Jump to content

Ίαν Μακγκουάϊρ - Σκοτεινός αρκτικός (Ian McGuire - The North Water)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

                          post-2246-0-34025800-1493970618.jpg

 

Ίαν ΜακΓκουάιρ - Σκοτεινός Αρκτικός (The North Water). Εκδόσεις Ψυχογιός.

Όταν πέτυχα για πρώτη φορά το βιβλίο στο Goudreads και διάβασα την περίληψη της ιστορίας και κάποιες κριτικές αναγνωστών, αμέσως το έβαλα στα υπόψιν. Μετά είδα την υποψηφιότητά του για το βραβείο Man Booker 2016 και ότι όλο και περισσότεροι αναγνώστες άρχισαν να το διαβάζουν και να το βαθμολογούν, οπότε ανέβηκε ακόμα πιο ψηλά στην λίστα και ήθελα ακόμα περισσότερο να το διαβάσω. Ευτυχώς που ήταν υποψήφιο για το συγκεκριμένο βραβείο, γιατί ίσως να μην το βλέπαμε τόσο σύντομα στα ελληνικά (μπορεί και ποτέ!). Είναι μια από τις πιο σκοτεινές, δυνατές και καλογραμμένες περιπέτειες που έχω διαβάσει.

Από την μια έχουμε τον Χένρι Ντραξ, έναν σκληρό και βάναυσο τύπο που δουλεύει για πολλά χρόνια στα φαλαινοθηρικά και είναι μέλος του "Volunteer" που ξεκινά από το Γιόρκσερ για τα νερά του παγωμένου Αρκτικού, από την άλλη έχουμε έναν πρόσφατα αποταγμένο από τον Βρετανικό στρατό χειρουργό, τον Πάτρικ Σάμνερ, που αναγκάζεται να πιάσει δουλειά για πρώτη φορά σε φαλαινοθηρικό, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων και της αμαυρωμένης φήμης του. Το συγκεκριμένο ταξίδι με το Volunteer μοιάζει, όμως, καταδικασμένο από την αρχή, χάρη στα σχέδια του ιδιοκτήτη και του καπετάνιου του, αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχει ένας απάνθρωπος δολοφόνος πάνω στο καράβι. Και, φυσικά, μην ξεχνάμε τον ανελέητο καιρό που επικρατεί στα παγωμένα νερά του Αρκτικού...

Λατρεύω τις περιπέτειες και τις ιστορίες επιβίωσης σε άγρια τοπία, ειδικά όταν αυτές είναι αρκετά σκληρές, ωμές και έντονα ρεαλιστικές, όπως η συγκεκριμένη. Η πλοκή είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα και προσεγμένη, με τις κατάλληλες δόσεις μυστηρίου, αγωνίας και δράσης, όμως το πιο δυνατό "χαρτί" του βιβλίου είναι η γραφή του ΜακΓκουάιρ, οι απίθανα ρεαλιστικές και ωμές περιγραφές των σκηνών δράσης, των άγριων τοπίων και των χαρακτήρων, οι σκληροί διάλογοι με το κατάλληλο βρισίδι, η κατάμαυρη αίσθηση του χιούμορ σε πολλά σημεία της ιστορίας και, φυσικά, οι κατάμαυροι χαρακτήρες, που είναι όπως θα φανταζόταν κανείς ότι ήταν τότε οι άνδρες που δούλευαν σε φαλαινοθηρικά, άνδρες που είχαν πολλές επαφές και σχέσεις με το έγκλημα και την βία. Επίσης η ατμόσφαιρα είναι τρομερή.

Πριν καν αρχίσω το βιβλίο ήμουν σίγουρος ότι θα ήταν απολύτως του γούστου μου και ότι θα με ξετρέλαινε και να που για ακόμη μια φορά επιβεβαιώθηκα πανηγυρικά. Πέρυσι είχα απολαύσει ένα παρομοίου στιλ βιβλίο, το "Η επιστροφή" του Μάικλ Πανκ (με την ιστορία, βέβαια, να διαδραματίζεται σε άλλα τοπία -εξίσου άγρια- και να είναι εντελώς διαφορετική), μπορώ να πω ότι και το "Σκοτεινός Αρκτικός" μου έκανε την ίδια τρομερή εντύπωση. Δεν θεωρώ καθόλου απίθανη την μεταφορά του βιβλίου στην μεγάλη οθόνη. Ήδη φαντάζομαι τον σκηνοθέτη και τους πρωταγωνιστές!

9.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

+1

Πολυ καλό βιβλίο!

Ατμόσφαιρα εκπληκτική, σκοτεινοί χαρακτήρες, βια σχετική με την εποχή.

...Και προτότυπο θα έλεγα!

 

Συμφωνώ με το 9.5/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Ίαν Μακγκουάϊρ - Σκοτεινός αρκτικός (Ian McGuire - The North Water)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..