Jump to content

Michael Punke - Η επιστροφή


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

revenant_web-310x310.jpg

Μάικλ Πανκ - Η επιστροφή (The Revenant). Εκδόσεις Key Books.

Το βιβλίο το ήξερα πριν καν γίνει γνωστό το γεγονός της μεταφοράς του στην μεγάλη οθόνη, σε σκηνοθεσία Alejandro González Iñárritu και με πρωταγωνιστές του Leonardo DiCaprio και Tom Hardy. Όμως πίστευα ότι δεν θα το βλέπαμε ποτέ στα ελληνικά. Ευτυχώς που έγινε ταινία, με αυτούς τους συντελεστές, με αποτέλεσμα να μεταφραστεί και στην γλώσσα μας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχανα ένα πραγματικά εξαιρετικό και δυνατό περιπετειώδες γουέστερν, όπως αυτό.

Η ιστορία του βιβλίου βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, που διαδραματίζονται κατά κύριο λόγο το 1823 και το 1824. Πρωταγωνιστής είναι ο Χιου Γκλας, που δουλεύει ως παγιδευτής και κυνηγός για την Γουνεμπορική Εταιρεία Βραχώδη Όρη. Σε μια αποστολή έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με μια τεράστια αρκούδα, η οποία τον κατακρεουργεί. Ο θάνατος του θεωρείται βέβαιος. Δυο άντρες μένουν μαζί του μέχρι να πεθάνει ή να γίνει καλά, οι υπόλοιποι συνεχίζουν την πορεία τους. Όμως αυτοί οι δυο άντρες τον παρατάνε σύξυλο μετά από δυο μέρες, παίρνοντας του όλα τα όπλα και τις προμήθειες και αφήνοντάς τον σ'ένα εχθρικό έδαφος, γεμάτο άγρια ζώα και επικίνδυνους Ινδιάνους. Ο Χιου Γκλας όμως είναι άγριο και σκληρό καρύδι, θα παλέψει απέναντι σε όλες τις κακοτοπιές, θα ζήσει ένα κάρο κινδύνους, με σκοπό να βρει τους δυο άντρες και να πάρει την εκδίκηση του...

Προσωπικά είμαι λάτρης των γουέστερν και των ιστοριών επιβίωσης σε άγρια τοπία, και το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μάλλον από τα πιο καλογραμμένα, ενδιαφέροντα και συναρπαστικά βιβλία του είδους. Ειλικρινά δεν κατάλαβα πότε το άρχισα και πότε το τελείωσα, τόσο εθιστικό και απολαυστικό μου φάνηκε. Η γραφή είναι πάρα πολύ καλή και ευκολοδιάβαστη, με εξαιρετικές περιγραφές των τοπίων και των σκηνών δράσης. Η αγωνία και η ένταση βαράνε κόκκινο σε πολλά σημεία, ο αναγνώστης γίνεται ένα με τον αγώνα επιβίωσης του απίστευτου Χιου Γκλας. Όσον αφορά την ιστορική ακρίβεια των γεγονότων που περιγράφονται στο βιβλίο, κάποια πράγματα πιθανότατα δεν συνέβησαν ποτέ (άλλωστε το λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας στο τέλος του βιβλίου), όμως όντως ο Γκλας έζησε πολλές επικίνδυνες καταστάσεις, όπως αυτή της μάχης με αρκούδα, αλλά και με άγριους Ινδιάνους.

Τον Ιούνιο που μας πέρασε ξετρελάθηκα όταν έμαθα ότι θα κυκλοφορούσε το βιβλίο στα ελληνικά, τώρα ξετρελάθηκα ακόμα πιο πολύ που το διάβασα. Αντικειμενικά, δεν πρόκειται για αριστούργημα. Δεν είναι για όλα τα γούστα, πρέπει ν'αρέσουν τα γουέστερν και οι ιστορίες επιβίωσης σε όποιον θέλει να το διαβάσει. Εμένα μου αρέσουν, οπότε έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος και χορτασμένος από το βιβλίο. Τώρα ανυπομονώ δω την ταινία, που φαίνεται να είναι εξίσου δυνατή.

Υ.Γ. Η ελληνική έκδοση (Key Books) πολύ ωραία, με προσεγμένη μετάφραση.

9.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Καταπληκτικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο, το ρούφηξα σε μια μέρα. Υπέροχη ιστορία επιβιώσης σε άγριες και «αχαρτογράφητες» επόχές. Αν υπάρχει καμια πρόταση για παρόμοιο βιβλίο είναι καλοδεχούμενη. Εγώ μπορώ να προτείνω μόνο σε ταινία το πρόσφατο «Bone Tomahawk».

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Μόλις το τελείωσα και ήταν καλό. Ωραία ιστορία επιβίωσης σε ζόρικο, απαιτητικό για τις ανθρώπινες αντοχές φόντο. Η εκδίκηση θα είναι πάντα πρώτης τάξεως λόγος για όποιον αποφασισμένο να μην τα παρατά και να σπρώχνει τον εαυτό του στα όρια του. Και πέρα ακόμη από αυτά. Θετικό το ότι ο Γκλας

 

δεν μπόρεσε να λύσει τους λογαριασμούς του με τον Φιτζέραλντ.

Εξοργιστικό, προσδίδει όμως αληθοφάνεια. Ενώ στα συν μπαίνει και το έντονο Ινδιάνικο στοιχείο που πάντα θα αποτελεί για μένα ένα έξτρα πλεονέκτημα. 

Πέρασα λοιπόν καλά αλλά για να πω την αλήθεια το περίμενα καλύτερο. Απολαυστική περιπέτεια αλλά ως εκεί. Τίποτα το ξεχωριστό που θα μου μείνει για καιρό στο μυαλό. Μάλλον θα αποδειχθεί μία από τις ελάχιστες εκείνες περιπτώσεις όπου η ταινία θα είναι και καλύτερη. Θα την δω μία από αυτές τις μέρες :)

Edited by Δημήτρης
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..