Jump to content

Νεκροναύτες και άλλες σκοτεινές ιστορίες επιστημονικής φαντασίας (εκδ. Η Άγνωστη Καντάθ)


Recommended Posts

post-2246-0-78581000-1463854153_thumb.jpg

 

Dan Simmons
ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΥΓΟΣ ΑΝΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ
Brian Stableford
Ο ΑΝΤΡΑΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕ ΕΝΑ ΒΑΜΠΙΡ
Harlan Ellison
ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ
Walter M. Miller, Jr.
Μ' ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;
Clifford Simak
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΥΡΙΕ ΤΖΕΗΜΣ
Greg Egan
Η ΘΥΡΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Philip K. Dick
ΤΟ ΜΕΡΤΙΚΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΝΑΥΤΗ
Brian Lumley
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΝΙΩΘΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ
Ted Kosmatka
ΝΕΚΡΟΝΑΥΤΕΣ

 

Μόλις πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε η παρούσα ανθολογία διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας από τις εκδόσεις Η Άγνωστη Καντάθ, και δεν άργησα ούτε στιγμή να την αγοράσω, περισσότερο χάρη στο πολύ ωραίο και ιντριγκαδόρικο εξώφυλλο και την λέξη-κλειδί "Νεκροναύτες", αλλά και χάρη στα ονόματα των συγγραφέων. Το βιβλίο περιέχει εννιά ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, στην πλειοψηφία τους σκοτεινές και με στοιχεία τρόμου (ψυχολογικού περισσότερο), με το επίπεδο ποιότητας να είναι σίγουρα ικανοποιητικότατο.

 

Θα έγραφα από μια μικρή περίληψη για την καθεμία ιστορία ξεχωριστά, αλλά η αλήθεια είναι ότι έτσι ίσως χάλαγα και κάποιες ωραίες εκπλήξεις. Άλλωστε εγώ διάβασα τις ιστορίες χωρίς να έχω ιδέα για το τι με περιμένει από άποψη πλοκής, με αποτέλεσμα να τις χαρώ περισσότερο. Οι υπεύθυνοι της έκδοσης διάλεξαν ιστορίες από τους εξής συγγραφείς: Νταν Σίμονς, Μπράιαν Μ. Στέιμπλεφορντ, Χάρλαν Έλισον, Γουόλτερ Μ. Μίλερ, Κλίφορντ Σάιμακ, Γκρεγκ Ίγκαν, Φίλιπ Ντικ, Μπράιαν Λάμλεϊ και Τεντ Κοσμάτκα. Οι οκτώ πρώτοι είναι, νομίζω, γνωστοί σε όλους μας, ο τελευταίος, του οποίου η ιστορία δίνει και τον τίτλο στην ανθολογία, είναι ο πιο άγνωστος, μιας και ανήκει στην νέα γενιά συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας, όντας λίγα χρόνια στο κουρμπέτι (πάντως φαίνεται ενδιαφέρων).

 

Λοιπόν, θέλετε νεκρούς που ζωντανεύουν και ζωντανούς που πεθαίνουν, ταξιδιώτες του χρόνου, εναλλακτικές πραγματικότητες, τηλεπάθεια, επικίνδυνα πλάσματα από άλλους πλανήτες, βρικόλακες που φοβούνται την επιστήμη και εφιαλτικές συνέπειες των δυνατοτήτων του ανθρώπινου μυαλού; Τότε τσιμπήστε την συγκεκριμένη ανθολογία. Όλες οι ιστορίες μου κράτησαν το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος, μου πρόσφεραν φαντασία, έξυπνες ιδέες και τροφή για σκέψη, ενώ δεν μπορώ να πω ότι έχω παράπονο για καμία από τις ιστορίες όσον αφορά την γραφή. Στα θετικά ότι δεν ένιωσα να επαναλαμβάνονται τα ίδια θέματα, μιας και κάθε ιστορία είχε κάτι το δικό της να πει.

 

Φυσικά όλα αυτά που λέω είναι υποκειμενικά, κάποιος άλλος μπορεί να μην μείνει το ίδιο ικανοποιημένος και χορτασμένος όπως έμεινα εγώ. Εξάλλου, αυτό συμβαίνει πάντα με τα βιβλία, τις ταινίες, την μουσική κλπ. Όμως, ναι, άξιζε το κάθε ευρώ που δαπάνησα, όπως και το κάθε λεπτό του χρόνου μου. Αν μου ζητάγατε να ξεχωρίσω τις τρεις πιο αγαπημένες μου, αυτές που με ταρακούνησαν περισσότερο ή τέλος πάντων αυτές που μου έκαναν μια κάποια καλύτερη αίσθηση από τις υπόλοιπες, θα διάλεγα αυτές: Χάρλαν Έλισον - "Σάββατο της απώλειας", Γουόλτερ Μ. Μίλερ - "Μ'ακούει κανείς;" και Γκρεγκ Ίγκαν - "Η θυρίδα ασφαλείας". Όσον αφορά την έκδοση, πολύ ωραία, με όμορφο εξώφυλλο και προσεγμένες μεταφράσεις.

 

Γενικός βαθμός: 8/10

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Ωραία συλλογή. Μου θύμισε παλιές καλές Ωρόρες. Ξεχώρισα το διήγημα του μεγάλου Simak αλλά και οι υπόλοιπες ιστορίες είναι αξιόλογες. Ελπίζω να υπάρξει συνέχεια και με άλλες θεματικές ανθολογίες.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..