Jump to content

Richard Morgan - A Land Fit for Heroes


Blacksword
 Share

Recommended Posts

*Για τα βιβλία Επιστημονικής Φαντασίας του συγγραφέα δείτε το θέμα εδώ.

 

richard-morgan-portrait.jpg

 

Ο Richard Morgan είναι Βρετανός συγγραφέας γεννημένος το 1965 στο Λονδίνο.

Σπούδασε ιστορία στο κολέγιο Queens του Κέιμπριτζ, ενώ αργότερα άρχισε να διδάσκει την αγγλική γλώσσα δουλεύοντας και ταξιδεύοντας ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη αλλά και φτάνοντας ακόμα μέχρι και στην Αφρική και την Αυστραλία. Ενδιάμεσα σε όλα αυτά το πάθος του για την συγγραφή τον οδήγησε στο πρώτο του βιβλίο, το Altered Carbon (ελ. Θνητοί θεοί), το οποίο κέρδισε πολλές θετικές κριτικές και με τα κινηματογραφικά δικαιώματά του να πωλούνται αμέσως μετά σπρώχνοντας την καριέρα του σε ένα άλλο επίπεδο.

Μέχρι σήμερα έχει γράψει πέντε βιβλία ΕΦ (τρία με τον Takeshi Kovacs, το Market Forces και το Black Man/Thirteen) και μία τριλογία Φαντασίας, A Land Fit for Heroes, έχοντας κερδίσει ανάμεσα σε αυτά τα βραβεία: Philip K. Dick, Arthur C. Clarke και John W. Campbell.

 

 

The Steel Remains

Έχοντας καταφέρει να χτίσει τα θεμέλια της συγγραφικής καριέρας του πάνω στο είδος της Επιστημονικής Φαντασίας ο Richard Morgan έρχεται αυτή τη φορά στο είδος της Φαντασίας και κάνει ένα ακόμα εκπληκτικά εντυπωσιακό ντεμπούτο!

Μέσα από το The Steel Remains, το πρώτο μέρος της σειράς A Land Fit for Heroes, καταφέρνει να μας δείξει για άλλη μια φορά όχι μόνο το ιδιαίτερο ταλέντο του, αλλά και τις μοναδικές και πολύ τολμηρές ιδέες του που τον έχουν κάνει να ξεχωρίσει τόσο πολύ καθώς μας φέρνει εδώ σε ένα διαφορετικό κόσμο· σε μια ιστορία αντίθετα με αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, και δείχνοντάς μας ότι η διαφορετικότητα δεν μπορεί να αποκλείσει την αξίωση για κάτι ακόμα καλύτερο.

 

Έχει περάσει λιγότερο από μια δεκαετία από το τέλος του πολέμου με τους Λεπιδωτούς, μιας σαυροειδής φυλή όπου οι ανθρώπινες φυλές ενώθηκαν με τους Kiriath και πολέμησαν ενάντιά τους· αλλά τώρα, με τους ανθρώπους να έχουν αρχίσει να αφήνουν τις αναμνήσεις αυτές στο παρελθόν, το μόνο που έχει απομείνει είναι οι ξεχασμένοι θρύλοι.

Όμως, ανάμεσα σε όλα αυτά, για τον Ringil - τον φημισμένο ήρωα του πολέμου του Gallows Gap, που κέρδισε τον θαυμασμό όλων όπως και την αντιπάθεια πολλών για τους κυνικούς τρόπους του - η αφήγηση των γεγονότων αυτών είναι κάτι περισσότερο από ευχαρίστηση, αλλά και ένας τρόπος επίσης για να κερδίσει μερικά εύκολα χρήματα και ένα μέρος για να μείνει.

Ωστόσο, όταν έρθει και τον συναντήσει η μητέρα του, η Ishil, μετά από κάποια χρόνια θα του ζητήσει να την βοηθήσει να βρουν την Sherin - την χαμένη ξάδερφή του που πουλήθηκε άδικα στην σκλαβιά για να καλυφθούν τα χρέη του πεθαμένου άντρας της. Μόνο που, όταν μετά την σκληρή πίεση της μητέρας του αποφασίσει τελικά να την βοηθήσει, αυτή αναζήτηση ίσως αποδειχθεί κάτι περισσότερο απ’ ότι περίμενε· κάτι που θα τον φέρει αντιμέτωπο με ένα πλάσμα πέρα από κάθε φαντασία και, όταν βρεθεί πιο κοντά από ποτέ, θα τον βάλει σε μια μεγάλη περιπέτεια μέσα από το χωροχρόνο.

Από την άλλη μεριά, για τον Egar τον Δρακοφονιά, τον αρχηγό της φυλής των Skaranak, τα πράγματα είναι πιο διαφορετικά καθώς, όταν εμφανιστεί μια μυστηριώδη κουκουλωμένη φιγούρα και τον προειδοποιήσει για την προδοσία των αδερφών του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη δοκιμασία του. Ενώ η Archeth, μια μιγάς Kiriath που αφέθηκε πίσω όταν η φυλή της έφυγε από αυτόν τον κόσμο, θα βρεθεί και αυτή στις δικές της περιπέτειες καθώς, όταν ο αυτοκράτορας του Yhelteth Jhiral Khimran II - που, αν και δεν έχει την δύναμη του πατέρα του, έχει τα δικά του, ιδιαίτερα χαρίσματα - την καλέσει και την στείλει στο λιμάνι του Khangset για να διαπιστώσει τις φήμες μιας μαγικής επίθεσης, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ανακάλυψη που μπορεί να την βάλει σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.

Όμως, καθώς οι περιπέτειές τους θα αρχίσουν, αυτό που θα ανακαλύψουν στην πορεία θα τους φέρει αντιμέτωπους με μια μυθική φυλή από τα βάθη του παρελθόντος -  μια μυθική φυλή που θα απειλήσει να φέρει ένα νέο μεγάλο πόλεμο και, αν αποτύχουν, μπορεί κάλλιστα να τους οδηγήσει ακόμα και στην καταστροφή τους.

 

Ο κεντρικός πρωταγωνιστής του βιβλίου, όπως ήδη μπορεί να γνωρίζετε, είναι ομοφυλόφιλος αλλά, παρ’ όλο που σε συνδυασμό με το γνωστό λεπτομερές στυλ του Morgan στις ερωτικές σκηνές μπορεί να γίνει σοκαριστικό - ίσως πιο πολύ απ’ ότι συνήθως, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας αποτρέψει από το να το διαβάσετε καθώς το χειρίζεται αρκετά καλά ενδιάμεσα μαζί με τους υπόλοιπους χαρακτήρες του.

Μέσα από το βιβλίο αυτό ο Morgan χτίζει ένα κόσμο διαφορετικό απ’ ότι έχουμε συνηθίσει, παίρνοντας όλα τα γνωστά πρότυπα της φαντασίας και γυρνώντας τα, κυριολεκτικά, πάνω κάτω καθώς μας παρουσιάζει τις χώρες και τις έχθρες τους, τις φυλές και ανομοιότητές τους αλλά και τους πρωταγωνιστές και τις διαφορές τους, και φέρνοντάς μας μέσα από την - αν και όχι τελείως πρωτότυπη αλλά παρ’ όλα αυτά - ιδιαίτερη κοσμοπλασία του.

Αν και είναι σίγουρα είναι μακριά από την τελειότητα, μιας και έχει μεγαλύτερη εμπειρία πάνω στην Επιστημονική Φαντασία, η γραφή του ξεπερνάει τα λάθη του καταφέρνοντας να κάνει όχι μόνο ένα καλό ντεμπούτο που να εντυπωσιάζει, αλλά και να καταφέρει επίσης, μέσα από το χιούμορ του και τους ιδιαίτερους τρόπους, να φέρει και μια ιστορία που να μπορεί να συναρπάσει· ενώ από την άλλη στο τέλος αφήνει πολλές υποσχέσεις για κάτι ακόμα καλύτερο για τα επόμενα βιβλία που δεν μπορεί παρά να σε εξιτάρει.

 

Συνολικά, η πρώτη προσπάθεια του Richard Morgan στο είδος της Φαντασίας αποδεικνύεται κάτι καλύτερο των προσδοκιών, μιας και από μακριά δείχνει ότι απλά ήθελε να το κάνει λίγο πολύ για να προκαλέσει, αλλά και καταφέρνοντας επίσης να φέρει και μια διασκεδαστική ιστορία που δεν αποτυγχάνει όμως να σε εντυπωσιάσει ταυτόχρονα.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

The Cold Commands

Το The Cold Commands, το δεύτερο μέρος της σειράς A Land Fit for Heroes, επιστρέφει στις περιπέτειες των τριών ηρώων που κατάφεραν να ξεχωρίσουν στο πρώτο βιβλίο με τις δικές τους, ιδιαίτερα μοναδικές προσωπικότητές τους, με τον Richard Morgan να ξεκινάει μια νέα ιστορία, βάζοντάς μας ακόμα πιο βαθιά στα μυστικά και των αρχαίων, σκοτεινών υπάρξεων του παρελθόντος αυτού του κόσμου· μια ιστορία που μας φέρνει - μέσα από την πολύ τολμηρή και άσεμνη γραφή του - μέσα σε μια περιπέτεια γεμάτη με ακατάπαυστη δράση και απροσδόκητες ανατροπές, δολοπλοκίες και προδοσίες, αλλά επίσης και σε μια μεγάλη σύγκρουση που θα ταρακουνήσει την Αυτοκρατορία της Yhelteth και την εξουσία της μέχρι τα θεμέλιά της.

 

Έχει περάσει λιγότερο από ένας χρόνος από την αψιμαχία με τους dwenda, μια σύγκρουση δυνάμεων που κρατήθηκε κρυφή από τον υπόλοιπο κόσμο - θαμμένη βαθιά στο παρελθόν τόσο γρήγορα όσο παρουσιάστηκε - όμως τώρα, με τις σχέσεις μεταξύ της Ένωσης της Trelayne και της Αυτοκρατορίας της Yhelteth να φαίνονται να ανανεώνονται, το εμπόριο σκλάβων έχει ξεκινήσει εκ νέου εν μέσω των μεγάλων πόλεων, φέρνοντας στους απλούς ανθρώπους μια αναταραχή, αλλά για τον Ringil Eskiath - τον ήρωα του Gallows Gap - η μόνη του επιθυμία είναι να βάλει ένα τέλος σε αυτό.

Εξορισμένος από το σπίτι του, και απαρνημένος από την ίδια του την οικογένεια μετά τα γεγονότα στην πόλη της Trelayne, ο Ringil έχει άλλα προβλήματα: καταδιωγμένος από μισθοφόρους σε όλες τις μεγάλες πόλεων - αναζητώντας να τον αιχμαλωτίσουν και να πάρουν την πλουσιότατη ανταμοιβή - η ζωή του έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη, αναγκάζοντάς τον να μένει κρυφός από τα μάτια των εχθρών του. Ωστόσο, όταν ένα νεαρό αγόρι πέσει πάνω του - δραπετεύοντας από τα χέρια των αιχμαλώτων του που τον καταδίκασαν σε μια ζωή βασάνων και δυστυχίας - ο Ringil θα ορκιστεί στις τελευταίες του στιγμές να εκδικηθεί τον άδικο χαμό του, θέτοντας σκοπό του να προκαλέσει όσο μεγαλύτερη αναστάτωση όσο μπορεί, και να αφήσει στο πέρασμά του μόνο χάος και θάνατο.

Όμως σύντομα, αυτός ο δρόμος πολέμου θα τον οδηγήσει σε ένα μονοπάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που περίμενε, βάζοντάς τον μέσα σε ένα ταξίδι καθώς θα αρχίσει να αναζητά τον πραγματικό του εαυτό, και σε μια περιπέτεια που θα τον φέρει εν μέσω μεγάλων εχθρών που θα προσπαθήσουν να τον καταστρέψουν για τις πράξεις του παρελθόντος.

 

Για την Archeth, από την άλλη - έχοντας η σχέση της με τον Αυτοκράτορα Jhiral Khimran II μεγαλώσει μετά την πρόσφατη αψιμαχία - οι περιπέτειές της μόλις ξεκινούν, καθώς, όταν ο Manathan - ένα από τα αρχαία δημιουργήματα των Kiriath - τις πει ότι ένας αγγελιοφόρος έρχεται με ένα μήνυμα για αυτήν, κοντά στην ηφαιστειακή, ερειπωμένη πόλης της An-Monal, θα τις τεθεί πάνω της η αποστολή να ταξιδέψει εκεί και να ανακαλύψει τα μυστικά του.

Ξεκινώντας αυτό το ταξίδι, ωστόσο, μαζί με τους απεσταλμένους της Αυτοκρατορίας επάνω στο πλοίο Σπαθί της Θείας Δικαιοσύνης, αυτό που θα αντικρίσει εκεί είναι κάτι που δεν θα περίμενε ποτέ της, και όταν μάθει στη πορεία ότι κάτι παλιό, κάτι σκοτεινό - χαμένο και ξεχασμένο μέσα από τον χρόνο τον ίδιο - αναμένει να εγερθεί από τα βάθη του παρελθόντος θα βρεθεί ενάντια με νέες προκλήσεις που θα απειλήσουν αυτήν και όλα όσα ο Αυτοκράτορας Jhiral Khimran II και η οικογένειά του έχουν επιτύχει μέχρι τώρα.

Εν τω μεταξύ, ο Egar o Dragonbane, προσαρμόζοντας στη νέα του ζωή στην πόλη της Yhelteth - δουλεύοντας σαν σωματοφύλακας για την Archeth και, μερικές φορές, ερωτοτροπώντας με την γυναίκα ενός κερατωμένου συζύγου - θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις δικές του προκλήσεις όταν, μαθαίνοντας ότι κάτι μυστήριο συμβαίνει, εισβάλει στο ναό του Afamarag, αναζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματα που τόσο πολύ τον καίνε· μια αναζήτηση που θα τον βάλουν ενάντια με απρόβλεπτους εχθρούς που μπορούν κάλλιστα να τον φέρουν ακόμα και στο θάνατό του.

Όμως, όταν - εν μέσω των δολοπλοκιών και των παιχνιδιών εξουσίας μεταξύ της Ακρόπολης και του παλατιού - σκοτεινές, ισχυρές υπάρξεις αποκαλυφθούν - σχεδιάζοντας την επιστροφή της χαμένης υπεροχής τους πάνω απ’ όλους - και αυτοί οι τρεις ήρωες αποτύχουν να τις σταματήσουν, θα φέρει την καταστροφή πάνω σε αυτούς, την Αυτοκρατορία της Yhelteth, αλλά κι ακόμα και σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Με το The Steel Remains να έχει βάλει τα θεμέλια του κόσμου του, ο Richard Morgan έρχεται εδώ, στο δεύτερο μυθιστόρημα της σειράς, και φέρνει μια άκρως απολαυστική, γρήγορη και ψυχαγωγική ιστορία, βάζοντας όλη τη φαντασία - αυτή τη φαντασία που τον έκανε γρήγορα έναν από τους πιο αναγνωρισμένους συγγραφείς στο χώρο της επιστημονική φαντασίας - και επιτυγχάνοντας στο να φτιάξει κάτι ολόψυχα σπουδαίο.

Και πράγματι, μέσα από το σκοτεινό, σκληρό, κι όμως δυνατό στυλ του - που δεν διστάζει πολλές φορές να υπερβεί τα όρια των καθιερωμένων προτύπων - ο Morgan καταφέρνει να φτιάξει μια σαρωτική περιπέτεια, γεμάτη με δράση, αγωνία, και πολλές ανατροπές, αλλά καταφέρνοντας επίσης να δώσει συγχρόνως και περισσότερο βάθος στην κοσμοπλασία του καθώς αρχίζει σιγά-σιγά να μας αποκαλύπτει χαμένα μυστικά, αρχαίες φυλές και ξεχασμένες υπάρξεις του παρελθόντος· κομμάτια και θρύψαλα ιδεών που ανεβάζουν τον πήχη των ιστοριών του σε ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο.

 

Η γραφή του, επίσης, αξίζει να αναφερθεί, είναι ένα ακόμα δυνατό χαρακτηριστικό του βιβλίου, καθώς - δείχνοντας να έχει βρει πλέον τα πατήματά του στο είδος της φαντασίας - ο Morgan καταφέρνει όχι μόνο να χτίσει μια πιο στιβαρή πλοκή, αλλά και να φτιάξει πιο ενδιαφέροντες και δυνατούς χαρακτήρες, χειριζόμενος τις μεταβάσεις των κεφαλαίων με μια μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από πριν, δίνοντας στον καθένα έναν ίσο χρόνο καθ’ όλη την ιστορία, και δημιουργώντας έτσι μια πιο απολαυστική περιπέτεια που δείχνει το πραγματικό του ταλέντο και τη μεγάλη του φαντασία.

 

Συνολικά, το The Cold Commands είναι μια δυνατή συνέχεια καθώς ο Morgan καταφέρνει να δημιουργήσει εδώ μια άκρως ψυχαγωγική και σαρωτική περιπέτεια, δείχνοντάς μας την πραγματική του επιδεξιότητα στο να φτιάχνει μια σπουδαία ιστορία, αλλά και χωρίς να αποτυγχάνει επίσης στο να φέρει και συναρπαστικούς χαρακτήρες, όπως ακόμη και μια υπέροχη κοσμοπλασία που επεκτείνει ακόμα περισσότερο τα μυστήρια των ανθρώπων και των φυλών της από πριν.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

1953269567_Thesteelremains.jpg.5dc28ccffbbf7f08a783aeb3f01e5dc8.jpg 1800303036_Thesteelremains-Cover2.thumb.jpg.672238a39d1d71766264a12f57076a51.jpg

Διάβασα το The steel remains. Είχα ακούσει πολλά καλά λόγια και ήθελα να μου αρέσει. Ανήκει στην παράδοση του grim and grit fantasy, με μπόλικο κυνισμό και απαισιοδοξία.

