηγούμενο. Ευχαριστήθηκα δράση και μυστήριο, ανατροπές και εκπλήξεις στην πλοκή, όπως επίσης αρκετό μαύρο χιούμορ, ωραίες περιγραφές των διαφόρων τρελών σκηνικών αλλά και των ωραίων δρόμων, πάρκων και κτιρίων του Παρισιού, ενώ συμπάθησα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλους τους περίεργους και μοναδικούς χαρακτήρες που παρουσίασε ο συγγραφέας. 

Ίσως και να μην είναι για όλα τα γούστα από άποψη γραφής και πλοκής, ίσως σαν πλοκή να έχει κάποιες ευκολίες και χρήσιμες συμπτώσεις, ίσως να μην αρέσει σε μερικούς το συνήθειο του συγγραφέα να κρύβει πράγματα και να τα εμφανίζει στο τέλος για να μείνουμε έκπληκτοι από τις αποκαλύψεις, όμως προσωπικά ευχαριστήθηκα την κάθε ξεχωριστή σελίδα. Το στιλ και το ύφος της γραφής του Γιούαν μου αρέσει πάρα πολύ, ενώ νιώθω σαν ένα καλό φιλαράκι τον συμπαθητικό διαρρήκτη-πρωταγωνιστή της σειράς. Τι να σας πω, πέρασα πολύ ωραία. 

Υ.Γ. Η ελληνική έκδοση (Mamaya) κλασικά πολύ όμορφη, με προσεγμένη μετάφραση και ωραίο εξώφυλλο. Ελπίζω να δούμε και τα επόμενα βιβλία της σειράς από τις εκδόσεις αυτές.

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..