Jump to content

Κεν Φόλετ (Ken Follett)


rolandofgileaad
 Share

Recommended Posts

Ο Κεν Φόλετ, από τους πιο αγαπητούς μυθιστοριογράφους με περίπου 130 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων του να έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο, γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1949, στο Κάρντιφ της Ουαλίας, γιος εφοριακού. Σπούδασε φιλοσοφία στο Λονδίνο και εργάστηκε ως αρθρογράφος στη South Wales Echo και αργότερα στην Evening News. Έγραψε τα πρώτα του έργα ασκώντας παράλληλα τη δημοσιογραφία.

Πολλά από τα έργα του έγιναν επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.Έχει ασχοληθεί με διάφορα είδη όπως ιστορίες Β Π.Π, κατασκοπικά, εποχής με μεγάλη επιτυχία στο καθένα. Έχει γράψει επίσης παιδικά βιβλία και σενάρια. Μετά τη λογοτεχνία, μεγάλες αγάπες του είναι το σαιξπηρικό θέατρο και η μουσική, παίζει κιθάρα ερασιτεχνικά και είναι μέλος μπάντας.

Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1978 με Το Μάτι της Βελόνας- το ενδέκατο βιβλίο του, που απέσπασε το βραβείο Έντγκαρ ,ξεπέρασε σε πωλήσεις τα δέκα εκατομμύρια αντίτυπα και έγινε μια εξαιρετική ταινία με πρωταγωνιστή  το Donald Sutherland.

Το 1989 εξέδωσε το  πλέον γνωστό μυθιστόρημά του, οι Στυλοβάτες της Γης, που παρέμεινε στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times για 18  εβδομάδες, κατέκτησε την πρώτη θέση στις λίστες Καναδά, Μεγάλης Βρετανίας και Ιταλίας, έμεινε έξι ολόκληρα χρόνια στις λίστες της Γερμανίας και σήμερα θεωρείται πλέον ένα κλασικό έργο παγκοσμίως και το οποίο μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη το 2010 και κυκλοφόρησε και ως επιτραπέζιο παιχνίδι με πολλά βραβεία επίσης.

Ψηφίστηκε το τρίτο καλύτερο βιβλίο που γράφτηκε ποτέ, από 250 000 τηλεθεατές του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ZDF, το 2004, πίσω  μόνο από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και την Αγία Γραφή. Όταν οι Times του Λονδίνου ζήτησε από τους αναγνώστες της να ψηφίσουν για τα 60 καλύτερα μυθιστορήματα των τελευταίων 60 ετών, οι Στυλοβάτες της Γης τοποθετήθηκε στο Νο.2, μετά To Kill a Mockingbird. Η συνέχεια του, Κόσμος χωρίς τέλος, ήταν Νο 23 στον ίδιο κατάλογο, επίσης αποδόθηκε τηλεοπτικά.

Η νεότερη δουλειά του είναι η Τριλογία του αιώνα όπου ακολουθώντας την ιστορία 5 οικογενειών, μας δείχνει τη πολυτάραχη ζωή του 20ού αιώνα.
Μεταξύ άλλων, είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Δυσλεξίας, σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Κατά του Αναλφαβητισμού και μέλος της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών. Ζει με τη σύζυγό του στο Λονδίνο.

 

Αναλυτική βιβλιογραφία του (Σχεδόν όλα Bell), νομίζω μόνο το Paper Money δεν έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά:

  1. Σκάνδαλο Μοντιλιάνι (The Modigliani Scandal)
  2. Το μάτι της βελόνας  ( Eye of the needle), μπορεί να έχει εκδοθεί και από Τερζόπουλο
  3. Τριπλό παιχνίδι (Triple)
  4. Κώδικας Ρεβέκκα (The key to Rebecca)
  5. Ο άνθρωπος από τη Ρωσία (The man from St. Petersburg)
  6. Στα φτερά των αετών (On wings of eagles)
  7. Η κοιλάδα του θανάτου (Lie down with lions)
  8. Οι στυλοβάτες της γης (The pillars of the earth)
  9. Πτήση αγωνίας (Night over water)
  10. Χρυσή παγίδα (A dangerous fortune)
  11. Ένα μέρος που λεγόταν Ελευθερία (A place called Freedom)
  12. Ο τρίτος δίδυμος (The third twin)
  13. Το σφυρί της Εδέμ (The hammer of Eden)
  14. Αντίστροφη μέτρηση (Code to zero)
  15. Κωδικός Κίσσες (Jackdaws)
  16. Η νύχτα των ηρώων (Hornet flight)
  17. Λευκός τρόμος (Whiteout)
  18. Ένας κόσμος χωρίς τέλος (World without end) Συνέχεια του Οι στυλοβάτες της γης.
  19. Η πτώση των γιγάντων (Fall of the giants) Τριλογία του αιώνα
  20. Ο χειμώνας του κόσμου (The winter of the world)
  21. Η πύλη της αιωνιότητας (Edge of eternity)

Προσωπικά έχω διαβάσει τους Στυλοβάτες της γης πριν 4-5 χρόνια, ένα βιβλίο που πρέπει να υπάρχει στη βιβλιοθήκη του καθενός, την Αντίστροφη μέτρηση, "τίμιο" περιπετειώδες μυθιστόρημα γύρω από τη Nasa και την εκτόξευση ενός πυραύλου στις αρχές δεκαετίας 1960 και το Σφυρί της Εδέμ το οποίο είχε αρκετή δράση και αγωνία στις κρίσιμες στιγμές του αλλά επειδή ο κεντρικός χαρακτήρας είναι γυναίκα, είχε λίγο παραπάνω ρομάντζο.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ζωντανεύω λίγο την ανάρτησή μου, ψάχνω το Μάτι της Βελόνας, μου είπαν πολύ καλά λόγια και για την ομώνυμη ταινία με Donald Sutherland.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Βρέθηκε και το Μάτι της βελόνας!!!!Μόνο εγώ συντηρώ το νήμα που έφτιαξα!!!!!! :B): :B): :B):

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Μετά από μεγάλο διάλειμμα σε σχέση με το προηγούμενο βιβλίο του που είχα διαβάσει - διότι έψαχνα Το Μάτι της Βελόνας - επανήλθα στον Φόλλετ, διαβάζοντας ακριβώς αυτό, την πρώτη του μεγάλη επιτυχία.

 

Το βιβλίο είναι παλιό, δερματόδετο με πρόσθετο χάρτινο εξώφυλλο και συρραμένο σελιδοδείκτη, κλασικό βιβλίο παλαιότερων δεκαετιών.

 

Ένας αδίστακτος κατάσκοπος των Ναζί, προσπαθεί να δραπετεύσει από την Βρετανία, έχοντας στα χέρια του, ζωτικές πληροφορίες σχετικές με την επικείμενη απόβαση των συμμάχων, στην Νορμανδία. Για να μην κινήσει υποψίες, αναγκάζεται ύστερα από ένα ναυάγιο να καταλύσει σε ένα σπίτι της βρετανικής επαρχίας και να περάσει λίγο καιρό με την νεαρή σπιτονοικοκυρά και τον ανάπηρο σύζυγό της.

 

Η γραφή για όσους έχουν διαβάσει Φόλλετ είναι χαρακτηριστική και βάζει τον αναγνώστη στο κλίμα της εποχής, και δη το βρετανικό. Ο κεντρικός χαρακτήρας, είναι μια ψυχρή πολεμική μηχανή που όταν χρειαστεί να σκοτώσει, το κάνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, χρησιμοποιώντας στιλέτο. Υπάρχουν κάποια εισαγωγικά κεφάλαια  που μας δείχνουν τη ζωή τόσο του κατασκόπου όσο και της γυναίκας με τον ανάπηρο σύζυγο που μας οδηγούν στο 1944 και στη συνάντησή τους μετά το ναυάγιο του κατασκόπου στο απομονωμένο νησί που ζει το ζευγάρι

 

Η μόνη παραφωνία στο όλο μυθιστόρημα ήταν μια συρραφή από σύντομους διαλόγους τρίτων χαρακτήρων για 1-2 σελίδες που ήταν έτσι διατυπωμένοι σαν να διαβάζουμε κινηματογραφικό σενάριο. Θα μπορούσε να αναπτύξει λίγο περισσότερο σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας ή και να μην υπάρχουν οι συγκεκριμένοι.

 

Συνολικά 9/10, προτρέπω αν το βρείτε κάπου να το πάρετε και εγώ ορμάω να δω και την ομώνυμη ταινία τις επόμενες ημέρες.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Α καλέ αυτός έχει γράψει πολλά. Έχω διαβάσει τους Στυλοβάτες μόνο. Το διάβασα μέχρι το τέλος, αν και το βρήκα αρκετά βαρετό.

Link to comment
Share on other sites

Α καλέ αυτός έχει γράψει πολλά. Έχω διαβάσει τους Στυλοβάτες μόνο. Το διάβασα μέχρι το τέλος, αν και το βρήκα αρκετά βαρετό.

Έχει γράψει διάφορα είδη, κυρίως σύγχρονες περιπέτειες ή αστυνομικού τύπου. Έχω διαβάσει και τα Σφυρί της Εδέμ και Αντίστροφη μέτρηση - θριλεράκια (σασπένς, καταδίωξη, όχι τρόμου μην τον παρερμηνεύσω). Οι στυλοβάτες είναι το πλέον ογκώδες και γνωστό του, προσωπικά μου άρεσε αρκετά όπως και το μάτι.Είναι συγγραφέας με κλασική συνταγή επιτυχίας και στη γραφή του τον καταλαβαίνω επειδή φαίνεται πως έχει μελετήσει για αυτό που γράφει αλλά η πληροφορία θα μείνει. Εν αντιθέσει, με τον καταιγισμό πληροφοριών από πχ Νταν Μπράουν που χάνονται μέσα στην εξέλιξη της δράσης του βιβλίου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Έφτασα, πριν χρόνια, το World Without End μέχρι το κεφάλαιο που πέφτει η πανούκλα. Εκεί το άφησα, γιατί έτσι κι αλλιώς με είχε κουράσει, (τεράστιο βιβλίο, και δεν ήμουν μαθημένη στα τεράστια αγγλικά βιβλία, μετά ήρθε ο Μάρτιν, βέβαια, και μ' έστρωσε) και γιατί δεν είχα εκείνη τη χρονιά όρεξη για μαυρίλα. Αλλά, εδώ που τα λέμε, μπορεί να το ξαναπιάσω, να δω τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι εκεί πέρα. Αυτό είναι το αξιοπρόσεκτο με αυτό το βιβλίο, ότι, τόσα χρόνια μετά (μάλλον τέσσερα), αν το ξαναπιάσω θα θυμάμαι ποιος είναι ποιος και τι έχει γίνει.

Είναι και καλή πηγή γνώσεων για τη ζωή στον Μεσαίωνα, και δεν αποκλείω το να αγοράσω κι άλλο βιβλίο του κάποτε.

Edited by Cassandra Gotha
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Έφτασα, πριν χρόνια, το World Without End μέχρι το κεφάλαιο που πέφτει η πανούκλα. Εκεί το άφησα, γιατί έτσι κι αλλιώς με είχε κουράσει, (τεράστιο βιβλίο, και δεν ήμουν μαθημάνη στα τεράστια αγγλικά βιβλία, μετά ήρθε ο Μάρτιν, βέβαια, και μ' έστρωσε) και γιατί δεν είχα εκείνη τη χρονιά όρεξη για μαυρίλα. Αλλά, εδώ που τα λέμε, μπορεί να το ξαναπιάσω, να δω τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι εκεί πέρα. Αυτό είναι το αξιοπρόσεκτο με αυτό το βιβλίο, ότι, τόσα χρόνια μετά (μάλλον τέσσερα), αν το ξαναπιάσω θα θυμάμαι ποιος είναι ποιος και τι έχει γίνει.

Είναι και καλή πηγή γνώσεων για τη ζωή στον Μεσαίωνα, και δεν αποκλείω το να αγοράσω κι άλλο βιβλίο του κάποτε.

Έχω διαβάσει τους Στυλοβάτες που και εκεί,προφανώς περιγράφει πολύ ωραία τη μεσαιωνική εποχή, πραγματικά όπως το γράφετε - καλή πηγή γνώσεων. Για να πιάσω τον κόσμο δίχως τέλος, θέλω να δω την τηλ, σειρά Στυλοβάτες, να φρεσκάρω λίγο πρόσωπα και καταστάσεις. Αν και θεωρητικά ο κόσμος εξελίσσεται 150-200 χρόνια μετά τους Στυλοβάτες, μπορεί να συνδέει τίποτα απόγονους.

 

Η τριλογία του αιώνα που έδωσα στη θεία μου, της άρεσε πάρα πολύ - θα πάρει και αυτό τη σειρά του, προσπαθώ να διαβάζω τα βιβλία με τη σειρά συγγραφής όταν καταφέρνω και συμπληρώνω βιβλιογραφίες.

Επίσης, έχω διαβάσει πως θα κυκλοφορήσει νέο του βιβλίο φέτος και η Μπελλ θα το εκδώσει σύντομα μετά το εξωτερικό. Από τη στιγμή που έχασαν και τα δικαιώματα Κινγκ, θα ενισχύσουν τις ενέργειές τους για άλλους συγγραφείς.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Διάβασα το Μάτι της Βελόνας πριν από 25 χρόνια και μάλιστα στα Αγγλικά σε μια παλιά έκδοση, το απόλαυσα και μου άρεσε αυτή η αγωνία ως το τέλος. Γέλασα δε με τον επίλογο ( ξέρεις εκείνον με το παγκόσμιο κύπελλο).

 

έχω ακόμα διαβάσει το Σκάνδαλο Μοντιλιάνι, καλό αλλά δε με ενθουσίασε. 

Η αντίστροφη μέτρηση ήταν πολύ καλό και έκρυβε τις ανατροπές του καλά για να σε αιφνιδιάσει.

 

Ακριβώς επειδή οι Στυλοβάτες είναι τεράστιο το έψαχνα καιρό στα Ελληνικά και τελικά το βρήκα και έχω και το ένας Κόσμος Δίχως τέλος. Έχουν κάπου 180 χρόνια διαφορά, το πρώτο είναι στον εμφύλιο για το Αγγλικο στέμμα μεταξύ Ερρίκου Πλανταγενέτ και Στεφάνου και το άλλο στις αρχές του Εκατονταετούς.

 

Τα τελευταία τα έχω όλα και πρέπει να βάλω μπρος να τα διαβάσω. Είναι πάντως από τους συγγραφείς που θεωρώ εγγύηση ότι θα περάσεις καλά.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Διάβασα το Μάτι της Βελόνας πριν από 25 χρόνια και μάλιστα στα Αγγλικά σε μια παλιά έκδοση, το απόλαυσα και μου άρεσε αυτή η αγωνία ως το τέλος. Γέλασα δε με τον επίλογο ( ξέρεις εκείνον με το παγκόσμιο κύπελλο).

 

έχω ακόμα διαβάσει το Σκάνδαλο Μοντιλιάνι, καλό αλλά δε με ενθουσίασε. 

Η αντίστροφη μέτρηση ήταν πολύ καλό και έκρυβε τις ανατροπές του καλά για να σε αιφνιδιάσει.

 

Ακριβώς επειδή οι Στυλοβάτες είναι τεράστιο το έψαχνα καιρό στα Ελληνικά και τελικά το βρήκα και έχω και το ένας Κόσμος Δίχως τέλος. Έχουν κάπου 180 χρόνια διαφορά, το πρώτο είναι στον εμφύλιο για το Αγγλικο στέμμα μεταξύ Ερρίκου Πλανταγενέτ και Στεφάνου και το άλλο στις αρχές του Εκατονταετούς.

 

Τα τελευταία τα έχω όλα και πρέπει να βάλω μπρος να τα διαβάσω. Είναι πάντως από τους συγγραφείς που θεωρώ εγγύηση ότι θα περάσεις καλά.

Ναι, όντως ο επίλογος με το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει πολλή πλάκα!

 

Οι στυλοβάτες, τι να πεις και να γράψεις, απλά magnus opus! Αντίστροφη μέτρηση αρκετά καλό, με τις ανατροπές του, συμφωνώ. Και το σφυρί της Εδέμ, το πιο αδύναμο από όσα έχω διαβάσει, όχι πως δεν είναι καλό αλλά δε μου άρεσε προσωπικά η κλιμάκωση της ιστορίας.

 

Και θα υπερθεματίσω σε αυτό που γράφεις - εγγύηση ότι θα περάσεις καλά - είναι σίγουρο πως τα βιβλία του θα είναι 8+ με άριστα το 10 και ας έχω μικρό μέτρο αξιολόγησης, 4 βιβλία.

Link to comment
Share on other sites

Οι Στυλοβάτες είναι στα must για εμένα γιατί ο Μεσαίωνας είναι η αγαπημένη μου ιστορική περίοδος.

Ο Λευκός Τρόμος είναι στα προσεχή μου αναγνώσματα οπότε θα επανέλθω σύντομα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

   Λευκός Τρόμος

   Την παραμονή των Χριστουγέννων το βιολογικό εργαστήριο της Όξενφορντ Μέντικαλ έχει μια παραβίαση ασφαλείας. Το θέμα αντιμετωπίζεται και ο Στάνλεϋ Όξενφορντ, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρίας ετοιμάζεται να περάσει τα Χριστούγεννα με ολόκληρη την οικογένειά του. Αλλά μόνο ήσυχα δεν θα είναι αυτή η μέρα. Ενώ σφοδρή κακοκαιρία πλήττει την Σκωτία μια συμμορία κλέβει από το εργαστήριο έναν επικίνδυνο ιό, πιο θανατηφόρο και από τον Έμπολα οδηγούμενη από τον αποξενωμένο γιό του Στάνλεϋ, Κιτ, μιας και εκείνος είχε σχεδιάσει τα μέτρα ασφαλείας. Τα πράγματα γίνονται εκρηκτικά όταν οι κλέφτες καταλήγουν στο σπίτι του Όξενφορντ.

   Ο Κεν Φόλετ είναι γνωστός για δύο είδη, τα ιστορικά μυθιστορήματα και τις περιπέτειες αγωνίας. Εδώ έχουμε ένα εξαιρετικό δείγμα από το δεύτερο είδος, με ρεαλιστικούς χαρακτήρες και με μια γρήγορη πλοκή που κρατάει την αγωνία. Διαβάζεται γρήγορα και δεν κουράζει.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να ζεσταίνουμε το νήμα με τα -σχετικά σπάνια- νέα του Φόλετ.Από το φθινοπωρινό δελτίο τύπου της Μπελλ:

 

Ένας Στύλος Φωτιάς: Μετά το υπέροχο #1 bestseller Οι Στυλοβάτες της Γης και το Ένας Κόσμος Χωρίς Τέλος (που θα επανεκδοθεί τον Οκτώβριο) ο Ken Follett επιστρέφει στο Κινγκσμπριτζ με ένα επικό βιβλίο που θα αφήσει εποχή! Δε θα πούμε τίποτα παραπάνω για το βιβλίο αυτό. Μόνο ένα πράγμα: Υπομονή μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Νιώθω σε αυτό το νήμα σαν το διαστημόπλοιο Βόγιατζερ που ταξίδευε στις άκρες του ηλιακού συστήματος, πολλή μοναξιά με μικρές εξαιρέσεις... Στο θέμα μας από αύριο στα βιβλιοπωλεία το νέο βιβλίο του επιτυχημένου Φόλετ, Ένας στύλος φωτιάς από Μπελλ, 1032 σελ.  τελική τιμή λιανικής 21,96.

Χριστούγεννα του 1558. Ο νεαρός Νεντ Γουίλαρντ επιστρέφει στη γενέτειρά του, το Κίνγκσμπριτζ, για να ανακαλύψει ότι ο κόσμος του δεν είναι πια όπως τον είχε αφήσει. Οι αρχαίοι λίθοι του καθεδρικού ναού ρίχνουν τη σκιά τους σε μια πόλη που σπαράσσεται από θρησκευτικό μίσος. Η Αγγλία βρίσκεται σε αναταραχή, ενώ οι αιματηρές συγκρούσεις θέτουν σε δοκιμασία αξίες, φιλίες και έρωτες. Και σύντομα ο Νεντ βρίσκεται στο αντίπαλο στρατόπεδο από τη Μάρτζερι Φιτζέραλντ –το κορίτσι που λαχταρά να παντρευτεί.

Τότε η Ελισάβετ Τυδώρ ανεβαίνει στο θρόνο και όλη η Ευρώπη στρέφεται κατά της Αγγλίας. Η ευφυέστατη νεαρή βασίλισσα στήνει το πρώτο δίκτυο μυστικών υπηρεσιών της χώρας έτσι ώστε να ενημερώνεται αμέσως για κάθε δολοπλοκία, σχέδιο δολοφονίας, εξέγερση ή σχεδιαζόμενη εισβολή. Η Ελισάβετ ξέρει ότι η σαγηνευτική, πεισματάρα βασίλισσα Μαρία της Σκωτίας βρίσκεται στο Παρίσι και τηρεί στάση αναμονής. Μέλος μιας αδίστακτα φιλόδοξης γαλλικής οικογένειας, η Μαρία έχει ανακηρυχθεί νόμιμη ηγεμόνας της Αγγλίας και οι υποστηρικτές της συνωμοτούν για να απαλλαγούν από τη νέα βασίλισσα.

Ο έρωτας του Νεντ και της Μάρτζερι φαίνεται καταδικασμένος, καθώς επί μισό αιώνα ακραία στοιχεία πυροδοτούν τη βία από το Εδιμβούργο ως τη Γενεύη. Και ενώ η Ελισάβετ κρατά με νύχια και δόντια το θρόνο της και τις αρχές της, προστατευμένη από μια μικρή, αφοσιωμένη ομάδα πολυμήχανων κατασκόπων και θαρραλέων μυστικών πρακτόρων, πολύ σύντομα γίνεται φανερό ότι οι πραγματικοί εχθροί –τότε όπως και τώρα– δεν είναι οι αντίπαλες θρησκείες.
Η αληθινή μάχη μαίνεται ανάμεσα σ’ εκείνους που πιστεύουν στην ανοχή και το συμβιβασμό και στους τυράννους που επιδιώκουν να επιβάλουν τις ιδέες τους σε όλους τους άλλους –με κάθε κόστος.

Έχοντας μαγέψει εκατομμύρια αναγνώστες με τα αριστουργηματικά Οι Στυλοβάτες της Γης και Ένας Κόσμος Χωρίς Τέλος, ο Ken Follett επιστρέφει για ακόμη μια φορά στο Κίνγκσμπριτζ με το #1 bestseller των New York Times Ένας Στύλος Φωτιάς.

Edited by rolandofgileaad
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
 

Άντε, να συντηρήσω κι εγώ το νήμα για να μην έχει παράπονα ο rolandofgileaad.

Από τις αρχές του 2017, το έφερε η τύχη να το ρίξω στα audio books. Στο site που τα βρίσκω είχε 11 βιβλία του Φόλλετ, οπότε ξεκίνησα τις σποραδικές αναγνώσεις. Το πρώτο που άκουσα/διάβασα ήταν η Χρυσή Παγίδα, "Dangerous Fortune".

Αντιγράφω από το "Goodreads", μια και πέρασε καιρός και δε θυμάμαι πολλά.

Ένα βιβλίο για να περάσει ευχάριστα η ώρα.
Ιδανικό για audio book μια και δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσήλωση.
Μου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον και μου ικανοποίησε πλήρως τα αισθήματα δικαιοσύνης, πασπαλίζοντας το τέλος με νιφάδες ευτυχίας και αποκατάστασης των ηρώων.
Γραμμένο με όλες τις σίγουρες συνταγές για επιτυχία.
Διαδραματίζεται στη Βικτωριανή Αγγλία, τότε που οι κοινωνικές διαφορές ήταν σχεδόν ανυπέρβλητες, η ανώτερη κοινωνική τάξη μιλούσε με υπονοοούμενα και το συζυγικό καθήκον συνοψιζόταν στο σήκωμα του νυχτικού στα σκοτάδια για μερικά λεπτά.
Η ιστορία ξεκινά το 1866 σε ένα οικοτροφείο - σχολείο αρρένων όπου γόνοι καλών οικογενειών εκπαιδεύονταν για να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση. ΄Ενα ζεστό απόγευμα μερικοί μαθητές το σκάνε για να κολυμπήσουν σε μια κοντινή λίμνη αλλά ένα ατύχημα θα γίνει η αρχή, για να παρακολουθήσουμε από κοντά τη ζωή τους μέχρι και σχεδόν 40 χρόνια μετά.
Ο αναγνώστης θα εμπλουτίσει τις γνώσεις του και θα πάρει μαθήματα συκοφαντίας και ίντριγκας! Οι καλοί, οι κακοί, οι πρωτοπόροι και οι δειλοί θα αποτελέσουν έναν καμβά που θα αποτυπώσει την εποχή με τις άμαξες, τις πένες, τα ατμόπλοια και τα σεμνά ντυσίματα των κυριών.
Πολύ επιτυχημένη η αναπαράσταση της εποχής. Ο συγγραφέας εισάγει στην πλοκή και μερικές πρωτοποριακές ιδέες, που θα ωριμάσουν τα επόμενα χρόνια στη χώρα φέρνοντας αναγκαίες μεταβολές στην κοινωνία της εποχής.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

112037144_.thumb.jpg.ada38b56415c8ceaee28fe32e7ff56ca.jpg

Το μάτι της βελόνας

Το βιβλίο αυτό, που απ' όσο γνωρίζω αποτελεί την πρώτη μεγάλη επιτυχία του συγγραφέα, το αγόρασα με ένα τάλιρο από παλαιοβιβλιοπωλείο στο Μοναστηράκι, τον Μάιο του 2012 (σύμφωνα με τα κιτάπια μου). Φυσικά, στο μεταξύ έχω αγοράσει κάμποσα άλλα βιβλία του συγγραφέα, απλώς γνωρίζοντας τη φήμη του. Ε, φέτος αποφάσισα να διαβάσω επιτέλους ένα βιβλίο του, για να δω και εγώ ο ίδιος γιατί είναι τόσο πολυδιαβασμένος και αγαπημένος συγγραφέας: Λοιπόν, δηλώνω ιδιαίτερα ευχαριστημένος, τόσο με τη γραφή όσο και με την ιστορία. Όσες ώρες διήρκησε η ανάγνωσή του βιβλίου, με κράτησε σε μια κάποια υπερένταση, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι με ψυχαγώγησε και με ταξίδεψε πίσω, σε μια άλλα εποχή, δύσκολη μα συνάμα συναρπαστική. Η ιστορία περιέχει δράση, αγωνία, λίγη ένταση και λίγο ρομάντζο, η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετική και ικανή να σε μεταφέρει μακριά από την πεζή πραγματικότητα, ενώ επίσης η γραφή είναι πολύ καλή, άκρως ευκολοδιάβαστη και εθιστική, με ωραίες περιγραφές και φυσικούς διαλόγους. Εντάξει, μπορεί να μην εντυπωσιάζει κιόλας, ούτε να πρωτοτυπεί ιδιαίτερα, όμως ο συγγραφέας ξέρει πολύ καλά πώς να πει μια ιστορία και πώς να μεταφέρει τον αναγνώστη του σε άλλες εποχές και άλλα μέρη. Τι να σας πω, νιώθω πολύ καλά που διάβασα αυτό το βιβλίο, γιατί η αλήθεια είναι ότι φλέρταρα επικίνδυνα με το reader's block, και ευτυχώς το συγκεκριμένο ήταν τόσο ενδιαφέρον και τόσο ωραία γραμμένο, που ξέφυγα από την άτιμη αυτή... αρρώστια! Οπότε, του βάζω και ένα έξτρα αστεράκι.

9/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Και να σκεφτείς ότι ουσιαστικά είναι το πρώτο του βιβλίο.

Ο Φόλετ είναι καλός σε ιστορίες σασπένς και σε ιστορικά μυθιστορήματα και αυτό έχει στοιχεία και των δύο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

 

579525413_.jpg.ab0a95b236347a4196edc1f3fa61213d.jpg

Το σκάνδαλο Μοντιλιάνι (The Modigliani Scandal, 1976)

Δεύτερο βιβλίο του Κεν Φόλετ που διαβάζω φέτος -αλλά και γενικά-, μετά το άκρως απολαυστικό "Το μάτι της βελόνας" που διάβασα στις αρχές Ιουνίου. Όσον αφορά το "Το σκάνδαλο Μοντιλιάνι", μπορώ να πω ότι και αυτό με τη σειρά του με ψυχαγώγησε και με κράτησε από την αρχή μέχρι το τέλος, έστω και αν είναι ένα αρκετά ανάλαφρο μυθιστόρημα χωρίς κάποια αγωνία ή ιδιαίτερη ένταση, αλλά απλώς με στοιχεία εγκλήματος. Ουσιαστικά μπορώ να κατανοήσω τις αντιφατικές κριτικές για το βιβλίο, αλλά και την αρκετά μέτρια βαθμολογία του στο Goodreads, μιας και δεν είναι από τα βιβλία που σε κρατάνε στην τσίτα και η πλοκή είναι σχετικά ανάλαφρη και οι χαρακτήρες χωρίς κάποιο βάθος, όμως προσωπικά το ευχαριστήθηκα σε μεγάλο βαθμό, σίγουρα πέρασα καλά όσο κράτησε η ανάγνωσή του, από τη στιγμή κιόλας που μου άρεσαν πολύ τα διάφορα σκηνικά, καθώς και η όλη ατμόσφαιρα της ιστορίας. Η γραφή είναι καλή, άκρως ευκολοδιάβαστη και ξεκούραστη, με χιουμοριστική διάθεση εδώ και εκεί, αν μη τι άλλο βοηθάει και αυτή στη γρήγορη ανάγνωση του βιβλίου. Λόγω των διαφόρων μέτριων κριτικών κρατούσα σχετικά μικρό καλάθι (έστω και αν πρόκειται για βιβλίο ενός τόσο καλού συγγραφέα), τελικά όμως αποδείχτηκε ένα αρκετά ψυχαγωγικό και ικανοποιητικό ανάγνωσμα.

8/10

Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

Το έχω διαβάσει, έχει το γούστο του.

Αν το έχεις με το εξώφυλλο αυτό που ανέβασες μπορεί να είναι και συλλεκτικό πια μιας και είναι παμπάλαιο, η πρώτη έκδοση του στα Bell.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Κεν Φόλετ (Ken Follett)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..