Jump to content

Προτάσεις για αρχάριο


Steel Guardian
 Share

Recommended Posts

Χαιρετώ τα μέλη του forum.
Έχω διαβάσει πολύ λίγο τρόμο, αλλά είναι ένα είδος λογοτεχνίας που τραβάει το ενδιαφέρον μου και θα ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο μαζί του. Θα το εκτιμούσα πολύ αν οι "ειδικοί" εδώ μπορούσαν να με βοηθήσουν με τις προτάσεις τους.
Σας γράφω τι έχω διαβάσει από τρόμο μέχρι τώρα, μαζί με κάποια σχετικά σχόλια, ώστε να είναι πιο εύκολο να καταλάβετε τι το "πρέπει" να προτείνετε.

1). Η Λάμψη - Stephen King: Μου άρεσε το ύφος του King και γενικά η ατμόσφαιρα του βιβλίου, αλλά το βρήκα τρομερά φλύαρο, από τη μέση περίπου και μετά απίστευτα βαρετό και αρκετά μεγαλύτερο από ότι έπρεπε+Δεν ήταν καθόλου τρομακτικό. (2/5)
2). Ντούμα κι - Stephen King: Το ύφος του King ήταν και εδώ ευχάριστο, αλλά εδώ δεν υπήρχε η ατμόσφαιρα που είχε η λάμψη ήταν και αυτό εξαιρετικά φλύαρο και θα το χαρακτήριζα πιο εύκολα dark fantasy παρά horror. (2/5)
Και στα δύο βιβλία οι χαρακτήρες ήταν καλοδουλεμένοι και οι διάλογοι καλοί, πράγματα που γενικά εκτιμώ.
3). Δράκουλας - Bram Stoker: Απίστευτη ατμόσφαιρα, ενδιαφέρουσα αν και γνωστή ιστορία, μου άρεσε ο τρόπος που ήταν δομημένο (με τα γράμματα, τα ημερολόγια και τα αποκόμματα εφημερίδων), όμως οι χαρακτήρες δεν είχαν σχεδόν καθόλου βάθος. Γενικά μου άρεσε, αλλά σε κάποια σημεία με κούρασε (ενδεχομένως φταίει που ήξερα περίπου τι θα γίνει). (3.5/5)
4). Από Lovecraft έχω διαβάσει (με αυτή τη σειρά): Ο Τρόμος του Ντάνγουιτς, Η Φρίκη του Ρεντ Χουκ, Το Κάλεσμα του Κθούλου, Το Χρώμα που ήρθε από το Διάστημα, Τα Βουνά της Τρέλας. Κάποιες από τις ιδέες του (σχεδόν όλες) είναι απίστευτες, αλλά οι ιστορίες του είναι γραμμένες με τέτοιο τρόπο που μου ήταν σχεδόν οδυνηρό να τις διαβάζω (με αποκορύφωμα τα βουνά τις τρέλας). Οι χαρακτήρες ήταν ανύπαρκτοι, υπήρχε φλυαρία, επαναλήψεις των ίδιων λέξεων συνέχεια,σχεδόν καθόλου διάλογοι και τέλος στεγνός, άχαρος και κουραστικός λόγος. Ξέρω πως στους περισσότερους εδώ αρέσει και δεν θα ήθελα να προσβάλω τους fans του, αλλά εγώ δεν έχω καμία επιθυμία  να ξαναδιαβάσω κάτι δικό του. Παρόλα αυτά το Χρώμα μου άρεσε αρκετά.
5). Έχω διαβάσει σχεδόν τα πάντα από Edgar Allan Poe (δεν είμαι σίγουρος ότι τον μετράμε για τρόμο) με κάποιες ιστορίες να μου αρέσουν πολύ (π.χ. Μαύρος Γάτος, Μάσκα του Κόκκινου Θανάτου) και άλλες να μην μου αρέσουν καθόλου (π.χ. Ο Δαίμων της Διαστροφής, Τέσσερα Ζώα σε Ένα, Κουβεντολόι με μια Μούμια)

P.S. 1: Δυστυχώς δεν μπορώ να διαβάσω με άνεση στα αγγλικά, οπότε οι προτάσεις σας θα πρέπει να είναι βιβλία που έχουν μεταφραστεί.
P.S. 2: Θα ήθελα να αποφύγω τις συλλογές διηγημάτων.
P.S. 3: Χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο θα προτιμούσα να μην υπάρχουν περιγραφικές σκηνές σεξουαλικής κακοποίησης ή κακοποίσησης ΄ζώων.
P.S. 4: Δεν με ενδιαφέρει αν στην ιστορία θα υπάρχουν φανταστικά/υπερφυσικά στοιχεία

Link to comment
Share on other sites

Καλά έκανες και ανέφερες μερικά αναγνώσματά σου για να βοηθήσεις αλλά μήπως να μας έλεγες και τι θα σου άρεσε? Πχ θα σε ενδιέφεραν τα splatter? Θέλεις υπερφυσικό στοιχείο? Αυτά που έχω να σου πω για αρχή είναι

 

1. Τα συγκεκριμένα βιβλία που διάβασες απο τον Κινγκ δεν είναι ενδεικτικά όταν θέλεις να διαβάσεις τα τρομακτικά του.....προτείνω καλύτερα να δοκιμάσεις για αρχή το Αυτό ή/και το Σαλεμς Λοτ......Οποτε αν είναι να τον ξαναδοκιμάσεις διάβασε αυτά. Υπάρχουν και άλλα αλλά εγώ αυτά λέω. Ας μιλήσουν και οι υπόλοιποι. Απλά μην βγάζεις γνώμη απο αυτά τα δύο που διάβασες για τον τρόμο του Κινγκ

 

2. Εκδόσεις Οξύ σειρά Κόλαση....διάλεξε και πάρε. Προφανώς και εδώ δεν είναι όλα αριστουργήματα αλλά ότι καλό υπάρχει θα το βρεις εδώ οπότε πέσε με τα μούτρα διάλεξε οποιο σου αρέσει και βλέπεις....εγώ θα έλεγα για Masterton αλλά έχει σκηνές σεξουαλικής κακοποίησης κτλ κτλ κτλ.....και μερικές ακόμα. Πιο συγκεκριμένα προτείνω ο Αρχοντας του Ψευδους και το Αυτοί που ποτέ δεν κοιμούνται απο τον εν λόγω συγγραφέα...απο την συλλογή γενικά προτείνω επίσης αρκετά.

 

3. Ketchum το κορίτσι της διπλανής πόρτα....Αν αντέχεις φυσικά. Δεν σε κόβω αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

 

 

4. Τέλος φυσικά Clive Barker.....ξεκίνα με το Hellraiser και βλέπεις πως θα το πας απο κει και πέρα.

Edited by MountainRoot
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

(MountainRoot ποστάραμε ίδια στιγμή και προτείναμε ΣΧΕΔΟΝ τα ίδια πράγματα χαχαχαχα)

 

Φίλε μου καλησπέρα και καλωσήρθες στα αφιλόξενα και αδυσώπητα μονοπάτια του τρόμου. Χαίρομαι που μας κάνεις αυτήν την πρόσκληση να σου προτείνουμε βιβλία και εδώ θα βρεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ και για κάθε γούστο.
Είμαι φαν του τρόμου και από εμένα θα δεις πράγματα τα οποία ενδεχομένως να σου αρέσουν, κάποια ίσως σου προκαλέσουν αποστροφή αλλά σίγουρα δε θα σε αφήσουν αδιάφορο.

Μιας και υπάρχουν αρκετοί που έχουν διαβάσει πολύ περισσότερα από εμένα, ας κάνω μία τυπική αρχή.

1) Clive Barker: Εμένα είναι ο αγαπημένος μου και θεωρείται από τους καλύτερους. Έχει ένα πολύ ιδιαίτερο στυλ που κατασκευάζει τους χαρακτήρες του και παίζει με το συναίσθημα του τρόμου. Του αρέσουν τα άκρα αλλά σε σημείο που να ταιριάζει με όλη την ατμόσφαιρα. Παίζει πολύ με το σεξ και τον "βιασμό" του μυαλού αλλά με τίποτα κακοποιήσεις ζώων. Αυτά που θα σου προτείνω ανεπιφύλακτα να δεις βάση και αυτών που έχεις διαβάσει είναι τα εξής:

α) Υφαντόκοσμος: Το καλύτερο του έργο για εμένα. Φαντασία τεράστια, τρόμος που σκάει σαν σπίθα στην αρχή και μετά γίνεται φλόγα ολόκληρη. Διαθέτει μία από τις καλύτερες ever villain χαρακτήρες και ένα τέλος που είναι φαντασμαγορικό. Διαθέτει αρκετά fantasy στοιχεία να ξέρεις αλλά για αρκετούς θεωρείται και τρόμου.

β) Βιβλία του αίματος: Ξέρω ότι δε θέλεις συλλογές διηγημάτων αλλά εδώ νομίζω πρέπει να κάνεις μία εξαίρεση. Αποτελεί μία από τις καλύτερες ανθολογίες με διηγήματα και αν είναι να σου προτείνω κάποιο από τα βιβλία, θα έλεγα το Ι, το ΙΙΙ και το VI. Μπορείς να κοιτάξεις κριτικές για τις ιστορίες και να αποφασίσεις.

γ) Cabal:  Πολύ καλή αλλαγή από τον συγγραφέα προς το δαιμονικό στοιχεία περισσότερο, είναι μικρό και διαβάζεται εύκολα. Αν σου αρέσει το υπερφυσικό στο κομμάτι αυτό, πιστεύω θα σε ικανοποιήσει

 

Μετά θα σε παραπέμψω στον Graham Masterton. Ο συγκεκριμένος έχει μεγάλη βιβλιογραφία αλλά για εμένα ξεχωρίζουν δύο ιστορίες του. Ο Άρχοντας του Ψεύδους και το Μανιτού. Ειδικά για το πρώτο μπορώ να σου πω ότι έχει τέλειους διαλόγους και πολύ έξυπνη εξέλιξη. Θα το λατρέψεις.

 

Αν σε ενδιαφέρει ο σωματικός τρόμος τότε σίγουρα πρέπει με κάποιο τρόπο να αποκτήσεις το Η ιστορία του χειρούργου το οποίο είναι μικρό αλλά τεράστιο σε αυτά που προσφέρει. Εγώ στις τελευταίες σελίδες ανατρίχιαζα καιδ εν μπορούσα να το συνεχίσω εύκολα.

Και για να μην κουράσω περισσότερο, θα σου προτείνω και το Κορίτσι της Διπλανής Πόρτας του Jack ketchum. Είναι πολύ βαρύ. Εϊναι ακραίο. Εϊναι ψυχοφθόρο. Αλλά είναι ΤΟΣΟ ρεαλιστικό που σε τρομάζει μέχρι τα ύστατα της ψυχής σου. Ελπίζω να αντέξεις μέχρι το τέλος.

Edited by Ballerond
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Από Κινγκ ψάξε το Σάλεμς Λοτ και το Νεκροταφείο Ζώων.

Αν θες κάτι πιο λάιτ υπάρχει ο Koontz. Το ο εφιάλτης παραμονεύει, θυμάμαι, ήταν καλό βιβλίο του.

Σε πιο βαρύ literary ύφος υπάρχει ο Peter Straub. Αν βρεις το Ιστορία Φαντασμάτων ή το Κόκο τίμησέ τα. Το Χαμένο Αγόρι Χαμένο Κορίτσι από Bell είναι επίσης καλό, ξετρελάθηκα (αλλά σε πολλούς δεν άρεσε) με το Η Νύχτα του Κακού

Η Νεράιδα των Δοντιών και Σκοτεινό Ημερολόγιο από Graham Joyce. Εκδόσεις Οξύ. Βιβλιάρες και τα δύο.

Ντίνο Κέλλη έχεις διαβάσει είπαμε; Δεν είναι Αμερικάνος, αλλά το Νεκρή Γραμμή (Κλειδάρισθμος) μάλλον θα το ξεκοκκαλήσεις. Ενδεχομένως και ο Γιώργος Γιώτσας να σου αρέσει.

Hellraiser από Barker. Πάλι Από Οξύ. Και όσα από τα "Βιβλία του Αίματος" (εκδόσεις Τρίτωνας) μπορείς να βρεις

Από Οξύ πάλι, ψάξε τα: Άσε το Κακό να μπει, τον Φύλακα και ίσως τον πρώτο Νεκροσκόπο.

 

ΜΗ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ (AKOMA) KETCHUM ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΤΟΙΜΟΣ

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ρίξε μια ματιά σε όσα λέμε στο "τι διαβάζετε από τρόμο". Εκεί κάνω μίνι-ρίβιου για τα βιβλία που διαβάζω. Στις πρώτες σελίδες έχει κυρίως μεταφρασμένα.

 

http://community.sff.gr/topic/15008-%CF%84%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF/

 

Είμαι καλός στο να προτείνω ταινίες τρόμου σε αρχάριους, αλλά στα βιβλία δεν μπορώ όταν μπαίνει ο όρος να μην είναι γραμμένα στα αγγλικά.

 

Γενικά είμαι της άποψης ότι αυτά που έχουν μεταφραστεί στην χώρα μας είναι τα "εντελώς απαραίτητα" ή τα "πάνω-πάνω" αν θες.

 

Σε περίπτωση πάντως που θες να ασχοληθείς με τον ελληνικό τρόμο, ρίξε μια ματιά στην παρακάτω λίστα

 

https://www.goodreads.com/list/show/32622.Horror_Books_by_Greek_Writers

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά, μόλις βρω ευκαιρία θα πάρω κάτι από αυτά που μου προτείνατε.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..