Έχει πολλά πολύ καλά στοιχεία: η κοσμοπλασία είναι ιδιαίτερη, οι σκηνές που ο πρωταγωνιστής ταξιδεύει με τους dwenda στους βάλτους είναι πολύ ποιητικές και ελαφρώς ανατριχιαστικές, με την καλή έννοια, ο συγγραφέας χειρίζεται πολύ καλά την ψυχολογία των ηρώων του νομίζω και είναι ενδιαφέροντες, βετεράνοι μαχητές και τραυματισμένοι/σημαδεμένοι ψυχολογικά απ' όσα έζησαν (ιδίως ο ξιφομάχος, ο οποίος έχει και μια παραπάνω αιτία για τραυματικές εμπειρίες). Επίσης, φαίνεται καθαρά ότι ο συγγραφέας του ξεκίνησε από επιστημονική φαντασία: ο προηγούμενος πόλεμος ήταν ενάντια σε σαυράνθρωπους, οι οποίοι κατοικοεδρεύουν κυρίως σε μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, οι εφευρέσεις ενός σημαντικού εξαφανισμένου λαού μοιάζουν με διαστημόπλοια, τα παιχνίδια με το χρόνο του λαού των ξωτικών (dwenda) ο συγγραφέας τα χειρίζεται με διαφορετικό τρόπο από την μέση ιστορία φάντασυ, πολλοί από τους λαούς που περιγράφει αποκαλύπτεται ότι κατάγονται από άλλους πλανήτες, όπως επίσης και η γλώσσα κάποτε δείχνει σημάδια επίδρασης από επιστημονική φαντασία, πχ κάπου συγκρίνει την κρυάδα της απόστασης με το κρύο κενό ανάμεσα στα άστρα.

Παρόλα τα καλά που περιγράφω παραπάνω, δυστυχώς, δεν μου άρεσε όσο περίμενα, με κούρασε αρκετά και με τάραξε. Υποψιάζομαι ότι το τάιμινγκ δεν ήταν πολύ καλό. Επίσης, με εκνεύρισε  και με κούρασε, λόγω των πολλών βρισιών (νισάφι, δεν είναι ανάγκη να βρίζουν όλη την ώρα χυδαία οι ήρωες για να είναι ένα βιβλίο ωμό και ρεαλιστικό), όπως επίσης και της υπερβολικής (σαδιστικής σχεδόν) ωμότητας των μαχών, όπου περιγράφονται με λεπτομέρειες αίματα, άντερα, θανάσιμα τραύματα κτλ.

Edited by Ghost
Προστέθηκαν τα εξώφυλλα του βιβλίου.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

To διαβασα και εγω αυτες τις μέρες και μαλλον με απογοητευσε. Το Altered Carbon μου αρεσει πολυ και ηλπιζα οτι κατι αντιστοιχο θα συνεβαινε και με το Steel Remains. Αντιθετως, μαλλον με κουρασε. Το βρηκα πολυ τετριμμενο και παρομοιο με τα μοντερνα grimdark βιβλία. Σκιώδεις χαρακτήρες που ολοι την ωρα κανουν σαρκαστικο bantering, οι οποιοι ειναι συνηθως σκληροι και αδυσωπητοι, αλλα ταυτοχρονα ειναι παντα ικανοι και για το καλυτερο, ειναι compassionate κτλ. Στοιχεια που βρισκω γενικα πολυ συχνα και πλεον με απομακρυνουν. Ειναι η σχολη Abercrombie, Broken Empire του Lawrence, Fletcher, Mc Donald και αλλοι πολλοι. Οι 4 παραπάνω αν και δεν με συγκλονίζουν πια, εχουν τουλαχιστον πιο ιδιαιτερη και γοητευτικη γραφη για μενα απο οτι συναντησα στο Steel Remains. Τουλαχιστον εβγαλα απο την λιστα μου κατι που το γυροφερνα πολλα χρονια και παντα ειχα την απορια μηπως ειναι κατι πραγματικα ξεχωριστο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..