Jump to content

Στέλλα Γκέμελ (Stella Gemmell)


Blacksword
 Share

Recommended Posts

81hkoWE-k8L._UX250_.jpg

 

Η Stella (Graham) Gemmell είναι βρετανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας. Ήταν σύζυγος του θρύλου της Ηρωικής Φαντασίας David Gemmell που έφυγε με τον πιο απροσδόκητο τρόπο στα μέσα του 2006, αφήνοντας πίσω μια σπουδαία συγγραφική καριέρα.

Η Stella αποτέλεσε ένα μεγάλο κομμάτι τόσο της ζωής του, όσο και της καριέρας του καθώς ήταν αυτή που γυρνούσε πρώτα ο David Gemmell για βοήθεια στα προβλήματα που είχε στα βιβλία του και, μάλιστα, ήταν και στα περισσότερα από αυτά η κύρια επιμελήτριά του.

Το 2006, μόλις λίγο καιρό μετά τον θάνατό του, αποφάσισε να δεχθεί την πρόκληση και να ολοκληρώσει το μισοτελειωμένο τρίτο βιβλίο της σειράς της Τροίας, Fall of Kings, καθώς ένιωσε ότι «ήταν η μόνη που μπορούσε να το κάνει», αλλά και κλείνοντας έτσι και την θρυλική καριέρα του. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει δύο δικά της βιβλία, The City και The Immortal Throne, τα οποία διαδραματίζονται σε ένα δικό της φανταστικό κόσμο.

 

Παρακάτω μια από τις πιο συγκινητικές αφιερώσεις του David Gemmell προς την Stella, από το βιβλίο Shield of Thunder:

 

"Shield of Thunder is dedicated with great love to Stella for the journeys across the desert, for the waterfall at La Quinta, and for sailing the Great Green through twenty priceless years of joy and friendship."

 

9780593070987.jpg

 

The City

Όταν πρωτογνώρισα, θυμάμαι, τον David Gemmell μέσα από τα βιβλία του έγινα λάτρης του από την πρώτη στιγμή καθώς είχε ένα πολύ μοναδικό ταλέντο που σήμερα δεν μπορείς να το βρεις πολύ συχνά. Μέσα από τους ήρωες του, παρ’ όλο τα προβλήματά τους, κατάφερνε πάντα να σε μαγέψει φέρνοντας διασκεδαστικές ιστορίες, που όμως από πίσω έκρυβαν και πολλά μηνύματα ταυτόχρονα.

Η καριέρα του είχε μεγάλη επίπτωση στο χώρο της Ηρωικής Φαντασίας, επηρεάζοντας τόσο τους αναγνώστες των βιβλίων του, όσο και πολλούς συγγραφείς και δεν είναι να απορούμε γιατί αγαπήθηκε τόσο πολύ μέσα από τους ήρωές του, αλλά και γιατί η γυναίκα του, η Stella, αποφάσισε να συνεχίσει το θρυλικό του όνομα.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για ομοιότητες, όλες σταματάνε στο εξώφυλλο καθώς η Stella έχει καταφέρει, μετά το σπουδαίο κλείσιμο της τριλογίας της Τροίας, να φέρει στο πρώτο της σόλο βιβλίο με το δικό της στυλ μια επική και πολύπλοκη ιστορία - που δεν είχε καταφέρει να κάνει ποτέ ο David Gemmell, αν και σίγουρα είχε διαφορετικό στυλ - με πλούσιο βάθος στους χαρακτήρες και στην κοσμοπλασία.

 

Η Πόλη, χτισμένη πάνω στη χιλιετία, στρώμα πάνω σε στρώμα, είναι τεράστια, αρχαία και ισχυρή. Μέσα από τους αιώνες εξαπλώθηκε πέρα από τα τείχη της και στάθηκε αντιμέτωπη σε πολλούς πολέμους.

Ήταν κάποτε ένα σπουδαίο μέρος, ένα ιερό μέρος - μέχρι που ήρθε ο Αθάνατος Αυτοκράτορας, ένας θεός ανάμεσα σε ανθρώπους, και έφερε μόνο ερείπια, θάνατο και απελπισία.

Σήμερα, οι άνθρωποι, βρισκόμενοι αντιμέτωποι με ένα αιώνιο πόλεμο, ζουν στους υπονόμους σαν ποντίκια, σε ένα μέρος όπου οι νόμοι είναι πολύ διαφορετικοί· όμως για τον Bartellus, ένα πρώην στρατηγό και ήρωα της Πόλης που προδόθηκε, τιμωρήθηκε και ξεχάστηκε στα βάθη του παρελθόντος, είναι ένα μέρος επιβίωσης.

Η μοίρα του Bartellus ωστόσο του φυλάσσει ακόμα κάτι που δεν θα το περιμένει και όταν σώσει την Emly, ένα μικρό κοριτσάκι χαμένο από τον μεγάλο της αδερφό, από νερά των υπονόμων θα προσπαθήσει να της δώσει μια δίκαιη και τίμια ζωή. Μόνο που όταν το παρελθόν του ανακαλυφθεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια νέα περιπέτεια και θα πρέπει να σώσει αυτή την φορά όχι μόνο τον εαυτό του και την μικρή Emly, αλλά και ολόκληρη την Πόλη.

Από την άλλη μεριά, για τον Fell, τον διοικητή της διμοιρία των Wildcats, και της πιστής του στρατιώτη Indaro τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης τους Blues, τους αιώνιους εχθρούς της Πόλης· μια δύναμη, πλέον, πολύ ισχυρότερη από την δική τους που μέσα από τους αιώνες τους οι πόλεμοι του αυτοκράτορα τους κόστισαν και στους δύο περισσότερα απ’ όσα θα περίμενε κανείς, απογυμνώνοντας όλες τις γύρω χώρες από κάθε ύπαρξη ζωής.

Όμως, όταν ο Fell πέσει στα χέρια των εχθρών του θα βρεθεί στην πορεία αντιμέτωπος με μια επανάσταση, που μπορεί να φέρει το τέλος της εξουσίας του αυτοκράτορα, αλλά και με μια υπόσχεση από τα παιδικά του χρόνια για την δικαιοσύνη ενός, εδώ και πολύ καιρό, ξεχασμένου φίλου του. Ωστόσο, πίσω από όλα αυτά κρύβεται ένα μεγάλο μυστικό και μια αρχαία μαγεία που μπορεί να φέρει κάλλιστα τους ίδιους, αλλά και ολόκληρη την Πόλη στην απόλυτη καταστροφή τους.

 

Χωρισμένο σε εφτά μέρη η Stella υφαίνει αυτή την, πραγματικά, τεράστια ιστορία μέσα από πολλές οπτικές γωνίες, φέρνοντάς μας απέναντι με πολλούς χαρακτήρες αλλά και μια ακόμα πιο μεγάλη κοσμοπλασία.

Το βιβλίο κινείται σε έναν ιδιαίτερα αργό ρυθμό, ίσως ελαφρώς πιο αργό ακόμα και από αυτά που γράφει συνήθως ο Tad Williams, όμως παρ’ όλα αυτά η γραφή της είναι αυτό που ξεχωρίζει πραγματικά εδώ καθώς, μέσα από όλη της την μαεστρία, καταφέρνει να δώσει μεγάλη έμφαση στο βάθος των χαρακτήρων, όπως και ίδιας της κοσμοπλασίας, και να φτιάξει μια μοναδικά πολύπλοκη ιστορία.

Για πρώτο της βιβλίο δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι έχει κάνει όχι μόνο μια εντυπωσιακή, αλλά και μια εξαιρετική δουλειά επίσης. Ωστόσο, σε αυτό που υστερεί αρκετά - και αυτό που, ίσως, είναι η αιτία που θα απογοητεύσει πολλούς - είναι ότι, παρ’ όλο την πολυπλοκότητά του, δεν δίνει μεγάλο πάθος (ή τουλάχιστον δεν το περνάει αρκετά εδώ) μέσα από τους χαρακτήρες και όταν έχεις μπροστά σου ένα τόσο μεγάλο βιβλίο αυτό μπορεί να αποδειχθεί ταυτόχρονα και αρκετά κουραστικό στο τέλος.

Εκτός αυτού όμως, είναι ένα αρκετά καλογραμμένο βιβλίο φέρνοντας όλα τα συστατικά μιας επικής ιστορίας και κλείνοντας με ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο φινάλε που θα φέρει πολλές ανατροπές, αλλά και αφήνοντάς σε για πολλά υποσχόμενη συνέχεια.

 

Συνολικά, είναι τεράστιο, πολύπλοκο βιβλίο με την Stella να ξεκινάει την δική της πορεία στον κόσμο του φανταστικού με μια επικών διαστάσεων ιστορία, αφήνοντας έτσι πίσω το γνωστό ηρωικό στυλ του David Gemmell - αν και σίγουρα με κάποιες επιρροές που μπορούν να τις προσέξουν αυτοί που είναι πιο έμπειροι με τα βιβλία του, και με ένα κόσμο που έχει ακόμα πολλά μυστικά να μας δείξει.

Edited by Blacksword
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Στέλλα Γκέμελ (Stella Gemmell)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..