Jump to content

Έχετε σπουδάσει κάτι συναφές με τη συγγραφή;


Keravnoulhs
 Share

Recommended Posts

Δεν ξέρω αν το θέμα εμπίπτει σε άλλη κατηγορία ή αν είναι και χαζό σαν σύλληψη, αλλά είχα την περίεργεια για όσους ασχολούνται με τη συγγραφή αν έχουν σπουδάσει κάτι σχετικό (π.χ φιλολογία). Για να κανω την αρχή, εγώ είμαι οδοντίατρος (τώρα αν επειδή έχω γράψει 30 σελίδες σημαίνει ότι ασχολούμαι με τη συγγραφή ας μη το σχολιάσουμε :p )

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Να πω εδώ ότι οι καλύτεροι συγγραφείς είναι γιατροί και δικηγόροι (λέγανε κάποτε).

Σε δραματική σχολή πιάνεται για σχετικό;

 

Link to comment
Share on other sites

Όχι. Ήταν το μόνο που δεν είχα σκεφτεί ότι "σπουδάζεται". Στο σχολείο μας είχαν περάσει ότι οι φιλολογικές σπουδές είναι για να γίνεις, με τη σειρά σου, καθηγητής, και από πουθενά αλλού δεν είχα καταλάβει ότι μπορεί και να μ' άρεσε να σπούδαζα κάτι τέτοιο. Γενικά, μεγάλωσα σε ό,τι να 'ναι εποχή, που χωριζόταν σε μαθητές και δασκάλους, κι εγώ δεν ήθελα να γίνω δασκάλα. :rolleyes:

Λόγω αυτού του κλίματος στις πανεπιστημιακές σπουδές, πίστεψα ότι θα ακολουθούσα άλλον δρόμο: θα γινόμουν ζωγράφος ή ηθοποιός "που ψωμολυσσάει", όπως μου έλεγαν για να με αποτρέψουν (και τα δυο μου άρεσαν εξίσου, δεν ήθελα να διαλέξω). Τελικά, πέτυχα το αποτέλεσμα χωρίς τον ίδιο τον στόχο... ^_^

Link to comment
Share on other sites

Εγώ σπούδασα την Γαστρονομική Τέχνη (για να πουλήσουμε λίγο μούρη). Γενικά η γραφή δεν είναι τόσο γνώσεις όσο μεταδοτικότητα. Η γραφή πρέπει να είναι ικανή  να σε μεταφέρει και να σου μεταδίδει. Όσον αφορά το συγγραφέα πρέπει να έχει επιμονή και εργατικότητα στα προσόντα του. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις γραμματικής και σύνταξης πρέπει να πεταχτούν από το παράθυρο. Αν γράφεις σωστά ελληνικά από όποιο κλάδο και να έρχεσαι δεν έχει σημασία. Το παιχνίδι κρίνεται στα παραπάνω. Τώρα αν γράφω βλακείες και δεν βγαίνει νόημα στο post μου συγχωρέστε με είμαι 24ωρο άυπνος και σέρνομαι. I'll be back:) 

Link to comment
Share on other sites

Οι σπουδές μου δεν είχαν καμία σχέση με το γράψιμο παρότι η αρχική μου επιλογή θα ήταν κάτι που θα βοηθούσε σε εμπειρίες αν μη τι άλλο. Δυστυχώς η σχολή καταργήθηκε ενώ ήμουν στην τρίτη λυκείου και άλλαξα γραμμή πλεύσης. Έκτοτε όλοι απορούσαν με το πως συνδιάζεται μια τόσο πεζή δουλειά όπως του λογιστή με τη δημιουργία (η δημιουργική λογιστική που θα έχετε ακουστά είναι τελείως άλλο πράγμα).

Βγάζω τώρα το άκτι μου με σεμινάρια πάντως.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ σπούδασα ψυχολογία, αλλά ό,τι έμαθα για τη συγγραφή το έμαθα διαβάζοντας βιβλία από πολύ μικρή ηλικία. Ήμουν από τα πολύ τυχερά παιδιά που δεν είχαν βίντεο, πλεηστέησιο, γκεημ-μπόι και οι γονείς μου με ώθησαν να ασχοληθώ με τις τέχνες (έκανα μπαλέτο, μουσική και θέατρο για πάρα πολλά χρόνια), αλλά πάντα αγαπούσα τα βιβλία, τα οποία με ξεκούραζαν από οτιδήποτε άλλο. Είχα σκεφτεί τη φιλολογία και θα μου άρεσε να γινόμουν καθηγήτρια, αλλά τελικά με κέρδισε η ψυχολογία. Δεν ξέρω αν με βοήθησε κάπου στη συγγραφή, ίσως να με βοήθησε με τρόπους που ούτε καν εγώ η ίδια δεν συνειδητοποιώ, αλλά σίγουρα δεν με βοήθησε όσο εικάζουν άλλοι ότι με βοήθησε. Άρχισα να γράφω επειδή διάβαζα και βελτιώνομαι συγγραφικά επίσης διαβάζοντας. Το φόρουμ βοήθησε πολύ, επίσης. Πιστεύω ότι τα σεμινάρια και οι σπουδές δημιουργικής γραφής μπορούν να βοηθήσουν, να σου μάθουν τεχνικές κτλ, αλλά δεν πιστεύω ότι μπορούν να σου μάθουν πώς να είσαι συγγραφέας, απλώς πώς να γράφεις σωστά - αν αυτό βγάζει νόημα. Αυτό που είδα στο βιογραφικό ενός Αμερικανού συγγραφέα φαντασίας, πάντως, και ξετρελάθηκα, θα το σπούδαζα χτες ήταν ένα πτυχίο με τίτλο Creative Mythology.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Και εμένα καμία σχέση με το γράψιμο οι σπουδές και μάλιστα φροντίζω να μην επηρεάζουν την γραφή μου και τα άλλα πράγματα με τα οποία ασχολούμαι (ταινίες, games, creepypasta κλπ).

Ή μάλλον προσπαθώ να αντλώ από όλα τα παραπάνω μόνο τα στοιχεία που θεωρώ ότι έχουν εφαρμογή στο γράψιμο, κατανοώντας ότι πρόκειται για ένα πολύ διαφορετικό μέσο.

Είμαι της άποψης ότι η γραφή διαμορφώνεται προτίστως με την ανάγνωση βιβλίων και τίποτα περισσότερο. Αυτά όσον αφορά το λεγόμενο storytelling. Κατά τα άλλα, άμα κάποιος είναι επιπλέον και φιλόλογος, έχει το προσόν ότι μπορεί να γίνει και επιμελητής του εαυτού του.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..