Jump to content
Sign in to follow this  
Γελωτοποιός

Lore {podcast & TV series} (2017)

Recommended Posts

Γελωτοποιός

Το “Lore”, όπως φαίνεται και από τον τίτλο, είναι ένα podcast, το οποίο δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2015 από τον συγγραφέα λογοτεχνικών βιβλίων τρόμου, Aaron Mahnke. Ο ίδιος ευθύνεται για το σενάριο και την παρουσίασή του. Βγαίνουν δύο επεισόδια τον μήνα και αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μόλις 41, τα οποία διαρκούν από 20 μέχρι 30 λεπτά το καθένα. Εγώ έχω ακούσει τα 14 πρώτα από αυτά. Να αναφέρω επίσης ότι το “Lore” συνάντησε μεγάλη επιτυχία, σε σημείο που βραβεύτηκε και αποτελεί σήμερα ένα από τα καλύτερα podcasts που υπάρχουν. Εδώ είναι η ιστοσελίδα: http://www.lorepodcast.com/

 

Το “Lore” εξερευνά τον τρόμο που πηγάζει μέσα από πραγματικά γεγονότα και ιστορίες. Είναι ένας τρόπος γνωριμίας της γενέτειρας όλων αυτών των στοιχείων του τρόμου που συναντάμε στη φαντασία και στη γοτθική λογοτεχνία. Από μια πρώτη εμπειρία, η θεματολογία του εκτείνεται σε πολλά μονοπάτια του τρόμου. Τα περισσότερα από τα επεισόδια ασχολούνται με το folklore (λαογραφία) διάφορων λαών κατά την εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας. Με αληθινές ιστορίες δηλαδή, που οδήγησαν μικρές ή και μεγάλες κοινότητες ανθρώπων να δημιουργήσουν αστικούς θρύλους και μύθους προκειμένου να δώσουν μία απεγνωσμένη εξήγηση στο άγνωστο. Οι ιστορίες αυτές είναι πραγματικά, καταγεγραμμένα γεγονότα που διαδραματίστηκαν (μεταξύ άλλων περιοχών) κυρίως σε κάποια μακρινή επαρχία της κελτικής γης (Αγγλία, Σκωτία κ.τ.λ.) ή στην απαρχή του Νέου Κόσμου. Ο Mahnke διηγείται την ιστορία κάποιου δύσμοιρου ανθρώπου, που οι συγχωριανοί του καταδίκασαν αδίκως σε θάνατο, κάποιας απρόσμενης συνάντησης με ένα πλάσμα μέσα στο δάσος, κάποιου στοιχειωμένου μέρους, κάποιου μυστηρίου εξαφάνισης ανθρώπων κ.τ.λ. Όλες αυτές οι μεταφυσικές εξιστορήσεις θα μπορούσαν να βγαίνουν κατευθείαν μέσα από τον κόσμο της φαντασίας και όμως κάποιοι άνθρωποι τις βίωσαν πραγματικά. Στο τέλος, πολλά από αυτά τα τραγικά περιστατικά μπορεί να έχουν μια λογική εξήγηση, όπως να είναι για παράδειγμα αποτελέσματα των πράξεων ενός μανιακού δολοφόνου ή της ανθρώπινης απερισκεψίας και αμάθειας. Ορισμένες φορές όμως, οι απαντήσεις παραμένουν άγνωστες και το μυστήριο άλυτο, δίνοντας έτσι  τροφή στον φόβο των ανθρώπων για το άγνωστο και γεννώντας καινούργιους τρόμους.  Άλλωστε, το μότο του “Lore” είναι ”Sometimes the truth is more frightening than fiction”, και νομίζω πως μονάχα αυτή η πρόταση και το όνομα του podcast μπορούν να κάνουν κάποιον να το δώσει μια ευκαιρία.

 

Εγώ πάντως το προτείνω σίγουρα. Καταπιάστηκα πολλές φορές τους τελευταίους μήνες με χειρωνακτικές δραστηριότητες, μεγάλες διαδρομές ποδαρόδρομου και αναμονής στο λεωφορείο, και αυτό το podcast, που ανακάλυψα από πρόταση φίλου, ήταν ένας από τους τρόπους που γέμισαν οι ώρες αυτές. Η αφήγηση του Mahnke είναι καθηλωτική και διακρίνεται η δουλειά και η έρευνα που ρίχνει για το κάθε επεισόδιο. Το γεγονός ότι ο δημιουργός ήταν και συγγραφέας δίνει ένα βαθμό παραπάνω στην ικανότητά του να αφηγείται μια ιστορία και σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική μουσική που συνοδεύει τη φωνή του, κάνει το άκουσμα του podcast αυτού μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Φυσικά, κάποια επεισόδια είναι πιο δυνατά από τα υπόλοιπα και μπορώ να πω πως όσο προχωράνε εξελίσσονται όλο και πιο πολύ. Δεν παύουν όμως να είναι όλα ανεξαιρέτως πολύ καλής ποιότητας. Το μόνο παράπονο που έχω είναι ότι δεν κρατάνε πολύ. :p Θα πρότεινα να ξεκινήσει κάποιος να τα ακούει από την αρχή, καθώς πιστεύω πως αξίζουν όλα και θα ήταν κρίμα να χαθούν κάποιες καλές ανατριχίλες. Άλλωστε είναι λίγα και πιστέψτε με φεύγουν γρήγορα.

 

Τέλος, έχει ανακοινωθεί πως μέσα στο 2017, τα επεισόδια του “Lore” θα μεταφερθούν ως τηλεοπτική σειρά στη μικρή οθόνη. Ήδη η αφήγηση του Mahnke ζωντανεύει με το παραπάνω αυτές τις παλιές ανατριχιαστικές ιστορίες, αλλά το να μας δοθεί η ευκαιρία να τις δούμε και live, με ενθουσιάζει πολύ! (Όταν και αν ξεκινήσει η τηλεοπτική σειρά, προτείνω το topic να μετονομαστεί σε “Lore (podcast & TV series)”)

Edited by Γελωτοποιός

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ballerond

Δεν γνώριζα για το Lore μέχρι που κατέβασα το πρώτο επεισόδιο της τηλεοπτικής μεταφοράς του.

Είδα το πρώτο επεισόδιο, φαίνεται ενδιαφέρον και με πράγματα που έχω ψάξει κι εγώ στο παρελθόν. Η ντοκυμενταρίστικη τεχνική μαζί με αφηγηματική που χρησιμοποιεί βοηθάει πολύ και το κάνει να κυλάει γρήγορα :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines.