Jump to content

Ρίτσαρντ Φορντ (Richard Ford)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

5a6da5c31eb6e_RichardFord.jpg.3e9f7d0f49dc5e46b3b2cfb07812fd41.jpg

Ο Ρίτσαρντ Φορντ είναι Αμερικάνος μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος, γεννημένος στο Τζάκσον του Μισισιπή στις 16 Φεβρουαρίου του 1944. Τα τρία πιο πολυδιαβασμένα έργα του είναι τα The Sportswriter (1986), Independence Day (1995) και Canada (2012). Μεταξύ των διαφόρων βραβείων και διακρίσεων, το 1995 βραβεύτηκε και με το Pulitzer Prize for Fiction, για το μυθιστόρημα Independence Day.

Διαβάστε περιλήψεις των βιβλίων του, καθώς και κριτικές αναγνωστών, στο Goodreads.

Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα παρακάτω βιβλία του:

(με σειρά έκδοσης στην Ελλάδα)

*The Sportswriter - Ο αθλητικογράφος (Ωκεανίδα)
*A Piece Of My Heart - Κομμάτι από την καρδιά μου (Ολκός)
*Wildlife - Άγρια ζωή (Ζαχαρόπουλος)
*The Lay Of The Land - Η χώρα, όπως είναι (Πατάκης)
*Canada - Καναδάς (Πατάκης)
*Independence Day - Ημέρα Ανεξαρτησίας (Πατάκης)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Άγρια ζωή (Wildlife, 1990)

Το "Άγρια ζωή" είναι το πρώτο βιβλίο του Ρίτσαρντ Φορντ που διαβάζω, απ'όσο βλέπω το μικρότερο σε μέγεθος και όχι τόσο πολυδιαβασμένο όσο άλλα βιβλία του. Όμως μου φάνηκε σαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσω τον μεγάλο αυτό Αμερικανό συγγραφέα και να δω αν ο τρόπος γραφής και σκέψης του ταιριάζει με τα χνώτα μου. Και, ναι, μπορώ να πω ότι ο Φορντ μου έκανε πολύ καλή εντύπωση και με άφησε ως επί το πλείστον ικανοποιημένο.

Η όλη ιστορία διαδραματίζεται στην πετρελαιαγωγό πόλη Μεγάλοι Καταρράκτες της Μοντάνα, όπου ο αφηγητής της ιστορίας, ονόματι Τζο, μετακόμισε με τον πατέρα και τη μητέρα του το 1960, όταν ήταν δεκαέξι χρονών. Ο πατέρας του Τζο κάποια στιγμή χάνει τη δουλειά του και φεύγει από το σπίτι, για τα δασωμένα βουνά όπου έχουν ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές, προσπαθώντας να κάνει κάτι γι'αυτό, με τη μητέρα του Τζο να γνωρίζει στο μεταξύ έναν άλλο άντρα, μεγαλύτερο σε ηλικία, τον οποίο φαίνεται να ερωτεύεται. Ο έφηβος Τζο παρακολουθεί τη διάλυση του γάμου των γονιών του  και τη μεγάλη αλλαγή που συντελείται σ'αυτό το κομμάτι της ζωής του. Παράλληλα, παίρνει μάτι από τον κόσμο των ενηλίκων και προσπαθεί να βγάλει ένα νόημα από αυτά που σκέφτονται και πράττουν...

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που κινείται με αργούς και σταθερούς ρυθμούς, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις και εκπλήξεις στην εξέλιξη της πλοκής, και με ελάχιστες στιγμές έντασης. Όμως, η γραφή του Φορντ έχει μια υπνωτιστική δύναμη, χάρη στην οποία κατάφερε να με καθηλώσει καθ'όλη τη σύντομη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου. Η γραφή μου φάνηκε αρκετά οξυδερκής, ήπια αλλά συνάμα κοφτερή, οπωσδήποτε ευκολοδιάβαστη και εθιστική. Σίγουρα το μυθιστόρημα αυτό δεν είναι για όλα τα γούστα, όμως προσωπικά με ξετρέλανε. Έφτασα πολύ κοντά στο να του βάλω πέντε αστεράκια, αλλά είπα να συγκρατηθώ.

Υ.Γ. Εννοείται πως θα δω την ομότιτλη ταινία (Wildlife), που αποτελεί και το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Paul Dano. 

8.5/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Ρίτσαρντ Φορντ (Richard Ford)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..