Jump to content
Cassandra Gotha

Τα παρατημένα του 2018

Recommended Posts

Cassandra Gotha

Βιβλία που τα ξεκινήσαμε με μεγάλες προσδοκίες, αλλά αργά ή γρήγορα ξέφτισαν. Βιβλία που δεν τα παλέψαμε γιατί δεν βρήκαμε λόγο (ήταν αδιάφορα), ή τα παλέψαμε και χάσαμε τη μάχη γιατί ήταν πολύ δύσκολα, ακατανόητα, χρειάζονταν γνώσεις, ή γιατί δεν είχαμε τη συγκεκριμένη διάθεση στη συγκεκριμένη στιγμή, ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Πείτε μας για τα βιβλία που θα παρατήσετε φέτος, σε ποια σελίδα τα παρατήσατε και γιατί. Η ζωή δεν είναι για να παιδευόμαστε χωρίς λόγο, αλλά για να τη χαιρόμαστε. Ελευθερία! Παρατήστε τα! :icon_yea:

Παράκληση: ας μη γίνει η κουβέντα τσακωμός τύπου "Μα, δεν σου άρεσε αυτό το αριστούργημα;". Απόψεις, απόψεις...


 

  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cassandra Gotha

Ξεκινάω εγώ:

1. "Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων", Jean-Michel Guenassia

Εντάξει, ξεκίνησε ευχάριστα, εύκολα. "Καλά θα τα πάμε", είπα. Όσο όμως προχώραγε, διαπίστωσα ότι δεν είχε κάτι να με κρατάει, ένα κεντρικό θέμα, κάτι για το οποίο θέλω να συνεχίσω να διαβάζω. Μια ιστορία είναι κάτι που εξελίσσεται, θες να παρακολουθήσεις την αλλαγή, θες να δεις "πού το πάει", ή "τι θα γίνει", ή "γιατί". Πάντως, ένα ερώτημα θα υπάρχει, όποιο κι αν είναι.

Σ' αυτό το βιβλίο έφτασα στη σελίδα 300 και δεν είχα ερώτημα. Ο πρωταγωνιστής (;) δεν μου έκανε κλικ, περισσότερο οι ιστορίες άλλων ανθρώπων μου άρεσαν, αλλά κι αυτές δεν συνδέονταν κάπως, δεν έφτιαχναν κάτι όλες μαζί. (Από αυτές τις εκδόσεις, "Πόλις", διάβασα πριν λίγους μήνες και το Confiteor, του Jaume Cabre. Εκείνο το τέλειωσα, αλλά μου έβγαλε την πίστη. Ήταν στο ίδιο στυλ, περίπου.) Πολλά ζητάω; Να μου αφηγηθούν μια ιστορία ζητάω! Κι όμως, δεν μπορούν να το κάνουν, δεν έχουν ιστορία.

Κάτι άλλο: έχω βαρεθεί τους αναγνώστες/συγγραφείς που δεν μπορούν να ξεπεράσουν (στη συνειδητή σκέψη) τον αναγνώστη μέσα τους, όταν γράφουν. Και γράφουν για όσα έχουν διαβάσει, τελικά. Γράφουν για τους παλιούς συγγραφείς (με διάφορους τρόπους). "Και ο Καμύ, και ο Σαρτρ, και ο Κάφκα..."  Τίποτα δικό τους, τελικά. Γιατί, ίσως, δεν έχουν τίποτα να πουν, απλά θαυμάζουν άλλους συγγραφείς και, επειδή έχουν μια άνεση με τη γλώσσα, κάθονται και βγάζουν τον θαυμασμό τους σε τούβλα 600+ σελίδων. Όμως, αυτή είναι η διαφορά τους με τους παλιούς: εκείνοι είχαν να πουν πράγματα.

Επειδή τελευταία όλο σε άνευρα και χωρίς ουσία αναγνώσματα έπεφτα, και επειδή κι αυτό τέτοιο μου έβγαινε σελίδα-τη σελίδα, το άφησα για κάτι που πραγματικά θέλω να διαβάσω. Γιατί δεν αντέχω άλλο νερόβρασμα. (Ευτυχώς, το είχα δανειστεί, γιατί είναι πολύ σημαντικό κι αυτό, το τι δοκιμάζουμε και τι αγοράζουμε.)

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Naroualis

Κι ότι έλεγα φέτος ως new year's resolution να παρατάω βιβλία στο 1/4 αν δεν έχουν πάρει μπρος ως τότε (ή αν μου βγάζουν την πίστη και παθαίνω οφθαλμοστραμπούληγμα από eyerolling...)

 

:mace:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Steel Guardian

Ωραίο topic, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο.
Εγώ παράτησα μετά από περίπου 20 σελίδες (οι δύο πρώτες ιστορίες) το Dubliners του James Joyce. Μου φάνηκε ότι καμία από τις δύο ιστορίες δεν είχε υπόθεση ή σκοπό και σε συνδυασμό με τον όχι ευχάριστο τρόπο γραφής δεν δυσκολεύτηκα καθόλου. 

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ballerond

Το Φυλαχτό, Stephen king & Peter Straub:

Από τα πρώτα βιβλία που είχα ξεκινήσει του King. Το παράτησα μετά κόπων και βασάνων κάπου στη σελίδα 100. ΟΚ, ξέρω τον ρυθμό του Κινγκ, ξέρω τον τρόπο ανάπτυξης της πλοκής του, αλλά αυτό είχε παραγίνει.
Για 100 σελίδες έβλεπα μόνο χωράφια, λιβάδια, μπαρ και μεθυσμένους. Τϊποτα άλλο. 
Μπορεί να το ξαναδοκιμάσω κάποια στιγμή, επιφυλάσσομαι όμως.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Steel Guardian

Δεύτερο για φέτος: Crossing the River/Το Πέρασμα του Ποταμού - Caryl Phillips. Το παράτησα μετά από 105 σελίδες. Γραμμένο εντελώς άψυχα και αρκετά στεγνά, αργόσυρτο σε βαθμό αηδίας και με ελάχιστη και πολύ κακή παραγραφοποίηση, κάτι που κούρασε πάρα πολύ τα μάτια μου.
Ενδιαφέρουσα θεματολογία/υπόθεση, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Naroualis

Did not finish – σελίδα 97 από 169: Η ιστορία του χρόνου, Leofranc Holford-Strevens, σελ. 97 από 169

Βαρετό και μπερδεμένο. Ο συγγραφέας μού θύμισε ένα σωρό καθηγητές μου στο Πανεπιστήμιο: προσπαθούν να διδάξουν, πεπεισμένοι ότι αυτά που λένε τα καταλαβαίνουν οι άλλοι, διότι, αφού τα καταλαβαίνω εγώ πώς μπορεί να μην τα καταλαβαίνεις εσύ.

Άντε καλή αρχή, μπας και μάθουμε να παρατάμε τις τρόμπες και να κάνουμε χώρο στη ζωή μας για άξια βιβλία.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Naroualis

Πήρα φόρα, παρατάω και κόμικς.

Did not finish σελ. 50 από 150 περ;iπου (δε θυμάμαι): Jenny Finn, Mike Mignola

Early Μινιόλα, αλλά δεν μπόρεσα να συνεχίσω. Όταν το πιο ενδιαφέρον πράγμα είναι τα ψάρια στο background που λένε συνέχεια "doom", τότε δε μπορείς παρά να το παρατήσεις, ακόμα κι αν το έγραψε ο αγαπημένος σου.

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Naroualis

Did not finish σελ. 14 από 266 - Ελληνική Νομαρχία, Ανωνύμου

 

Προσπάθησα να διαβάσω μια άλλη έκδοση, εκείνη που είναι φωτομηχανική επανέκδοση της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρίας της Ελλάδος (2015), αλλά ειλικρινά είναι αδύνατον να διαβαστεί, λόγω των αρχαϊκών τυπογραφικών στοιχείων. Από τα λίγα που έπιασα, θέλω ειλικρινά να το ξεκοκαλίσω αυτό το βιβλίο, λαχταράω να το διαβάσω. Οπότε πρέπει να περιμένω υπομονετικά μέχρι να βρω μια άλλη έκδοση, με σύγχρονα τυπογραφικά, για να το απολαύσω απερίσπαστη. Κρατάω τη φωτομηχανική επανέκδοση μόνο και μόνο για το κομψό της εμφάνισης και τη συγκίνηση του ως ει παλιακού.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anwrimos23

 δεν τελειωσα τα αγρια φοινικοδεντρα του Φωκνερ, 2 φορες το επιασα κ τις 2 το παρατησα μετα απο μερικες σελιδες...  μπερδεμενη γραφη:  διαβαζα και προσπαθουσα να καταλαβω που το παει, τι θελει να πει, τι εγινε τωρα. 

Edited by Anwrimos23
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines.