Jump to content

Lois McMaster Bujold - The World of the Five Gods


Blacksword
 Share

Recommended Posts

*Σημείωση: Για τα βιβλία της συγγραφέας στο χώρο της ΕΦ δείτε το θέμα εδώ.

 

outlmbsm.jpg

 

Η Lois McMaster Bujold είναι αμερικανίδα συγγραφέας γεννημένη τον Νοέμβριο του 1949 στο Κολόμπους της πολιτείας του Οχάιο. Είναι πλέον μια από τις σημαντικότερες γυναίκες συγγραφείς στο χώρο της Επιστημονική Φαντασίας, καθώς άφησε το σημάδι της μέσα από την σειρά του Miles Vorgosigan, παίρνοντας υψηλές κριτικές και κερδίζοντας πολλά μεγάλα βραβεία (μεταξύ αυτών Hugo, Locus και Nebula), ενώ κατάφερε να ξεχωρίσει επίσης και στο χώρο της Φαντασίας έχοντας γράψει δύο σειρές, το The Sharing Knife και το The World of the Five Gods.

 

Δείτε ακόμα μια συνέντευξη της συγγραφέας από την ομάδα του φόρουμ: http://community.sff.gr/topic/16562-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-lois-mcmaster-buzold/

 

 

The World of the Five Gods

 

The Curse of Chalion

Εκτός από τις τρεις μικρές νουβέλες με τις περιπέτειες του Miles Vorgosigan (που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παρά Πέντε) δεν είχα την ευκαιρία να διαβάσω κάποιο από τα βιβλία της Bujold μέχρι τώρα. Ωστόσο, αυτό που θυμάμαι όταν πρωτοδιάβασα αυτές τις τρεις νουβέλες είναι το πόσο μου άρεσε το στυλ της γραφής της. Οπότε, σαν λάτρης της Φανταστικού, δεν μπορούσα παρά να ξεκινήσω τις περιπέτειες μου στα έργα της με το συγκεκριμένο βιβλίο και, διαβάζοντάς το, πρέπει να πω ότι όχι μόνο έχει καταφέρει να φτιάξει ένα άκρως ικανοποιητικό, και σοβαρό, βιβλίο, αλλά και να δημιουργήσει μια πολύ όμορφη ιστορία, με δυνατούς χαρακτήρες και έναν υπέροχα μαγευτικό κόσμο.

 

Όλη του ζωή ο Cazaril την πέρασε υπηρετώντας και υπερασπίζοντας το Βασίλειο του Chalion, μέχρι που μια μέρα αυτός και οι συμπατριώτες του προδόθηκαν και αφέθηκαν στα χέρια των εχθρών τους, των Roknari, μόνο για να πουληθούν αργότερα σαν σκλάβοι.

Ωστόσο, δέκα χρόνια μετά, και έχοντας περάσει μέσα από μεγάλες περιπέτειες, η μοίρα του θα τον οδηγήσει πάλι πίσω στην πατρίδα που τόσο πολύ αγάπησε από μικρός. Μόνο που η επιστροφή του θα τον φέρει αντιμέτωπο με νέες περιπέτειες καθώς, θα βρεθεί σε ένα βασίλειο πολύ πιο διαφορετικό από αυτό που γνώριζε, θα βρεθεί μπλεγμένος ανάμεσα σε ίντριγκες και δολοπλοκίες για την εξουσία του θρόνου, αλλά και αντιμέτωπος με μια κατάρα από τα βάθη του παρελθόντος που απειλεί να φέρει την καταστροφή στο Βασίλειο του Chalion.

Ο Cazaril, έχοντας δώσει τον όρκο του για την υπεράσπιση του Βασιλείου του Chalion, θα προσπαθήσει να βρει ένα τρόπο για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάρα, όμως αυτός ο δρόμος ίσως αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολος απ’ ότι περίμενε καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει όχι μόνο νέους εχθρούς, που θα προσπαθήσουν πάση θυσία να τον σταματήσουν, αλλά και τον ίδιο τον θάνατο, που μπορεί κάλλιστα να φέρει την καταστροφή πάνω στον ίδιο αλλά και σε ολόκληρη την γενιά του Chalion.

 

Η ιστορία του βιβλίου, παρ’ ότι είναι φανταστική, είναι επηρεασμένη από τα ιστορικά γεγονότα της Καστίλλης και της Λεόν στον 15ο αιώνα όμως, παρ’ όλο που σίγουρα βγάζει αυτό το ιστορικό κομμάτι, η Bujold  έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν πολύ ιδιαίτερο και μοναδικό κόσμο και φτιάχνοντας, μέσα από την μαγευτική γραφή της, μια υπέροχη ατμόσφαιρα.

Η γραφή της βέβαια κινείτε σε έναν σχετικά αργό ρυθμό, όμως αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει τόσο πολύ από άλλα βιβλία του φανταστικού είναι ο τρόπος που καταφέρνει να χειριστεί τους χαρακτήρες  - καθώς τους φέρνει αντιμέτωπους με δύσκολες καταστάσεις, αλλά και αντιμέτωπους με τις θρησκείες των Πέντε Θεών -  και να δημιουργήσει έναν πολύπλοκο κόσμο και μια πολύ δυνατή ιστορία.

Τα μόνα αρνητικά που θα μπορούσα να πω για το συγκεκριμένο βιβλίο είναι κάποια, μικρά, προβληματάκια με τον ρυθμό της ιστορίας σε μερικά σημεία, αλλά όχι τόσο μεγάλα ώστε να μειώσει την μαγεία που φέρνει η Bujold μέσα από την ιστορία.

 

Συνολικά, είναι ένα υπέροχο βιβλίο με την Bujold να μας φέρνει σε μια πολύ δυνατή, και μαγευτική, ιστορία και, παρ’ όλο που αφήνει μια ιστορικού-τύπου αίσθηση, πιστεύω ότι όποιος είναι λάτρης του Φανταστικού δεν πρέπει να το χάσει.

 

ΥΓ: Για όποιον ενδιαφέρετε υπάρχει και ένα πολύ ωραίο βοήθημα για το βιβλίο εδώ.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει το επόμενο, χωρίς όμως να διαβάσω πρώτα το Curse of Chalion, το οποίο και έχω στα προσεχώς. Καταπληκτική η τύπισσα!

Link to comment
Share on other sites

The Paladin of Souls

Συνεχίζοντας στο δεύτερο βιβλίο της σειράς η Bujold μας φέρνει, για ακόμα μια φορά, σε μια πολύ όμορφη, και ιδιαίτερη, ιστορία, με τον κόσμο να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, μεταξύ των ανθρώπων του Chalion και των θεών τους, αλλά και ταξιδεύοντάς μας αυτή την φορά σε μια μεγαλύτερη περιπέτεια με περισσότερη δράση, με περισσότερες ίντριγκες και με ακόμα πιο υπέροχα μαγευτικούς χαρακτήρες.

 

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που το Βασίλειο του Chalion ελευθερώθηκε από τα λάθη του Fonsa του Σοφού, όμως για την Ista τα βάσανα, και οι συνέπειες, της κατάρας δεν έχουν σταματήσει, καθώς το μόνο που δείχνει να της επιφυλάσσει το μέλλον είναι ένας, βασανιστικά, αργός θάνατος.

Η Ista όμως, έχοντας φτάσει πλέον στα όρια της, και θέλοντας να βρει ένα τρόπο πάνω απ’ όλα για να ξεφύγει από αυτή τη μοίρα, θα προσπαθήσει να πείσει τους φίλους της να την βοηθήσουν να κάνει ένα προσκυνηματικό ταξίδι, αναζητώντας την εξιλέωσή της για τα σφάλμα του παρελθόντος, προς τους θεούς που μπορεί να της δώσει την ελευθέρια, έστω και προσωρινή, που τόσο πολύ θέλει στον κόσμο αυτό.

Ωστόσο, παρ’ όλο την θέλησή τους να την βοηθήσουν, όλα αυτά θα αλλάξουν όταν στην πορεία ανακαλύψουν ότι κάτι συμβαίνει στον κόσμο· κάτι που απελευθερώνει τα πνεύματα των δαιμόνων του χάους, αφήνοντάς τα ελεύθερα να υποδουλώνουν τα σώματα των ζώων. Η Ista και οι συμπατριώτες της θα προσπαθήσουν να βρουν μια λύση σε αυτό το μυστήριο, όμως αυτό ίσως τους οδηγήσει σε μια κατάσταση πολύ πιο δύσκολή απ’ ότι περίμεναν και θα τους φέρει αντιμέτωπους με έναν εχθρό που δεν υπολόγιζαν.

Από την άλλη όμως στο κάστρο Porifors, στην άκρη των συνόρων του Βασιλείου του Chalion, τα πράγματα είναι πολύ πιο διαφορετικά καθώς εκεί ένα μεγάλο μυστικό έχει κρατηθεί κρυφό από το υπόλοιπο βασίλειο που, με την απειλή των Jokonan, μιας φυλής των Roknari, και τις μάγισσάς τους να ετοιμάζονται για πόλεμο, μπορεί κάλλιστα να τους φέρει την καταστροφή του κάστρου τους, αλλά και ολόκληρου του βασιλείου.

 

Ένα πράγμα που έδειξε από το πρώτο βιβλίο η Bujold είναι το ταλέντο της στο να δημιουργεί μαγευτικούς χαρακτήρες. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο βιβλίο η γραφή της, πιστεύω, φτάνει σε ένα ακόμα μεγαλύτερο επίπεδο καθώς καταφέρνει να φτιάξει, και πάλι, όχι μόνο υπέροχους χαρακτήρες, αλλά και να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την κοσμοπλασία, καθώς φέρνει θεούς και δαίμονες μαζί σε αυτή την ιστορία, και, πραγματικά, ξεπερνάει κάθε προσδοκία.

Η αιτία γι’ αυτό βέβαια είναι ο τρόπος της που χειρίζεται τους πρωταγωνιστές των ιστοριών της, μιας και πάντα έχουν μια εκκεντρικότητα, αλλά, στο συγκεκριμένο θεωρώ ότι η επιλογή της Ista είναι, ίσως, μια πολύ πιο δυνατή, και ιδιαίτερη, επιλογή καθώς είναι ένας χαρακτήρας που είχε ένα αρκετά μικρό ρόλο στο προηγούμενο βιβλίο - και κατά συνέπεια δεν αναπτύχθηκε τόσο, αφήνοντάς την όμως σε έναν από τους λιγότερο αγαπημένους χαρακτήρες.

Φυσικά, η Bujold, μέσα από την εκπληκτική γραφή της, καταφέρνει να τα συνδυάσει όλα αυτά στην ιστορία της πολύ όμορφα και να σε κάνει επίσης όχι μόνο να αγαπήσεις τους χαρακτήρες, αλλά και να νιώσεις τον πόνο τους, πράγμα που πιστεύω ότι εκεί κρύβετε και το πραγματικό ταλέντο της.

 

Συνολικά, είναι ένα πολύ όμορφο βιβλίο με την Bujold να μας παίρνει σε μια ακόμα μεγάλη περιπέτεια, σε αυτόν τον υπέροχο που δημιούργησε στο προηγούμενο βιβλίο, αλλά φέρνοντάς μας αυτή τη φορά σε μια ακόμα καλύτερη, και δυνατότερη, ιστορία.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

To έχω το Paladin of Souls αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να το πιάσω έτσι ή να περιμένω μπας και πετύχω πουθενά πρώτα το Curse of Chalion και το τσιμπήσω...

Link to comment
Share on other sites

To έχω το Paladin of Souls αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να το πιάσω έτσι ή να περιμένω μπας και πετύχω πουθενά πρώτα το Curse of Chalion και το τσιμπήσω...

 

Όχι, πάνε πακέτο. Μόνο το Hallowed Hunt έχω δει ότι είναι αυτοτελές.

Α, και κάτι που πρόσεξα και ήθελα να το αναφέρω είναι να αποφύγετε την περίληψη του Paladin όσοι δεν έχουν διαβάσει το Chalion, γιατί πετάει σοβαρά spoiler και στην δική μου κριτική έδωσα ιδιαίτερη προσοχή για να μην κάνω κι εγώ το ίδιο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

To έχω το Paladin of Souls αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να το πιάσω έτσι ή να περιμένω μπας και πετύχω πουθενά πρώτα το Curse of Chalion και το τσιμπήσω...

 

Όχι, πάνε πακέτο. Μόνο το Hallowed Hunt έχω δει ότι είναι αυτοτελές.

Α, και κάτι που πρόσεξα και ήθελα να το αναφέρω είναι να αποφύγετε την περίληψη του Paladin όσοι δεν έχουν διαβάσει το Chalion, γιατί πετάει σοβαρά spoiler και στην δική μου κριτική έδωσα ιδιαίτερη προσοχή για να μην κάνω κι εγώ το ίδιο.

 

Πολύ αργά για κάποιους... :p

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

The Hallowed Hunt

Στο τρίτο μέρος της σειράς του Κόσμου των Πέντε Θεών η Lois McMaster Bujold μας φέρνει σε διαφορετική εποχή που μας πηγαίνει, για πρώτη φορά, πιο μακριά από το βασίλειο του Chalion, βαθιά μέσα στην άγνωστη χώρα του Weald, αλλά και σε μια νέα ιστορία που - μέσα από την απίστευτα υπέροχη δεξιοτεχνία της - έρχεται ξανά για να μας μαγέψει και να μας οδηγήσει σε μια μεγάλη περιπέτεια αγάπης και αφοσίωσης· σε έναν μαγικό κόσμο όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί!

 

Από μια εποχή εδώ και πολύ καιρό ξεχασμένη οι άνθρωποι του Weald ζούσαν κάποτε ελεύθεροι και άγριοι, ακολουθώντας τις δικές τους θρησκείες· μέχρι που όλα αυτά άλλαξαν όταν ο Audar ο Μέγας, ο ηγέτης του Darthaca, ήρθε με τον στρατό του και τους έφερε κάτω από την εξουσία του, οδηγώντας τους αργότερα σε ένα συνεχή μεγάλο πόλεμο που κράτησε για πολλά χρόνια πριν, τελικά, καταφέρουν να επανακτήσουν την ανεξαρτησία της γης τους ξανά.

Όμως τώρα, έχοντας περάσει πολλά χρόνια από αυτά τα γεγονότα, οι άνθρωποι του Weald θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια νέα αναταραχή όταν ο Πρίγκιπας Boleso - ο νεότερος γιος του Καθαγιασμένου Βασιλιά που εξορίστηκε μετά από ένα αφύσικα περίεργο γεγονός - βρεθεί μυστηριωδώς νεκρός από τα χέρια της Λαίδης Ijada.

Ο Ingrey, ένας νεαρός λόρδος που είχε περάσει μέσα από το δικό του σκοτεινό παρελθόν, θα σταλθεί στο απομακρυσμένο κάστρο του εκλιπόντος πρίγκιπα για να ανακαλύψει τα γεγονότα που τον έφεραν στον θάνατό του αλλά και να φέρει την κατηγορουμένη δολοφόνο του - που αθέλητά της, της δόθηκε ένα ανεπιθύμητο βάρος που μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες - πίσω στο βασιλικό δικαστήριο του Easthome ώστε να κριθεί.

Ωστόσο, όταν του αποκαλυφθεί αργότερα ότι μια κατάρα τον ακολουθεί - μια κατάρα που θα τον αναγκάσει να κάνει κάτι εκτός του ελέγχου του - η επιστροφή τους προς την πόλη του Easthome τους θα αποδειχθεί πιο δύσκολη απ’ ότι περίμεναν και, καθώς οι περιπέτειές τους θα έχουν μόλις αρχίσει, θα βρεθούν ενδιάμεσα σε ένα σχέδιο δολοπλοκιών που θα απειλήσει να φέρει να την πτώση του καθαγιασμένου βασιλιά, και την άνοδο μιας αρχαίας, ξεχασμένης δύναμης.

Μαζί, ο Ingrey και η Λαίδη Ijada, θα προσπαθήσουν - με την θέληση των θεών - να βρουν ένα τρόπο και να τα σταματήσουν όλα αυτά πριν να είναι πολύ αργά γιατί, αν αποτύχουν, μπορεί κάλλιστα να τους οδηγήσει ακόμα και στη καταστροφή όλων όσων ήξεραν.

 

Με τα προηγούμενα δύο βιβλία να επικεντρώνονται στο βασίλειο του Chalion, κερδίζοντας επάξια υψηλές κριτικές και πολλά βραβεία για τις υπέροχα φτιαγμένες ιστορίες της, στο συγκεκριμένο η Bujold παίρνει μια μεγάλη πρόκληση και φέρνει μια εντελώς πιο φρέσκια ιστορία καθώς μας πηγαίνει σε μια άγνωστη χώρα στο μακρινό παρελθόν, πολύ πιο πριν από τις περιπέτειες του Cazaril και της Ista.

Αν και το βιβλίο έχει, σίγουρα, μια πολύ πιο διαφορετική αίσθηση από τα προηγούμενα δύο έχει, και αυτό, την δικιά του ξεχωριστή μαγεία με την Bujold να καταφέρνει όχι μόνο να φέρει μια πολύ όμορφη ιστορία, αλλά και να μας πάει σε ένα κόσμο τόσο γνωστό και άγνωστο ταυτόχρονα, δείχνοντάς μας ένα παρελθόν που κρύβει τα δικά του, σκοτεινά μυστικά.

Από την άλλη, φυσικά, η γραφή της Bujold είναι, πραγματικά, μια αληθινή ευχαρίστηση ενδιάμεσα στον κόσμο της λογοτεχνίας του φανταστικού καθώς καταφέρνει για άλλη μια φορά να μας μαγέψει μέσα τους υπέροχους - και πολύ καλογραμμένους - χαρακτήρες της αλλά και να μας πάει σε μια ακόμα πολύ όμορφη, μαγική περιπέτεια.

 

Συνολικά, είναι ένα πολύ όμορφο βιβλίο που, αν και σίγουρα είναι πιο διαφορετικό από τα προηγούμενα δύο, καθώς η Bujold μας φέρνει σε ένα άγνωστο κόσμο και με εντελώς νέους χαρακτήρες, καταφέρνει να φέρει και πάλι μια ακόμα υπέροχη και πολύ ξεχωριστή ιστορία που, μέσα από την γραφή της, δεν μπορεί παρά να σε μαγέψει.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Διάβασα τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς μέσα σε λίγες μέρες.

Είναι μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη η μανδάμ. Πολύ ωραία βιβλία και ίσως από τα καλύτερα που έχω διαβάσει στο genre.

Απορώ που δεν είναι περισσότερο γνωστή, ενώ τόσες μετριότητες είναι τόσο overhyped.

 

Το μεγαλύτερο ατού των βιβλίων φυσικά είναι οι χαρακτήρες. Οι οποίοι είναι βαθύτατα...άνθρωποι.

Δεν έχω δει κάτι ανάλογο σε φάνταζι.Οι λοιποί που είχαν πολύ καλούς χαρακτήρες, όπως ο Μάρτιν δεν είχαν τον "ταπεινό" ρεαλισμό των ηρώων των εν λόγω βιβλίων.

Π.χ. ο Μάρτιν γράφει για καθίκια και ο Έρικσον για larger-than-life λυρικούς-επικούς-δραματικούς χαρακτήρες,ο Τόλκιν για μυθικά πλάσματα με ανθρώπινη μορφή κ.ο.κ.

Αυτή γράφει για τους καθημερινούς ανθρώπους, με λιγότερα ή περισσότερα προβλήματα που ζουν σε έναν φανταστικό κόσμο.Δεν είναι κάτι το εξαιρετικό και μάλιστα εκφράζεται αυτό πολλαπλές φορές ότι είναι θέμα τύχης η επιλογή των.

Γενικά τους συμπονείς και τους καταλαβαίνεις πολύ περισσότερο από άλλα βιβλία.

Ακόμη και τους "δεύτερους", που δεν είναι απλά χαρτόνια να γεμίζουν το ντεκόρ.

 

Η κοσμοπλασία της είναι αρκετά απλή, όχι απλοϊκή και είναι ένα σημείο που θα έλεγα δένει πολύ ωραία την ιστορία που αφηγείται.

Η πλοκή εξαιρετική, με λίγες κοιλιές, και σε κρατάει.

 

Δεν έχω πολλά να γράψω,διότι πολύ απλά βρίσκω ότι τα βιβλία της είναι απλά εξαιρετικά.

Δεν χωράνε πολλές αναλύσεις πιστεύω.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..