Jump to content
Sign in to follow this  
Peter M

Λύκοι της Θάλασσας

Recommended Posts

Peter M

Όνομα Συγγραφέα: Πέτρος Μεταξούλης
Είδος: Alternative History, Pirate Steampunk
Βία; (Ναι
Σεξ; Όχι)
Αριθμός Λέξεων: 6.148
Αυτοτελής; Οχι, Πρώτο Κεφάλαιο.
Σχόλια: Αυτό είναι το πρώτο κεφάλαιο από το δεύτερο μυθιστόρημα μου. Στο είδος έχω γράψει Alternative History, Pirate Steampunk γιατί αυτό είναι το είδος του βιβλίου αλλά από την παρακάτω ιστορία δεν φαίνεται οπότε συγχωρέστε με. Δεν θα αποκαλύψω πολλά, θα το αφήσω έτσι. Εύχομαι να σας αρέσει και να μου πείτε. Enjoy.

Λύκοι της Θάλασσας.doc

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ballerond

Καλημέρα, φίλε μου.

Ξεκίνησα την ιστορία σου και σταμάτησα στις δύο σελίδες. Έχεις ωραίες εικόνες, ωραία φωνή χαρακτήρα (αν και λίγο παιδική σε κάποιες εκφράσεις) και πειστικές περιγραφές.

Το πρόβλημα μου είναι ότι δυσκολεύομαι πολύ να το διαβάσω γιατί δεν έχεις καθόλου σημεία στίξης. Κανένα κόμμα. Προτάσεις στέκουν μετέωρες, κάποιες συντακτικές επιλογές παρα είναι προφορικές.

Γνώμη μου, να το ρίξεις μία ματιά και να φτιάξεις τα σημεία στίξης. Έχεις κάνει δουλειά κι είναι κρίμα να είναι έτσι αχτένιστο το κείμενο :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
elgalla

Καλημέρα κι από μένα, Πέτρο, και καλώς ήρθες στο φόρουμ.

Ομολογώ ότι ούτε εγώ διάβασα όλο το απόσπασμα που μας ανέβασες, για τους λόγους που αναφέρει ο Γιάννης παραπάνω, αλλά και για μερικούς ακόμα.

Γράφεις στην περιγραφή ότι πρόκειται για alternative history, αλλά η αλήθεια είναι ότι το κείμενο δεν με βοήθησε να καταλάβω πού ακριβώς άλλαξε η ιστορία και τι αλλαγές επήλθαν. Μου έδωσε περισσότερο την εντύπωση σαν ένα pastiche από Αρχαία Ελλάδα και Αραβία το οποίο δεν με έπεισε ιδιαίτερα και θα σου εξηγήσω γιατί. Έχουμε οβολούς, Ερμή, Απόλλωνα, Εκάτη από τη μία. Από την άλλη, έχουμε Μαρόκο και Αιγύπτιο με το όνομα Φαρούκ. Και έχουμε και μουσκέτα. Όλα αυτά τα πράγματα αντιστοιχούν σε τελείως διαφορετικές χρονικές στιγμές της ιστορίας και, έτσι, το συνολικό αποτέλεσμα μοιάζει λίγο παράφωνο. Αν είχες οβολούς, Ερμή, Απόλλωμα, Εκάτη, Μαυριτανία και Ακενατών, ξέρω γω, με το μουσκέτο μόνο θα τη γλίτωνες. Αλλά έτσι, όλα μαζί, δεν ξέρω, δεν μου έδωσαν την εντύπωση καλοδουλεμένου setting.

Στα θετικά, εύκολα και γρήγορα κατάλαβα ότι ο πρωταγωνιστής σου είναι παιδί. Στα αρνητικά, προσπαθείς υπερβολικά πολύ για να μας το δείξεις (δεν νομίζω ότι ενα χαμίνι όπως ο χαρακτήρας σου θα ήταν τόοοοσο πολύ αθώος πια σε σχέση με τις πόρνες, για παράδειγμα).

Γενικά, είναι ωραίο που προσπαθείς να κάνεις κάτι διαφορετικό, αλλά - γνώμη μου, πάντα, και τη λέω με κάθε καλή διάθεση - χρειάζεται ΠΟΛΛΗ δουλειά ακόμη.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Peter M

Ωραία ξεκινώ.
1. Είναι σε μια χρονική στιγμή που ο Μέγας Αλέξανδρος δεν πέθανε στα 33. Έζησε μέχρι βαθιά γεράματα και είδε την αυτοκρατορία του να ανθίζει και να σταθεροποιείται. Η ελληνική Αυτοκρατορία ήρθε στα σύνορα της Κίνας. Η πολιτισμική ανταλλαγή έφερε την εποχή του ατμού νωρίτερα. Δεν μιλάω για τα μουσκέτα. Βρισκόμαστε στο 1700 οπότε αυτή η τεχνολογία υπήρχε μιλώ για την Stampunκ πλευρά του βιβλίου που δεν το βλέπει κανείς στο πρώτο κεφάλαιο και υπάρχουν πιο ανεπτυγμένες τεχνολογίες από ότι είχαμε εμείς στο 1700. Για να μην κουράσω με τις ιστορικές αλλαγές που θα έρχονταν το αφήνω εδώ.

2. Κάθε κεφάλαιο θα γράφεται από την σκοπιά ενός χαρακτήρα με την δική του φωνή. Με δικές του ιδιαιτερότητες. Εδώ το παιδί μιλά ακατάπαυστα.  Η κόρη μου δεν βάζει κόμματα και τελεία είναι όλο μπουρου μπουρου. Επίσης δεν γνωρίζουν ακριβώς κάποια πράγματα. Μερικές φορές τα ρωτάς για κάτι και δείχνουν να γνωρίζουν αλλά στην ουσία δεν ξέρουν επακριβώς. Θυμάμαι πιτσιρίκος λέγαμε συνθήματα με βρισιές και δεν γνωρίζαμε τι σήμαιναν αυτά που λέγαμε. Εξ ου και οι πόρνες που ο μικρός δεν καταλαβαίνει ακριβώς τι γίνεται. Αν σας πω παραδείγματα από την ζωή μου ή αν θυμηθείτε δικά σας θα μας πάρουν τα γέλια μέχρι το πρωί.

Άλλοι χαρακτήρες θα γράφονται πιο λυρικά, άλλοι με πιο περιγραφικές και μακροσκελείς παραγράφους. Ένα κεφάλαιο και διαφορετική φωνή. Θέλω άλλους να αγαπήσεις και άλλους να μισήσεις τις φωνές τους.

3. Η Χρυσή εποχή της Πειρατείας είχε τρεις Δυνάμεις. Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία. Εδώ έκανα την αντιστοιχία με Ελληνική Αυτοκρατορία, Κινέζικη και την τρίτη δεν την αποκαλύπτω εδώ.

4. Οι πειρατές δεν ήταν άτομα που λέγανε τραγουδάκια και πίνανε ρούμι για τον ρομαντισμό. Ήταν άτομα φτωχά που δεινοπαθούσαν κάτω απο τα αποικιοκρατικά συστήματα που ζούσανε. Πολλοί από αυτούς ήταν πρώην ναυτικοί στους στόλους των μεγάλων δυνάμεων οι οποίοι όσοι γνωρίζουν ξέρουν ότι ήτανε πολύ αυστηροί. Αυτούς τους πειρατές παρουσιάζω σαν πρωταγωνιστές και σε ρόλο ανταγωνιστή (χωρίς να είναι μαύρο άσπρο φυσικά) είναι οι Μεγάλες Δυνάμεις.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ballerond

Αν και αποφεύγω να κάνω σχόλια που προκαλούν "διενέξεις" κάτω από ένα διήγημα (καθώς τα σχόλια είναι καλό να αφορούν το διήγημα αυτό καθεαυτό), θα κάνω μία προσπάθεια να ελαφρύνω λίγο το κλίμα γιατί ίσως παραπήρες στραβά όσα είπαμε.

Στο θέμα που έθιξα εγώ (κόμματα, σύνταξη, στίξη κτλ):

Ο γιος μου μιλάει ακατάπαυστα κι είναι κάτω από 7 χρονών. Κάνει όσα αναφέρεις εσύ, με εκφράσεις και λέξεις που περιέχουν τα πάντα, ερωτήσεις που δεν μπορώ να απαντήσω, κτλ. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι αν θέλω να γράψω τον χαρακτήρα του σε α' πρόσωπο ότι θα μεταφέρω τον "προφορικό" του λόγο αυτούσιο στο χαρτί. Αλλιώς θα είχα ένα κείμενο χωρίς τελεία, χωρίς κόμμα, λέξεις ασύντακτες, τραβηγμένες, με κομμένα φωνήεντα κτλ.
Καλή η αληθοφάνεια, αλλά μην το παρακάνουμε :p Το να θες να αποδώσεις έναν παιδικό χαρακτήρα με ιδιαίτερη γραφή είναι καλό, είναι challenging κι είναι αρκετά υποσχόμενο. Αυτό δε σημαίνει ότι θα σπάσουμε κάθε κανόνα γραμματικής για να είναι πειστικό. Υπάρχουν τρόποι να το αποδώσεις (δεν τους ξέρω, δεν είμαι επαγγελματίας) αλλά σίγουρα το να παραλείψεις κόμματα ή τελείες, δεν είναι ένας απ' αυτούς.
Στην τελική, για να "σπάσεις" έναν κανόνα ΄πρέπει να τον ξέρεις καλά. Κι αυτό, δυστυχώς, απαιτεί χρόνια εξάσκηση.

