Jump to content

Γιορν Λιρ Χορστ (Jorn Lier Horst)


Starlord
 Share

Recommended Posts

Ο Jοrn Lier Horst είναι Νορβηγός και εργάστηκε ως αστυνομικός στο Λάρβικ έτσι γνωρίζει από πρώτο χέρι το θέμα του. Ως συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων εμφανίστηκε το 2004, με το Nοkkelvitnet (Ο βασικός μάρτυρας), το πρώτο της σειράς με τον αστυνομικό ερευνητή Βίλιαμ Βίστιν. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες.

Link to comment
Share on other sites

Έγκλημα στα Φιορδ - Εκδόσεις διόπτρα, 2016


 


Μια φαινομενικά απλή υπόθεση στην αρχή, όπου μπλέκονται, όμως, διάφορες πτυχές του κόσμου του εγκλήματος και ο συγγραφέας κάνει μέσω του ήρωα και σχόλια, αρκετά εύστοχα, πάνω στη σύγχρονη κοινωνική κατάσταση. Η υπόθεση έχει αρκετή πολυπλοκότητα ώστε να κρατάει το ενδιαφέρον, αλλά χωρίς να απαιτεί εντατική προσπάθεια από τον αναγνώστη.


 


Το κλείσιμο της υπόθεσης είναι ικανοποιητικό, ενώ και η τελευταία εκκρεμότητα κλείνει στο τέλος του βιβλίου χωρίς να μένουν κενά και απορίες. Το τέλος έρχεται λίγο απότομα και γρήγορα σε σχέση με το υπόλοιπο και αφήνει μια αίσθηση βιασύνης εκ μέρους του συγγραφέα. Ευτυχώς, όμως, όπως είπα κλείνει με συνέπεια και όλα εξηγούνται πλήρως.


 


Σε αντίθεση με άλλα σκανδιναβικά αστυνομικά, οι ήρωες είναι προσιτοί και μπορείς να ταυτιστείς μαζί τους. Δεν πρόκειται ούτε για καταθλιπτικό, ούτε για αλκοολικό ήρωα, αλλά παρόλα αυτά έχει πολλά να πει μέσα από την απλή ματιά του στη ζωή. Αυτοί στους οποίους αρέσει η “ατμόσφαιρα” της Σκανδιναβίας αλλά διστάζουν μπροστά στα ψυχολογικά θρίλερ και τους “καταραμένους” χαρακτήρες που μας έχουν συνηθίσει οι συγγραφείς, σε αυτό το βιβλίο θα βρουν αυτό ακριβώς που ζητούν.


 


Ανακεφαλαιώνοντας μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα καλογραμμένο αστυνομικό που αφήνει μια αίσθηση πληρότητας στον αναγνώστη.


 


Δυστυχώς το βιβλίο είναι το έβδομο της σειράς με ήρωα τον Βίλι Βίστιν, μια πρακτική των εκδοτικών οίκων, κατανοητή ως ένα βαθμό, που ενοχλεί, όμως.


 


Η ίδια κριτική είναι και στο goodreads ενώ έγινε και άρθρο στο spoilerlaert.gr. Το απόγευμα θα ανέβει και στο podcast.


  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Γιορν Λιρ Χορστ (Jorn Lier Horst)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..