Jump to content

Μπράιαν Έβενσον (Brian Evenson)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

post-2246-0-15873100-1480104226.jpg

 

Ο Μπράιαν Έβενσον γεννήθηκε στην Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών στις 12 Αυγούστου του 1966 και είναι συγγραφέας που κινείται ανάμεσα στο αστυνομικό νουάρ, τον τρόμο και την επιστημονική φαντασία. Γενικά χαρακτηρίζεται για τις σκληρές και περίεργες ιστορίες του και την ιδιαίτερη γραφή του. Αν διαβάσετε περιλήψεις των ιστοριών του θα καταλάβετε... Δεν είναι και από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς εκεί έξω, αλλά είναι πολύ γνωστός και αγαπημένος σε συγκεκριμένους αναγνωστικούς κύκλους.

 

Αφορμή για το παρόν τόπικ στάθηκε η πρόσφατη κυκλοφορία στα ελληνικά, του πιο γνωστού μυθιστορήματος του συγγραφέα με τον τίτλο "Last Days".
Ελληνικός τίτλος: Έσχατες μέρες (Καστανιώτης, 2016)

 

Ενδεικτικά έργα του:

 

*Altmann's Tongue (1994)
*Din of Celestial Birds (1997)
*Prophets and Brothers (1997)
*Father of Lies (1998)
*The Wavering Knife: Stories (2004)
*The Open Curtain (2008)
*Aliens: No Exit (2008) as B. K. Evenson
*Last Days (2009, Underland Press' debut novel, expanded from The Brotherhood of Mutilation)
*Fugue State (2009) (with illustrations by Zak Sally)
*Dead Space: Martyr as B. K. Evenson (2010)
*Immobility (April 2012, Tor Books)
*Windeye: Stories (June 2012)
*Dead Space: Catalyst as B. K. Evenson (October 2012)
*The Lords of Salem as B. K. Evenson, with Rob Zombie (March 2013)
*A Collapse of Horses: Stories (February 2016)
 
Δεν βλέπω την ώρα να ξεκινήσω το "Έσχατες μέρες".
Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Έσχατες μέρες

post-2246-0-31060100-1480184746.jpg

Τον Μπράιαν Έβενσον τον είχα σταμπάρει εδώ και πάρα πολύ καιρό από το Goodreads, έχοντας διαβάσει περιλήψεις και κριτικές των βιβλίων του και νιώθοντας ότι είναι ένας συγγραφέας που θα μου άρεσε πολύ να τον γνωρίσω. Όμως, την ίδια στιγμή, ήμουν σχεδόν βέβαιος ότι δεν θα βλέπαμε κανένα βιβλίο του μεταφρασμένο στα ελληνικά. Ευτυχώς, οι εκδόσεις Καστανιώτη με διέψευσαν.Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το πιο γνωστό του και πιθανότατα η καλύτερη ευκαιρία για να γνωρίσει κανείς τον συγγραφέα.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Κλάιν, ένας πρώην αστυνομικός, που έχασε το χέρι του σε μια υπόθεση που είχε. Μια μέρα, δυο άντρες τον απαγάγουν και τον οδηγούν σ'έναν καταυλισμό, όπου ζουν δεκάδες άνθρωποι, μέλη μιας παρανοϊκής σέκτας, όπου είναι υποχρεωτικό να ακρωτηριάσεις έστω και ένα μέλος του σώματός σου, για να γίνεις δεκτός. Αυτοί που έχουν κάνει περισσότερους ακρωτηριασμούς, είναι φυσικά και ανώτεροι. Υποτίθεται ότι ο Κλάιν θα ερευνήσει μια υπόθεση εντός του καταυλισμού, όμως θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα σωρό ψέματα και παραπλανητικές πληροφορίες, χώρια φυσικά την παράνοια και την τρέλα των ανθρώπων γύρω του. Μήπως όμως και ο Κλάιν δεν είναι λίγο τρελός, έτσι κι αλλιώς;

Όσα λιγότερα γνωρίζει κανείς για την πλοκή, τόσο το καλύτερο. Εγώ απλώς έδωσα μια πολύ γενική εικόνα της όλης κοσμοπλασίας. Λοιπόν, πρόκειται για ένα τρελό βιβλίο. Παρανοϊκό, σκοτεινό, κατάμαυρο, δυστοπικό, τρομακτικό, είναι μερικοί ακόμα χαρακτηρισμοί που μπορώ να του αποδώσω. Πρώτα-πρώτα, δεν μαθαίνουμε που συμβαίνουν όλα τα τρελά της ιστορίας, ούτε πότε. Δεν αναφέρονται ονόματα πόλεων ή δρόμων και το χρονικό πλαίσιο είναι ασαφές. Δεύτερον, ο τρόπος που ο συγγραφέας περιγράφει τα διάφορα μέρη, τις σκηνές βίας, τα όλα τρελά που συμβαίνουν, μου δημιούργησε μια πολύ ιδιαίτερη και παράξενη αίσθηση, όπως όταν βλέπω τις ταινίες τρόμου του Κρόνενμπεργκ. Η ατμόσφαιρα είναι σαφώς μαύρη, περίεργη και κλειστοφοβική. Οι χαρακτήρες χωρίς ιδιαίτερο βάθος, αλλά δεν ήταν σκοπός του συγγραφέα να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε.

Το βιβλίο δεν είναι για όλους. Τόσο η ίδια η ιστορία όσο και ο τρόπος που είναι γραμμένη, μάλλον δεν ταιριάζει με όλα τα αναγνωστικά γούστα. Προσωπικά, αν και δεν με ξετρέλανε στον μέγιστο βαθμό, σίγουρα με άφησε τρομερά ικανοποιημένο. Και γιατί όχι; Διάβασα μια πραγματικά σκοτεινή και πιο-νουάρ-πεθαίνεις ιστορία παρακμής και τρόμου, γραμμένη με ιδιαίτερο ύφος. Επίσης η όλη ιστορία μπορεί να λειτουργήσει και σαν αλληγορία/μεταφορά/παραβολή για τον θρησκευτικό φανατισμό και την τυφλή υπακοή σε κανόνες και δόγματα. Τέλος, μπορεί να πει κανείς ότι έχει και στοιχεία (κατά)μαύρης κωμωδίας.

Υ.Γ. Ελπίζω να δούμε και άλλα βιβλία του συγγραφέα στα ελληνικά. Διαβάστε περιλήψεις των βιβλίων του και θα καταλάβετε ότι αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί του. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να τα πάει καλά το συγκεκριμένο...

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ο Evenson έχει γράψει και τρόμο (όπως βλέπουμε και από το Lord of Salem που γράφτηκε μετά την ταινία νομίζω) και επιστημονική φαντασία αλλά και literary. Γενικά είναι πολύπλευρος συγγραφέας. Οπότε δεν ξέρω σε τί subforum θα έπρεπε να μπει.  Εγώ τον έψαχνα στον τρόμο τόση ώρα πάντως. :p

 

Πρόσφατα λοιπόν διάβασα κάποια διηγήματά του, τρόμου και μπορώ να πω ότι μου μείνανε πολύ έντονα. Στον τρόμο έχει μια ασάφεια και μια τάση προς αποπροσανατολισμό και ρέπει προς το weird fiction. Γενικά οι πλοκές του είναι τόσο ανοιχτές προς ερμηνεία που μπορεί κάποιον να τον εκνευρίσουν. 

 

Καλύτερη ιστορία του για μένα ήτανε το "Blood Drip" όπου το βρείτε να το διαβάσετε γιατί εγώ τα έκανα πάνω μου. (Και δεν φοβάμαι να το ομολογήσω) :p Βρίσκεται στην ανθολογία A Collapse of Horses: Stories.

Edited by Eugenia Rose
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Last Days/Έσχατες Μέρες (Εκδόσεις Καστανιώτης)
Κι εμένα μου άρεσε αρκετά το βιβλίο. Ο Evenson γράφει με έναν τρόπο όπου, χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω το γιατί, δημιουργεί μια ομιχλώδη αίσθηση, που αποπροσανατολίζει τον αναγνώστη. Αυτό από την μία είναι πολύ καλό, γιατί σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται και ο πρωταγωνιστής και μπάζει τον αναγνώστη για τα καλά στην ατμόσφαιρα, αλλά από την άλλη μου δημιούργησε σε πολλές περιπτώσεις την επιθυμία για περισσότερες λεπτομέρειες και πιο πολλή εμβάθυνση.
Ο ρυθμός είναι καταιγιστικός και η πλοκή συναρπαστική, πραγματικά διαβάζεται εύκολα σε μια καθισιά.
Δύο παράπονα έχω, που πιθανώς συνδέονται και τα δύο σε κάποιο βαθμό με την ιδιαιτερότητα της γραφής του Evenson που προανέφερα. Πρώτων οι χαρακτήρες θα ήθελα να είναι λίγο πιο καλοδουλεμένοι. Δεν είναι αυτό που λέμε paper-thin, αλλά ούτε και κανένα τρομερό βάθος ή ενδιαφέρον έχουν. Δεύτερον κάπου προς το τέλος ίσως να παραήταν γρήγορο και θα ήθελα να το πάει λίγο πιο αργά αναλώνοντας περισσότερο χρόνο τόσο στα γεγονότα όσο και στην ψυχολογία του πρωταγωνιστή.
Γενικά θα το πρωτινά σε όποιον θα ήθελε να διαβάσει ένα αρκετά νοσηρό και συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα.

Βαθμολογία: 7.5/10

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Έσχατες μέρες

Αυτό το βιβλίο ήταν καταπληκτικό και ταυτόχρονα ενοχλητικό. Παράξενο με αρκετές δόσεις μαύρου χιούμορ. Νιώθω λιγότερο ανθρώπινος από τη στιγμή που έφτασα στην τελευταία σελίδα. Διαπιστώνω ότι δεν μου λείπει καθόλου το κλεμμένο κομμάτι της ψυχής μου. Το προτείνω σε όσους έχουν ανάγκη, για κάτι άγριο και συναρπαστικό. Σε όσους αγαπούν το αληθινό νουάρ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Μπράιαν Έβενσον (Brian Evenson)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..