Στο θέμα το ιστορικό/κοσμοπλασίας:

Το έθιξε η elgalla και το αναφέρω κυρίως για την αναλυτική επεξήγηση που έκανες. Δε νομίζω να ήθελε να "μειώσει" τις ιστορικές σου γνώσεις ή τη δουλειά που έχεις ρίξει για την κοσμοπλασία σου. Απλά, σου ανέφερε, στο λίγο που διάβασε, τι της χτύπησε. Μπορεί μετά να γίνεται πλήρης ανάλυση. Μπορεί όλα να δένουν.

Μη ξεχνάς όμως, ότι οι περισσότεροι αναγνώστες - είτε διαβάζουν 200 βιβλία τον χρόνο είτε 5 - κρίνουν ένα βιβλίο για το ΑΝ θα το συνεχίσουν, από την πρώτη σελίδα (μη σου πω από την πρώτη παράγραφο).

Οπότε, ιδανικά, θα πρέπει να προσπαθήσεις να ΜΗΝ χτυπήσει μία τέτοια αντίθεση σε έναν υποψήφιο αναγνώστη παρά να του κινήσεις την περιέργεια ώστε να διαβάσει παρακάτω.

 

Αυτά είχα να σου πω, με όλη την καλή διάθεση. Εϊμαστε "αυστηροί" αλλά ποτέ δεν το κάνουμε για να μειώσουμε κάποιον. Εγώ, στην πρώτη ιστορία που ανέβασα πριν 2+ χρόνια εδώ, έφαγα τέτοιο "λογοτεχνικό" ξύλο που θα έπρεπε να τα παρατήσω. Κι όμως, συνέχισα και μου βγήκε και σε καλό ;)

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mournblade

Γειά
σου Πέτρο, καλώς ήλθες στο sff.:)

Εγώ συμβουλή δεν θα σου δώσω, καθώς, όπως λέει και ο Τόλκιν, η συμβουλή είναι δίκοπο μαχαίρι να την δώσεις όταν δεν γνωρίζεις όλες τις λεπτομέρειες, πόσο μάλλον οταν δεν ξέρεις σε ποιόν τη δίνεις!

Διαβάζοντας το απόσπασμα, και ειδικά μετά την εξήγηση που έκανες, βρήκα ενδιαφέρον το concept. Διέκρινα αρετές. Συνέχισε να το δουλεύεις με πείσμα, μεράκι, υπομονή και όρεξη, ξανά και ξανά! Μην πτοείσαι: τα παιδιά καλοπροαίρετα σχολιάζουν, προσπαθούν να βοηθήσουν, πάντα σύμφωνα με τα γούστα τους και την οπτική γωνία ενός συναδέλφου συγγραφέα (ξέρεις, σου μένει το χούι να ψάχνεις να βρεις ντε και καλά λάθη - εγώ έχω πιάσει τον εαυτό μου πάντως να το κάνει:D).

Πάντως συμφωνώ με τον Γιάννη (Ballerond) ως προς το 1ο σκέλος της απάντησης που σου έδωσε, όσον αφορά την οπτική γωνία του μικρού. Θα πρότεινα να αναθεωρήσεις. Μια καλή ματιά για να πάρεις μια ιδέα είναι τα κεφάλαια της Σάνσα, του Μπραν και της Άρυα στο Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου. Εκεί ο Μάρτιν αποδίδει κατά τη γνώμη μου εξαιρετικά την εξέλιξη της ιστορίας μέσα από τα μάτια των παιδιών. 

Ελπίζω να σε βλέπουμε συχνότερα εδώ γύρω, και γιατί όχι, να δεχθούμε κι εμείςτη δική σου  κριτική για τις ιστορίες που έχουμε προσφέρει στην κοινότητα. Keep up the good work!;-) 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Peter M

Βασικά δεν θίχτηκα καθόλου και αναρωτιέμαι αν έγραψα κάτι που να υπονοεί ότι έκανα επίθεση λόγω τσουξίματος. Όλα αυτά τα έγραψα μόνο και μόνο για να σας βάλω στο concept. Είναι διαφωτιστικές εξηγήσεις. Αν διαφωνώ ή συμφωνώ εγώ και οι αναγνώστες μου είναι άλλο, πάντως δεν πειράχτηκα. Αν όμως έγραψα κάτι που αυτό νομίζανε δύο άτομα συγγνώμη.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines.