Jump to content

Πίτερ Σουάνσον (Peter Swanson)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Ο Peter Swanson είναι Αμερικάνος συγγραφέας, γεννημένος στο Κόνκορντ της Μασαχουσέτης το 1968. Μέχρι σήμερα έχει γράψει τρία θρίλερ, με το πιο γνωστό και ίσως το καλύτερό του να είναι το "The Kind Worth Killing", το οποίο κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2015. Άλλα βιβλία του: "The Girl with a Clock for a Heart" (2014), "Her Every Fear" (2017).

Δείτε βαθμολογίες και κριτικές των βιβλίων του, στο Goodreads.

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε για πρώτη φορά βιβλίο του στα ελληνικά, το "The Kind Worth Killing", από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ελληνικός τίτλος: Σε κάποιους αξίζει ο θάνατος.

Παρακάτω η κριτική μου για το βιβλίο:

Σε κάποιους αξίζει ο θάνατος

Το βιβλίο το είχα σταμπάρει σχεδόν από την στιγμή που κυκλοφόρησε στο εξωτερικό, ή, για να είμαι πιο ακριβής, από την στιγμή που άρχισαν να αυξάνονται κατά χιλιάδες οι αξιολογήσεις στο Goodreads και να γράφονται πολύ καλές κριτικές σε κάμποσες βιβλιοφιλικές ιστοσελίδες. Ήμουν σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα το βλέπαμε στα ελληνικά και να που, μετά από δυόμιση και βάλε χρόνια κυκλοφορίας του βιβλίου στο εξωτερικό, το είδαμε και στην γλώσσα μας. Ε, λοιπόν, ναι, θεωρώ ότι δίκαια το βιβλίο έχει κάνει μια κάποια… φασαρία στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Η όλη ιστορία αρχίζει στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, όπου ο Τεντ Σέβερσον περιμένει την νυχτερινή πτήση με προορισμό την Βοστόνη, όπου διαμένει. Στην ίδια πτήση θα είναι και μια κοπέλα, η Λίλη Κίντνερ. Οι δυο τους θα συναντηθούν τυχαία στο μπαρ του αεροδρομίου και θα γνωριστούν. Κουβέντα στην κουβέντα, ο Τεντ θα εκμυστηρευτεί στην Λίλη ότι μόλις ανακάλυψε ότι η γυναίκα του τον απατάει με άλλον. Αστειευόμενος, θα αναφέρει επίσης ότι σκέφτεται να σκοτώσει την γυναίκα του. Η Λίλη, με το σκοτεινό παρελθόν και με απόλυτη σοβαρότητα, προσφέρεται να τον βοηθήσει. Η συνέχεια θα είναι γεμάτη φόνους, ίντριγκες και ανατροπές…

Λοιπόν, σίγουρα πρόκειται για ένα από τα πιο εθιστικά και απολαυστικά ψυχολογικά θρίλερ που είχα την τύχη να διαβάσω μέχρι σήμερα. Η γραφή μπορεί να μην έχει κάτι το ξεχωριστό και το ιδιαίτερο και απλώς να κάνει την δουλειά της και να βοηθάει στην γρήγορη και ξεκούραστη ανάγνωση της ιστορίας, όμως το όλο ζουμί βρίσκεται στις εκπλήξεις και τις ανατροπές στην πλοκή, στο σασπένς και την αγωνία για το τι άλλο τρελό και συνταρακτικό θα γίνει παρακάτω, καθώς και στον αρκετά ενδιαφέροντα τρόπο αφήγησης, μιας και ανά κεφάλαιο άλλαζε και ο χαρακτήρας που αφηγούνταν σε πρώτο πρόσωπο. Επίσης δεν μπορώ να παραβλέψω ότι ο συγγραφέας κλείνει το μάτι στην μεγάλη και τρανή Πατρίσια Χάισμιθ.

Όπως είπα, μπορεί από γραφή να μην λέει και πάρα πολλά πράγματα (δηλαδή είναι καλογραμμένο, απλώς δεν έχει κάτι το ξεχωριστό), όμως από πλοκή και χαρακτήρες το βιβλίο τα σπάει. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, ίσως υπάρχουν κάποιες υπερβολές, αλλά μήπως και στην αληθινή ζωή δεν έχουμε ακούσει διάφορα τρελά περιστατικά; Πάντως είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται με ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το φοβερό και κάπως ανοιχτό τέλος, προσφέροντας όλα αυτά τα καλούδια που ψάχνει κανείς σ’ένα δυνατό θρίλερ. Επίσης η ατμόσφαιρα θυμίζει αρκετά όλα αυτά τα νουάρ μυθιστορήματα παλαιότερων δεκαετιών.

9/10

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Πίτερ Σουάνσον (Peter Swanson)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..