Jump to content

JV Jones (Julia Victoria Jones)


Jaqen H'Gar
 Share

Recommended Posts

    Πριν πολλα χρονια και οταν διαβαζα με ταχυτητες που δεν φτανω με τιποτα τωρα, ειχα διαβασει το πρωτο βιβλιο της σειρας Sword of Shadows της J.V.Jones (Julia Victoria Jones https://en.wikipedia.org/wiki/J._V._Jones ). Δεν μου χαν μεινει και πολλα σαν αναμνηση. Μονο μια αμυδρη ευχαριστη εντυπωση και πολυ χειμωνας. Επειδη τελευταια εχω μια ροπη προς το πιο κλασικο φαντασυ ειπα να του δωσω μια 2η ευκαιρια γιατι το θυμομουνα ως τετοιου ειδους αναγνωσμα.

   A Cavern of Black Ice λοιπον. Το πρωτο βιβλιο της πενταλογιας Sword of Shadows. Αργησα λιγο να παρω μπρος, αλλα οσο προχωραγε το βιβλιο ολο και πιο πολυ βυθιζομουνα στον σκληρο παγωμενο κοσμο της σειρας. Ξεκιναει με καποια συνηθισμενα θεματα. Νεαρος πολεμιστης στα highlands, εφηβη damsel in distress, κακος "μαγος" κτλ κτλ, αλλα οσο προχωραμε, ξεδιπλωνονται το ενα layer μετα το αλλο. Oι χαρακτηρες μου αρεσουν πολυ και μου βγαλαν και αρκετο συναισθημα. Εχω πραγματικη αγωνια για καποιους απο αυτους. Μου θυμισε εποχες που πρωτοδιαβαζα Μαρτιν και πηδαγα κεφαλαια μονο κ μονο για να δω αν εζησε καποιος ξερω γω. Υπαρχει αρκετος ρεαλισμος και σκληραδα. Οχι ομως στα προτυπα του συγχρονου grimdark. Πιο πολυ θα το χαρακτηριζα σαν dark fantasy. Με αρκετες δοσεις σκληραδας αλλα και ρομαντισμου κ επους. Δεν ωραιοποιουνται καταστασεις, αλλα δεν ειναι και ολα μαυρα και αραχνα και ολοι σκατοψυχοι. Αυτο ομως που νομιζω οτι μου αρεσε πιο πολυ ειναι μαλλον το σετινγκ και το worldbuilding. Η σειρα εξελισσεται σε εναν σκληρο χειμερινο τοπο. Οι περιγραφες ειναι γλαφυρες και σε κανουν να νιωθεις το κρυο στο πετσι σου. Κατω ομως απο ολο αυτο το χιονι, τους ανεμους, τις καταιγιδες, τις πολεμοχαρεις φυλες κτλ, υπαρχουν πολλα επιπεδα Lore κ μυστηριου. Αινιγματικες φυλες χαμενες στα παγωμενα δαση, μυστηρια orders, πολεις με ιδιαιτερο παρελθον, αρχαια ερειπια, απομειναρια παλαιοτερων πολιτισμων, προφητειες και διαφορα αλλα. Σαν ενα Eriksson lite. Συνολικα ομως, το στυλ της γραφης ειναι πιο κοντα στης Robin Hobb η στου Tad Williams. Αργο, συναισθηματικο, αλλα και περιεκτικο.  Συμπερασματικα, σαν βιβλιο, θα ελεγα οτι πιο πολυ  μοιαζει με μια μεγαλη εισαγωγη για την επικη ιστορια που θα ακολουθησει. Αυτο ομως δεν σημαινει οτι δεν εχει εξελιξη, δραση, χτισιμο χαρακτηρων κτλ. Το αντιθετο θα ελεγα. Απλα η συνεχεια φανταζει πολυ πιο grand scope απο οσο αρχικα φανταζομουνα. Μαλιστα, εχοντας προχωρησει και 130+ σελιδες στο 2ο θα ελεγα οτι η ιστορια απογειωνεται. Πραγματικα εχει προδιαγραφες να εξελιχθει σε κατι πολυ επικο. Ελπιζω να τα  καταφερει. Εδω μως φτανουμε και στο μεγαλο αλλα της υποθεσης.

   Το αλλα....Η JV Jones ξεκινησε να γραφει αυτα τα βιβλια στα τελη των 90ς. Πισω της ειχε μια αρκετα αναγνωρισμενη τριλογια φαντασιας, το Book of Words, με αρκετες χιλιαδες ratings στο goodreads κτλ. Η καινουργια σειρα φανηκε να της ανεβαζει και αλλο το στατους. Απο οτι καταλαβαινω μεχρι πριν λιγα χρονια και αφου κυκλοφορησε και το 4ο βιβλιο, πρεπει να απολαμβανε αρκετο σεβασμο και αναγνωριση απο το κοινο του ειδους. Ξαφνικα ομως και για δικους της σεβαστους λογους, μαλλον ψυχολογικους, σταματησε το γραψιμο και αφησε το fan base στα κρυα του λουτρου να περιμενει το τελευταιο βιβλιο της σειρας. Περασαν αρκετα χρονια χωρις να υπαρχει φως στο τουνελ, μεχρι ξαφνικα, τον Μαη του 2017, οπου ανακοινωσε οτι ξεκινησε παλι την προσπαθεια να τελειωσει την σειρα ( https://www.patreon.com/posts/word-about-sword-10675208 ) . Ευχομαι πραγματικα να τα καταφερει γτ φαινεται να χει δωσει μεγαλο προσωπικο αγωνα κ γτ η σειρα μεχρι τωρα ειναι αξιολογη και ιδιαιτερη. Εχει το δικο της χρωμα, πραμα για μενα πολυ σημαντικο.  Την συστηνω ανεπιφυλακτα σε οποιον θα ηθελε να διαβασει κατι κλασικιζον στο πιο σκληρο και παγωμενο του :D
 

 Αυτα που λετε γιατι δεν το χω και πολυ με αυτα τα κειμενα, αλλα ηθελα να υπαρχει ενας χωρος και για την ερμη την JV :D 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Εξαιρετικο και το 2ο βιβλιο της σειρας. A Fortress of Grey Ice.  H ιστορια οντως γινεται ακομα πιο grand και εμφανιζονται τα layers που υπονοουσε το πρωτο. Τα POVs γινονται και αυτα περισσοτερα. Δεν επιταχυνει ιδιαιτερα το γραψιμο της. Απλα οι εξελιξεις ειναι πλεον πιο ραγδαιες. Μου αρεσει αυτη η προσεγγιση γιατι το αποτελεσμα δεν ειναι βεβιασμενο και υπαρχει ετσι και χωρος για το world και character building. Ελπιζω να το τελειωσει το ερμο το 5ο να μην πανε ολα αυτα τα ωραια και παγωμενα χαμενα :D 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..