Jump to content

Μπρέντ Γουίκς (Brent Weeks)


Blacksword
 Share

Recommended Posts

Ο Brent Weeks γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Μοντάνα των Η.Π.Α. το 1977.

Σπούδασε στο κολέγιο Hillsdale και πήρε το πτυχίο του στην Αγγλική φιλολογία και πριν ξεκινήσει να γράφει full-time δούλεψε σαν δάσκαλος αλλά και σαν bartender.

Έχει γράψει την τριλογία Night Angels αλλά και την σειρά Lightbringer που θα ολοκληρωθεί σε πέντε βιβλία και έτσι έχει μπει δυναμικά στην νέα γενιά συγγραφέων.

 

Επίσης σε μια ερώτηση που του έγινε αποκάλυψε ότι είναι λάτρης της Ελληνικής μυθολογίας αλλά και τους Έλληνες γενικώς: I'll admit: I love me some Greek myth. Actually, I love and admire all sorts of things about the Greeks, from philosophy to criticism to art to storytelling.[…]

 

Τα βιβλία του:

 

The Night Angel Trilogy:

 

The Way of Shadows (2008)

Shadow's Edge (2008)

Beyond the Shadows (2008)

 

Perfect Shadow (novella) (2011)

 

Lightbringer:

 

The Black Prism (2010)

The Blinding Knife (2012)

The Broken Eye (2014)

The Blood Mirror (October 2016)

* (5ο βιβλίο της σειράς χωρίς τίτλο ή ημερομηνία κυκλοφορίας)

 

=================================================================

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο The Black Prism που μόλις τελείωσα:

 

Από τους λίγους νέους συγγραφείς της εποχής μας που έχω διαβάσει ο Brent Weeks σίγουρα ξεχωρίζει και με αυτό το βιβλίο το αποδεικνύει.

 

Η ιστορία ξεκινάει με τον Kip ένα νεαρό αγόρι που βλέπει το χωριό του να καταστρέφετε από τον Σατράπη Garadul που θέλει να γίνει ο επόμενος Βασιλιάς και να πάρει εκδίκηση από τον μεγάλο πόλεμο της Χρωμερίας που τον έφερε στην εξαθλίωση και στην ταπείνωση.

Ο Kip θα προσπαθήσει να βρει ένα τρόπο να γλιτώσει και να πάρει και αυτός την εκδίκηση του για τον χαμό των φίλων του αλλά και της μητέρας του. Όμως στην πορεία θα βρεθεί μπλεγμένος σε ένα μεγαλύτερο παιχνίδι δολοπλοκιών και δίπλα σε ένα άτομο που δεν περίμενε ότι θα έβλεπε ποτέ.

Εν τω μεταξύ ο Gavin Guile, ή αλλιώς ο γνωστός Λόρδος Prism, ο άνθρωπος που εκλέχθηκε για να είναι το δεξί χέρι του Θεού Orholam, του Θεού που πιστεύουν ότι είναι η πηγή της μαγείας τους, θα προσπαθήσει να βρει λύσεις για την αποφυγή του πολέμου αλλά θα βρεθεί πιο βαθιά μπλεγμένος απ’ ότι περίμενε.

 

Ένα από τα καλά που έχει ο Weeks σε αυτό το βιβλίο είναι ότι έχει κάνει ένα εξαιρετικό και αρκετά πρωτότυπο σύστημα μαγείας. Χρωματομαγεία!

Ο καθένας που έχει αυτή την μαγεία αυτή μπορεί να χειριστεί ένα, δύο, τρία ή  ακόμα και περισσότερα χρώματα ταυτόχρονα, αν και είναι πιο σπάνιο αυτό, ενώ το κάθε χρώμα έχει και διαφορετικές δυνάμεις ή αδυναμίες.

Για παράδειγμα: Το Κόκκινο σου δίνει την δύναμη της φωτιάς, το Μπλε σου δίνει την δύναμη να κάνει σκληρά πράγματα και τα λοιπά. Ενώ τα αρνητικά τους, αν μπορούμε δηλαδή να πούμε ότι είναι κακό αυτό, είναι ότι μπορεί να σου προκαλούν θυμό, να σε κάνουν ψυχρό, πανούργο, τελειομανή και πολλά ακόμη.

Φυσικά υπάρχει και ένα μεγάλο μειονέκτημα καθώς η συνεχής χρήση της μαγείας μπορεί να σε σκοτώσει ή ακόμα χειρότερα μπορεί να σε κάνει ένα wight, ένα τρελό, άψυχο και επικίνδυνο ον.

 

Όσον αφορά τώρα το θέμα της ίδια της ιστορίας είναι πολύ καλή, όπως και η γραφή του, και παρόλο που έχει βάλει πάρα πολλά πράγματα μέσα στο βιβλίο έχει κάνει πολύ καλό χτίσιμο του κόσμου και εξαιρετική ανάπτυξη των χαρακτήρων αλλά έχει επίσης και απίστευτο χιούμορ.

Το μόνο που με πείραξε είναι ότι παρόλο που ο Weeks προσπαθεί να κάνει μια πιο επική ιστορία δεν τα καταφέρνει εντελώς. Όμως θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει κάπως στα επόμενα.

 

Γενικά από αυτό το βιβλίο έμεινα πολύ ευχαριστημένος αλλά και από τον Weeks και θα συνεχίσω σίγουρα και στα υπόλοιπα βιβλία του. Οπότε αν δεν τον έχετε διαβάσει ακόμα τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει καμιά 50αριά σελίδες από το The Way of Shadows και μου φάνηκαν πολύ ενδιαφέρουσες. Grim and grit θα τον έλεγα, τουλάχιστον από αυτές τις 50 σελίδες. Δε χαρίζει κάστανα στις αληθοφάνειά του, ούτε κανακεύει τους ήρωές του. Επαναλμβάνω, όλα αυτά από 50 σελίδες.

 

Όπως καταλαβαίνετε τον φυλάω για όταν θα θέλω να διαβάσω κάτι σουπερ-γ@μ@το.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ο Δρόμος των Ίσκιων (The Way of Shadows)

 

Με πρόλαβες Blacksword. Μπράβο για το topic! Η πρώτη μου επαφή με τον Brent Weeks ήταν με το The Way of Shadows (The Night Angel Trilogy: book 1) που μεταφράστηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις “Η  Άγνωστη Καντάθ”. Το περίμενα πολύ καιρό αυτό το βιβλίο οπότε μόλις κυκλοφόρησε αγνόησα την τσιμπημένη του τιμή και έτρεξα να το πάρω. Μπορώ να πω ότι μου άρεσε πολύ. Ο Weeks χρησιμοποίησε στο βιβλίο του μια τεχνική που δεν σε αφήνει να ξεκολλήσεις από πάνω του. Πολλά, μικρά κεφάλαια που σε κάνουν να σκέφτεσαι: άλλο ένα και σταματάω. Έλα όμως που δεν το κάνεις. Οι ικανότητες του στην πλοκή και στους χαρακτήρες με έκαναν να ευχαριστηθώ το βιβλίο μέχρι τέλους. Ίσως επειδή ήταν το πρώτο βιβλίο του, είχε κάποια μικρά προβληματάκια με την έννοια ότι κάποια σημεία τα βρήκα κάπως βεβιασμένα και θα ήθελα να δω λίγο παραπάνω world building. Είναι όμως ένα εξαίρετο, σκοτεινό και αρκετά βίαιο βιβλίο, με ζωντανές εικόνες, που η ιστορία του σε τραβάει μέσα και την ζεις έντονα μαζί με τους χαρακτήρες. Περιμένω με ανυπομονησία τα υπόλοιπα. Επίσης, το βιβλίο σχετίζεται με assassins. Όποιος γουστάρει του το προτείνω ανεπιφύλακτα.

 

9.5/10

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

The Way of Shadows

Για πολύ καιρό από τότε που έκανε το ντεμπούτο του, ο Brent Weeks έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και να αφήσει το δικό του σημάδι ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα του φάντασυ της εποχής μας, κερδίζοντας πολλούς επαίνους αλλά και μια μεγάλη φήμη. Και πράγματι, αυτό είναι περισσότερο από δίκαιο καθώς, μέσα από μόλις το πρώτο μέρος της τριλογίας Night Angel, καταφέρνει να χτίσει μια δυνατή κοσμοπλασία με ένα υπέροχο σύστημα μαγείας και να φτιάξει χαρακτήρες που δεν μπορούν παρά να σε συναρπάσουν.

 

Στον κόσμο του Midcyru οι άνθρωποι της Cenaria έχουν βασανιστεί μέσα από τα χρόνια με πολλούς πολέμους, αφήνοντας την διαφθορά του βασιλείου να μεγαλώσει και την κυβέρνησή του να πέσει στα χέρια του υποκόσμου και των συντεχνιών τους.

Σε ένα τέτοιο μέρος των βρωμερών Warrens βρίσκεται ο νεαρός Azoth όπου, αν και τα ταλέντα του δεν είναι μεγάλα, για να επιβιώσει και να πληρώνει τα τέλη του στην συντεχνία του πρέπει να κλέβει λεφτά από άλλους. Όμως όταν μια μέρα, καθώς θα πηγαίνει στο δικό του, κρυφό μέρος σε μια ταβέρνα για να βγάλει τα προς το ζην του, πέσει πάνω στον Durzo Blint - έναν ασασίνο μιας μεγάλης δύναμης (γνωστοί στην πόλη ως wetboys) - θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρόκληση να προσπαθήσει, ακόμα και μέσα από τους κινδύνους που του επιφυλάσσει η μοίρα, να αλλάξει την ζωή του και να ελευθερωθεί από τα βάσανά του για πάντα.

Ωστόσο, όταν ο Rat, ένας εγωιστής, ζηλιάρης και σκληρός τύπος που θέλει να γίνει ο επόμενος αρχηγός της συντεχνίας, μάθει για τις περιπλανήσεις του θα θελήσει να τον εκδικηθεί με τον σκληρότερο τρόπο, φέρνοντας τον Azoth και τους φίλους του στα όρια της ταπείνωσης και του εξευτελισμού. Όμως, όταν έρθει η στιγμή για τον Azoth να αντιμετωπίσει την μοίρα του, θα βρεθεί σε ένα μονοπάτι που δεν θα περίμενε ποτέ του· ένα μονοπάτι που θα τον βάλει σε μια μεγάλη περιπέτεια και μπορεί κάλλιστα να του κοστίσει ακόμα και την ίδια του την ζωή.

Από την άλλη μεριά, για τον νεαρό Logan, γεννημένο και μεγαλωμένο ανάμεσα στον βασιλικό οίκο των Ghyre, τα πράγματα της ζωής του ήρθαν πιο εύκολα, βάζοντάς τον σε μια θέση που οποιοσδήποτε θα ζήλευε. Αλλά, όταν ο πατέρας του, ο Δούκας Regnus Gyre, σταλθεί να διοικήσει το φρούριο στα σύνορα μεταξύ της Cenaria και των εχθρών τους, τους Khalidoran, θα βρεθεί αντιμέτωπος μέσα στις δικές του προκλήσεις και εχθρούς που θα φέρουν την τιμή του, και την ζωή του, ενάντια με την μεγαλύτερη δοκιμασία του. Ενώ ο Solon, ένας μάγος από την Νησιώτικη Αυτοκρατορία του Seth, θα βρεθεί, και αυτός, στις δικές του περιπέτειες όταν θα του αποκαλυφθεί μέσα από μια προφητεία ότι θα πρέπει να πάει στην πόλη της Cenaria και να βοηθήσει με την εκπλήρωσή της πριν να είναι πολύ αργά.

Όταν οι σκευωρίες και δολοπλοκίες του υποκόσμου αρχίσουν να ξετυλίγονται, όμως, το βασίλειο της Cenaria και οι άνθρωποί της θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα μεγάλο πόλεμο· ένα πόλεμο που θα φέρει τους ίδιους αλλά και όλους όσους αγαπούν ενάντια με μια εισβολή και ένα μεγάλο εχθρό που μπορεί να τους φέρει ακόμα και στην καταστροφή τους.

 

Με τον Brent Weeks να έχει γίνει πλέον ένας ταλαντούχος συγγραφέας και να έχει, επίσης, καταφέρει να φτάσει τις συγγραφικές του ικανότητες σε ένα υψηλότερο επίπεδο είναι βέβαιο ότι, όταν γυρνάς στην αρχή της καριέρας ενός συγγραφέα, θα βρεις σίγουρα περισσότερα λάθη απ’ ότι αργότερα. Και πράγματι, στο The Way of Shadows, η γραφή του Weeks είναι πολύ μακριά από την τελειότητα, δείχνοντας ακόμη την απειρία του και την αδεξιότητά του ως προς τους χαρακτήρες, τους διαλόγους τους και, γενικώς, τον χειρισμό τους μέσα στην ίδια την ιστορία.

Ωστόσο, έχοντας δει εκ των προτέρων την πιο αναπτυγμένη γραφή του και την απίστευτη δεξιοτεχνία του μέσα από την σειρά Lightbringer, δεν μπορώ παρά τον θαυμάσω ξανά καθώς, παρ’ όλο τα λάθη του, επιτυγχάνει και εδώ να περάσει την μαγεία των ιδεών και της κοσμοπλασίας του που καταφέρνουν να ξεχωρίσουν για άλλη μια φορά.

Η γραφή του, αν και είναι συχνά άγαρμπη, δεν σε αφήνει εύκολα να φύγεις από την ιστορία με τον Weeks να καταφέρνει να σε κρατήσει προσηλωμένο καθ’ όλο το βιβλίο, κάνοντάς σε έτσι να ξεχάσεις κάπως τα λάθη του και να επικεντρωθείς τόσο στους ίδιους τους χαρακτήρες όσο και στις μεγάλες περιπέτειές τους - κάτι το οποίο, πιστεύω, είναι επίσης και το μεγαλύτερο προτέρημά του - αλλά και καταφέρνοντας, επίσης, μέσα από το απίστευτα ανατρεπτικό στυλ του να σε συναρπάσει και σε ενθουσιάσει μέχρι το τέλος.

 

Γενικά, παρ’ όλο τα λάθη του, είναι ένα πολύ διασκεδαστικό βιβλίο με τον Weeks να καταφέρνει μέσα από το ντεμπούτο να χτίσει έναν υπέροχο κόσμο με ένα μοναδικό σύστημα μαγείας και να μας πάει, μέσα από τους χαρακτήρες του, σε μια μεγάλη περιπέτεια που μας προϊδεάζει για μια ακόμα πιο απίστευτη συνέχεια.

 

ΥΓ: Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για τις σωστές προφορές των περίεργων ονομασιών του κόσμου (και είναι πραγματικά πολλές) ανακάλυψα ότι ο Weeks δεν είχε γράψει κάποιο γλωσσάριο παρά μόνο αρκετά αργότερα, με την κυκλοφορία της επίτομης έκδοσης της τριλογία. Ευτυχώς, η Orbit έχει δημοσιεύσει το γλωσσάριο online εδώ για όποιον ενδιαφέρετε.

Edited by Blacksword
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Μπρέντ Γουίκς (Brent Weeks)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..