Jump to content

Τζον Σκάλτζι (John Scalzi)


Recommended Posts

post-2246-0-11455300-1496409512_thumb.jpg

 

Ο Αμερικανός Τζον Σκάλζι, γεννημένος στην Καλιφόρνια στις 10 Μαΐου του 1969, είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της Επιστημονικής Φαντασίας αυτόν τον καιρό, έχοντας στο ενεργητικό του γύρω στα δεκαπέντε βιβλία. Είναι δημιουργός μιας από τις καλύτερες σειρές βιβλίων του είδους, με τον τίτλο Old Man's War. Κάθε βιβλίο του έχει χιλιάδες αξιολογήσεις στο Goodreads και δεν είναι λίγα τα βραβεία τα οποία έχει κερδίσει ή για τα οποία έχει προταθεί. Τα πλέον γνωστά του μυθιστορήματα είναι τα Old Man's War και Redshirts.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την ζωή και το έργο του, στην Wikipedia.

 

Δείτε στο Goodreads τα βιβλία του και διαβάστε κριτικές για αυτά.

 

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε για πρώτη φορά βιβλίο του στα ελληνικά, το Old Man's War (ελληνικός τίτλος "Διαστρικός πόλεμος"), από τις εκδόσεις Anubis.

 

post-2246-0-02698500-1496409647.jpg

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Αν δεν κάνω λάθος το "The Human Division" είναι ένα από τα βιβλία του "Old Man's War" και όχι ξεχωριστή σειρά.

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν κάνω λάθος το "The Human Division" είναι ένα από τα βιβλία του "Old Man's War" και όχι ξεχωριστή σειρά.

 

Έχεις δίκιο. Απλά είδα στο Goodreads ότι έχουν κυκλοφορήσει ξεχωριστά σε ebooks οι ιστορίες του συγκεκριμένου βιβλίου και νόμιζα ότι ήταν άλλη σειρά.

Link to comment
Share on other sites

Διαστρικός πόλεμος

Ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας και πρώτο μέρος μιας από τις καλύτερες σειρές του είδους που κυκλοφορούν εκεί έξω, επιτέλους στα ελληνικά! Σίγουρα άργησε πολύ να το δούμε μεταφρασμένο στην γλώσσα μας, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ, το καλό πράγμα αργεί να γίνει, κλπ κλπ. Ο συγγραφέας ακολούθησε την πετυχημένη και αγαπημένη συνταγή του μαιτρ του είδους Ρόμπερτ Χάινλαϊν, και με τις δικές του πολύ ωραίες πινελιές, κατάφερε να δημιουργήσει έναν πολύ ενδιαφέροντα κόσμο, γεμάτο ιδέες, φαντασία, δράση και αγωνία.

Η περίληψη στο οπισθόφυλλο του βιβλίου τα λέει μια χαρά:
"Ο Τζον Πέρι έκανε δύο πράγματα στην επέτειο των εβδομηκοστών πέμπτων γενεθλίων του. Πρώτα επισκέφθηκε τον τάφο της γυναίκας του. Ύστερα κατατάχθηκε στο στρατό. Τα καλά νέα είναι πως η ανθρωπότητα έχει κατορθώσει επιτέλους να φτάσει στα άστρα. Τα κακά νέα είναι πως οι πλανήτες στους οποίους μπορούν να ζήσουν άνθρωποι σπανίζουν, ενώ αφθονούν οι εξωγήινες φυλές που τους διεκδικούν. Μακριά από τη Γη, ο πόλεμος συνεχίζεται επί δεκαετίες, κτηνώδης και ανελέητος. Ο κύριος όγκος των φυσικών πόρων και της τεχνολογίας της ανθρωπότητας βρίσκεται στα χέρια των Αποικιακών Δυνάμεων Άμυνας και όλοι γνωρίζουν πως, όταν κάποιος φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης, μπορεί να καταταγεί σ' αυτές. Οι ΑΔΑ δε θέλουν νεαρούς αλλά ανθρώπους που κουβαλούν τις γνώσεις και τις δεξιότητες μιας ζωής. Ο Τζον Πέρι δέχεται την προσφορά νομίζοντας πως ξέρει τι τον περιμένει. Όμως ο πραγματικός πόλεμος, έτη φωτός μακριά από την πατρίδα του, είναι πολύ, πολύ πιο σκληρός από ό, τι είχε φανταστεί - και αυτό στο οποίο θα μετατραπεί ο ίδιος είναι ακόμη πιο παράξενο..."

Διαβάζοντας κανείς αυτό το βιβλίο, θα απολαύσει τα εξής πραγματάκια: Πολύ ενδιαφέρουσες και ιντριγκαδόρικες ιδέες, άφθονη δράση και μπόλικες δυνατές σκηνές με πίου-πίου, εκρήξεις και τα τοιαύτα, ικανές να κάνουν τον κάθε στρατόκαυλο (και μη) να ενθουσιαστεί. Όμως, πέρα από την όλη κοσμοπλασία και τις φανταστικές ιδέες, την δράση, την ένταση και την αγωνία για την συνέχεια, το πιο δυνατό χαρτί του βιβλίου είναι η γλαφυρή αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, μιας και ο φοβερός πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι αυτός που μας περιγράφει όλα τα τρελά γεγονότα στα οποία συμμετέχει. Ο συγγραφέας καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη ένα με τον πρωταγωνιστή - προσωπικά είναι σαν να γνώρισα ένα καινούργιο (εβδομηνταπεντάχρονο) φιλαράκι. Οι περιγραφές όσων είδε και έζησε ο Τζον Πέρι είναι φοβερές, γλαφυρές και ικανές να μεταφέρουν τον αναγνώστη στα διαστημόπλοια, τους πλανήτες και τα πεδία μάχης όπου διαδραματίζεται η όλη ιστορία. Η γραφή είναι απλή, πολύ καλή και άκρως εθιστική, βοηθάει ιδιαίτερα στην γρήγορη και πάνω απ'όλα απολαυστική ανάγνωση του βιβλίου.
 
Διαβάζοντας διάφορες κριτικές από δω και από κει, βλέποντας την βαθμολογία του βιβλίου σε διάφορες βιβλιοφιλικές ιστοσελίδες (Goodreads, Amazon, Librarything κ.α.), και γνωρίζοντας ότι το βιβλίο ανήκει σε πολλές κατηγορίες με τα καλύτερα βιβλία επιστημονικής φαντασίας που έχουν γραφτεί, ήμουν προετοιμασμένος για κάτι πολύ καλό. Ε, λοιπόν, δεν απογοητεύτηκα. Δηλώνω ενθουσιασμένος. Σίγουρα δεν είναι ένα άριστο βιβλίο (έχει τα θεματάκια του και μπορεί να μην φανεί εξίσου δυνατό και ενδιαφέρον σε όλους τους αναγνώστες), όμως χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα χορταστικό και πολύ, μα πολύ ψυχαγωγικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας.
 
Υ.Γ. 1: Ναι, είναι το πρώτο μέρος μιας σειράς, αλλά μπορώ να πω ότι στέκεται μια χαρά και μόνο του. Ελπίζω, όμως, να μεταφραστούν κάποτε και τα επόμενα βιβλία, γιατί είμαι σίγουρος ότι θα είναι εξίσου απολαυστικά και συναρπαστικά.
Υ.Γ. 2: Η ελληνική έκδοση πολύ ωραία, με προσεγμένη μετάφραση.
 
9.5/10
Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

To είχα διαβάσει στα Αγγλικά και το βρήκα εξαιρετικο. Έχω και το δεύτερο (Τhe Ghost Brigades) αλλά δεν το έχω ξεκινήσει ακόμα. H ιδέα με τους γέρους ήταν εκπληκτική. Είχε κι αρκετό μαύρο χιούμορ που προσωπικά μου αρέσει. Μπράβο στον Άνουβι που βγάζει συγγραφείς λιγότερο γνωστούς στην Ελλάδα. Άντε να δούμε κι Armor από John Steakley. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Old Man's War

Από τα πρώτα του βήματα στα τέλη του ’90, όταν ακόμη πάλευε για να ξεκινήσει την καριέρα του, ο John Scalzi έχει γίνει ένας από τους πιο περιζήτητους συγγραφείς και κριτικούς του σήμερα, καταφέρνοντας μέσω των βιβλίων του, του προσωπικού του blog (γνωστό για την ποικιλία θεμάτων της καθημερινότητας και όχι μόνο), και τα άρθρα του σαν αρθρογράφος σε ιστοσελίδες, εφημερίδες και περιοδικά, να αποκτήσει μια μεγάλη αναγνωρισημότητα, και να κερδίσει περισσότερες από λίγες υποψηφιότητες και βραβεύσεις με τα χρόνια.
Και στο Old Man’s War, το πρώτο μυθιστόρημα της ομώνυμης σειράς, και το πρώτο επίσης που έφερε την φαντασία του στο χαρτί, ο Scalzi - παίρνοντας έμπνευση από το Starship Troopers του Robert A. Heinlein - δημιουργεί το δικό του σύμπαν του μέλλοντος, ταξιδεύοντάς μας σε μια στρατιωτική ιστορία επιστημονικής φαντασίας διαγαλαξιακών πολέμων, εξωγήινων ειδών, και υπερστρατιωτών, αλλά και σε μια γρήγορη σε ρυθμό περιπέτεια που αναμιγνύει μαζί τον κοινωνικό σχολιασμό με την πολιτική, και την δράση με το χιούμορ, σε μια ολοκαίνουρια εκδοχή του κλασικού.

Για σχεδόν δύο αιώνες, η Γη έχει αφεθεί στην απομόνωση, καθώς το κύριο μέρος της ανθρωπότητας έχει αναπτυχθεί και επεκταθεί στα χέρια των Αποικιακών Αμυντικών Δυνάμεων πολύ πιο πέρα από αυτό που ήταν κάποτε, ταξιδεύοντας καθ’ όλο το σύμπαν σε νέα συστήματα, ανακαλύπτοντας κόσμους και εξωγήινα είδη πέρα από κάθε φαντασία, και πολεμώντας σε αιματηρούς πολέμους για να διατηρήσουν τις σκληροκερδισμένες αποικίες τους - αλλά για τον John Perry, έχοντας ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο πλευρό του ατόμου που ερωτεύτηκε από τότε που ήταν μικρό παιδί, έκανε δύο πράγματα στα εβδομηκοστά πέμπτα γενέθλιά του: πρώτα επισκέφτηκε τον τάφο της γυναίκας του• έπειτα κατατάχθηκε στον στρατό.
Αποδεχόμενος ένα συμβόλαιο δεκαετής υπηρεσίας, και την υπόσχεση μιας νέας αρχής, ο John θα μεταφερθεί στην καρδιά των ΑΑΔ, περνώντας μέσα από τις πιο αλλόκοτες σωματικές και ψυχολογικές εξετάσεις, εκπαιδεύοντας μαζί τους άλλους νεοσύλλεκτους από τους πιο σκληροτράχηλους βετεράνους στα όρια των σωμάτων τους, και κάνοντας μερικές από τις πιο ασυνήθιστες φιλίες που θα μπορούσες να συναντήσεις ποτέ.
Ωστόσο, με τις συνεχόμενες διαμάχες των ΑΑΔ να τους έχουν πάρει από μάχη σε μάχη σε όλο το σύμπαν, φέρνοντάς τους ενάντια με εξωγήινους μικρούς και τεράστιους, ευφυούς και μοχθηρούς, όταν οι απώλειες φίλων και συμπολεμιστών γίνουν ξαφνικά υπερβολικά αβάσταχτες, και κάποιος που αγάπησε πολύ έρθει ξανά από το παρελθόν σε μια νέα μορφή, ο John θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό που θα δοκιμάσει την ανθρωπότητά του, και τον ίδιο τον σκοπό των πολέμων χωρίς νόημα.

