Jump to content

ΣΟΒΟΦ - Ο κινούμενος Ήλιος - Λέττα Βασιλείου


Recommended Posts

Σοβοφ: Ο κινούμενος ήλιος
Λέττα Βασιλείου

 

post-532-0-68606600-1494583242.jpg

Από τη βιβλιονέτ:

Εκδόσεις Πνοή
Σελ. 368
ISBN 978-618-82892-3-9
Τιμή € 13,80



"Το μικρό θήραμα αποδείχτηκε πολύ δυνατό και πολύ ύπουλο. Την είδε να μεταμορφώνεται μπροστά σε όλους με τόσο θάρρος σ' ένα λιοντάρι! Ένα γρήγορο λιοντάρι που έκανε επίθεση στις ψυχές όλων και τις υπέτασσε. Αυτό ήταν η τέχνη λοιπόν. Υπέτασσε τους πάντες με τον πιο ύπουλο τρόπο και μετά τους έβαζε στη διαδικασία της σκέψης. Όχι, η τέχνη δεν ήταν άχρηστη. Επικίνδυνη ήταν".
Τι μορφή παίρνει ο φόβος στο μυαλό του καθενός; Σκοτάδι; Θηρίο; Ερπετό; Ήχος; Αίσθηση; Όποια μορφή κι αν παίρνει, ο πυρήνας παραμένει ίδιος. Πώς φαντάζεστε μια κοινωνία φόβου; Η Λεόνα δεν χρειάζεται να τη φανταστεί. Τη βιώνει. Η άμυνα στην κοινωνία αυτή είναι το ζητούμενο. Μόνο που η Λεόνα είναι άφοβη και η άμυνα δεν είναι το χαρακτηριστικό της. Γιατί η Λεόνα γεννήθηκε για την επίθεση.



---------------------------------
Κριτική μετά από πολύ καιρό.
 
Είμαι πλέον σίγουρη, μετά από μόλις δύο βιβλία, ότι μπορώ να ξεχωρίσω το ιδιαίτερο στυλ της Βασιλείου. Δεν είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί τις λέξεις που ορίζει το στυλ αυτό, όχι. Ο τρόπος που χρησιμοποιεί τις λέξεις είναι απλός, ξεκάθαρος, οριακά λυρικός κάποιες φορές, σε καμία περίπτωση μπαρόκ. 
Αυτό που κάνει τα κείμενά της αναγνωρίσιμα όμως είναι η λογική τους, η ψυχή τους. Στο πιο μαύρο σκοτάδι, ξέρεις ότι οι ήρωές της, ακόμα κι αν απελπιστούν, δε θα πάψουν ν' αγωνίζονται. Πολλές φορές (όπως στις γοητευτικά παραμυθένιες [book:7 καρδιές|23633225] ) οι ήρωές της έχουν ν' αντιπαλέψουν μόνο τον εαυτό τους. Άλλες ένα σάπιο σύστημα -και κάπου δε σε απασχολεί κιόλας να είναι στέρεα δομημένη η ιδέα του συστήματος αυτού. Αλλά δεν σταματούν να παλεύουν.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Πάντως επιτρέψτε μου: θυμήθηκα το ΣΟΝΟΦ της Λάμψης από τον τίτλο.

(Το 7 καρδιές λοιπόν θέλω οπωσδήποτε να το διαβάσω..)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..