Jump to content

Recommended Posts

Το Thieves Emporium ξεκίνησε να διανέμεται δωρεάν στο Amazon, διαδόθηκε στόμα με στόμα και κατέληξε σημείο αναφοράς μεταξύ των Darknet, των διαφόρων χακεράδικων κοινοτήτων, των cipherpunks και γενικώς όσων διαβιούν στα "υπόγεια" και τις παρυφές του Ίντερνετ. 

 

Κατ' αρχάς, δεν πρόκειται για διήγημα, αλλά για μανιφέστο μεταμφιεσμένο σε διήγημα. Μέσα από τις παράλληλες ιστορίες των πρωταγωνιστών, ξεδιπλώνεται μια σύγχρονη ιστορία συνωμοσίας, όπου το αμερικανικό κράτος από κοινού με κάποιους μεγαλοδικαιούχους της FED, επιβάλλουν σταδιακά ένα αστυνομικό κράτος, χρησιμοποιώντας ως πρόβολο την τρομοκρατία (sic) και το κυβερνοέγκλημα. Η οικονομική κρίση και οι ηθελημένες επιλογές των κρατούντων έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού στο περιθώριο, με αποτέλεσμα αυτοί να βρίσκουν καταφύγιο (και κυρίως εργασία) μέσα απ' τα παράνομα δίκτυα διανομής και εμπορίας των Darknet και Dark Markets (ο συγγραφέας ονομάζει συνολικά αυτό το μέρος του κυβερνοχώρου ως Badlands). Όσο τα δίκτυα αυτά εξαπλώνονται, τόσο αυξάνει η καταστολή, αλλά το βασικό πρόβλημα της εξουσίας είναι πως στα μέρη αυτά διακινούνται πληροφορίες για τα αληθινά μυστικά σχέδια των ισχυρών (όπως π.χ. το σαμποτάρισμα μια νέας πυρηνικής τεχνολογίας - αντιδραστήρες θορίου - που υποθετικά θα αποδέσμευε απ' τα ορυκτά καύσιμα). Από κάποιο σημείο και μετά η σύγκρουση γίνεται πιο ανοικτή, με την κυβέρνηση να λαμβάνει δρακόντια μέτρα κατά της "αντίστασης", ενώ τα darknet ανταπαντούν με συμβόλαια θανάτου για ανθρώπους όπως ο Διευθυντής της FED, ο πρόεδρος του Κογκρέσου κλπ.

 

Για όσους έχουν κάποια επαφή με τα όσα διαδραματίζονται την τελευταία εικοσαετία στη Sillicon Valley, το διήγημα είναι ξεκάθαρα ένα Λιμπερταριανίστικο (Libertarian) μανιφέστο, ακριβώς πάνω στη γραμμή που εκπόνησαν άνθρωποι όπως ο Timothy May (ένας εκ των παγκόσμιας εμβέλειας γκουρού των υπολογιστών, cipherpunk και ακροδεξιός, σχεδόν εξτρεμιστής Libertarian), και ακολούθησαν άνθρωποι όπως ο Ros Ulbright (ιδιοκτήτης και διαχειριστής του Silk Road, του μεγαλύτερου Darknet στην ιστορία του Ίντερνετ - προσφάτως καταδικασμένου σε ισόβια). Για όσους δεν γνωρίζουν πολλά για τη συγκεκριμένη τάση, θεωρούν πως όλα τα κακά της ανθρωπότητας προέρχονται απ' την κρατική παρέμβαση, πως το κράτος πρέπει πρακτικά να καταργηθεί και πως θεσμοί όπως η δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη, η δημόσια παιδεία και ο περιορισμός των όπλων είναι απαράδεκτες κρατικές παρεμβάσεις στην ιδιωτική και οικονομική σφαίρα. Πρόκειται πρακτικά για μια ακραία τάση φιλελευθερισμού, που όμως έχει αρκετή απήχηση στη Sillicon Valley και τις αμερικάνικες κομπιουτεράδικες κοινότητες. Για παράδειγμα, η δολοφονία πολιτικών με πληρωμένα μέσω ίντερνετ συμβόλαια θανάτου έχει πράγματι προταθεί, εδώ και πολλά χρόνια, σε διάφορα "σκοτεινά" ιντερνετικά φόρα, ως εξισορρόπηση της κρατικής εξουσίας.

 

Πέραν (ή παρόλο) αυτών, το διήγημα αξίζει πραγματικά ως ανάγνωσμα γιατί 1ον είναι εντυπωσιακό ως ντεμπούτο νέου συγγραφέα, 2ον αποδίδει πολύ γλαφυρά τα κοινωνικά αδιέξοδα της σύγχρονης Αμερικής, 3ον επισημαίνει κάποιες απ' τις νέες ιδεολογίες, τάσεις και πολιτικές προτάσεις που εμφανίστηκαν με την επανάσταση των υπολογιστών και, τέλος, περιέχει (έστω και συγκεκαλυμμένα) πραγματικές οδηγίες χρήσεις για την είσοδο και εργασία σε αυτή την ιντερνετική Αυλή των Θαυμάτων. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μια κάποια διαφορετική αντιμετώπιση από ένα "κανονικό" διήγημα, ακριβώς γιατί αποτελεί πύλη σε ένα κόσμο υπαρκτό, αν και ευρύτερα άγνωστο. Για όσους το διαβάσουν, επηρεαστούν και θελήσουν να εξερευνήσουν αυτό τον κόσμο, μια προειδοποίηση: Τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα "εκεί κάτω" όσο τα παρουσιάζει ο συγγραφέας, καθότι δεν είναι ένας κόσμος που κυριαρχούν οι ιδεολόγοι επαναστάτες, αλλά, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το οργανωμένο έγκλημα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..