Γραμμένο και δημοσιευμένο αρχικά σε μια σειριοποιημένη μορφή μέσα από το προσωπικό του blog - με τον ίδιο τρόπο που έγγραψε και το πρώτο του μυθιστόρημά του, τοAgent to the Stars - πριν τελικά το πάρει ένας τεράστιος εκδότης, ο John Scalzi δημιουργεί στο Old Man’s War την δικιά του οπτική του μέλλοντος, πηγαίνοντάς μας μέσα σε ένα σύμπαν όπου, ελεγχόμενο από την κυριαρχούσα δύναμη της Αποικιακής Ένωσης, εβδομηνταπεντάχρονοι - άνθρωποι που φυσιολογικά θα έπρεπε να ήταν βαθιά μέσα στην συνταξιοδότησή τους - στρατολογούνται, μεταφέρνονται σε ένα καινούργιο, τροποποιημένο σώμα, και εκπαιδεύονται σκληρότερα από κάθε άλλο στρατιώτη, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια της αντοχής και τα ένστικτα της επιβίωσής τους, για να σταλούν μακριά σε άγνωστα συστήματα και πλανήτες, και για να πολεμήσουν για την άμυνα της Γης, των νεοαποκτημένων αποικιών τους, και την ίδια την ανθρωπότητα ενάντια στις πιο απίστευτες και εξωπραγματικές εξωγήινες υπάρξεις.

Είναι σίγουρο ότι, παρ’ όλο που το βιβλίο μοιράζεται περισσότερες από λίγες ομοιότητες με το Starship Troopers του Robert A. Heinlein (όπως επίσης και με το Forever War του Joe Haldeman, στην πραγματικότητα), κάνοντας πασιφανές την αγάπη του για αυτούς τους κλασικούς συγγραφείς που έγραψαν ιστορία στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας, καταφέρνει μέσα από το ελαφρύ, χιουμοριστικό στυλ του να δώσει μια πιο φρέσκια, μοντέρνα, κοινωνική εκδοχή που συνδυάζει στοιχεία του σήμερα και του μακρινού μέλλοντος, και βυθίζοντάς μας μέσα σε μια γρήγορη σε ρυθμό περιπέτεια στρατιωτικής ζωής, διαγαλαξιακών πολέμων και εξωγήινων ειδών που δίνουν έμφαση στις θυσίες του σώματος, του νου και της ψυχής, αλλά και στις αξίες της φιλίας και της αγάπης - και, ακόμη κι αν το βιβλίο μπορεί να μην φέρνει την πιο σαρωτική ιστορία στο είδος, καθώς χάνει κάπως μετά από λίγο στο να κρατήσει το ενδιαφέρον σε ένα υψηλό επίπεδο, αξίζει, τουλάχιστον, να ταξιδέψεις μαζί του μονάχα γι’ αυτό.

Όλα για όλα, το Old Man’s War είναι μακριά από μια σαρωτική, αλλά υποσχόμενη αρχή της σειράς, με τον John Scalzi - μέσα από το γρήγορο και ελαφρύ στυλ του - να μας ταξιδεύει μέσα στο δικό του σύμπαν του μέλλοντος, σε μια στρατιωτική ιστορία διαγαλαξιακών πολέμων και εξωγήινων ειδών, και σε μια περιπέτεια δράσης και χιούμορ που τονίζει τις θυσίες και τις αξίες της ανθρωπότητας, ανοίγοντας επίσης και το μονοπάτι για περισσότερες, και πιθανώς καλύτερες ιστορίες.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

The Ghost Brigades

Ακολουθώντας την επιτυχία του μυθιστορηματικού ντεμπούτου του, και την γρήγορη αναγνώριση του συγγραφικού ταλέντου του που του έδωσε την ευκαιρία να ανοίξει τα φτερά του στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας, και να ξεκινήσει την δικιά του μεγάλη καριέρα, ο John Scalzi επιστρέφει στο The Ghost Brigades, το δεύτερο βιβλίο της σειράς Old Man’s War, πίσω στο ομώνυμο σύμπαν, πηγαίνοντάς μας σε μια στρατιωτική ιστορία διαφυλετικών συνομωσιών, υβριδικών κλώνων και ελίτ στρατιωτών, αλλά και σε μια γεμάτη δράση περιπέτεια που συνδυάζει τα ηθικά διλήμματα με την ελευθερία της βούλησης, και τις πολιτικές δολοπλοκίες με τα ένστικτα της επιβίωση, σε μια σπουδαιότερη συνέχεια του προκάτοχού του.

Από την πρώτη ανθρώπινη αποικία, πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια πριν, και την δραματική αποτυχία των στρατευμάτων της Αποικιακής Ένωσης να την αμυνθεί ενάντια σε δυνατότερες εξωγήινες δυνάμεις, τα μεγαλύτερα μυαλά των ΑΑΔ αναζήτησαν στάδιο μετά από στάδιο πειραματισμών να το αλλάξουν αυτό• μέχρι που, μετά από μια μεγάλη ανακάλυψη, βρήκαν τα μέσα για να δημιουργήσουν τον τέλειο στρατιώτη: μια ελίτ, μυστική δύναμη γνωστή σήμερα ως οι Ταξιαρχίες Φαντάσματα, έχοντας γίνει ένας θρύλος ανάμεσα στις τάξεις των κανονικών φαντάρων, και ο φόβος του σύμπαντος, καθώς η δουλειά τους είναι να αναλαμβάνουν τις πιο ακραίες και ριψοκίνδυνες αποστολές, να διεισδύουν σε πλανήτες και στρατιωτικές βάσεις, και να βγάζουν από τη μέση τους εχθρούς τους όταν το περιμένουν λιγότερο - αλλά ο Jared Dirac, έχοντας κλωνοποιηθεί από τα γονίδια και την συνείδηση του Charles Boutin, έναν αποστάτη επιστήμονα που συμμάχησε με τρεις εχθρικές φυλές, πριν την αφύπνισή του δεν είχε δικιά του ζωή.
Χρησιμοποιούμενος σαν πειραματόζωο μεταξύ των στρατηγών σε μια προσπάθεια για να ξεκλειδώσουν τα μυστικά των αναμνήσεων του Boutin, και να βάλουν ένα τέλος σε μια πιθανή κλιμάκωση ενός μεγάλου πολέμου, ο Jared θα παραδοθεί στις Ειδικές Δυνάμεις, ενσωματώνοντας σε ταχύτατους ρυθμούς στους τρόπους των ανώτερων ικανοτήτων τους, ταξιδεύοντας μαζί με την Υπολοχαγό Sagan και την Διμοιρία της βαθιά μέσα σε εχθρικά εδάφη, και μαθαίνοντας μέσα από τις αναπτυσσόμενες εμπειρίες του το νόημα της ζωής.
Ωστόσο, με τα πλοία των Ειδικών Δυνάμεων να έχουν αρχίσει μυστηριωδώς να εξαφανίζονται ένα προς ένα, αναγκάζοντάς τους να επιταχύνουν την αντεπίθεσή τους ενάντια αυτής της νεοσυγκροτημένης συμμαχίας, όταν οι εμφανιζόμενες αναμνήσεις του προκάτοχού του τον οδηγήσουν στα αληθινά σχέδια του Boutin, και η αξιοπιστία του να ακολουθήσει διαταγές γίνει στα μάτια της Υπολοχαγού Sagan όλο και πιο λιγότερη, ο Jared θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα ίδια του τα πιστεύω, και με μια δύσκολη επιλογή που θα κρίνει μέσα από τις πράξεις του την μοίρα της ανθρωπότητας.

Με το πρώτο του μυθιστόρημα να έχει κάνει μια καλή αρχή στο να καθιερώσει τα βασικότερα στοιχεία του σύμπαντός του, δίνοντάς του έτσι την δυνατότητα να εξερευνήσει και άλλες οπτικές των στρατευμάτων της Αποικιακής Ένωσης, ο John Scalzi μας βυθίζει στο The Ghost Brigades μέσα στις ζωές των Ειδικών Δυνάμεων• μια ελίτ δύναμη νεότερων, εξυπνότερων, γρηγορότερων και ικανότερων στρατιωτών όπου - σε αντίθεση με το κανονικό πεζικό των ΑΑΔ όπου η συνείδηση των νεοσύλλεκτων μεταφέρεται από το παλιό τους σώμα σε ένα νεότερο, αλλά αρκετά πιο τροποποιημένο στην εικόνα τους - δημιουργούνται, κάτω από άκρως μυστικότητα, από το DNA των νεκρών και διαφόρων άλλων γενετικών πηγών - αφήνοντας την συνείδησή τους να «γεννηθεί» εκ νέου - εκπαιδεύονται μαζί σε επιλεγμένες ομάδες για να πετύχουν την τέλεια ενσωμάτωση, και αναθέτονται στις πιο επικίνδυνες, δύσκολες και ειδικές αποστολές σε όλο το σύμπαν, διεισδύοντας βαθιά μέσα στις τάξεις των εχθρών, και γυρνώντας περίπλοκες καταστάσεις προς όφελός τους πριν τα πράγματα κλιμακωθούν περαιτέρω.
Αλλά και δίνοντάς μας και λίγες περισσότερες πληροφορίες για τις εξωγήινες φυλές: τους χελωνοειδείς Gameran, που, σχεδιασμένοι από τις ΑΑΔ για στρατιώτες που αναζητούν κάτι διαφορετικό, έχουν γίνει οι τέλειοι κατάσκοποι στο ανοιχτό διάστημα• τους πτηνοειδείς Rraey, οι οποίοι, γνωστοί για την αδυναμία τους για ατροποποίητους ανθρώπους, έχουν ως τον πυρήνα των πιστεύω τους την ελευθερία της επιλογής• τους εντομοειδείς Enesha, οι οποίοι, ονομαστικά σύμμαχοι της Αποικιακής Ένωσης, κυβερνούνται κάτω από την εκλεγόμενη Μητριάρχισσα των φυλών τους, δημιουργώντας το δικό τους ιεραρχικό σύστημα νόμου• και τους ερμαφρόδιτους Obin, οι οποίοι, στερημένοι από την δημιουργία τους μια ανώτερη ευφυΐα, έχουν ανυψωθεί μέσα από την επιθυμία ενός άλλου ειδούς σε μια τρομερή δύναμη που δεν διστάζει να καταστρέψει ολόκληρους κόσμους προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει - τέσσερις φυλές που, μαζί με τους Consu και πολλά άλλα εξωγήινα είδη, αποκαλύπτουν ένα πολύ πιο βαθύ και απέραντο σύμπαν.

Μια συνέχεια που, παρ’ όλο που δεν επικεντρώνεται στον John Perry, τον κεντρικό πρωταγωνιστή του Old Man’s War, παρά μονάχα ελαφρώς στην Υπολοχαγό Sagan και τον Harry Wilson μέσω του Jared, δίνοντάς του μια πιο αυτοτελής αίσθηση στην ακολουθία της σειράς, ο Scalzi καταφέρνει παρ’ όλα αυτά να φτιάξει μια πιο μεγάλης κλίμακας περιπέτεια, αλλάζοντας από το πρώτο στο τρίτο πρόσωπο αφήγησης, αλλά και στον τρόπο που προσεγγίζει και χειρίζεται τους χαρακτήρες, ταξιδεύοντάς μας σε μια γεμάτη δράση ιστορία υπεράνθρωπων υβριδίων, ελίτ στρατιωτών και τρελών επιστημόνων που δίνουν έμφαση για άλλη μια φορά στο νόημα της ζωής, της ατομικής συνείδησης, και της ελεύθερης βούλησης, όπως και στην αξία της ανθρωπιάς και της υπέρτατης θυσίας που έρχεται ενάντια στα καθιερωμένα λανθασμένα ιδανικά της κοινωνίας, φέρνοντας στο τέλος κάτι πολύ καλύτερο από πριν.

Εν συντομία, το The Ghost Brigades είναι μια αρκετά καλύτερη συνέχεια, με τον John Scalzi - έχοντας βάλει ήδη τη βάση στο σύμπαν του Old Man’s War - να επιστρέφει με μια μεγαλύτερη ικανότητα στην γραφή του, ταξιδεύοντάς μας βαθιά μέσα στις Ειδικές Δυνάμεις, σε μια ιστορία ελίτ στρατιωτών και υπεράνθρωπων υβριδίων, αλλά και σε μια περιπέτεια πολιτικών δολοπλοκιών και ελευθερία βούλησης που φέρνει στο φως τα λανθασμένα ιδανικά της κοινωνίας και μια απροσδόκητη ανθρωπιά ενάντια όλων των πιθανοτήτων, και παραδίδοντας κάτι βαθύτερο από τον προκάτοχό του. 

 

The Last Colony

Συνεχίζοντας πάνω στην αυξανόμενη αναγνώριση της σειράς, και την μεγάλη επίπτωση του μυθιστορηματικού ντεμπούτου του στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας που κέρδισε κριτικούς και θαυμαστές του είδους, ο John Scalzi φέρνει στο The Last Colony, το τρίτο βιβλίο τοποθετημένο στο σύμπαν του Old Man’s War, την πιο ώριμη δουλεία του ακόμη, ταξίδευοντάς μας σε μια ιστορία πρώην στρατιωτών, αποικιστών και υπερδυνάμεων, αλλά και σε μια περιπέτεια που αναμειγνύει για άλλη μια φορά τα παιχνίδια εξουσίας με την πολιτική χειραγώγηση, και την διπλωματία με τον πόλεμο, σε μια αποκορυφωτική κατάληξη των αγαπημένων μας χαρακτήρων.

Από τότε που η Αποικιακή Ένωση ανέλαβε να γίνει η κύρια δύναμη της ανθρωπότητας στο διάστημα, θέτοντας μέσα από βίαιες μάχες και πολέμους να φτάσει στους ανεξερεύνητους κόσμους του σύμπαντος, έχει πέσει στους υψηλά ιστάμενους του Υπουργείου Αποικισμού η ευθύνη να προετοιμάζουν τους πλανήτες στον απόηχο των συγκρούσεων που είναι περισσότερο ικανοί για να υποστηρίξουν ζωή, να αναθέτει επιλεγμένους ηγέτες αποικιών σε πόστα που θα υπηρετήσουν τα συμφέροντά τους καλύτερα, και να στέλνει κύμα μετά από κύμα αποικιστών σε μια συνεχώς επαναλαμβανόμενη διαδικασία για την επέκταση του ανθρώπινου είδους - αλλά ο John Perry, έχοντας πλέον εγκαταλείψει την στρατιωτική ζωή για τα καλά, βρίσκοντας επιτέλους μια ειρήνη μέσα του, δουλεύει για σχεδόν οχτώ χρόνια σαν διαμεσολαβητής σε ένα μικρό χωρίο στον πλανήτη Huckleberry, ζώντας ήσυχα με την γυναίκα του, Jane, και την υιοθετημένη κόρη τους.
Δεχόμενος, ωστόσο, μια απροσδόκητη επίσκεψη από μια παλιά γνωριμία του από τις μέρες του στις ΑΑΔ, και την πρόταση μιας δουλειάς που θα μπορούσε να λύσει μια διπλωματική κρίση, ο John και η Jane θα βρεθούν να οδηγούν μια νέα αποικία, αποφεύγοντας τις αδιάκριτες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την προσωπική ζωή τους, απευθύνοντας τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των αποικιών, και κάνοντας τις τελικές διευθετήσεις για τη λεία μετάβασή τους σε έναν άλλο κόσμο.
Κι όμως, με τα πολιτικά παιχνίδια της Αποικιακής Ένωσης να τους έχει αποκρύψει ένα μεγάλο μυστικό, κάνοντάς τους πιόνια σε μια πάλη εξουσίας και υπεροχής ενάντια σε μια φαινομενικά πανίσχυρη εξωγήινη συμμαχία που έχει εξαπλώσει την απαγόρευσή της για αποικισμό, όταν ο νεαρός κόσμος τους γίνει το κέντρο της προσοχής του σύμπαντος, και ένας μεγάλος πόλεμος που δεν επιθυμούσαν να είναι μέρος βάλει τις ζωές αυτών, των αποικιστών και των οικογενειών τους σε επικείμενο κίνδυνο, ο John και η Jane θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση που μπορεί να τους κοστίσει τα πάντα, και μια γενοκτονία που μπορεί κάλλιστα να εξαλείψει το ανθρώπινο είδος μια και καλή.

Μετά από δύο μυθιστορήματα που εξερεύνησαν την στρατιωτική ζωή εντός των ΑΑΔ και των Ειδικών Δυνάμεων, δείχνοντας από κοντά τις δυσκολίες και τις ενδότερες πάλες που οι στρατιώτες τους αντιμετωπίζουν καθημερινά, ο John Scalzi μας πηγαίνει στο The Last Colony βαθύτερα από ποτέ μέσα στο σύστημα αποικισμού της Αποικιακής Ένωσης, και της επέκτασης τους ανθρώπινου είδους στο διάστημα, στο οποίο, μέσα από μια διαδικασία ειδικής επιλογής, οι ηγέτες των αποικιών αναθέτονται να προετοιμάζουν τους κατοικήσιμους πλανήτες - πρόσφατα εκκενωμένους ή μέχρι τώρα ανέγγιχτους από άλλα ευφυή είδη - να βοηθούν τους νεοεγκατεστημένους αποίκους για να βρουν τα πατήματά τους στα νέα τους σπίτια, και να υπηρετούν σαν διαμεσολαβητές μεταξύ των κόσμων τους και του Υπουργείου Αποικισμού, γινόμενοι πιόνια των πολιτικών παιχνιδιών τους και των συμφερόντων εκεί που χρειάζεται περισσότερο.
Όπως επίσης και μέσα στη νεοσυγροτημένη υπερδύναμη γνωστή ως το Κονκλάβιο: μια φαινομενική ασταμάτητη συμμαχία αποτελούμενη από πολυάριθμες εξωγήινες φυλές που, έχοντας οι κυβερνήσεις τους νιώσει με τις δεκαετίες την επίπτωση των πολέμων της Αποικιακής Ένωσης, έχουν πάρει δράση για να το αλλάξουν αυτό, συμμετέχοντας στο σκοπό του στρατηγού της και στην διαγαλαξιακή απαγόρευση - επί ποινής της καταστροφής του κόσμου - του ελεύθερου αποικισμού, αποκαλύπτοντας όχι μόνο τις άπειρες εξωγήινες φυλές και κόσμους αλλά και ότι η ανθρωπότητα είναι μακριά από ένα ανώτερο είδος στο σύμπαν.

Ένα τρίτο βιβλίο που, με τον ο Scalzi να επιστρέφει πίσω στο αρχικό, σαρκαστικό στυλ του, και το πρώτο πρόσωπο αφήγησης, καταφέρνει να φέρει κάτι πολύ πιο διαφορετικό αλλά συγχρόνως και πολύ πιο ώριμο από τα προηγούμενα, ταξιδεύοντάς μας σε μια περιπέτεια παιχνιδιών πολέμου και διπλωματίας, αποικιστών και εξωγήινων δυνάμεων που αποκαλύπτουν την πολιτική διαφθορά των κυβερνήσεων και των οργανώσεων στην πάλη τους για εξουσία στο σύμπαν, και που δείχνουν στο τέλος την αξία ακόμη και της πιο ασήμαντης ζωής, και την θεμελιώδη εμπιστοσύνη και τιμιότητα ενάντια στην τυφλή υποταγή, αποκορυφώνοντας το ταξίδι του John και της Jane που άρχισε στο Old Man’s War με την καλύτερη δυνατή κατάληξη.

Εν κατακλείδι, το The Last Colony είναι ένα σπουδαίο τελικό βιβλίο για το κλείσιμο της πρώτης τριλογίας, με τον John Scalzi - φέρνοντας μια πολύ πιο ώριμη γραφή από πριν - να μας ταξιδεύει μέσα στα πολιτικά παιχνίδια της Αποικιακής Ένωσης, σε μια ιστορία πρώην στρατιωτών και υπερδυνάμεων, αλλά και σε μια περιπέτεια διπλωματίας και πολέμου που αποκαλύπτει τις χειραγωγήσεις των του πολιτικού συστήματος του σύμπαντος, και ολοκληρώνοντας το ταξίδι των αγαπημένων μας χαρακτήρων σε μια υψηλή νότα. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ήρθε η ώρα να τον διαβάσουμε και στη ΛΑΦ. Χαίρομαι που διάβασα ότι άρεσε το βιβλίο Διαστρικός Πόλεμος  στα μέλη του forum! 

Edited by Nargathrod
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
  • 1 year later...

Ο Τζον Πέρι έκανε δύο πράγματα στην επέτειο των εβδομηκοστών πέμπτων γενεθλίων του. Πρώτα επισκέφθηκε τον τάφο της γυναίκας του. Ύστερα κατατάχθηκε στο στρατό.
Τα καλά νέα είναι πως η ανθρωπότητα έχει κατορθώσει επιτέλους να φτάσει στα άστρα. Τα κακά νέα είναι πως οι πλανήτες στους οποίους μπορούν να ζήσουν άνθρωποι σπανίζουν, ενώ αφθονούν οι εξωγήινες φυλές που τους διεκδικούν. Μακριά από τη Γη, ο πόλεμος συνεχίζεται επί δεκαετίες, κτηνώδης και ανελέητος. Ο κύριος όγκος των φυσικών πόρων και της τεχνολογίας της ανθρωπότητας βρίσκεται στα χέρια των Αποικιακών Δυνάμεων Άμυνας και όλοι γνωρίζουν πως, όταν κάποιος φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης, μπορεί να καταταγεί σ' αυτές. Οι ΑΔΑ δε θέλουν νεαρούς αλλά ανθρώπους που κουβαλούν τις γνώσεις και τις δεξιότητες μιας ζωής.
Ο Τζον Πέρι δέχεται την προσφορά νομίζοντας πως ξέρει τι τον περιμένει. Όμως ο πραγματικός πόλεμος, έτη φωτός μακριά από την πατρίδα του, είναι πολύ, πολύ πιο σκληρός από ό, τι είχε φανταστεί - και αυτό στο οποίο θα μετατραπεί ο ίδιος είναι ακόμη πιο παράξενο...
 

 

2108241710_.jpeg.d360cd5cb596e474b1c1f565a757e3d8.jpeg

Διαστρικός πόλεμος

Το βιβλίο είναι το πρώτο μέρος στην σειρά του John Scalzi Old mans war και αποτελεί την πρώτη του νουβέλα. Αφορά την εξιστόρηση της θητείας του πρωταγωνιστή στις ΑΔΑ κατά την απόπειρα της ανθρωπότητας να επεκταθεί στον γαλαξία και τα κατορθώματα του χαρακτήρα. Η αφήγηση ακολουθεί την πορεία του Τζον Πέρι από τον βαθμό ενός απλού στρατιώτη σε αυτό του λοχαγού. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα σύμπαν με έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των εξωγήινων ειδών για τους κατοικήσιμους πλανήτες.

Η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η ιστορία θεωρώ πως είναι ενδιαφέρουσα για δύο λόγους. Πρώτον, ο πρωταγωνιστής μας και οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι ήδη γέροι. Αυτό σημαίνει πως έχεις χαρακτήρες που έχουν ήδη δομημένες προσωπικότητες χωρίς να μπεις στην διαδικασία να τις αναπτύξεις. Αυτό δεν σημαίνει πως ο συγγραφέας δεν παρουσιάζει ανάπτυξη ή μεταβολή των χαρακτήρων. Οι χαρακτήρες είναι άνθρωποι που για πρώτη φορά θα αντιμετωπίσουν μία πρωτόγνωρη κατάσταση για αυτούς: τον πόλεμο. Ο συγγραφέας δείχνει με πολύ ομαλό τρόπο την προσαρμογή τους σε αυτή την κατάσταση σε ψυχονοητικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή η στρατιωτική ζωή τους είναι ουσιαστικά ένα δεύτερο ξεκίνημα στο οποίο αφήνουν πίσω τους όλα τα κομμάτια της προηγούμενης ζωής τους. Οι χαρακτήρες λοιπόν έχοντας ήδη προσωπικότητες που προέρχονται από την προηγούμενη ζωή τους πρέπει να προσαρμοστούν σε μία νέα με τελείως διαφορετικά δεδομένα – ουσιαστικά είναι ένα νέο ξεκίνημα, μία δεύτερη ζωή όπου δεν υπάρχει η πολυτέλεια των άγραφων χαρακτήρων ή έστω η χρήση συγγραφικών τρικ όπως η αμνησία. Πρέπει να παρουσιαστεί ανάπτυξη και δόμηση χαρακτήρων πάνω σε ήδη έτοιμους και ολοκληρωμένους ανθρώπους που φέρνουν μαζί τους τόσο τα προτερήματα όσο και τα ελαττώματα τους, κάτι που είναι το λιγότερο 10 φορές δυσκολότερο και ο συγγραφέας δεν απογοητεύει. Επίσης είναι ενδιαφέρουσα η ιδέα πως πλέον για έναν πόλεμο επιβίωσης δεν στρατολογούνται οι  νέοι όπως θα είναι αναμενόμενο αλλά οι γέροι. Ο δεύτερος λόγος που είναι ενδιαφέρουσα η ιδέα είναι πολύ απλός. Πόλεμος και μάχες στο διάστημα. Τι καλύτερο από κάτι τέτοιο; Τέτοιες ιστορίες είναι πάντα ενδιαφέρουσες και απολαυστικές. Και αυτό είναι επιστημονικό γεγονός.  Δεν χωράει καμία αμφισβήτηση.   

Ο συγγραφέας, για όσους γνωρίζουν από επιστημονική φαντασία, γράφει μία ιστορία στα πρότυπα που γράφει ο Χάινλαϊν και που έθεσε με το αριστούργημα του Στρατιώτες του Σύμπαντος ( Starship Troopers). Τέτοιες ιστορίες ανήκουν στο υποείδος military scifi όπου οι ιστορίες αφορούν πολεμικές συγκρούσεις σε περιβάλλον επιστημονικής φαντασίας. Οι ιστορίες αυτές μιλάνε για αξίες που είναι παρούσες ιδιαίτερα στην ζωή ενός στρατιώτη όπως το θάρρος ενώπιον του κινδύνου, η αίσθηση του καθήκοντος, η τιμή, οι θυσίες που ένας στρατιώτης καλείται να κάνει, η πίστη, και η συντροφικότητα. Όμως δεν πέρα από αυτά εξετάζουν ( εφόσον ο εκάστοτε συγγραφέας έχει τις ικανότητες) τις αξίες μίας κοινωνίας, για το μέλλον του πολέμου, την αλλαγή στις ηθικές αξίες, την ελευθερία και την υπευθυνότητα που την συνοδεύει και για πολλά άλλα κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα. Ο John Scalzi δεν απογοητεύει συνεχίζοντας την παράδοση που ο Χάινλαϊν έθεσε. Ασχολείται με πολλά από αυτά αλλά και άλλες νέες θεματικές όπως την βιοηθική στο θέμα της επέκτασης της διάρκειας ζωής, την φιλία, τον γάμο, το πόσο σημαντική είναι η θνητότητα, τι είναι αυτό που κάνει κάποιον άνθρωπο και η αξία της προσωπικής ταυτότητας. Όλες αυτές οι θεματικές διαπερνούν το έργο του είτε σε όλη την έκταση του είτε σε ξεχωριστά κεφάλαια στο πρώτο μισό του βιβλίου. Ο συγγραφέας ασχολείται με το θέμα περί ανθρώπου μέσα από τον Τζον Πέρι δείχνοντας τόσο τις γενετικές επεμβάσεις που αυτός έχει υποστεί όσο και τις πράξεις του. Μέχρι το τέλος του βιβλίου ο συγγραφέας απαντά στο ερώτημα αν ο Πέρι είναι ακόμα άνθρωπος, ένα ερώτημα στο οποίο κλίνεται να απαντήσει και ο ίδιος ο αναγνώστης.   Είναι ένα βιβλίο με πολλαπλά στρώματα ανάγνωσης, τόσο για αυτούς που θέλουν να διαβάσουν μία απλή περιπέτεια δράσης όσο και για αυτούς που θέλουν να διαβάσουν κάτι πιο βαθύ.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία σύνολα με το καθένα να έχει την δική του λειτουργία. Το ένα είναι η ζωή του πριν ξεκινήσει η στρατιωτική ζωή του όπου σετάρεται ο χαρακτήρας του πρωταγωνιστή και άλλων δευτερευόντων και μικρότερων χαρακτήρων. Το δεύτερο είναι η εκπαίδευση του και η ζωή του ως στρατιώτης μέσα από ξεχωριστά κεφάλαια, δομημένα σαν σύντομα διηγήματα. Στα δύο αυτά μέρη βλέπουμε τους υπόλοιπους μικρότερους χαρακτήρες που μοιάζουν σαν διάττοντες αστέρες στον νυχτερινό ουρανό:  λάμπουν και σβήνουν στην περιφέρεια της κύριας ιστορίας. Το τρίτο είναι η μάχη ενάντια σε έναν επικίνδυνο εχθρό της ανθρωπότητας όπου στο τέλος του ολοκληρώνεται το character arc του Τζον Πέρι και σετάρονται οι επόμενες ιστορίες.

Βλέπουμε την ιστορία μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Είναι ένας χαρακτήρας ο οποίος αμέσως δείχνει ότι έχει αίσθηση του χιούμορ και που προκαλεί την συμπάθεια του αναγνώστη για αυτόν. Μέσα από τα μάτια του γνωρίζουμε και τους υπόλοιπους χαρακτήρες, τους ο οποίους χάρη στο γράψιμο του συγγραφέα με ευκολία αποκτούμε συναισθήματα συμπάθειας ή αντιπάθειας και όχι με σκιντζίδικο τρόπο. Ο ρυθμός είναι γρήγορος και σε αυτό βοηθάει η γλώσσα που είναι τολμηρή και ‘’έντονη’’ χωρίς το κείμενο να φορτώνεται με αχρείαστες εκφράσεις και λέξεις. Δεν υπάρχει κάτι περιττό, όλα έχουν την θέση τους.

Για μερικούς η δράση ίσως δεν τους καλύψει μιας και οι μάχες ίσως τους φανούν υπεραπλουστευμένες. Μέχρι ενός σημείου έχουν κάποιο δίκιο. Η απλούστευση δικαιολογείται εντός του βιβλίου με τον κατάλληλο τρόπο κάθε φορά όμως ο συγγραφικός λόγος είναι θεωρώ η επιθυμία του συγγραφέα η ιστορία να μην καθυστερεί η ιστορία περισσότερο από όσο χρειάζεται ώστε να προχωρήσει. Το σετάρισμα του τρίτου μέρους για αρκετούς δεν έγινε σε ικανοποιητικό βαθμό και υπήρχε κάποιο είδος αποσύνδεσης όσο αφορά το τι θέλει το βιβλίο να δείξει και τι καταλήγει να δείξει. Δεν μπορώ να πω ότι τέτοιοι προβληματισμοί είναι αβάσιμοι. Μπορώ ν πω ότι για εμένα προσωπικά και για άλλους που το διάβασαν τα προβλήματα αυτά δεν ενόχλησαν μιας και είχαμε επενδύσει στους χαρακτήρες και θέλαμε να δούμε την κατάληξη τους ενώ ο γρήγορος ρυθμός του βιβλίου καταφέρνει να αποσπά την προσοχή από αυτά.

Συμπερασματικά θα έλεγα πως είναι ένα βιβλίο που αξίζει κάποιος να διαβάσει και να έχει στην βιβλιοθήκη του, είναι μία πολύ καλή εισαγωγή για κάποιον που δεν γνωρίζει το είδος της επιστημονικής φαντασίας και είναι ένα καλό βιβλίο για κάποιον που θέλει να διαβάσει για σοβαρά θέματα με έναν πιο ανάλαφρο τρόπο.

Edited by Spark
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Τζον Σκάλτζι (John Scalzi)
  • 1 year later...

Καλημέρα! Στέκεται μόνο του μιας που η anubis δεν έχει σκοπό να μεταφράσει τα υπόλοιπα της σειράς?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..